zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Veliki broj diverzija Wizz-a

WizzAir je nedavno prijavljen regulatorima za avijaciju Italije i UAE zbog neobično velikog broja diverzija na ruti iz Abu Dhabi-ja za Rim (FCO), za koje se sumnja da se dešavaju jer Wizz iz ekonomskih razloga ne tovari dovoljno goriva za letove. Na ovoj ruti leti A321neo WizzAir Abu Dhabi-ja, koji ima domet od 6000 km, dok između Rima i Abu Dhabija ima oko 4500 km. Problem je sa letovima ka Rimu, koji s obzirom da lete ka zapadu i zbog generalnog smera vetrova koji duvaju u suprotnom smeru, traju duže i zahtevaju više goriva nego povratni. Diverzije su počele da se češće pojavljuju još od X meseca 2023., do vrhunca u II mesecu 2024., kada je u proseku svaki četvrti let imao diverziju, najčešće za Sofiju, gde bi avion dopunio rezervoare i nastavio ka Rimu uz kašnjenje.

S obzirom da je domet aviona više nego dovoljan, a avioni ne lete pod maksimalnim opterećenjem jer Wizz ne prevozi “belly” cargo, moguće objašnjenje je da Wizz limitira utovar goriva da bi regulisao ekonomičnost aviona. Vredi podsetiti da je Wizz tokom 2023. hteo i da otvori rutu Abu Dhabi – Milano (MXP), koja je takođe u dometu A321neo, ali je ipak odustao usled sumnji vezanih za mogućnost regularnog održavanja letova na ovoj ruti.

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: Wizz Air

 

17 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ne radi se ovde o diverziji nego o promeni rute. Diversion u vazduhoplovstvu znači promena rute.

Diverzija?!
Značenje ove reči u srpskom, pa i hrvatskom je bitno drugačije nego englesko divert I ne može se koristiti kao sinonim za preusmeravanje.

https://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=f1duURQ%3D

Divertirani letovi ili preusmjereni letovi ili letovi sa jednim stopom

U kalkulaciji utroska goriva uvek imate dosta faktora. Vreme na ruti je jedan npr, ali to vam nè garantuje nekada da cete dobiti rutu i visine koje ste trazili. Drugi faktor je rerouting iz bilo koga razloga, da ne govorim kasnjenje na odlaznom aerodromu bez obzira sto ste u kalkulaciji imali gorivo za taksiranje, guzva za sletanje i koliko cete biti na hold-u itd.
Na to dodajete i gorivo za dva neuspesna prilaza + let do alternative + 45 min rezerve ako se ne varam.

To su minimumi koje dobijate od operativnog centra, i onda je do kapetana kolicina ekstra koji ce se poneti iznad minimuma koji je kalkulisan. Samo da znate da ako na destinaciju avion sleti ispod minimuma koji su propisani ide packa i kapetanu i kompaniji, i ako imaju ucestale slucajeve tog tipa idu na review.

Matematika na velikim brojevima je čudo…..možda im se isplati da ponekad imaju “diverziju” umesto da svaki put toče više goriva…… Who dares, he wins…. Rizikuju…. Ceo lcc profit se nalazi u tim “sitnicama”….

He who dares wins

Riječ „diverzija” u našem govornom području ima samo jedno značenje. Predlažem da ju u ovom naslovu zamjenite primjerenijom: PREUSMJERENJE.

Kojeg vraga onda postoji urednik ili “Voditelj stručnog tima”?

Razlog je prilično čudan, ekonomski potpuno neopravdan, ako slete u Sofiju zbog dopune goriva. To povećava trošak leta do krajnjeg odredišta toliko puno da se ni u kom slučaju ne isplati, financijski gubitak je neusporediv u usporedbi s beznačajno većom potrošnjom ako nosi 800 ili 1000 kg goriva više s polaznog aerodroma. Airbus troši 1 % više sa svakih 1000 kg goriva extra, preko planirane količine. To je oko 25 kg više na sat, pomnoženo s pet sati leta, 125 kg će potrošiti više. Slijetanje u Sofiju, ili bilo koji alternativni aerodrom, je neusporedivo skuplje, plus što je gorivo u UAE toliko jeftino da se ni u kom slučaju ne isplati dopunjavati u Sofiji. Ovdje je u pitanju vjerojatno neka druga mućka i posao ispod žita, tko zna što će inspekcija otkriti.

To je sve tacno ali ne uzima u obzir faktore kao npr. vetar, koji je glavni limitirajuci faktor za letove iz Persijskog zaliva za Evropi, barem na uskotrupnim avionima.

Ja se potpuno slazem da nema smisla rizikovati sletanje na SOF, ali ne postoji ni jedno drugo moguce objasnjenje. Ja sam citao da su vetrovi ka istoku u periodu od dva meseca pre i posle nove godine bili neobicno jaki, u proseku preko 110kt na visinama na kojima lete avioni. Trenutni, a i prosecni intenzitet je oko 70kt. Prilicno velika razlika koja definitivno utice na ekonomicnost letova zbog disproporcionalne potrebe za dodatnim gorivom

Gosp. Pusi, mislim da nije ekonomicnije letjeti sa stopom nego direktno.

Avion najvise trosi prilikom uzlijetanja. Nama smisla reci da ce dodatni stop smanjiti potrosnju goriva.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!