zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Koliko su slotovi na Splitu problem

Koliko su slotovi na Splitu problem? Ogroman u top sezoni. Split ima problema sve od 15.5. do 15.10, a ogromnih problema ima od 15.6. do 15.9. Sada u top sezoni imaju 7 letova u satu i u to vrijeme nema mjesta ni za jedan jedini let. Petkom, subotom i nedjeljom imaju preko 90 letova dnevno i ima prostora za letove jako rano ujutro (prije 8 sati) ili jako kasno navečer (iza 22 sata). Gusto je i ponedjeljkom i srijedom (preko 80 letova) kada ima dijelova dana gdje nema mjesta za letove. To je demotivirajuće za kompanije poput Turkisha, Qatara i flydubaia ako bi se odlučili za letove prema Splitu. Bi li Split bio spreman nekome tko već leti za Split uskratiti slot radi ovih važnih kompanija jer to je jedini način da se osiguraju letovi poglavito vikendom?

Split ima dovoljno velik terminal i za top sezonu. Stoga bi aerodrom morao pod hitno napraviti paralelnu rulnicu koja bi omogućila više operacija u satu pošto ne bi bilo okretanja aviona na uzletno-sletnoj stazi, a u vrlo skoro vrijeme po izradi paralelne rulnice morao bi povećati i stajanku (apron). No, kako je zemlja u okolici aerodroma vrlo skupa, te na sebi ima maslinike (otkup i rušenje svake masline je ekstremno skupo) ovo je prilično velik zalogaj, pa je aerodrom rekao da neće raditi paralelnu rulnicu dok ne dođe do 5 milijuna putnika. Do 4 milijuna u ovom momentu može doći samo tako da neznatno poveća broj letova ponedjeljkom i srijedom, te značajno utorkom i četvrtkom, ali i da produži sezonu, kao i da poveća broj letova zimi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

231 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zašto bi državi uvijek bio problem novac?!
Evo sad će u predizborno vrijeme Hrvatska uložiti u gradnju stotina novih kilometara autocesti, zašto je toliki problem onda produžiti glavnu pistu splitske zračne luke, dodati paralelnu pristupnu stazu i riješiti mostove za ukrcaj putnika?!
Ne bi li ti trebao biti mačji kašalj?!

Osim toga Split ima nešto što još samo ima Venecija, mogućnost prijevoza putnika putnika sa terminala zračne luke direktno plovilima u centar grada, samo nikako da netko ubere to kao super stvar!

Zašto se čudite, tu su još dionice Kraljevica – Žuta Lokva, potez do Dubrovnika, te govore o Kanfanar-Labin…
https://baustela.hr/gradiliste/radovi-na-cestama-u-cijeloj-hrvatskoj-pogledajte-sto-nas-ocekuje-u-buducnosti/

Ako dogradnja splitske zračne luke nije nešto državno nasušno potrebno i politički turbo atraktivno, onda ne znam što jest…

Potrebno je jer donosi mnoge benefite za državu.

Niste centar svijeta.

O ovom prijevozu morem smo pisali više puta. Nema to samo Venecija.

Državi nije problem ulagati u autoceste jer to donosi popularnost. O kojih više stotina kilometara govorite? Gdje bi se to više stotina km više moglo izgraditi?

Upravo zato što država ulaže toliko mnogo u autoceste, željeznicu i koješta drugo što je populistički nema za aerodrome. Nije imala za Zagreb i Dubrovnik, pa ekvivalentno nema i za Split.

———————————————————————————————————————————
Da, to i mene zanima. O kojih stotine kilometara novih AC je riječ?

Koliko ja znam, ostalo je za završiti/izgraditi:

-AC do Siska (oko 10km)
-AC Tunel Učka-Matulji (isto oko 10ak km)
-AC Križišće-Žuta Lokva (oko 55km)
-AC Metković-Dubrovnik (oko 60km)

I to je što se AC u Hr tiče to….

Možda je potrebno još izgraditi brzu cestu od Križevaca prema Koprivnici, ali velikih infrastrukturnih projekata od više stotina km ja trenutno ne vidim i ne znam da li i ima potrebe za time….

Što se tiče željeznice, tu definitivno nije riječ o populističkom ulaganju nego nažalost, zakašnjelom….

Već odavno treba da imamo sređene koridorske pruge, izgrađenu ravničarsku prugu od Rijeke do Koprivnice i dalje, lokalne pruge u barem ok stanju jer sada su dno dna i još jedno 100m ispod toga….

Nažalost, dok mi budemo imali sređenu i izgrađenu prugu Rijeka-Zagreb-Koprivnica, Kopar će već debelo zarađivati na činjenici da će dvokolosiječnom prugom velike propusne moći biti povezan sa Ljubljanom….

Luke Zadar, Šibenik, a posebno Split apeliraju godinama da se sredi lička trasa pruge, ili otvori unska pruga…. ali sluha nema….

Željeznice su nam koma i to je nedopustivo za državu koja je u EU.

Država ima novca za Split. Ne brinite se vi ništa.

Stvarno mi nije jasno zašto si dozvoljavate upletanje u ove rasprave.

Niti vam ne trebaju sve ove puste informacije o troškovima izgradnje novih aerodroma. Samo pošaljite proponente ideje izgradnje novog splitskog aerodroma da vide gdje se nalaze aerodromi u Helsinkiju, Talinu, Berlinu, Hamburgu, Vilniusu, Budimpešti, Bratislavi, Pragu, Linateu, Bergamu, Torinu, Firenci, Pizi, Lisabonu…

Je, poštovani gospodine Šćuric, u pravu ste, aerodrom je u jako naseljenom mjestu. Nedaj Bože da se desi neka nesreća, koliko bi žrtava bilo. U slućaju pada aviona pri polijetanju ili slijetanju u krugu od 30km velike žrtve su neminovne. Prošle godine Sasov avion je zadnjim dijelom dodirnuo pistu pri slijetanju, što sam ima priliku vidjet sa svojeg balkona kuće koja je udaljena 100- tinjak metara od piste, uhvatio sam se za glavu jer sam mislio gotovo je. Vi ste pisali o nekim nelegalnim objektima i maslinama u blizini aerodroma. Zamislite da imate kuću fino blizu prometnice Trogir- Split, autobusna stanica 100-tinjak metara od kuće, mir, tišina. A onda Vam uvale aerodrom, buku, smrad spaljenih guma, smrad kerozina itd, itd.To Vam je bilo prije 50 godina. I od onda se još ništa nije riješilo. Dok drugi legaliziraju svoje kuće, grade bazene, rade poslovne prostore, što god ulože u svoju kuću ostaje svojim pokoljenjima za idućih 100 godina. Mi na to nemamo pravo jer agencija zbog blizine aerodroma ne da da legaliziramo svoje kuće koje su izgrađene prije aerodroma. Šta bi Vi napravili na našem mijestu. Ne znam da li ste upoznati da po evropskim standardima ne smije biti nikakvih objekata u blizini do 150 m od centralne linije piste. Mi smo bliži i od 100m. Tako da nama taj aerodrom nije ništa donio dobra i molimo Boga da ima neko pametan i makne ovaj aerodrom iz centra grada ma koliko to koštalo. Jer kad se nešto nedaj Bože desi bit će kasno a i nema tih para koje će vratit žrtve. Vidim o tome niko ne razgovara niti ne razmišlja.

Aerodrom je napravljen1966, Jeli tada bilo vaše kuće tu? Ima na stotinu kuća koje su tu bespravno napravljen.

Da, bila je, kuća je napravljena 1960. I ne samo moja već i više njih. Aerodrom je rađen u dvije faze, prva polovica istoćni dio a onda zapadni dio. Sjećam se da smo igrali nogomet na ovom zapadnom dijelu dok jos nije bio otvoren. I prvih karavela koje su slijetale i bile su dosta bučnije nego ovi danasnji avioni.Ja se ne želim preselit nego tražim da nas se zaštiti od buke i svih ostalih neugodnosti koje nosi aerodrom. Izgradi se autoput i naprave se bukobrani koji štite ljude od buke, a šta je aerodrom napravio da nas zastitiu svjih 50- tak godina postojanja. NIŠTA

Ali zato kavica na balkonu i gledate kako avioni slijecu. To je atrakcija i veliki dozivljaj.

Ako želite premjestiti aerodrom, platite za izgradnju novog.

Hrvatska drzava treba platiti za novi Splitski aerodrom. To je investicija od nacionalne vaznosti.

Zato sto aerodrom u Splitu ima mnogo veci potencijal i vaznost za turizam u Hrvatskoj.

Zagreb nije bitniji aerodrom od Splita jer Split moze generirati mnogoo mnogo vise prometa nego Zagreb.

Znate li sta je tehnicki kapacitet aerodroma? Ako znate, onda vam je jasno zasto Split ne moze dalje da raste.

Splitski aerodrom je najsigurniji aerodrom u Hrvatskoj ..

A zašto bi drzava imala za Zagrebacki aerodrom , mogli su uzet kredit kao Split , Dubrovnik .

Zagreb je i prije imao već svu potrebnu infrastrukturu. Trebali su samo proširiti postojeći terminal i to je to.

Ma neka samo država nauči na svojim pogreškama i neka se investira u Split i Zadar.

I sad zbog toga ostali aerodromi u Hrvatskoj trebaju patiti? Eto, napravila se pogreška u Zagrebu pa se treba ponoviti svugdje?

Dubrovnik je financirao svoje proširenje sa našim EU novcima.

Ako nešto predstavlja benefit za državu, a da pritom nitko neće biti oštećen, sa tim se treba nastavit.

Ako vam smeta aerodrom, preselite se.

Da ja Vama ispred kuće napravim recimo pogon za mljevenje kamena, šta bi Vi napravili, samo se odselili ili što

A tko vam je kriv što ste tamo kuću izgradili? Eto vama sada aerodrom smeta pa ga se treba nasrati ispred nečijih kuća u Dugopolju, a uz to potrošiti nevjerovatne količine novca.

Ako se svugdje u svijetu može živjeti kraj aerodroma, možete i vi. Naravno, ako vam smeta, uvijek se možete preseliti.

Pogledajte malo iz satelitske snimke kako izgleda područje oko lisabonskog a kako oko splitskog aerodroma, pogledajte ono suženje uz samo okretiste sa sjeverne strane zapadnog dijela piste.

Tko spominje uopće Dugopolje, i zasto izraz nasrati, pa ako svugdje u svijetu mogu živjeti kraj aerodroma zasto ne bi i vi u Dugopolju mogli, ali Vama je ipak draže da imate Gospidarsku zonu, možda bi i nama to bilo draže ali ko nas za što pita. Što se tiče preseljena, posudite mi koji euro da kupim zemljiste i napravim novu kuću, lako je drugome probleme rješavat. Samo malo razumijevanja nebi škodilo svakome od nas.

Pa što vam onda smeta aerodrom ako kažete da je svugdje u svijetu moguće živjeti kraj aerodroma?

Ne razumijem zasto bi legalizirali kucu i tko vam to ne da, navodite da vam agencija ne da da legalizirate kucu, a kazete da je sagradjena 1960.
Sve sagradjeno prije 15.2.1968. je automatizmom legalno jer je Drug Tito proglasio sve legalnim sto je izgradjeno do toga dana. Ako vam treba legalizacija znaci da ste gradili nakon izgradnje aerodroma i to ilegalno.

Šta Vama nije jasno, kuća je napravljena 1960. Agencija za civilno zrakoplovstvo preporucuje da se ne može izdati dozvola za legalizaciju kuće jer se nalazi u blizini AERODROMA koji je napravljen 6 GODINA KASNIJE.
Država nema para da premjesti aerodrom, a ja bi trebao imati para da kupim zemljište, napravim novu kuću i samo se preselim. Hvala na savjetu.

Aerodrom se počeo graditi prije 1966. godine. Znali ste vi za aerodrom, samo vas nije bilo briga.

Nemate pojma, samo bubate, kakav aerodrom 1960. Tu je bila prometnica Trogir – Split, vinogradi, voćnjaci, plodna zemlja, niko onda nija imao ni u primisli aerodrom.

Samo novi aerodrom. Negdje u zaledju u blizini autoputa. Drzava neka ucestvuje u financiranju, ipak je to clanica EU i trebalo bi da ima novac, ili …

Odakle Kalmeti onda 100 mil.eura za zračnu luku Zemunik ?

Za 100 milijuna se moze napraviti aerodrom za 3000m pistom, paralelnom rulnicom, dovoljnim brojem parking mjesta i skromnim terminalom u prvoj fazi.
Pogledajte kako je to Azerbejdzan uradio kad je gradio Fuzuli medjunarodni aerodrom.
Ako Hrvatska ne zna kako to napraviti za 100 milijuna neka pozove Azerbejdzance neka im to naprave.

Ne treba Splitu frankenstajn terminal kao u Zagrebu sto je izgradjen. To moze biti skroman terminal u prvoj fazi nalik onima na LCC aerodromima u Njemackoj.
Uostalom, kao sto rekoh, otidjite u Azerbejdzan po znanje kako napraviti aerodrom i teminal.

Skroman terminal ne znaci mali termina – to su dvije potpuno razlicite rijeci.
Zasto ne odete u Baku po znanje. Nije sramota pitati kad ne znas, sramota je skrhati 2 milijarde dolara u nesto sto realno vrijedi 100 000 milijuna.

Uh, bas sam vas cekao na aerodromu u Luandi.
Znate li vi ista o pozadini i toku gradnje ovog aerodroma??? Znate li koliki je to aerodrom?
Treba li Splitu dvije paralelne USS duzine 4000m i 60m sirine? Treba li mu terminal od 16 hektara povrsine, treba li mu 12 mostova za ukrcavanje? Ima li potrebe da se novi splitski aerodrom prostire na 50 kvadratnih kilometara???

Odgovorite mi na ova pitanja i onda cu vam reci koliko bi kostao novi splitski aerodrom u blizini Dugopolja.

Dakle,
1. Novi splitski aerodrom ne mora imati kapacitet od 15 milijuna u putnika u prvoj fazi, vec kapacitet sedam do osam milijuna i mogucnost daljeg sirenja (nova lokaciju aerodroma treba birati da omoguci sirenje aerodroma u buducnosti do 30 milijuna putnika).
2. Nema potrebe za dvije USS i uz to pripadaju paralelne rulnice – dovoljna je jedna
3. Duzina piste je dovoljna od 3000 m i sirine 45 m (nema potrebe za 4000 m i 60 m sirine)
4. Nema potrebe za 12 ukrcajnih mostova – 6 je vise nego dovoljno u prvoj fazi
5. U prvoj fazi ne treba graditi hotel (u Luandi su ga izgradili)
6. Terminal treba biti asketski opremljen u prvoj fazi ali treba imati pretpostavke za njegovo dalje prosirenje i unaprijedjenje sadrzaja
7. Korupciju prilikom izgradnje treba svesti na minimum

Ako se sve ovo uzme u obzir, ako je Angola utrosila 3 milijarde dolara za izgradnju novog aerodroma u Luandi, Hrvatska bi trebala potrositi 100 milijuna EUR za novi aerodrom u Splitu!

Novci koje je Kalmeta dobio za Sibenik preusmjerite na ovaj novi aerodrom. Svakako bi to trebao biti zajednicki aerodrom za Split, Sibenik i Zadar u buducnosti.

1. Pa otkud dodjete do cifre od 2 milijarde EURA za splitski aerodrom kad su u Angoli napravili duplo veci aerodrom za 3 milijarde DOLARA ukljucujuci i ogromne troskove korupcije (EU to nece dozvoliti u Splitu).
2. Vi tvrdite da Splitu treba slican aerodrom kao u Luandi
3. Eto, produzite USS za 400 metara, dajem vam jos 5 milijuna EUR.
4. Za ljetni promet Splita je i previse 6 mostova s obzirom da ce vecina letova biti LCC. U prvoj fazi treba ici na no frills koncept. Mogu i polovni mostovi koji se kasnije mogu promijeniti.
5. Pa vi ste hotel uracunali jer ste rekli da treba 2 milijuna EURa, to je suma bliska onoj koju je Luanda potrosila.
6. Naravno da ne bi bilo glupo. Glupo je ograniciti promet i zakociti razvoj aerodroma jer nema tehnickih kapaciteta. Frills treba ostaviti za sljedecu fazu razvoja aerodroma, u prvoj fazi putnicima treba obezbjediti brzu i efikasnu uslugu, dovoljno vode, dobru klimatizaciju, ciste toalete, dobru povezanost sa okolnim gradovima. Luksuzne radnje, alacarte restorane i lounge ostavite za kasnije.
7. EU regulativa ce sprijeciti korupciju i nje nece biti kao u Angoli (sta mislite koliko desetina ili stotina milijuna ustede ce ovdje biti)

1. Luanda je mnogo veci aerodrom nego vi mislite. Splitu ne treba ni 1/3 infrastrukture koju Luanda ima. Isti ili manji troskovi mogu biti i u Splitu. Zbog korupcije koju EU nece dozvoliti u Splitu troskovi ce biti cak znacajno manji
2. Da tvrdite da Split treba potrositi 2 milijarde EURA sto je priblizno 3 milijarde DOLARA koje je Angola potrosila.
3. Da jako dobro znam koliko kosta izgradnja USS. Vjerujte, mnogo bolje znam nego vi.
4. Nema veze sto u Splitu ima i LC. svi oni trenutno ne mogu koristiti mostove u Splitu jer ih, pogadjate ni nema. Ali jos uvijek lete. Zato je u prvoj fazi dovoljno i cetiri a ne 6 mostova (sad sam smanjio).
5. Znate li koliko je kostala izgradnja i opremanje hotela u Luandi?
6. Naravno da nije glupost seliti aerodrom ako ce imati dvostruko veci kapacitet i mogucnost razvoja. Frills ce doci sami po sebi. Javit ce se kompanije koje ce same investirati u frills sadrzaje na aerodromu koji ima 5 milijuna putnika.
7. U Hrvatskoj nakon sto je usla u EU to vise nije moguce. Kontrole financijske su velike, nije to vise kao u ostalim balkanskim zemljama i Angoli.

1. Niste dobro proucili brojke. Sve vece od 1/3 aeeodroma u Luandi bi bilo megalomanija za Split. Split se treba razvijati u fazama. U prvoj fazi 5 do 6 milijuna putnika kapacitet.
2. Angola je aerodrom radila vise od 10 godina, nije vam dobar tecaj.
3. Da, inzinjer koji to radi mnogo vise zna o tome od pravnika koji nikad nije vidio armaturnu mrezu.
4. Da u prvoj fazi mogu bez mostova da bi zatvorili financijsku konstrukciju
5. Zato sto ne znate koliko je kostala izgradnja hotela u Luandi i ostale infrastrukture gadjate se milijardama za novi splitski aerodrom
6. Ne sanse da to uradi i bilo bi jako glupo da pokusava.
7. Pa vi ste ovdje tvrdili da u Hrvatskoj vise nema lopovluka.

zasto niste dali primjer aerodroma u istanbulu?

Pustite vi koliko po Europi kosta USS, Hrvatska nije jedna od tih zemalja. I znate li uopce gdje su ti aerodromi gradjeni i koliko je placen otkup zemljista. U Splitu se aerodrom treba praviti izvan grada gdje je drzavno zemljiste i troskovi ne mogu dostici vise od 20 milijuna za USS. Kazem vam, otidjite u Azerbejdzan neka vam objasne kako se to radi.

Mislim da Hrvatska treba dodijeliti minimalno 10 milijuna kvadratnih metara novom splitskom aerodromu da bi se osigurala mogucnost sirenja u buducnosti.
I da, postoje lokacije gdje je drzava 100% vlasnik zemljista.

Zasto bi u Splitu terminal treba kostati manje nego onaj u Zagrebu?
Pa npr. manje novca ce otici u privatne dzepove za razne provizije. Radovi i materijal se nece preplacivati. Nece se placati skupi arhitekti da projektuju aerodrom a onda ce se projekat revidirati i odstupiti od njega. Nema gluposti kao sto je 3D krov. Nema troskova za otkup zemljista. Izvodjac radova ce biti kineska kompanija sa ponudom koja ce biti mnogo manja od ponuda drugih kompanija. Novac se nece trositi na usluge nekih kompanija kao sto je Val Grupa itd. itd.

Drzava se mora uozbiljiti ako vi tvrdite da Hrvatska trenutno nije ozbiljna drzava i prestati da trosi te basnoslovne svote novca.

Jako lose misljenje imate o Hrvatskoj.

Znaci aerodrom u Luandi 3 milijarde a za aerodrom u Splitu 2 milijarde? kakva je to matematika?

Splitu treba proširenje postojećeg aerodroma.

Nema se postojeci aerodrom gdje siriti. on se mora izmjestiti iz naseljenog mjesta.
Sta mislite zasto se aerodrom Ataturk u Istanbulu nije sirio?

Nema mjesta.
Tvrdite da pista treba biti duga 3400 metara za sirokotrupce. Znate li koliko je trenutna duzina piste?

onda znate da nema mjesta za pistu od 3400 m.

Zna li Alen na kolikoj povrsini se gradi Noida aerodrom? Na povrsini koju ne mozete ni zamisliti.
Miislim da Split ne mora graditi toliki aerodrom. Sta vi mislite?

Od tih 300 milijuna 250 je preplaceno i zavrsilo u tudjim dzepovima.

A vi stvarno mislite da je koncesionar bez ikakvog financijskog interesa preuzeo Franju?
Ne budite dijete gosp. Scuricu. prilikom izgradnje terminala koncensionar ima razradjene sheme pumpanja cijena za izvrsene radove i nacin kako da od toga profitira. Samo uporedite novce utrosene na izgradju terminala kada to radi koncensionar (ZAG, BEG) i kada citav proces vodi drzava (DXN)

Da, misllim da bi manje novca potrosila ozbiljna drzava prilikom gradnje terminala nego koncesionar.
Pogledajte Tursku i vidite koliki aerodrom je napravila i koliko je sve to kostalo.
Nije istanbulski aerodrom radio francuski ili njemacki koncesionar, a da ga je gradio pogadjajte koliko bi sve kostalo.

koliko je kostala izgradnja aerodroma u istanbulu i je li roradio koncesionar?

Zar je to stvarno tako velika cifra?

Koliko bi aerodrom mogao dobiti prodajom zemljista na kome se sada nalazi UZS (neko naziva UZP) i terminal?

Jeste li vi Alene clan HDZ-a?

Ali se razmecete novcem za aerodrom u Splitu kao da ste clan HDZ-a. Ako niste clan HDZ-a ne morate u cijenu izgradnje uracunavati provizije koje se placaju politicarima.

Ne treba EU da daje novac za novi splitski aerodrom nego Hrvatska.
Previse ste se navikli na EU sisu i za sve trazite novce od Europe. Treba se nesto financirati i vlastitim sredstvima.

Vise radite a manje se uzdajte u novce od turista. A zimi spavate zimski san.

Ne za Njemacku to nije veliki novac. Ali Nijemci citave godine rade i to rade naporno, dok Hrvati rade samo 6 mjeseci turisticke sezone a onda u zimski san. A to 6 mjeseci sto se radi, gleda da izmuze turistu – kilogram smokvi 10 EUR, pa to je sramota.

Mozda radite vi, ali vecina Hrvata ne radi koliko Nijemci rade. Zato kada hocete bilo kakav projekat da realizirate gledate u pravcu Brisela i pitate: imate li kakvih fondova da nam date novce?

Zasto onda nemate novca ako radite kao Nijemci? Mozda niste efikasni kao Nijemci?

Da, 10 EUR za kilogram smokvi jeste veliki novac za svakoga.

Hahahahahaha, kakve smokve, ovdje se priča o avijaciji i o splitskom aerodromu?! Gospodine, za liječenje svojih kompleksa naspram Hrvatske, preporučujem vam gledanje nekog sporta.

Također, dokazano je i da Hrvati i npr. Grci rade VIŠE, za (puno) manje novca od Nijemaca. A razlog za to je imperijalizam (fašizam) Njemačke, Francuske, Austrije i sl. koji se provodi i dan-danas, samo mnogo, mnogo suptilnije i skrivenije. Isti ti i održavaju na vlasti korumpirane političare (npr. Plinkovića i Vuchicha iako im doslovno svakodnevno ispadaju kriminalni kosturi iz ormara) koji i održavaju i raširuju kriminalnu hobotnicu o kojoj gospodin Sćuric realno govori (i koju OČITO ne podržava). Također, isti i održavaju parazitsku manjinu koja njeguje izrazitu sezonalnost hrvatskog turizma (a sezona je i manje od 6 mjeseci koje vi navodite, realno 3-4) i koji prodaju te jadne smokve po 10€ koje vašim kompleksima ne daju mira.

Pretpostavljam da ste gastarbajter, pa biste trebali biti svjesni da je blagostanje Njemačke izgrađeno na JEFTINOM radu “neradnika” iz ovih krajeva, bilo neposredno gastarbajterstvom, bilo posredno njemačkim/austrijskim imperijalizmom (npr. kriminal kojim su austrijske banke i zadruge pokrale milijarde € iz HR, milijarde koje lažnim knjigovodstvom isisavaju njemački i austrijski trgovački lanci, puste miljarde koje je Deutsche Telekom nikada neće platiti za korištenje infrastrukture koja je zapravo u vlasništvu građana/općina/gradova jer je većinom izgrađena SAMODOPRINOSIMA itd. itd.). Tako da kad se vozite brzim vlakovima, uživate na Autobahnu, vozite se u jeftinom Mercedesu – sjetite se da to zahvaljujete zemljama poput Hrvatske. Također, svoje masovne silovatelje koje masovno zovete i uvozite u svoju obećanu zemlju Njemačku plaćate (jer ih je preko 2/3 na socijali) upravo novcima Njemačkog/Austrijskog i sličnog imperijalizma. Hvala.

I bavite se avijacijom, a svoje komplekse liječite drugdje.

Dobro ste napisali

Potpuno ste u pravu, sve se natiskalo uz obalu. Pogledajte samo potez uz prometnicu Split – Trogir na području aerodroma. Pa tu je automobil do automobila, što renta car što parking aerodroma. Nered. Premjestanjem u zaleđe oplemenili bi zapusteno zaleđe gdje nema ničega. Pustoš. Obavezno preselit aerodrom

premjestiti aerodrom!
i ovako je previše buke, a kamo li da se ta buka još produži kasnonoćnim i rano jutarnjim letovima. treba misliti malo i na kaštelane i trogirane

Koliko kosta kvadratni metar gradjevinskog zemljista u Kastelima?

Aerodrom je na super mjestu, jer da njega nije, tu bi bila nakazna naselja tipo Gaza, kao ostatak kaštelanski divljih naselja. SIGURAN sam!

Treba premistiti Aerodrom na relaciji Dugopolje idealna pozicija izbeči gužve svi veći gradovi imaju Aeodrom dalje od naseljenog mjesta to je najbitnije za razvoj općenito za Dalmaciju i okolo da se ne prolazi kroz pusta Kaštela i gužve to je to nije problem ako se želi napraviti a Kaštel bi oživile turistički bez buke

A zasto bi to kostalo 2 milijarde?

Ne kosta to toliko koliko vi mislite. Znate li koliki i kakav aerodrom se moze napraviti za 2 milijarde EUR?

200 milijuna EUR je dovoljno da se izgradi takav aerodrom

Za 2 milijarde EUR se moze napraviti aerodrom kapaciteta 12 miljuna putnika i 50 tisuca tona karga na godisnjoj razini. Aerodrom sa 2 USS (jedna 4200m i druga 3400m obje sirine 60 m), sa 20 parking pozicija, terminalom ukupne povrsine od 120 tisuca kvadratnih metara i 6 ukrcajnih mostova. Naravno, ukljucujuci i svu ostalu neophodnu infrastrukturu i opremu neophodnu za dobijanje dozvole za operiranje.
Tkava ti je trenutno situacija na trzistu.

Eh, tako ne razmislja ozbiljna drzava. Ozbiljna drzava vec danas zna sta ce graditi za 10 godina i priprema izvore financiranja.
Zna li Hrvatska da u Splitu za 10 godina treba imati novi aerodrom? Ima li ideju kako to financirati?
Najlakse je reci, mi to ne mozemo, nema novca i leci u hladovinu. Teze je zasukati rukave i zaraditi i naci novce.

Znaci ako nema za Zagreb onda nema ni za ostale . Malo ste naucili na privilegije . Aerodrom Split pridonosi najvise u proracun RH i normalno bi bilo da drzava kao vecinski vlasnik i dobar gospodar ulaze u svoje vlasnistvo koje donosi profit , al eto investicija se ne nalazi u zagrebu pa od toga nista .

Hocete reci da Hrvatska nije ozbiljna drzava? Ja ne bih tako daleko isao.

Hrvatska je imala novce za izgradnju terminala u Zagrebu isto kao sto ga je koncesionar imao. Mogla je podici kredite kao sto je to koncesionar uradio.
Ne koristite opravdanja istog onog lobija koji je MZLZ otjerao u koncesiju.

Drzavno zemljiste se ne otkupljuje, drzava ga jednostavno dodjeli 🙂

Da, Hrvatska ima takvo zemljiste.

ne 3 nego vise od 10 milijuna kvadrata.

razmišlja li itko o ljudima koji žive u Kaštelima i Trogiru , i kolika je buka kojoj su izloženi već sada, a kamoli da se slijetanja i, naročito, polijetanja, obavljaju tokom noći i ranog jutra?
zašto aerodrom ne izmjestiti na neku nenapućenu lokaciju?

Pobogu, zasto bi to kostalo toliko? Pa jedan IST je kostao 7 milijardi, a 25 puta manji SPU bi kostao 2 milijarde! Kajgot.

Cena izgradnje novog SPU ne bi presla 300 miliona.

Alen ne vjeruje da je izgradnja istanbulskog aerodroma kostala 7 milijardi. A i otkud Turskoj toliki novci, ne moze da povuce sredstva iz EU fondova.

Najmanje 50 milijardi EUR je trebalo za izgradnju Istanbulskog aerodroma. Tako strucnjaci kazu.

Turska ima 20 puta vise stanovnika ali zato je izgradila i 20 puta veci aerodrom nego sto je onaj koji Hrvatska treba izgraditi u Splitu, zar ne.
A pritom je Hrvatska clanica EU i ima nekoliko puta veci GDP per capita od Turske, zar ne.

Zasto je Istanbul white elephant kako vi tvrdite?
Mislim da nije i da ce postati najveci i najprofitabilniji europski aerodrom i doprinijeti mnogo ekonomskom i svakom drugom razvoju Turske.
Zasto jedna Hrvatska nesto slicno ne moze uraditi u Splitu za svoje gradjane i nova pokoljenja? Je li u pitanju nesposobnost ili nedostatak vizije?

To sigurno nije problema kastelana koliko to kosta….
Neka drugi misle o tome…

Svi ti ljudi od dana kad su rođeni znaju da žive pored aerodroma. Hrpa ih iznajmljuje apartmane koje turisti vole jer su tik do aerodroma.

Ne nije…mnogi su tu zivjeli i prije nego sto je nastala zracna luka split,ali lako je pisati i procati,kada vi niste dio tog problema i kada se ne radi o vama i vasoj familiji…

A što je sa mojom obitelji? Nama bi se trebao oduzeti kruh iz usta i zračna luka koja nam dovozi turiste da bi ste vi imali “tiši život”. Ako želite novu zračnu luku, sami ju platite.

Treba nam dobar razlog da bi netko poželio doći u SPU van sezone,nije problem napraviti rulnu stazu i proširiti stajanku

Problem je u državi i managmentu zračne luke koji ne rade apsolutno ništa da se aerodrom proširi. Lukšu treba zbaciti s te pozicije što prije jer je kriminalno da aerodrom od 3.3 miljuna putnika godišnje nema paralelnu rulnicu i tek 10 parkirnih mjesta za avione srednje veličine.

Naprema veličini aerodroma to je gotovo ništa.

Onaj tko je odlucio da se pravi novi terminal je napravi kardinalnu gresku i treba ga pozvati na odgovornost! Znate li Scuricu tko je vodio taj projekat?

Zato sto se trebalo insistirati na gradnji novog aerodroma a ne produzavati agoniju i odgadjati nesto sto se mora desiti.

Kriminalno? Navedite aerodrom u HR koji posluje bolje od Splita?

Pa što da najbolje posluje? Naravno da će najbolje poslovati kada se u infrastrukturu ulaže minimalno.

A vi Alene volite Lukšu samo zato što je nimalo ambiciozan pa su šanse da Split pretekne zagrebački aerodrom ravne nuli.

Split bi morao uvesti dosta vise nocnih letova. Legacy kompanije obicno ne zele tad letove, ali charteri bi mogli.

Isto tako i Croatia letove pomaknuti da slecu kasno u noc, te time osloboditi slot za bitniju kompaniju.

Naravno, pre paralelne rulnice izgraditi platformu na pragu 05 gde bi avioni cekali da se okrenu.

Neistina. U Splitu postoji tek pokoji let u 24 sata, a u 21 i 22 ih ima.

Zasto nema interesa?

Kastela ne bi dozvolila letove cijele noci…

Možda se sad i onaj famozni aerodrom kod Šibenika koji su htjeli graditi ne čini kao luda ideja. 😀 Šalim se naravno… Nadam se da će se naći brzo neko rješenje jer Split će samo rasti a i sezona se produlje.

Zar nije bila ideja da dobiju susjedni dio koji je vojni kompleks. Bas za rulnicu. Citao sam ovdje o toj ideji prošle godine u analizi u vezi Splita.

Uz ove kapacitete koje navodite , ta priča o ulaganju tek na 5 milijuna je bajka.

Očito je stagnacija njihov dugoročni plan.

Uzet ću za primjer Krf koji ima oko 100 000 stanovnika, a lani je imao cca 800 000 putnika više od Splita, dok mali Santorini sa 15 000 stanovnika je zabilježio 150 000 putnika manje od Splita.

Mislim da je iz ovih brojki jasno koliki neiskorišteni potencijal je u nas.

Koliko kosta secenje stabla maslina, iskreno me zanima? Podtoji zakon u HR koji stiti to drvece?

1000€ je stablo mislim

Pa to i nije neka cifra ako se uzme u obzir korist koja se dobija širenjem aerodroma…

Jako mi je sve to cudno da se za aerodrom tog kapaciteta i vaznosti u Hrvatskoj ne moze naci dovoljno novca i politicke spremnosti da se uradi takva krucijalna stvar za dalji razvoj istog… jako cudno i neverovatno!! Ili je mozda pak nesto drugo u pitanju sto se precutkuje…

Apsolutno sam za zastitu i zivotne sredine i poljoprivrede ali pobogu… pa najvazniji aerodrom na Jadranu da stopiraju maslinjaci… Bas me zanima tacna njihova kalkulacija, koliko cene ta stabla, koliko ta zemlja kosta i zbog cega aerodrom to sebi ne moze da priusti (pa i po cenu da se zaduzi jer je od vitalne vaznosti)…

Evo iz prve ruke – isplatili su mi nedavno cca 3000HRK (znači manje od 500EUR) po stablu masline od države kad su mi uzimali dio gradilišta za cestu, procjena po sudskom vještaku za nekretnine isto u splitsko-dalm županiji.
Vjerojatno se može žaliti na to i tražiti više, ali baš 20000EURa je potpuno nerealno.

Masline jesu skupe ako se posjeku i bace u vatru, ali to se ne radi. Masline kao stabla se mogu iskopati skupa sa korjenom i prodati kao stabla, najcesce za uredjenje okucnica. Stablo masline je isto jako cijenjeno i drvnoj industriji, kao sirovina. Prema tome od troska otkupa maslenika treba odbiti dobit od prosaje zih stabala maslina.

Za proširenje nisu toliko problem masline kao takve nego potpuni nemar države oko urbanizma. Ta “maslina” je zapravo simbol. Oko aerodroma su legalizirani brojni nelgalni objekti koji tamo nisu smjeli biti sagrađeni ni u ludilu i sada vlasnici ucjenjuju aerodrom sa ogromnim ciframa. A država i lokalna uprava (koji su i stvorili taj problem legalizacijom) su potpuno nezainteresirani za pomoći aerodromu.

Točno,maslina je floskula,ne smijemo zaboravit da su HC obećavali iz godine u godinu i evo tek nakon petnaestak godina obećanja uredili pristupnu cestu aerodromu (ne još u potpunosti) koja je bila u sramotnom stanju,sad vidim strance kako vuku putne torbe preko makadama a one odskakuju,sramota !
Prema tome nije stvar aerodroma,tu su neke više sile,tu je netko iz politike kome ne odgovara da se Split razvija i raste,ovo je samo jedan primjer…
To vam je kao da režete granu na kojoj visite ali neka ,gubimo svi ali vi ćete propast !
Zamislite ,petnaestak godina su započimali radovi,evo sad ćemo…….pa nikad,tako će biti i sa rulnom stazom…

A imate li vi bolji odgovor na pitanje?

Ne razvija se opako. Mislim, vaša definicija “opakog razvoja” može biti što god, no još uvijek ostaje da je aerodromska infrastruktura upotpunosti neprimjerena aerodromu ove veličine.

I pišljivi letovi Croatije Airlines ne mijenjaju činjenicu da je odnos prema razvoju zračne luke, što od strane države, a što od strane managmenta, vrlo loš.

Malo sam pogledao google maps, i ovde postoji par rešenja

Na rubu 05 bi se mogao uraditi kraći taxiway koji bi mogao imati mogućnost postavljanja jednog ili dva aviona da se ne zablokira pista, sto omogućava backtrack 2 ili 3 aviona u istom trenutku umesto jedan po jedan. Prostor deluje očišćen i u vlasništvu aerodroma. Sama ova investicija omogućava odlazak 2 ili 3 aviona u nizu.

Taxiway ka rubu 23ke bi mogao biti uradjen sa rezanjem manjeg broja maslina, ili da se uradi do PAPI-a, sto bi povećalo mogućnost sletanja par aviona u nizu. Tu bi se možda morao proširiti i apron.

Točno,do ruba 05 ide kraći taxiway i to sa južne strane (kidanje par “maslina”-apropo “koje su neobrane” !?) i to sa južne strane, a tako isto i do ruba 23 (sa istim brojem “neobranih maslina”) ali sa sjeverne strane,u tom slučaju presjeca se pista,nije iznimka i dakeko manji gubitak vremena i manji troškovi !
Ovo sa neobranim maslinama je odgovor sjevernjacima koji se rugaju južnjacima koji samo znaju igrat picigin-jako ljubomorno i neukusno !
A što se tiče tih neobranih maslina bio je identičan slučaj kad su na trasi brze kaštelanske ceste koja je kasnila i kasnila(zahvaljujući kalmeti) neki mudraci zasadili masline na svako 0,5m,i znate šta je država napravila,iščupala je te masline sa korjenom i presadila ih na drugo mjesto,pa sad ti rodijače beri !
Sad je drug ANTE kupija pašnjake na kozjaku ,znate gdje,vrlo blizu izlaza iz tunela,nemore falit !

Gosp.Šćurić,opet ste pogrešno shvatili,ili niste do kraja pročitali ili ne razumite ili ne znate gdje je jug a gdje sjever,sa sjeverne strane,sa sjevera gosp.Alene,sa sjevera gdje nema ama baš ništa,nema maslina,banana ni ananasa a ni objekata,znate šta nema,VOLJE !?!?

Ma odakle sjevernozapadna strana !?rekao sam sjeverne strana i time mislio na sjevernoistočnu stranu i prag 05 da budem precizniji jugozapadna strana,sad mislim da sam jasan i da ne moram crtat ! Pa iz Google se vidi gdje ima više slobodnog prostora.To uopće nije notorni nonsens kako vi kažete,i to da bi avioni trebali prelazit preko piste nije iznimka,pogledajte Gibraltar pa će te vidit da gradska saobraćajnica prelazi točno preko polovine piste,a kod nas se kaže kad netko nema volje ili nezna ili neće,da lošem “k…u” i dlake smetaju !

Ma gosp,Šćurić zašto brišete komentare koji nikoga ne vrijeđaju već Vas pokušaju ispravit i uputit na pravi put,radi se pragu 23,rekao sam sa SJEVERNE strane gdje nema objekata ni neobranih maslina,gdje je čisto i izvedivo bez velikih ulaganja !

Sve stoji sto ste napisali i 100% se slazem…
Moje misljenje je da to nikad nece bit ostvareno, bar ne u bliskoj buducnosti. No.1: produzenje uzletno-sletne staze da mogu prihvat direkt letova za Ameriku, Aziju i neke daleke destinacije bi trebalo prvo odraditi. Prag 05 piste je skoro pa u mocvari (mlinica Pantan) i velika je razlika u visini terena…a 23 bi se cak i mogao produziti ali neznam kako bi to se ostvarilo radi raznih objekata u samoj blizini staze i na trasi.

Paralelni taxiway: prijeko potrebna stvar ne danas nego i prije 15 god kad se dogodio bum s LCC i raznim ostalim kompanijama koje su pocele u sezoni letjeti za SPU.

Rulnica je must have i to odmah, apron i staza mogu da pricekaju koju godinu

To je nažalost začarani krug: bez rulnice nema 5 milijuna putnika, bez 5 milijuna putnika nema rulnice … Netko bi tu morao kupiti šakom po stolu!

Svaki put kad sletim u Split cudim se Kako malo rade izvan .Hitno treba poduplat prostor ,napravit jos jednu uzletno sletnu stazu .Povecat prostor za avione .Tu treba uzet I credit Ako treba I otkupit zemlju ,kakve masline kakvi bakaraci .

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!