zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

NAJAVE: Wizz Air pokreće Skopje-Ljubljana

Wizz Air pokreće liniju Skopje-Ljubljana tri puta tjedno. Ovo će Zagrebu uzeti veći dio slovenskih putnika koji su do sada putovali za Skopje preko Zagreba. Uz to Croatia Airlines pokreće Split-Skopje. To znači da splitski putnici i turisti više neće putovati preko Zagreba nego će ići preko Skopja. I Air Serbia povećava broj frekvencija za Skopje. Letove za Skopje pokrenuli su Lufthansa i Norwegian, Aegan povećava broj letova za Skopje.

Sve to skupa svakako nisu dobre vijesti za liniju Zagreb-Skopje i ostaje pitanje kako će se to reflektirati na liniju Zagreb-Skopje. Još da ovdje leti neka normalna kompanija, no inercija Croatie Airlines koja neće odgovoriti smanjenjem cijene na Wizz Air u Ljubljani, koja konstantno smanjuje broj konekcija preko Zagreba i koja će i dalje govoriti „prerano je“ ne daje nam pravo da budemo optimisti. A to znači da će linija raditi sa gubitkom i neminovno će se u budućnosti smanjiti broj tjednih letova. A to pak znači još slabiju konektiranost, još manje potencijalnih putnika. A da, Croatia Airlines! To je dovoljno reći.

Očekuje se da će Wizz Airovi letovi na liniji Skopje-Ljubljana naštetiti i Air Serbiji jer više neće biti putnika Ljubljana-Beograd-Skopje, kojih putnik je bilo prilično mnogo.

Wizz Air će uz Ljubljanu pokrenuti još i letove iz Skopja za Luxembourg, Stuttgart i Salzburg. Ovi letovi se pokreću sukladno novim poticajima Makedonije. Wizz Air će na liniji Ljubljana-Skopje uzimati dvije subvencije, onu slovensku i onu makedonsku. Subvenciju će dobiti i Lufthansa za 10 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

51 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

OT

Leteo sam Wizzom pre neki dan i mogu samo reci da mi je u poredjenju sa Ryanairom to daleko bolja kompanija.

Imaju nove i ciste avione (bez onih nesrecnih reklama u kabini), osoblje ljubazno, imaju svoj magazin ispred svakog sedista (a ne da se deli samo putnicima koji hoce nesto da naruce), imaju prostor za odlaganje u sedistu ispred (nista od toga nema FR) a i nemaju onu nesrecnu tombolu.

Uvek bih njih birao pre Ryanaira.

Ne slazem se uopste.

Ja sam vam naveo gde je Wizz bolji a vi meni recite gde je Ryanair bolji od Wizza.

Tacnija mozda jeste sto je isto sto i da malo kasne.

Itekako otkazuju letove u zadnji cas jer sam i sam bio zrtva istog. Naravno nisu mi ponudili nikakvu alternativu.

Za putnika je apsolutno nebitno koliko aviona imaju vec kakav je komfor u njima. Sa svim onim reklamama i lutrijom kao i bez ikakvog prostora za casopise u sedistu ispred vaseg Ryanair je daleko iza Wizza.

Usluga u FR avionima je blago receno uzasna i ne moze se meriti sa W6.

Letio sam iz Beča sa FR i magazin sa ponudom je samo na internetu.

Tacno tako.

Se mogoče ve, kdaj se bo let lahko rezerviral?

„ Očekuje se da će Wizz Airovi letovi na liniji Skopje-Ljubljana naštetiti i Air Serbiji jer više neće biti putnika Ljubljana-Beograd-Skopje, kojih putnik je bilo prilično mnogo.“

Koliko je to prilicno mnogo? Odakle vam ovo?

I ja sam mišljenja da će linija uzeti u JU ponekog putnika, samo što ne mislim da će to biti značajan broj.

Zbog čega vi mislite da hoće, pa tvrdite da više neće biti transfernih putnika za LJU, kojih je bilo prilično mnogo?
Tj. koliko je to prilično mnogo, imate neke podatke?

JU je poznata da ume da se bori sa Wizzom. Necete cekati dugo dok JU izbaci promo cene SKP-BEG-LJU. JU ce se krvnicki boriti za svakog putnika!

Ali sa JU imaju dnevnu konekciju a sa W6 samo 3 puta nedeljno. Velika razlika.

Jeste, sve ostale kompanije su lude sto lete daily kad je 3x nedeljno dovoljno.

Pa to sam upravo i rekao da ste napisali, da više neće biti transfernih putnika iz SKP za LJU (via BEG).

Niste napisali šta to znači ima mnogo ovih putnika.
Koliko je to mnogo, imate neke brojeve?

Tu ima i biznisa za koji ne verujem da će preći potpuno na Wizz, zbog frekvencija. Turizam i porodične posete hoće, a da li tu ima dovoljno putnika za tri nedeljno videćemo. Mislim da više štete može da oseti linija Niš-Ljubljana.

Zato što su južna Srbija, severna Makedonija i Kosovo koristili tu liniju. Mada mislim da sad i Kosovo ima direktnu vezu. Konkretno, svako na potezu Niš-Priština-Skoplje sad ima 2-3 direktne opcije za Ljubljanu, a do skoro je imao jednu.

hah bas smo koristili Nis-Ljubljana nema sta, cetiri sata busem do Nisa… Ta linija ima LF od 40% ne korisi je ni domace trziste

Wizz airom leti popriličan broj putnika za Skopje iz Trevisa, deo zapadne Slovenije, deo Italije i Austrije. Tim putnicima je u odnosu na Treviso Ljubljana bliže, ista kompanija. Uz to javni prevoz je nešto bolje, a i transferi sa shuttle busom su povoljniji. Pitanje cene i reda letenja.

a poznato je da LJU je jedan od top transfer destinacija JU iz SKP. Uzece putnika i od JU i OU

Pre neki dan ste rekli da SKP-LJU nece nastetiti liniji SKP-ZAG.

Ali idalje tvrdite da P2P SKP-ZAG nece imati posledice?

Ne može uzeti dvih subvencija, jer u razpisu za slovensko piše, da je moguča za jedno liniju samo jedna subvencija.

Koliko putnika će zapravo preuzeti Zagrebu, uglavnom ovisi o voznom redu. Veći dio putnika vjerojatno će biti oni koji danas koriste autobus. Odakle informacija da će dobivati dvostruku subvenciju? Prema smjernicama za državnu pomoć EU, to nije dopušteno.

Neče, jer nije dozvoljeno.

3. the Applicant has not been granted and has not applied for the grant of any other state aid for the operation of the new route for which it has submitted an application,

Čisto sumnjam da bi W6 to pokušao, pa nije to zemlja 3. sveta pobogu, nego EU, jedna od najuspešnijih novih članica EU.

Neče, jer je ne može ni zatražiti. I ako pokuša bice odmah izbačen.

Wizz bo namesto Skopja (saj se sprostijo sredstva) dobil subvencije za neko drugo dodatno linijo iz Ljubljane, ki jo drugače ne bi.

Ni tu niste u pravo. Napisala je prioritetne list od 1 do 3, tako da su sve linije moguće ako ostaje novac, a tog nije malo.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!