zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Morava 488 putnika u III. mjesecu

Aerodrom Morava je u III. mjesecu imao tek 488 putnika (703 u III/2023). Katastrofa, ovo je već šesti mjesec za redom u kojem Morava ima bitno manje putnika nego prošle godine. Aerodrom je i ovog mjeseca imao 38 operacija. Od početka godine Morava je ostvarila samo 1288 putnika. Jako loše.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

73 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Wow, respect🤣

Prosto je – ovaj aerodrom je samo za LCC, a oni ne mogu da dođu bez nove piste. I to bi bilo to. Nema potrebe pisati svakog meseca tekst, pa još ovoliki komentari.

Neka se samo pise bolje i da se komentarise mozda neko ovo i gleda i cita pa neka im dodje iz d u glavu😁😉

Prosto nema ko da vodi aerodrom i da osmisli strategiju razvoja.
Kraljevo uprkos blizini drugih aerodroma ima dobru poziciju jer pokriva Zapadnu Srbiju i teritoriju od oko 1.8 miliona stanovnika.
Beograd i monopol Beograda nikada neće dozvoliti razvoj bilo kog drugog aerodroma.
Ako je tačna tvrdnja da je koncesionar ugovorom tražio da broj putnika na drugim aerodromima u Srbiji ne pređe milion godišnje, to bi bilo to.

Pa cilj je da budu daleko. Eto uspeva im plan.
Bukvalno oba aerodroma rade tek toliko da mogu da postoje.

Potrošili jer je tada odgovaralo njihovom populizmu i ujedno su iskoristili priliku da uposle svoje podobne ljude na istim.

U Srbiji nažalost postoje mnogo veći projekti čiji finansijski gubici su stotine puta veći od ova dva aerodroma.

Kada bi postojala dobra strategija, Niš bi imao minimum 2 miliona dok Kraljevo barem milion putnika godišnje.

Tačno tako.
Ja bih ga koristio kao i mnogi drugi da su pristupačne cene i redovni letovi.

Više radnika nego putnika

Voli nas narod da glasa za

Zasto ne leti za Bec ?

Ili za salzburg bilo bi više putnika nego u beogradu

Posledica francuske koncesije ili prosto sebična politička odluka da se ne naljuti francuski koncesionar, a samim time i država Francuska (uskoro stižu Rafali, evo samo što nisu, za koji dan). Nažalost pored Morave, propašće i Niški aerodrom i onda će opet neko drugi biti kriv (samo ne vlast). Začarani krug u začaranoj zemlji…

Juce je KVO-IST imao 36/72 putnika, a IST-KVO 26/72.

DH4 moze Zagreb Brisel…kod Kroacije airlines…sto ne bi ATR do Frankfurta?

Pa sto croatia onda redovito sa dasehm slijece na frankfurt?

Kada bih drzava pustila da i neka druga kompanija dozvoli letenje sa aerodroma Morava sigurno bih bilo zainteresovanih.Air Serbia drzi monopol i kad im postavite pitanje za neki drugi let sa Morave oni u startu odbiju.Nedavno je gradonacelnik Cacka razgovarao sa nekima iz Aerodroma Srbije ali oni nemaju sluha za bilo sta.A verujte da i mi koji zivimo u Kraljevu i Cacku neznamo kad ima let za bilo gde zato sto im je marketing 0.Karte za Tivat su prodate vec 70%,za Solun se solidno prodaju zato sto nema let Bg-solun pozdrav sa Morave,u nadi za vise letova sa Morave.

A odakle vi znate da nema mozda zainteresovanih kompanija nemora da znaci da vi sve sto kazete da ste u pravu vama svaka cast za sve sto radite ali i mi nesto mozda znamo stp vi neznate 😉

Srbija moze zabraniti letove drugoj kompaniji samo ako zeli da udje na liniju koja je vec PSO, na bilo koju drugu ne moze zabraniti.

Mnogi projekti u Srbiji su ugašeni samovoljom Beograda. Odbacivanje bilo koje avio kompanije bi bio lak plen.
Centralizacija Srbije razara sve. Nažalost politika je presudna.

Air Serbia drzi monopol jer niko drugi nema avion i/ili ne zeli da leti sa KVO. Plus je JU placena za te letove.

Zatvorite to . Gradjani Kraljeva nisu zaslužili da imaju aerodrom,što reče njihov “pismeni” gradonacelnik

Samo sa Air Serbiom Morava nema šanse za razvoj. Preblizu je Beograd ( malo više od 2 sata automobilom), a nije niti Niš daleko. Kraljevo i okolica nije turističko središte poput jadranskih zračnih luka. Jedina šansa je da dođe neki niskotarifni i da napravi koju “gastarbajtersku” liniju poput Tuzle ili Banja Luke. Ali, i to je teško jer putnicima južno od Morave nije daleko niti Priština koja je već ima štošta za ponuditi glede linija, a posebno gastarbajterske. Kompanije to znaju i one se drže poslovne logike.

Otprilike oko 2.20h vožnje.
Za 1.40 možeš do Kragujevca ali ne do Kraljeva.

A sa čime da ti LCC lete kada na Moravi ne može sletiti ništa većega od ATR72 i eventualno (bilo je ovdje diskusija o tome, ali na koncu nisam razumio može li ili ne) ERJ 190.

Loša poslovna politika daje loše rezultate a konačan ishod je poznat. Konkurenciju treba uništiti i samo pravilno primeniti metodu. Poznato pravilo ,što južnije to tuznije. Preuzmite potrebne mere i biće dobri rezultati.

Veliki broj radnika iz okruženja živi i radi u Becu,Svajcarskoj ,Italiji itd. Reklama je ravna 0.Zasto samo let za Istanbul i Tivat? Treba odraditi dobru reklamu,uvesti nove linije,označiti da on postoji.Dobra organizacija posla bi značajno uticala na bolje rezultate.Da.li se namerno uništava konkurencija putem vođenja loše poslovne politike?

Ima i solun od 15.6.2024

Pustite letove za Nemačku.nepisite vuse gluposti i ne davite više kako nema putnika.

Otvorite za zirih imate radnika iz pazara tutina raska kraljevo cacak kragujevac krusevac rozaje sila radnika ima u svajcarskoj iz tih krajeva a vi uvodite za tivat i solun katastrofa. Sve se to zna zasto tako radite. Zaposliliste silu radnika a samo prosecno 13 putnika leti Pozdrav

Pa moze embraer

Moze Embraer sleteti veruj mi da moze slece An 26 pun a da ne moze on a razgovarao sam sa ljudima koji su pistu gledali i proveravali pista je dugacka 2400m.

Provereno moze jucer je sletao c-295 i pin an26. A ako mislite da pista koja je dugacka 2400 m nemoze sletetei e190 onda ok. A firma koja se zove Elegra vision koja je proveravala pistu kazu da i boing 737 moze sleteti ali jedan dnevno to su njinlhove reči licno slusao.

KV i Morava neće u dogledno vreme imati više putnika.Nema ljudi,nema ni putnika.Samo Pazar i Čačak i Užice gravitiraju Moravi,ostalima je bliži Niš,Beograd sad čujem i Priština.Nažalost neisplativ aerodrom.

Natodnu kv radi za crkavicu. Za bus nema pare

Neka otvore za Nemačku moramo da idemo za Beogrd nema letova nema putnika

Juče sam bio na letu iz Istanbula za Kraljevo. Bilo nas je 15-tak.

I to vecina radnika sa Moravskog koridora.A let iz Kv za istanbul ume ponekad da bude i 80% pun

Pa ja sam razgovarao i cesto pricam sa ljudima koji su tu na aetodromu kazu mi licno da je iz kv za istanbul 60 70% popunjenost

Alene sta se ovde desava?
488 putnika na 38 operacija znaci nesto manje od 13 putnika po letu u proseku.
Cak iako pretpostavimo da se u ove operacije racunaju repozicioni letovi iz/za Beograd, pa racunamo samo polovinu, to je idalje samo oko 25 putnika po letu na avionu u koji staje 72. Totalna katastrofa
Pitam se kakav je bio svojevremeno LF za Bec, deluje mi kao prospektivnija destinacija, barem sa KVO

25/72 je taman za PSO liniju. Da ima više putnika, linija bi bila komercijalna…

Nije nonsens. 40 putnika na ATR-u je break-even, ispod toga je za PSO okej. Upravo zato je i PSO.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!