zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ekonomska klasa na europskim letovima: British Airways

Sa Britishem sam putovao prvu puta prije 25 godina. Iskreno ni tada nije bila neka bog zna kakva usluga, daleko je to bilo od standarda. Danas su još daleko lošiji. Jaka kompanija, brdo konekcija, no usluga na vrlo niskom nivou.

Kao i kod svih legacy prijevoznika većina ljudi se checkira kod kuće, no za razliku od LCC kod British se možete chekirati besplatno na samom aerodromu. Jednom sam trebao uslugu od službe za podršku i fasciniralo me kako su na susjedni šalter dolazili putnici business klase i sa visokim statusima i kako su ih rješavali brzo i efikasno, te kako su neki dobivali stvari koje mi obični smrtnici ne možemo ni sanjati. Ulaz u avion je klasična, prvo business klasa, potom invalidi i roditelji sa vrlo malom djecom, potom zadnji dio aviona, pa prednji.

British za sve klase dozvoljava ručnu prtljagu od 56x45x25, težine nevjerojatnih 23 kg, najveći kofer među konkurencijom. Uz to možete unijeti još jednu manju torbu dimenzija 40x30x15. Ova torba mora se smjestiti ispod sjedala. I ova torbica može imati 23 kg težine. Dobro jasno je da u ove torbe ne možete smjestiti više od 12-13 kg prtljage pa je i ovo ograničenje istinski imaginarno. Više opcije ekonomske klase dozvoljavaju kofer veličine 90x70x43 težine do 23 kg koji  se predaje u prtljažnik aviona. Putnik uz nadoplatu može uzeti  i više kofera. Prtljaga je istinski i jedina pozitivna stvar kod kompanije.

Kabina je ugodno u tamno plavoj ili crnoj boji. Sam interijer izgleda vrlo elegantno. Razmak između sjedala je 29 do 30 incha što je nivo LCC, a ne legacy prijevoznika. Čak i Club Europe sjedala imaju razmak od samo 30 incha.

Do nedavno putnik na Bririshevim letovima nije dobivao snackove, no od IX. mjeseca putnik na letu dobiva omanji snack poput kolača ili čipsa. Kompanija daje besplatnu vodu, a na nekim europskim letovima besplatno se poslužuje kava i čaj. Putnik na letu može kupiti (high life caffe) više vrsta sendviča, wrapp, vegetarijanski snack box, mesni snack box sa govedinom, japansko jelo od piletine, muffine, kolač od voća, te velik odabir čipseva, deserata, sokova i alkoholnih pića. Velik je odabir i proizvoda za prodaju tijekom leta.

Osoblje kod Brtisha nikako nije bolja strana kompanije. Vrlo su hladni, zapravo bih rekao odbojni. Britanski odbojni. OK, odradit će oni što tražite, ali bez smješka, emocija ili ikakve pozitive.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nevezano za British ali za osoblje pa moram ovo da vam ipricam… Gledam ovu tabelu i ne cudi me sto je Wizz poslednji 🙂 Leteh nedavno za Nicu iz Beograda njima, na letu stjuardesa (srpkinja) usluzuje putnike i ceo let zvace zvaku!!! Najopustenije!!! 🙂 Inace purserka je bila madjarica, kapetan je hrvat a ostalo je bilo osoblje iz Srbije.

Par dana kasnije, povratak, zadesila se ista stujardesa, takodje opet zvace zvaku!! Ovaj put je svo osoblje bilo srpskog, za pilote ne znam nisu se oglasavali 🙂 Iskreno to je meni bilo sokantno, leteo sa Wizzom preko 50 puta nikad pre nisam video tako nesto, a kamoli dvaput!!

Mada kazu da je zvaka dobra i zdrava zbog promene pritiska itd. 🙂

Ja letio s njima ZAG-LHR-ZAG prvi i zadnji put taman pred koronu, pred Brexit u sijecnju 2020 (jos se moglo samo s osobnom u UK).
Vrlo slicno iskustvo kako ste i vi naposali, vrlo korektno, osoblje “dry like a toast bread”. Makar prvi povratku za Zagreb je osoblje ipak bilo nesto ljubaznije, tu i tamo smjesak nabacili. Bilo mi je samo smjesno sto je stjuart pri slijetanju malo zastao kad je imao annoucement “welcome to (proslo 10ak sekundi)….. croatia”.. ako se ne varam letio je a321 u polasku, a a320 u povratku (ili obrnuto) i bilo je puno ko sipak. I jos ako se ne varam tada su letjeli 9x na tjedan.

Ma bila je neka mlada posada, jako zbegecani (pogotovo stjuart koji je izgledao kao da na fuš radi kao maneken). Mislim da je do toga, svjeza radna snaga 🙂

Alene, sta se desava sa Turkishem jutros? Otkazali su brdo polazaka iz IST, medju njima i za ZAG i za BEG.

Danas otkazani letovi:

TK5004 Jeddah
TK1767 Prague
TK2126 Ankara
TK880 Tehran
TK2410 Antalya
TK1053 Zagreb
TK1867 Venice
TK1449 Porto
TK1035 Budapest
TK269 Chisinau
TK1085 Podgorica
TK960 Ercan
TK1081 Belgrade
TK1917 Geneva
TK1843 Athens
TK1671 Cologne
TK1783 Copenhagen
TK1883 Vienna
TK1027 Sofia
TK332 Baku
TK1793 Stockholm
TK2260 Edremit
TK824 Beirut
TK392 Batumi
TK1815 Nice

Vec tjedan dana im sve kasni, svi avioni

Letim cesto Britishem. Upravo je ovako kako ste napisali. Dodajte tu jos katastrofalan ground handling na Heathrowu, i to je to.

Boarding ide po grupama

Ne, grupe nemaju veze sa mjestom u avionu

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!