zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Dugo čekanje prtljage u Beogradu

Prošle nedjelje i ponedjeljka putnici su u Beogradu čekali prtljagu na letu iz Rodosa sat i 40 minuta. Prema pisanju medija problem je u nedostatku zaposlenika, ali i smanjenju plaće radi čega su preostali zaposlenici demotivirani za rad. Vinci je otpustio 136 radnika iako sindikati tvrde da ih je otpušteno preko 200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

33 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Od 31.07. JU uvodi jos jedan dodatni let za CDG, subotom. Sada ce leteti 2x dnevno.

Jazeera sutra u 23:50 iz KEI za BEG.

Ne znam. Vidim po broju leta da spada u redovne. E sad, sta i kako, ne znam. Ne mogu da provalim.

Prema pisanju kojih medija?

danas.rs

Aha, Miša Brkić – ekspert za Air Serbia…

Kakve veze ima loše hendlanje prtljage na BEG sa JU i zašto bi netko morao biti ekspert za JU da bi mogao napisati da se na prtljagu čekalo sat i 40???

miša brkić vam je novinar koji sve zna o AS. Ekspert. Godinama pojušava da objasni kako je propalo. Po njegovim pričama Srbijas je propala pred bankrotom a istovremeno dijeli na milijarde eura. U emisiji koja je biula na onoj kontra TV sabrali su da po njegvim navodima Srbija daje više milijardi eura u AS. Kad se sve sabere što on i njegovi kažu.
Uglavnom nije mu za vjerovati. voli napadati sve što ima veze sa Vučićem.

A gužve su uvijek kad dođu indici zbog procedure njihovog ulaska. Ako se potrefi još koji avion nastane zastoj.

Jedan od retkih koji napada Vučića?! Bože koliko ne poznajete Srbiju.. A ne bih o njegovoj respektibilnosti, čovek se toliko nalupao gluposti o AirSerbiji da je to za nepoverovati..

Da, da.. Znamo da imate biznis i gomilu prijatelja, to slušamo već desetleće tim pre gore koliko je malo poznajete. Pobogu, nije sve u medijima ima nešto i pri zdravoj pameti..

Evo dva lica tog lika i tih novina Danas:

1. Vest o aerodromu: Treba sacuvati svako radno mesto jer radnici prehranjuju svoje porodice a Vinci ih dovodi u stanje gladovanja. Neodgovorna drzava je dopustila konecionaru da ostavi vredne i predane radnike na cedilu a njihove porodice na rubu egzistencije…
(Dakle briga o radnicima, njihovim porodicama, egzistenciji…)

2. Vest o Air Serbia:
Dok sve druge kompanije rezu radna mesta i otpustaju radnike u svim sektorima, Air Serbia je napravila minimalni rez. Tek oko 150-200 sto je minimalno i trebala je jos da otpusti da bi smanjila troskove poslovanja. Drzava svake godine upumpava milijarde eura na razne nacine, piloti rizikuju zivote putnika jer su avioni neispravni, krade se na sve strane a Air Serbia prikriva svoju propast tako sto objavljuje podatke o broju putnika i spinuje sa novootvorenim linijama…
(U ovom slucaju treba je i ugasiti i na taj nacin oterati sve ljude a ona briga radnicima, kori hleba, egzistenciji, brigu o porodicama – tada ne postoji…)

Da se ogradim, niti na aerodromu cvetaju ruze niti u Air Serbia. Ali ovo licemerstvo dusebriznika je prejadno.

Samo mali podsetnik: Isti taj Danas pisao prosle godine kako JU otpusta svoje radnike (inace u sred pandemije) i kako ih nije briga za svoje radnike i njihove porodice dok je tekst pre dva dana bio kako su trebali jos vise da ih otpuste kao sto su i druge kompanije uradile, kako je Air Serbia jos vise potonula na dnu jer radnicima nije smanjivala plate itd.. dakle sve suprotno od onoga sto su pisali prosle godine.

Celu tu gungulu vodi samoproklamovani kvazi ekspert Miša Brkić i sta god da se uradi, dobro ili lose, mora biti predstavljeno kao najgore.

Ne branim SNS, da nema pipaka SNS-a ta Air Serbia bi bila daleko uspesnija ali nekad treba sagledati stvari i iz drugog ugla. Realno menadzment je mogao i dalje da uzima novac iz budzeta i da apsolutno nista ne radi. Da talasa, odrazava neke frekvencije koliko da se prica da negde lete, ne bi uvodili nove linije a one manje profitabilne bi odmah zatvorili… a moze im se i tako je su drzavna kompanija.
Ma milion gresaka je ta ista JU napravila ali i milion pozitivnih stvari. Uz sve prilike i neprilike gura, grize, ulazi u sukob sa Wizz ili drugima ali NESTO RADI od tih para sto dobija od drzave.

Ono sto Danas i ostali ne vide, to je indirektna dobit koju drzavna kompanija donosi svojoj zemlji. Za LCC jesam ali samo uz prisustvo drzavne kompanije.

Ma kad bi Vučić sutra rekao da AS treba ugasiti Miša Brkić bi bio najveći kritičar takve ideje

To je kao sada slucaj Geoxa u Vranju. Kad su dolazile strane kompanije onda je bilo da dolaze da samo da uzmu subvencije, da unize radnike minimalcem, tretiraju ih robovima, sede u pelenama dok rade itd. I kako treba te firme najuriti.
A onda kad se neka stvarno fabrika pokupi i sprema da ode onda je opet ista da drzava kriva jer je nesposobna pa joj odlaze strani investitori i opet radnici su bez plate, posla, njihove porodice na rubu egzistencije…

Isti takvi spinovi su sa aerodromom i Air Serbia. Evo legendarnog komentara jednog novinara iz Danas-a: „ Za razliku od npr. hrvatske aviokompanije koja dovodi strane turiste u HR, Air Serbia odvodi nase ljude u druge drzave“ 😂
Pa eto jednostavnog recepta da nam JU ne odvodi nase ljude:
1. Lukasenkov recept
2. Zatvoriti i aerodrom i ugasiti JU!

Profitabilnost preko tuđe kičme.
Vinci je, koliko se sećam, obećao donošenje novih znanja, tehnika i veština i na taj način unapređenje aerodroma.
Ovo može svako. Smanji platu, smanji broj radnika, sredi sebi ekskluzivan monopolski dobar ugovor i ne daj da se objavi i eto.
Tako to radi prosečni srpski tajkun i bogataš…
Da ima pameti, odmah kratak štrajk upozorenja 15 minuta pred početak smene, kao u Francuskoj.

U svojoj zemlji se tako ne ponašaju.
A kapitalizma odavno nema. Ovo je nešto treće…

A sta je to trece po Vama?

Dogovorni oligarhijski kvazikapitalizam.

Pseudoliberalni sam zaboravio da dodam.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!