zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Problem sa maskom u Croatiji Airlines

Hrvatska glumica Jelena Perčin je imala vrlo neugodno iskustvo sa Croatiom Airlines. Naime, kabinsko osoblje ju nije pustilo u avion iako je imala FFP3 masku. Potom su je poslali na šalter kompanije gdje su joj potvrdili da ne može imati FFP3 masku, te su joj za to čak napisali i pismenu obavijest. Na stranicama Croatie Airlines se navodi da putnici moraju imati medicinske (kirurške) maske za lice, te filtrirajuće polumaske i to FFP2, N95 i KN95.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jasno naglašava: „…može se zaključiti da zaštitne maske s oznakom N95, KN95, P2 i FFP2 imaju podjednaku razinu filtriranja (94%). Isto tako, ekvivalentne su maske koje nose oznake N99, KN99 i FFP3 po razini filtriranja čestica veličine 0,3 mikrometra (98%)“.

I dok Norwegian i druge kompanije ukidaju nošenje maski u Croatiji Airlines nepotrebno mrcvare putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

42 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Poštovani gospodine Ščuric,

Za veseljem čitam Vaš portal kao amaterski zaljubljenik u zrakoplovstvo. Kao znanstvenik i frequent flyer kojem je COVID glavni dio posla, moram reagirati na Vaše netočan navod.

FFP3 maske s ventilom se ne koriste u svrhu smanjenja rizika i prevencije jer im njihov dizajn to ne omogućuje. One naime pomoći ventila slobodno izbacuju u okolinu sadržaj izdaha osobe koja je nosi.

Ovo je prepoznato u zračnom prijevozu te kompanije ne dozvoljavaju korištenje tog tipa maski i to od samog uvođenja istih.
Prirodom posla, koristim vrlo mnogo zračni prijevoz u pandemiji i isto sam i sam posvjedočio.

No najviše brine Vaš stav u javnom prostoru da su pravila “totalni nonsens” što pripisujem Vašem nepoznavanju materije.

Da citiram kolegu: Zaraznost virusa ovisi o broju virusnih čestica u zraku: više udahnutih čestica – teži oblik bolesti. To izravno proturječi antimaskerima, jer iako maska može propuštati virusne čestice, jasno je da će u prostoriji u kojoj svi nose maske virusnih čestica biti manje nego u prostoriji u kojoj ih nitko ne nosi.

Vaša se znanstvena nepismenost očituje u neshvaćanju kvantitativne naravi prirodne pojave- pojava nije uzrokovana uzročnikom nego količinom uzročnika (razlika između navodnjavanja i poplave)

FFP3 maske s ventilom omogućavaju poplavu i stoga je Vaša teza posve pogrešna.

Lijep pozdrav iz Geneve

Croatia u ovom slucaju samo bespogovorno prati uputstva i standarde iz LH grupe, koji ne dozvoljavaju upotrebu drugih maski osim onih navedenih u clanku. U slucaju putnika bez adekvatnih maski – kabinsko osoblje avio-kompanije ce besplatno ponuditi zamensku masku putnici/putniku i zamoliti ju/je da je nosi. U sluöaju da putnica/putnk na ovo ne pristane – avio-kompanija ce odbiti da preveze tu putnicu/tog putnika. Ovo je, u najkracem, trenutna procedura svih clanica LH grupe. Pisem trenutna jer OS za par dana menja pravila na svojim letovima gde ce jedina validna maska biti FFP2 (ostaje da se vidi da li ce i ostale clanice LH grupe ispratiti ovaj potez). Mozda biste o ovome mogli da napravite clanak “masks onboard – uporedni prikaz, corona paradoks u praksi” (s jedne strane norwegian s druge strane Austrian, pa sve izmedju). 😉

Sta se u oovm konkretnm slucaju dogodilo je pitanje za avio-kompaniju (da li je alternativa ponudjena gdji/gdjici – npr. nije jasno). Jedino je jasna vasa insinuacija da Croatia vise vrednuje medicinske preporuke nekih drugih zemalja (konkretno Nemacke i Austrije), nego li sopstvenom HZJZ-u (iz zelje da prati standarde za Croatia-u “bitnih” avio-kompanija. 🙂 Ali da li zaista to mozemo Croatia-i i zameriti?

“…filtriranja čestica veličine 0,3 mikrometra …”
Virus je znatno manji…
Notorna glupost

Nadalje…

https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4586/rr-6

Zaključak je da u osnovi ne djeluju…
Međutim, ovo nije zdravstveno pitanje nego pitanje konformizma

Hirurške maske stite 0%

Mislim da je gospodja pretjerala. Uredno u Dubrovniku pustaju ljude do aviona gdje onima koji nemaju kirursku ili ffp2 masku osoblje daje jednokratnu kirursku. Tako je bilo prosli tjedan, ne vidim neki veci problem vec samo zelju za samopromocijom. A ako je imala sa filterom to ne da ne bi smjela nositi u avionu vec ne bi smjela nigdje (maske s filterom su zabranjene).

S maskom koju je dotična imala ne možete ući u gotovo ni jedan zrakoplov u Europi, a sve zbog toga što ista nema filter. Dajte malo prvo proučite stvar pa onda nešto napišite. Ovdje ste se priključili pljuvanju po kompaniji s ostatkom novinara poput Indexa koji nisu u stanju proučit pravila.

Prvo, dama je dobila informaciju na check-inu, ne od kabinskog osoblja. Djelatnici na check-inu su djelatnici zračne luke, ne aviokompanije, zar to ne znate? Oni su ju uputili na šalter prodaje Croatia Airlinesa gdje su joj dali pisani dokument koji potvrđuje da te maske (još jednom, kao kod hrpe drugih aviokompanija) nisu dozvoljene. Nisu pisali obavijest za nju već takav dokument imaju s obzirom na to da je to danas čest problem.

Uopće nije bitno da li nam maske više trebaju ili ne (tu bih rekao da je to sve skupa jedna ludost), no ako postoji propis onda se on i poštuje kad putujete s jednom aviokompanijom i kad ste prilikom kupnje karte prihvatili njene uvjete.

Upravo tako.

Slažem se, to je kao kad se neko pojavi sa parfemom od 120ml u kabinskoj torbi. Ne može druže, jeste glupo pravilo ali je pravilo pa sad svi nosimo do 100ml i ne dramimo. Trebalo je da joj daju dozvoljenu masku baš da bi izbegli ovakav PR i ako odbije onda ćao… Možda su to i uradili, nisam ispratio ceo slučaj.

Više se niti ne pitate zašto je u prvom redu uvedeno pravilo za te tekućine…
Da li se sjećate?
Vjerojatno -ne.
Tako će biti i s covid potvrdama za 40 godina…

Zar je toliki problem provjeriti što se traži za putovanje avionom i onda se pripremiti?

Ta je imala problema s maskom i u Uberu.

Ljudi sa kompleksima, moraju uvijek naci nacina da budu u centru paznje. Treba njoj dobar psiholog i psihijatar.

? Bez obzira koliko antipaticna bila, sta je ona ovdje krivo napravila? Tu treba pljuvati po onome koji joj je neopravdano zabranio ulaz.

Do nedavno su u Austriji bile dozvoljene isključivo FFP3 maske, a sada čini mi se i kirurške maske ,ali kod nekih izuzetaka tako da ova odluka Croatie je totalna idiotarija.

Nikada u Austriji nisu bile isključivo dozvoljene FFP3 nego samo FFP2 maske! Gotovo sve aviokompanije su FFP3 sa ventilom banirale već prošlo ljeto… E sada: pitanje je kaj je dotična imala. Ako je bila FFP3 bez ventila onda je glupost, ako je pak bila FFP3 sa ventilom onda je to zabranjeno i tu nema diskusije. Jer taj ventil na PPF3 štiti samo “in” ali ne i “out”, tj. ona ne udiše tudje viruse, ali svoje izbacuje u okolinu…

To je mozda tacno, ali idalje ne opravdava sto su joj zabranili boarding. U tom slucaju su mogli da joj daju drugu masku, koja odgovara pravilima. Tako rade ostale kompanije.

U turkishu ljudima sa npr. platnenim maskama kazu da nisu dozvoljene i daju vam hirursku. E sad ako vi odbijate da stavite drugu masku, to je vec druga prica i za to vas mogu izbaciti.

Pa niko ne ide samo sa jednom maskom. A mogla je i od saputnika da uzme hirusku, dali bi joj da je zatrazila. Ovako je htela paznju da privuce i od sebe nepotrebno zrtvi da izigrava.
Lepo joj na check-inu rekli pravila. Da je zatrazila drugu, dali bi joj. A mogla je i na Terminalu kupiti.
Ovako je po ceni jedne avio karte dobila naslove i paznju u svim medijima.

OU je takva kakva jeste ali ovakva pravila su jednaka za sve sto ne iskljucuje „VIP“ spodobe.

Upravo tako! Jer da je postupila po pravilima,sada ne bi imala temu za Twitter, WhatsApp, Facebook, tiktok i slično…

Provjereno: nudili su joj ali nije htjela nego se inatila.,, Najčišća samoinscenacija!!!

Ne znam više što je istina, a što je prenemaganje dotične. Istina je uglavnom negdje na sredini. Fakt je da je u avionima dovoljno maski u pripremi za ovakve slučajeve i posade su instruirane da puno ne raspravljaju nego da daju putniku masku. Tko se na aerodromu zainatio i kako je sve proteklo znaju samo involvirani. Ostajem pri svome da je incident dotična namjerno isprovocirala da bi imala materijala za samopromociju pogotovo kroz činjenicu da Croatia ionako ima loš Image u javnosti.

U pravu ste. FFP2 maske koristimo,ne znam zašto sam pomislio da su FFP3. Ispričavam se na dezinformaciji.

Ma sve pet! Svi smo već ludi od tih silnih maski…

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!