zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Niš već treći mjesec manje putnika od Banja Luke

Aerodrom Niš je u III. mjesecu ostvario 30.595 putnika (21.765 u III/2022). Ovo je 115,7% putnika iz istog mjeseca 2019. iako tada Niš nije imao PSO letova za razliku od sada. Ovo je već treći mjesec za redom da Banja Luka ima više putnika od Niša. Aerodrom je u III. mjesecu imao 292 operacije (288 u III/2022). Niš je u III. mjesecu imao 7 tona carga (1,5 tonu u III/2022).

U prvom kvartalu ove godine Niš je ostvario 89.029 putnika (51.425 prošle godine), 417 operacija (368 prošle godine) i 14,2 tone carga (8,0 prošle godine). Banja Luka je u istom periodu ostvarila 93.430 putnika ili 4.401 putnika više.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Alen Šćuric

27 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Znači PSO je doneo 15% putnika. Taj rezultat je za ovo vreme mogao da se napravi i bez skupog PSO-a tako da možemo da zaključimo da je država pogrešila sa ovim projektom i da treba da se povuče sa aktuelnim rukovodstvom aerodroma i prepusti upravljanje sposobnom menadžmentu.

Država ne radi dobar posao jer PSO donosi samo 15% više putnika nego 2019 a u Zagrebu FR radi dobar posao jer je doprinjeo sa još slabijim oporavkom Zagrebu nego PSO u Nišu!? Interesantno jako.

PSO se plaća iz vašeg i mog budžeta, a FR iz prihoda aerodroma kojim upravlja privatnik, dakle iz njegovog džepa. Gospodine, uviđate li razliku???

Neka dođe FR i donese 15% Nišu bez mog i vašeg novca i možemo da pevamo! Ovako je zarobljen JU avion bezveze na tržištu koje ih ne zanima i koje može bez njih dok u Beogradu imaju komercijalnu ekspanziju koju ne mogu da iznesu jer im fale avioni. Uviđate li koliko je to glupo?

To nije bila poenta odgovora, ali Zagreb se odriče dela prihoda u ime FR. Sa aspekta finansijskog i operativnog rezultata, apsolutno je svejedno da li vam naplaćujem punu cenu i vraćam pola kasnije ili vam odmah naplatim pola. Ali to zaista nije tema.

Zašto se sada ovo pretvara u diskusiju o Zagrebu? O kvalitetu baza koje su stacionirane u Zagrebu najbolje svedoči aktuelni poziv aerodroma sa posebnim popustima za, ni manje ni više, nego glavne gradove Evrope. Nešto tu nije OK ako pored dve baze mora da se raspiše takav poziv. Nešto im fali čim daju posebne popuste, nije dovoljno ugostiteljstvo od Ryanovih putnika.

Zagreb samo gubi novac koji je mogao zaraditi na drugim prevoznicima jer daje FR cenu od mizernih 5 EUR.

Pa sudeci po Vasem spisku linija koje su logicne za ZAG, da. Logicno bi bilo da kompanije cekaju u redu i samo sto nisu pokrenuli letove.

Potpuno se slažem.

Zato ga je i oduzela od grada Nisa. Trebalo je kontrolisati trziste. Tako da neiznenadjuje ovaj podatak.

Postoji mogućnost da država postavi novu upravu na aerodromu ali nije realno da se očekuju neke promene u načinu rada i poslovanju.

Jedni odsluzili, sada je red na druge. Prica koja je vec ispricana. Nazalost.

Kamo srece da Banja Luka ima i duplo vise putnika od Nisa! Zelim joj svu srecu i da dogodine u ovo vreme ima makar 150.000!

Kamo srece da oba aerodroma dobro posluju, a ne da komsiji crkne krava. Imaju mogucnosti za to.

Pa bas suprotno. Iz Srbije sam i iskreno zelim BNX da bude barem dvostruko bolji od Nisa. Naravno idealno bi bilo da su oba super.

Pa sta je ovde suprotno i idealno. Boze dragi, mi stvarno imamo tezak problem.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!