zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Air Serbia ispunila zakonske uslove za stečaj

Iako petkom objavljujemo analize iz arhive, ovaj tjedan je istinski pretrpan događajima u regiji vezanim uz probleme i financijske pomoći Air Serbie, Croatie Airlines i Montenegro Airlinesa. Stoga ćemo iznimno preskočiti analizu iz arhive. Umjesto toga objavit ćemo analizu Luke Babića iz Beograda. Ovo je prva analiza na zamaaero koju nije napisao Alen Šćuric.

autor: Luka Babić. suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

Neprofitabilnost nacionalnog avio-prevoznika Srbije je nažalost postala opšte poznata stvar u javnosti. Najvažniji razlog zbog koga je oformljena Air Serbia, neprofitabilnost JAT-a, je postao mana i Air Serbie. Uzaludno? Što bi rekli ljudi: istorija se ponavlja.

,,Akumulirani gubici su ‘pojeli’ kapital preduzeća, što u formalnom smislu znači da su ispunjeni uslovi za stečaj”, izjavio je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije (nezavisan državni organ, odgovoran Narodnoj skupštini Republike Srbije). Šta je on ovime rekao? Rekao je da bi po zakonu Air Serbia trebala otići u stečaj. Naravno, pitanje je da li će se zakon poštovati, ali odgovor svi znamo.

Kako navodi Pavle Petrović, Air Serbia je od 2015. do 2019. godine, ako izuzmemo državnu pomoć (znači realno stanje), izgubila prosečno 20 miliona EUR godišnje. Kako on navodi, avioprevoznik ima i likvidnosne probleme koji takođe imaju kao posledicu manjak novca, odnosno dodatno zaduživanje. Analizom Fiskalnog saveta Srbije je ustanovljeno da postoji gubitak iznad visine kapitala. Na ovo je oštro reagovao ministar finansija Srbije, Siniša Mali, rekavši da Air Serbia ne predstavlja fiskalni rizik, jer, kako je napisao u Politici, direktne uplate u budžet Srbije od strane nacionalnog prevoznika iznose oko 82,1 milion EUR do 17.11. ove godine.

Kompanija u prethodnim godinama zvanično beleži dobit, ali po shvatanju finansijskih stručnjaka to nije realno stanje. U prethodnih par godina, Air Serbia je dobijala pomoć države koja je uglavnom bila veća od dobiti, sve pod izgovorom pokrivanja gubitaka nekadašnjeg Jat-a. Npr. 2015. godine pomoć države je iznosila 5,9 milijardi, a dobit 500 miliona dinara.

Međutim, ministar finansija se složio sa gospodinom Petrovićem da je kompaniji potrebno restrukturiranje i naveo da se sa time počelo. Ova izjava gospodina Malog je jako čudna, jer postavlja se pitanje: šta će kompaniji, koja posluje profitabilno (po njemu) restrukturiranje?

Gubitak koji kompanija pravi nije nastao zbog pandemije, kao što smo mogli videti na osnovu državnih pomoći prethodnih godina. Pandemija je samo dodatno pogoršala stanje u kompaniji te će gubitak za ovu i narednu godinu iznositi čak 200 miliona EUR. Sa koliko novca će država pomoći i kako će Bruxelles reagovati ćemo još videti, jer tačna cifra predviđena za kompaniju još uvek nije dostupna javnosti.

Prema Fiskalnom savetu, manjak kompanije za ovu godinu, bez postojanja pandemije, bi bio oko 60 miliona EUR, dok je pandemija nanela štetu od oko 40 miliona EUR. Kap koja preliva čašu su dva kredita koja je kompanija uzela 2015. i 2016. od kompanije EA Partners, ukupnog iznosa oko 119,5 miliona EUR. Prvi je dospeo na naplatu u IX. mjesecu ove godine, a veći deo drugog dospeva na naplatu u VI. mjesecu naredne, tj. 2021. godine.

Da napravimo paralelu, JAT je 2012. godine napravio gubitak od 36,7 miliona EUR, a u godini osnivanja Air Serbie (2013.) gubitak je iznosio 73 miliona EUR.

Pitanje koje nas sve zanima je dokle će kompanija poslovati neprofitabilno i kada će se konačno sprovesti restrukturiranje koje će imati pozitivan efekat.

105 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Prosto mi dođe neprijatno da napišem komentar.
nikad nisam bio za cenzuru, ali ne vidim ni gdje ide rasprava kao u kafani poslije 5/6 piva dal bolji sport bio devedesetih ili sad.
Ovde više nisu komentari nego… bolje CHAT (ako se iko više sjeća kako to izgleda) da napravite. Mislim da je jedno dobra i konstruktivna rasprava i to je OK, a sasvim drugo prepirka.
1. N1 TV u Srbiji jeste opozicioni medij. Na njemu nikad ne gostuje bilo ko sa vlasti, a redovno gostuju svi mogući kritičari vlasti.
2. Fiskalni savjet često ima veoma čudne predloge/mišljenja. I uvijek ide na ruku bjelosvjetskim moćnicima.
3. Dugovi i ulaganje države u AS, a koaj u stvari plaća dugove JAT-a nemaju veze sa vezom. Te dugove bi država morala da plati na ovaj ili onaj način. I da nema AS dugovi bi morali biti namireni.
4. AS i nema neku imovinu na sebi nego je uglavnom sve iznajmljeno. Avioni koje ona ima u svom vlasništvu i nisu baš neki garant.
5. Ovo uopšte nije analiza. Ako se uporedi recimo sa Alenovom vidi se razlika. Ovo je sve više nego analiza. Vijest koja je prenije mišljenje jednog čovjeka.
6. JAT kakav god da je bio pred kraj treba imati u vidu da je ta kompanije uništavana rasparčavanjem. Mnogi zaboravljaju da je i generalni diorektor JAT-a ubijen pod još nerazjašnjenim okolnostima.
7. Za Alena mislim da vaša svađa sa T6 ne treba da se širi ovako… bez veze. Očigledno da vas mori i to možete iznijeti u svom autorskom tekstu (hvala Bogu pa ste lekoventni). Ovako… Izvinite ali ne liči mi na… malo mi je kafanski uz svo uvažavanje Vas.
NEMA RAZLOGA DA AM NE VJERUJEM U VAŠ ODNOS SA T6, I U ITINITOST VAŠIH RIJEČI ALI SU BAŠ ISPALI NEFER. U NAJMANJU RUKU NISU BILI DOSTOJANSTVENI.
—————————–
Neko moje iskustvo kad je u pitanju cenzura ili bilo kakva zabrana je da to uglavnom nema veze sa “nekim odozgo” nego je to običan strah “malih” (podobnim mediokriteta) da se nekom nešto ne zamjeri. Bio sam dosta puta u toj situaciji i kad god sam stigao do toga što se kao pita uglavnom nije imao pojma. ti d.peuvl.k.či uvijek prave više štete za “gazdu” nego koristi.

Živorad ŽIKA Petrović.
1939 -2000
Generalni direktor JAT-a 8 godina. Prije toga bio jedan od direktora u JAT-u. Izuzetno sposoban menadžer u vazduhoplovstvu. Školavan u kommpaniji u njenim najboljim danima.
Upamćen u širim krugovima kao neko ko je sačuvao JAT u doba najžešćih sankcija kada je uspijevao da zaposli avione po raznim državama Azije i Afrike, kao i po tome što je ekspresno vratio JAT poslije ukidanja sankcija 95 i bombardovanja Srbije 99.
Nikad nije povezivan sa bilo kakvim aferama. Doduše bilo je riječi da je novac iz SR Jugoslavije iznošen avionima JAT-a, ali taj novac nikad nije pronađen niti je bilo ko kompetentan o tome govorio.
Predlažem Vam da pogledate na RTS-u – ŽIKA PETROVIĆ(64)-GENERALNI DIREKTOR JAT-A 25.04.2000
Ubistvo Žike Petrovića
ili na YT – Generalni direktor JAT-a Živorad Žika Petrović ubijen je 25. aprila 2000. godine.

Nije mi teško da pišem još o njemu, ali onda bi ipak imali i dio mog utiska.

Luka, a gde je ovde analiza?

Nema analize. Samo to.

logicno razmisljanje. autorski tekst Ministra nije toliko strucan koliko je politican, sto ne resava problem airserbije niti pitanje kadrovskih resenja koje je glavni razlog ovako loseg stanja u poslednjih 15. godina u nasoj avio industriji.

Hvala. Sve se slažem. To je i bilo za očekivati

Alene, evo i ja iz Beča pratim srpske medije i zaista su bukvalno svi preneli. Ne znam kako je gornji tekst analiza? Šta je analizirano?

Vidim da pljujete posredno po blogu za koji ste pisali,tangosixu. Zar oni nisu prvi koji su objavili detalje koliko su er srbiji smanjene plate, evo našao sam i vojinovića (koji mi nije simpatičan odmah da se ogradim) ali koji je na najgoroj opozicionoj televiziji (ni njih ne volim) 20 minuta gostovao i pomenuo je i fiskalni savet i sve…naslov N1 youtube snnika jeVojinović: Pandemija uticala na loše poslovanje Er Srbija.

Ako je tolika cenzura i kako oni svi rade za vučića kako to objašnjavate? iako ne volim ni tog vojnovića, ni ex-yu (a vaš sam redovni čitalac) bode oči koliko ste loše govorili o svom nekadašnjem blogu za koji ste pisali, nisam video da je vojnović nešto loše javno napisao ili rekao o vama, ili grešim???

Kakva autocenzura kada čovek ide na medij koji vučić najviše mrzi i priča o fiskalnom savetu i njegovom predlogu za stečaj er srbije? gde je tuAUtocenzura?

Samo jedno pitanje. Gde ste videli vest da je Air Serbia ispunila uslove za stečaj, a da nisu N1, Nova S ili Danas (i Politika koja je provukla vest kroz svoj tekst)?

Samo mislim da komentari na bilo koju vest koja se tiče avijacije nisu mesto za rasparvu na temu odnosa gospodina Šćurica i gospodina Vojinovića. Nije na nama da to kometarišemo. Hajmo pričati o avijaciji, zbog koje ovaj portal i postoji! Sve najlpše

Moj prethdni komentar bio je za gosn Šćurica i pitanje njemu, najljubaznije molim:

Kakva autocenzura kada čovek ide na medij koji vučić najviše mrzi i priča o fiskalnom savetu i njegovom predlogu za stečaj er srbije? gde je tuAUtocenzura?

Ersrbija mu zabranjuje da piše o njoj ili on tako odluči (autocenzura kako Kažete) a onda napiše tekst o tome kako smanjuju plate i gostuje na N1?! jel samo meni ovde ovo nelogično?

Sudski epilog?? zašto bogamu!

DAkle utvrdili smo da nije bilo cenzure jer je o tome što vi kažete da se dzira čovek govorio na najvećoj opozicijonoj stanici… ja osopavam tezu o cenzuri u dokazu gostovanja na N1, tu tezu mi niste osporilialene

Hehe bio sam u pravu da je ovo poruka za T6

Gospodine, tema ove vesti nije odnos Tango six-a i godpodina Šćurica. Ja Vas molim da se mi ne bavimo njihovim stvarima i da ne zavirujemo gospodinu Šćuricu u neke, da kažem, privatnije stvari. Hajmo pričati o avijaciji na ovom portalu, a ne zaključivati šta je gospodin Šćuric hteo ili nije hteo da kaže nekome drugom.

Pa dobro, kao da nisu sve te “naše” kompanije odavno zrele za stečaj. Te kompanije ovise isključivo o državnom proračunu i političkoj volji da se “ima” aviokompanija, njima su tržište i prijevoz putnika zapravo zadnja rupa na svirali.
Sve ostale priče o velikim uspjesima i važnostima za državu su samo predstava za biračko tijelo.

Slažem se. Sve su bespotrebno neprofitabilne, isključivo zbog neodgovarajućeg vođenja i prevelikog mešanja politike. Da će svaka vlast čuvati svoju kompaniju, a pogotovo ona koja je kompaniju i napravila, je tačno.

No, ne slažem se da nacionalni prevoznik nije važan za državu. Apsolutno je važan, ali bi trebao (da ne kažem mora) biti profitabilan. Videli smo sad za vreme prvog talasa zašto su važni nacionalni prevoznici, a takođe gledamo šta se dešava u Ljubljani od kako je Adria bankrotirala. Koliko se sećam, gospodin Šćuric je već pisao o važnosti nacionalnih prevoznika

Austrian, Germania, Thomas Cook, ČSA su privatne kompanije koje svakog kvartala imaju ozbiljne sastanke sa svojim deoničarima, pa su propale ili su na rubu propasti. Nije do političkog meadžmenta gore nabrojano nego do tržišta. Ne treba zaboraviti da mnoge države štite svoje domaće prevoznike te nemaju ni jednog ozbiljnog low costera kao Zagreb koji je po low costerima naj siromasniji u regiji! Inače bi bilo sigurno za trećinu više putnika da im se takse namerno pogoršavaju i da se ne štiti Kroacija. Zašto se ne otvori kao Beč ili Beograd ako živimo u slobodnom tržištu? Višak putnika će sve nadoknaditi koncesionaru. Ne možeš imati economy od scale sa 10 aviona, kao veliki igrači plus podrška bogatih deoničara, država i skup profesionalan menadžment. Jednostavno Blue Air, Nordica, Air Baltic, Smatwings, FlyBe su odličan primer gore navedenog.

Uvek me odusevi vaša predanost ovom portalu, a sada ono šta smo nabrojali.
1. Niko nije rekao PROPAO nego ILI PROPAO ILI NA RUBU PROPASTI. Thomas Cook i Germania su privatne firme i propale su. FlyBe je isto tako privatana forma i nije turistički orijentisana pa je propala. Austrian nije propao ali je imao 3 od 4 kvartala negativna, verujem da čista te godišnje izveštaje. Sasecanje flote i optimizacija je bila pre korone i to vrlo surova. Sledeći put obratite pažnje na detalje, djavo je u detaljima.
2.u ČSA tj. Smartwings-u su bili kinezi i koliko znam kinezi više nisu suvlasnici te o tome govori koliko su zaista bili uspešni. Čak i Češka vlada nije zadovoljna preuzimanjem ČSA od stane Smartwingsa pa su se čule neke glasine o novom prevozniku…. Msilim da je ovo dovoljno da možemo doći do zaključka da Smartwings-u kao privatnoj firmi ne cvetaju ruže ako vam deoničari beže.
3.LOT je 80% na Varšavi, Varšavska ekonomija masovno raste poslednjih 20 godina i uskoro će postati nova Nemačka, jednostavno imaju prostora za rast i profitabilnost. I ono što je najvažnije imaju veliku dražavu i stanovništvo. Luxair je deo Luksemburga, švajcarska Beneluksa. Najveći BDP u EU,kako da ne budu profitabilni.
TAP brazilsko tržište plus Portugal kao turistička meka, inače vlada nije bila zadovoljna radom pre korone i nisu bili profitabilni svih kvartala. airBaltic svakako nije bio profitabilan sva četri kvartala a o njihovom vodjstvu ćemo videti za 3-4 godine kada budu molili za milost, pošto su se prenaručili avionima. Toliko o profitabilnosti i selektivnom razmišljanju.
4.Zašto je baš izabran taj koncesionar, da nije bilo plana unapred. Bilo je, sad se branite koncesionarom. Najbolji plan do sada u EU ubedljivo. Čak vam Evropska Komisija ne može ništa.
5.Koliko ulcc destinacija imate u Zagrebu. Nula eto opet koncsionar, zar ne. Tako hrvatski stil, baš profesionalan razlog svaka čast.
6.Pa dobro vi ste neko ko je preduzetnik 20 godina, to je za svaku pohvalu. Mislim da vaše iskustvo zna šta je economy od scale, i vrlo dobro znate da tako nešto nije moguće sa 10 aviona. Jednostavno nemate uslove kao Ryanair ili IAG tokom pregovora sa svim privrednim licima.
7. Nordica je bila državna ako se nevaram i propala je, FlyBe je privatna i propala je eto kompanije propadaju zbog gore navedenih razloga, a vi ako stavrno volite hrvatsku napravite čudo od Kroacije pa ćemo vam mi napraviti spomenik.
Dokažite nam da ste upravu, ne na komantiarima i summitima nego na delu. Verujemo u vas!

1.Znači razumeli ste- Odlično
2.Nisu cvetale ruže u smartwings-u i pre korone.
3.airBaltic nije sličan zato što airBaltic posluje na više aerodroma i baziran je u sve 3 baltičke države. Deo je velikog najrazvijenijeg i najbogatijeg EU tržišta, i uz malo sreće i mnogo pameti može pronaći nich market u EU kao što je volota pronašla. Ne ne treba da rade što i volotea.
4.Što manje društvo više kukolja u žitu. Ništa nije slučajno, verujte mi. A i male države, otporne su one jer su upravo one male i ne važne.
5.Gde su ulcc, oko Zagreba.
6.OD je auto correct greška. 10 je mnogo mala brojka pa čak i 20 aviona.
7.Pa propali su bez obzira na vlasnika-loše vodjstvo. BlueAir je ….. dok airBaltic ako uspe Lufthansa će ga prigriliti.
Nikad nije kasno!!!

Pored glasina možete li navode da potkujete dokumentacijom za gore navedene brojke

Baš kao što je gospodin Šćuric rekao. Svaki broj, svaki podatak dostupan je i Vama, ali uz malo više kopanja po internetu. Verovatno niste videli ove informacije zbog toga što su samo poneki mediji preneli ovaj problem. Kod onih drugih, u Air Serbiji je situaciji odlična.

Kako mislite niko, mnogi su to pisali, danas, n1, bizlife. I još nešto je važno, taj isti fiskalni savet je 7 decembra izjavio da Air Serbia treba restruktuirati a ne terati u stečaj.

Mnogi su to pisali? Danas i N1 (za bizlife iskreno ne zanam) i tu je tačka. Je li to dovoljno? Samo dva medija u čitavoj državi? Pa gde su sve ostale televizije, sve ostale novine, nacionalni servis? Ćute

Da, za restrukturiranje smo i napisali, preneli smo gore u tekstu da su to rekli. Iskreno, slažem se da je treba restrukturirati, ali konačno da to bude efektivno, da konačno dočekamo da su profitabilni.

Luka, mozete li nam reci da li pisete ekavicom ili ijekavicom posto vidimo mesavinu ta dva u vasem tekstu? Hvala

Iz Beograda sam, tako da pišem ekavicom. Međutim, pošto je ovo portal za celu regiju politika portala je da se za neke reči koriste engleski izrazi ili se koristi alternativa rečima koje su u jednom, a ne u drugom jeziku (umesto zračni ili vazduhoplovni, koristi se avio). Generalno, pišem ekavicom, ali možda se u ispravci nešto provuklo.

Luka, hvala za clanak.
Za Alena, kao laik iz Hrvatske koji cita portal, dobronamjerno bi htio reci da nemam problema s citanjem tekstova ni na srpskom ni na hrvatskom, ali mjesavina mi djeluje neprofesionalno. Predlozio bih da ostavite tekstove na jeziku na kojem su napisane.

Turistickisvet, seebiz, talas, biznisrs, novars tako da je to već poznato i nije tajna već davno i nije da niko to nije objavio, to je poenta, sve ostalo je predmet neke ozbiljne analize.

Pazite, od tih portala, koje ste naknadno nabrojali, mislim da je samo Nova neki uticajni. Svi ostali su gotovo nebitni u segmentu opšteg informisanja javnosti. Poenta je: što ni jedan drugi vazduhoplovni portal nije preneo ovo? Što ,,uticajni” mediji ćute?

A mi ovde ne govorimo o uticajnosti, ja sam samo reagovao na izjavu “nitko” što nije istina. A sve ostalo može biti predmet rasprave.

Na kraju krajeva i vi na početku teksta pišete
“Neprofitabilnost nacionalnog avio-prevoznika Srbije je nažalost postala opšte poznata stvar u javnosti. ”
Znači na ovaj ili onaj način znamo, jedino što ne znamo i do sada niko nije uradio je ozbiljna analiza u smislu šta država ima kao plus a šta kao minus od te kompanije. Jedni, uglavnom protivnici vlasti spominju samo minuse a oni koji podržavaju vlast samo pluseve! A ja kao neko ko ne podržava ni jedne ni druge bih volio da neko odradi jednu ozbiljnu analizu pa onda da o tome polemišemo.

Prvo ste rekli “nitko”, malo dramatizacije ili ne informisanist!?! A o vrhuncu cenzure, znate ko hoće da sazna i razmišlja svojom glavom može bez problema jer kao što vidite znamo to. Ne znamo, bar ja lično, benefite koje država Srbija ima ako ih ima, to bi bilo interesantno.

Zašto bi prenosili vesti, kada je vas portal ni par meseci star i još ne dovoljno poznat. Niste dovoljno pouzdan mediji Alene.

Srpski mediji i demokratija se ugledaju na najveću demokratiju i jednog od najvećeg lidera zapada. To je SAD i kod njih imate dva ekstrema u medijima, zar vam američki izbori nisu bili očigledni. Znači imate dve strane, crveno i plavo pa vi sami presudite. Kalifornija neće biti Crvena, tako i Srbija, Madjarska, Poljska, imaju svoju stranu u domaćim dresovima u politici. Ujedno i Hrvatska ima desničare i sa leve i desne strane što znači da obe strane dele iste ili slične vrednosti. Bolje je kada imate dve posvadjane strane nego kao kod vas različite ali sa istim ili sličnim vrednostima. Ovako gradjani imaju potpuno čistu sliku. A svakako da je rts objavio da će biti restrukturiranje, nema potrebe ponavljati iste vesti. A to da AirSerbia košta, košta ali ako nema AirSerbia nema ni a330 u koroni a ni povezanosti sa regijom poslednjih 7 godina. Zar vi stavno mislite da je moguće imati profitabilnost, povezanost i frekventno st cele godine a da se ne ponašate kao wizzair i ostali ulcc.

Još jednostavnije, kad ne bi bilo Air Serbia imali bi sudbinu Ljubljane i ucjenjivačku politiku LCC kompanija i plaćali bi im da lete iz Beograda pa valjda je bolje plaćati Air Serbia. Zato još jednom kažem, nije fer Air Serbia ni hvaliti ali ni kuditi dok se ne odradi jedna ozbiljna analiza šta država ima pozitivno a šta negativno od te kompanije. Tek tada bi mogli konkretno o nečemu da pričamo.

Ponovo je potrebna ispravka.
Tekst Politike 03.12
-“„Er Srbija” napravila gubitak od 200 miliona evra”
” „Er Srbija” od svog osnivanja ostvaruje gubitak iznad visine kapitala što je uglavnom odlika gubitaških državnih preduzeća. Drugim rečima, nagomilane obaveze pojele su kapital. “

Oni koji imaju malo mozga u glavi niti gledaju Pink niti mu veruju.

RTS nije objavio sto je za svaku pokudu, ali je objavila Radio Televizija Vojvodine sto je takodje deo nacionalnog servisa prenoseci reakciju SSP-a

SSP: Er Srbija će nas koštati oko 600 miliona evra, kao šest novih kliničkih centara

Od vazduhoplovnih portala vest je preneo fly naissus 06.12

E sad ako je ovo vasa skrivena poruka za T6 onda nije moje da se tu mesam.

Bilo je reči na RTS-u u emisiji Oko kada je gostovao Pavle Petrović.
https://www.youtube.com/watch?v=Tu8NK-2COh0

Meni lično smeta što jedni ne prenose ni reč (poput režimskih medjia) a drugi prenose samo negativne vesti. Niko se ozbiljno nije pozabavio uticajem AS na ekonomiju Srbije i koliki je benefit od postojanje iste za državu i društvo.

Da, apsolutno se slažem. Ova tema zaslužuje makar celu jednu emisiju a ne tek jedan njen deo. Iskreno i ovo malo mi je bilo iznenadjenje. 😀

Stvarno je neprihvatljivo da ovako jaka vijest ima tek usputno ili nikakvo spominjanje u glavnim medijima. Ne mislite li tako? A posebno da nitko od srpskih zrakoplovnih portala osim eto, nepoznatog portala iz Niša, to nije objavio.

Interesantno, prvo je bilo, nije objavio niko onda smo vam dokazali da neko jeste, sljedeće je bilo niko iz medija sa nacionalnim frekvencijama onda smo vam dokazali da su i oni e onda je bilo niko iz avio portala a onda vam je to bio “neki’ nepoznati portal! A vama samima nije smiješno to dokazivanje kako mi u Srbiji živimo u “medijskom mraku” i cenzuri?

Znači utvrdili smo da je bila spominjana a sada je problem što joj nije posvećeno dovoljno vremena? Koliko specijalizirani emisija je bilo na HRT o pomoći OU? Baš me interesuje?

Moze li neki link specijalizovane emisije?

Izgleda da ne moze. Mozda zato sto ne postoji?

Prvi vi ste ovde ovlaš to spomenuli bez “breaking news” i mogućnosti komentara.

I još jedno pitanje, vi koji intenzivno pratite medije ste prvo rekli da niko nije prenjeo tu vijest, onda ste rekli niko od državnih medija a ispade da niste u pravu jer to nije istina! Možda nedovoljno intenzivno pratite medije?

Bravo!

Semantika ili ne ali morate znati da ste vi autor ovog portala i da su vaše riječi pod lupom, imate mnogo čitalaca koji svaku vašu riječ prihvataju “zdravo za gotovo” i stvaraju neku sliku nečega. U ovom slučaju vi pokušavate jednu državu kroz prizmu ove vijesti da prikažete kao da se radi o Sjevernoj Koreji u kojo građani nemaju pristupa informaciji i žive u totalnom mraku! Da li vam je to namjera ja ne znam ali to tako izgleda. E zato nas nekoliko, ne samo ja, smo vam dokazali da apsolutno niste u pravu a vi samo tražite neka opravdanja svojih izjava i došli ste do toga da eto ok informacija ima ali “nedovoljno”! Ako je to vama normalan vid komunikacije onda to govori samo o vama.

Znate kako, kod nas je toliki mrak da ja lično gledam Kesića na tv i imam 4 hrt kanala u sred Beograda, znači cenzura totalna, toliko o tome.

Zamislite u ovom mraku i cenzuri imam

Navedite prave opoziconarske medije u hrvatskoj? Da nema ih nema drugačije mislejna sve je bajno, jer jedina sloboda je preko granice u Nemačkoj ili nekoj drugoj zapadnoj zemlji.

Navedite prave opoziconarske medije u hrvatskoj? Da nema ih nema drugačije mislejna sve je bajno, jer jedina sloboda je preko granice u Nemačkoj ili nekoj drugoj zapadnoj zemlji.

jos nam niste dali neki link specijalizovane emisije na HRT o OU

Bravo Alen! Ovo je postalo neizdržljivo za čitat. Već sam pomislio da ćete dozvolit da ovo postane ExYu Aviation. Svaka čast, čestitke i samo tako dalje.

Hvala posto se taman pribavili Petru dokaze

Do sada ako se ne varam osam komentara je dokumentovano

Alene zašto se ložite na trolove? Ignorirate te bolesnike ili ih brišite. Samo gubite energiju, a nas sve ostale to smara. Ozbiljno smara.

Karen

Pa zar ni jedan poratal ne može bez trolova. Alene nemojte pustiti da vas takvi izbace iz takta. Ljubomora, nedostatak života, višak vremena i manjak moralnosti. Kao što je rekao Bravo, nemojte se ložiti na trolove.

Ne ovaj se ne skida! Božji čovječe, Anonimče, sjaši više.

Upravo tako. Laku noć.

Ako sloboda išta znači onda znači pravo da se ljudima kaže ono što ne žele čuti. – Džordž Orvel

Ako pričamo o zaduženosti treba uporediti sa drugim evropskim, svetskim prevoznicima i videti koliko su oni pomoći dobili. Lako je samo ocrneti air serbiju zarad lokal političkih poena. Super sad smo ih ocrneli imamo naslov “na noge svi”!!! , sve je loše crno jadno kraj intervjua, sutra opet isto. To nije sloboda medija to je opšte jednoumlje i to je jedan loš put bez obzira na stranu. Koijim načinom ih sve te države štite i kada i koliko treba da vrate taj novac. Koliko puta su dobili pomoć i od koga pod kojim uslovima. Koliko su države suvlasnici i koliko su u upravljačkoj strukturi integrisane. Isto tako treba izračunati koliko na 1€ uložen se vrati u drugim sverama ekonomije i da li je dovodjenje ulcc(Budimpeštanski scenarijo) najbolje rešenje pošto drugog boljeg nema. Da li meandžment ima manevarskog prostora i uopšte koliko u poredjenja sa drugim igračima na istom tržištu na kom se nalaze? Da li je samo pusto napadanje menadžmenta rešenje svih problema? Promenite se, postainte efikasniji, nove sposobne ljude, izbacite partije, gledajte šta rade drugi bolji od vas, šta je u trendu, šta je isplativije, sve već dobro poznato staro dosadno. Eto to sve ima neke veze sa savetom fiskalnog saveta i da savet fiskalnog saveta nema veze sa slobodom medija, politikom, stanjem demokratije, stanjem u drštvu, nekim opštim nezadovoljstvom koje je gore od korone i lošom krvi sa t6. Svako skretanje sa teme nema potrebe upozoravati ljude jer se to ne radi slučajno nego sa nekom namerom dobrom ili lošom, a ako se vi držite do profesionalnosti i integriteta onda su vaša pravila sveto pismo samim vama kao što bi trebalo da bude za sve ostale korisnike portala. Dupli standardi izazivaju samo jedno, čist inat mislim da ste to već primetili!

Upravo tako, potpisujem, bravo.

Problem je u tome sto za autora ne vaze nikakva pravila ovde a pogotovo ne ona koje je sam propisao.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!