zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

BREAKING NEWS: Sarajevo raskinulo ugovor s Fly Bosnia-om

Sarajevski aerodrom je 17.11.2020. raskinuo ugovor o pružanju usluga prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i prtljaga sa aviokompanijom FlyBosnia, nakon što ova kompanija nije u ranije dogovorenom roku izmirila svoja ranija dugovanja prema aerodromu. Aerodrom Sarajevo je danas 18.11. u cilju zaštite vlastitih interesa preduzeo i ostale pravne radnje, koje uključuju podnošenje zahtjeva za aktiviranje bankarske garancije.

Aerodrom Sarajevo je već imao ozbiljan sukob i prijetnje sa FlyBosniom u jesen 2019. koji se povlačio i po medijima, a što nikako nije dobro ni za FlyBosniu, ni sam Aerodrom. Kompanija je tada bila dužna preko pola milijuna EUR Aerodromu Sarajevo, vratila je jedan od dva aviona lezoru, kasnila sa isplatama plaća, otpustila nekoliko desetaka radnika, a imala je i dugove prema nabavljačima. FlyBosnia je izjavila da, ukoliko ne postigne sporazum sa Aerodromom Sarajevo bazu će prebaciti u Tuzlu ili Mostar. Struka je bila frapirana koliko je FlyBosnia lutala i donosila odluke koje je potom vrlo brzo mijenjala. Politika koja ne može donijeti ništa dobro i koja rapidno vodi u bankrot. Na koncu je kompanija uzela avion u wet leasu, te otpustila većinu svojih radnika, a iznajmljeni avion su operirali stranci. FlyBosnia je upravo jučer objavila da je u takvom aranžmanu uzela 26 godina star A320 kojeg je operirao United, te da planira ponovo pokrenuti operacije.

Tijekom ljeta FlyBosnia je imala tek simbolične leisure letove za Antalyu. Iskreno nije ni mogla bitno više obzirom na zatvorenost svog bazičnog tržišta Saudijske Arabije i drugih bliskoistočnih država, te Londona, Pariza i Rima gdje je planirala letjeti. Obzirom na novi program subvencija koji je pokrenuo Aerodrom Sarajevo, a kojim želi financijski pomoći baziranje dva aviona, veliki dužnik koji ima toliko loše operacije samo bi smetao u provedbi ovog plana, pa ovaj potez i ne čudi.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!