zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

BREAKING: Tuzlanski kanton smijenio upravu Aerodroma Tuzla

Vlast Tuzlanskog kantona smijenila je upravu Aerodroma Tuzle. Tuzlanski kanton optužuje direktora za stranačko zapošljavanje, nenamjensko trošenje novaca (spominje se i kaznena prijava) i lošim izvještajem za prošlu godinu (za koji ni revizor nije dao pozitivno mišljenje). Vlast zamjera direktoru što je povećao plaće za 80% zaposlenih u vrijeme Covida-19 kada su svi ostali otpuštali i smanjivali plače. Time je povećao troškove plaće za 200.000 KM, tj. za 10% na godišnjem nivou, iako je aerodrom radi Covida-19 zabilježio gubitak od čak 704.000 KM za prošlu godinu. Vlada je zatražila od inspektorskih organa nadzor i istragu aerodroma.

Direktor, pak demantira sve optužbe, smatra da se radi o političkoj odluci i najavljuje tužbu. Direktor naglašava da su zapošljavanja na aerodromu bila nužnost. Nužnost u vrijeme kada su svi ostali otpuštali? Krajnje nerazborito objašnjenje. Uz to direktor je objasnio povećanje plaća za 80% zaposlenih kao stimulaciju radi izuzetno velikog povećanja obujma posla. Ovo je tek nonsens, obzirom da nema povećanja obujma posla, broj putnika je na razini 2020. (iako su svi ostali bitno povećali broj putnika u ovoj godini), a daleko iza 2019. Ova teza direktora je krajnji i apsolutni nonsens koji nema baš nikakvog smisla. Istim će direktor i drugi puta tužiti aerodrom radi nezakonitog otpuštanja. Prvi puta isto je učinio prije par godina, te dobio sudsku satisfakciju od 100.000 KM, do koje je do sada isplaćeno 30.000 KM.

Direktor Aerodroma je ljut na kanton što nije dao dozvolu za letove Ryanaira od IX. mjeseca i to dva mjeseca nakon što su letovi dogovoreni i najavljeni. Odugovlačenje od strane Kantona vrlo vjerojatno će rezultirati odustankom Ryanaira od spomenutih letova. U kuloarima se priča da iza svega toga stoji Wizz Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

30 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sve je do politike, bio sam za 1.maj u blizini Sarajevskog aerodroma, gdje sam vidio samo 3-4 leta, dok TZ aerodrom ima više letova, i to se mora rasturiti, direktor je aerodrom digao na noge i sada to treba uništiti političkim direktorom. Što se tiče stranačkog zapošljavanja, pa pogledajte BH Poštu, BH Telecom, Pio, Elektro privreda itd, gdje ni jedan radnik nije primljen regularno

Koliko je javnosti poznato da nije direktor ukidao letove, već drugi zatvarajući aerodrom. Čuj molim te zbog stimulacije radnicima, loš direktor? I eto drugi nisu stranački postavljeni na pozicije. Svezali ruke administraciji, ukidali letove, stavljali zabrane i sad dirwktor kriv. Bezveze priča. Smjenjuju jedni druge da bi tužbama dobijali lovu, ma bravo!

Draga gospodo,ne objašnjivo a i ne dopustivo je to da se ponašaju tako neodgovorno svi Aerodromu u BiH.
Ni jedan ne razmišlja o tome kako BiH uvezati sa Metropolama svjeta i omogućiti BiH Dijaspori a i Exs Juge putnicima brže i bolje doći u svoju zemlju i ostaviti svoj zaradjeni novac.Neka je stid Tuzle i Sarajeva što su ukinulu Linije za Londin a nisu otvorili za Paris i druge veće gradove.
Samo ČOBANI TAKO RAZMIŠLJAJU…!!
BIH ZARADI OD DIJASPORE 3.5 MILIJARDI EUR.ZA SEZONU A NISU U STANJU DA SKONTAJU DA TI LJUDI TREBA NEČIM DA DOĐU U BIH…A ne preko trećih zemalja.
Glup je i nestručan onaj ko razmišlja da sami jedna kompanija Avio prevoznika treba da pokriva Tuzlu.Naprotiv što više kompanija ..konkurentnost donosi kvalitet i stabilnost biznisa ,bilo koje vrste.
Tako da T.K.hitno treba uvesti i Rayaner a ostaviti i wizzair.Pokrite Liniju koja je bila 96%pokrivena putnicima sa Rayanerom ako Wizzair neće to tako ide.
Tu je i Izzy jet …Jet2.0 i druge flote.
Zašto samo wizz air…!!???
U Većim gradovima egzistira po 20 razlučitih flota.
Opametite se već jednom i dajte nam Liniju Tuzla…Lindon….
Onaj ko ju je zatvoriio,najveći je neprijatelja Tuzlanskog kantona i države BiH.Radite to što donosi novac i ljude čini zadovoljnim.
Hvala..!!!Predstavnik Dijaspore SSD BiH.

Naci će nas narod put do BIH predstavnice, jer nasi seljaci moraju jednom sezonski istjerati krkanluk, seljakluk, bahatost iz sebe, puknuti ce u jednom Parizu, Londonu, ne mogu bacati smeće gdje stignu, ne mogu pušiti po wc-ima restorana i bacati opuske po istim, ne mogu ispoljiti nekulturu u saobracaju i ne mogu nikog osim narod u BIH gledati s visine…mada samo oni misle da trebaju tako da gledaju.
Hvala! Predstavnik normalnog naroda TK.

Neka sad vide tek da je Karasalihovic valjao vise nego sto ce ijedan nasljednik

Ne branim nikog, ni iz džepa ni u džep kao što se kaže, ali je Karasalihovic imao stručnost nije ga postavila neka vladajuća stranka, digao je aerodrom na noge, omogućio linije i tad je aerodrom i političarima postao zanimljiv…tu počinju svadje zbog goriva, ukidanje ili onemogucavanje novih linija itd.

Karaselimović je zatvorio naj profitabilniju i najznačajniju vazdušnu vezu između Londona i Tuzle.
To nijedan direktor ni pod kojim uslivima uradio.Imao je mjesto u Londonu i Prodao ga a zašto????
Bila linija 96 %
Sramota što nemaju linija sa najvećim gradovima svjeta.Dijaspora unosi 3.5 milijardi eura u BiH godišnje…!!Čime da putujemo.!!!???

Igrom slučaja znam da je ukinuto zbog neprofitabilnosti, imam rodjaka u Londonu koji mi je tako rekao…i nije bio ukinut za stalno

Eto baze u Banja Luci, ili čak u Sarajevu!

Možda iz osvete bude

Eto baze Ryanaira u Banja Luci. To će biti odgovor Wizzu. Iza ovog stoji interes Wizza ili ljudih koji su blisku vladajućima.

Imate li vesti o popunjenosti FR aviona u ZAG?

Prvih par letova London-Zagreb su već rasprodani.

Nevjerojatno što se dešava u Tuzili. Ne znam što je gore što čitam. Jel to što je direktor napravio i zašto ga smjenjuju ili to što blokiraju Ryanair.

Direktor je i smjenjen zbog Ryana ne zbog nikakvog zapošljavanj ai sličnog, sve su to izgovori.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!