zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Wizz Air u problemima

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Wizz Air je u istinskim problemima. U XII. mjesecu Wizz Air je najavio brdo novih linija u regiji i Europi. No, potom je u I. mjesecu krenuo sa ogromnim rezanjima. Samo iz Skopja kompanija je porezala 14 linija. Ukupno u regiji Wizz Air je privremeno prekinuo sa operacijama na 56 linija. Većina tih letova nije prometovala do III. mjeseca, no neki ne prometuju do sredine IV. mjeseca, a neki ni do V. mjeseca.

Kompanija je izbacila obveznice u vrijednosti od čak milijardu EUR. Ogroman iznos. Samo u zadnjem kvartalu 2021. kompanija je imala 267,5 milijuna EUR gubitka (u istom kvartalu 2020. imala je samo 116 milijuna EUR). Wizz Air je u 2021. izgubio jednak iznos novaca kao i Ryanair, no kompanija je tri puta manja.

Na koncu kompanija je porezala 20 linija iz Beča. Iako je Ryanair u tom istom Beču povećao broj linija za 15. Beč je bio perjanica Wizz Aira, nešto gdje se kompanija dokazivala. Poraz u Beču je više nego indikativan. Wizz Air je tijekom Covida-19 otvorio niz baza, no neke je i zatvorio, poglavito u Norveškoj i Njemačkoj.

Zašto se to dešava Wizz Airu? Ryanair i Wizz Air su u Covidu-19 htjeli preuzeti što više putnika od slabe konkurencije koja nije mogla odgovoriti. Zbog toga lete po ekstremno niskim cijenama karta i uz loš load faktor. Obije kompanija su otvorile gomilu baza i linija. U 2020. Wizz Air je otvorio 250 novih linija i 15 baza, tri puta više nego 2019. Naravno to gubi velik novac. No, za razliku od Ryanaira koji je logično sa ekspanzijom krenuo u V. mjesecu 2021, Wizz Air je krenuo u VI. mjesecu 2020. Puno prerano. I pritom izgubio istinski ogroman novac.

Je li se Wizz Air pritom zaletio? Čak je i Varadi priznao da su imali gomilu velikih pogrešaka. Je li pritom Wizz Air slomio zube? Je li pretjerao? Hoće li se izvući? Idući mjeseci to će nam pokazati.

37 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sarajevski aerodrom će kupiti tri nova zračna mosta, koji će zamijeniti svoja dva postojeća, kao i dodati treći, koji će biti montiran na prošireni dio zgrade terminala. Raspisan je javni poziv za nabavku vazdušnih mostova, a rok za dostavljanje ponuda je 12. April. Ukrcajni mostovi će stizati i postavljati se u fazama. Prvi se očekuje u oktobru 2022. godine, drugi u februaru 2023., a treći u Junu 2023. godine. Vrijednost posla je oko 2,3 miliona eura.

5 novih linija OU iz SPU

Kakva je to “analiza”, kad se zna, da ima Wizzair 4 aviona u Ukraini: https://simpleflying.com/wizz-air-repatriate-planes-stuck-in-ukraine/

Sve je jasno onom koji zna da cita bilanse. Jasno je i sta im nedostaje i koliko.
Velika preduzeca podlozna su reviziji. I sve je ocigledno onom ko zna da procita.

Alene, mozete li vi da objasnite bilanse Wizzaira? Sta im nedostaje i koliko?
Hvala unapred .

Zasto niste?

Ovom blogu nedostaje malo više takvih informacija, finansijskih analiza.

Opusteno Alene, sve vam verujemo

Nije ni Ryan daleko od Wizza

Ryanair ima stare avione
Wizz je novo sve

Zeznuo ih JP Morgan , propali projekat Superliga je odnio previše novca …

fudbalska liga najbogatijih evropskih klubova. samo im je UEFA lupila rampu i rekla da ko bude učestvovao, biće izbačen iz svih UEFA takničenja. celu priču su pokrenuli Perez iz Reala i Anjeli iz Juventusa sa Glejzerom (Mančester Junajted) i Henrijem (Liverpul). samo što su se ova poslednja dvojica povukli posle prve pretnje iz UEFA

Najgori su u Evropi, dzaba im novi avioni…..

Ko prvi kukurikne ima velike šanse da završi u loncu.
To se od prilike i njima desilo. Prerano su povukli. Mnogo, premnogo se zadužili i opet im ne ide kako treba. Sijeku sve što im ne donosi extra profit i time vjerovatno povećavaju rupu ispod sebe.
-Mene ovde zanima kako će njihovi vlasnici reagovati.
-Koja je to crvena linija koju kompanije ne smije preći.
-Koja je stvarna vrijednost kompanije.
-Šta će biti sa desecima aerodroma koju svu svoju sudbinu vezali za njih.
– Da li su previše veliki da bi poropali
– Kako izgleda kad PJ Morgan digne ruke od svog posla i odluči da ga likvidira. U istoriji je bilo jako malo takvih slučajeva, ali ih je bilo. Međutim ovo će biti prvi put da e biti pod velikim svjetlima.

JP Morgan , ne PJ Morgan …

I mene baš interesuju sljedeći koraci , ide im na ruku što korona nestaje , pa neće biti restrikcija .

JP javno preduzeće 🙂
Jasno, greška u kucanju.

JP Morganu je počeo rat. To je njihov biznis.
Vojne liferacije.
Jednom smo već vodili razgovor na temu odakle oni uopšte u aviobiznisu.
Nije ovo dovoljno predvidljivo za njih.
Nisu oni šeici. Previše su pragmatični. Bolje izgubiti milijardu, nego milijardu i jedan dolar.

Wizz Air će obustaviti prevoz London Luton – Burgas. Letovi će prekinuti sa radom 22. Marta i ponovo će biti nastavljeni od 11. Aprila. Do suspenzije su ostale još samo dvije rotacije, jedna ove subote, a druga sljedećeg utorka. U aprilu će letovi saobraćati dva puta sedmično, svakog ponedjeljka i petka. Ovo je jedina ruta za Burgas Wizz Aira koja je trenutno u funkciji…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!