zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

BREAKING NEWS: Crna Gora kupila dva Embraera 195

Vlada Crne Gore je odlučila kupiti 2 Embraera E195 od lezora koje je operirao Montenegro Airlines za 21,8 milijun USD koje će koristiti nova kompanija ToMontenegro. Embraeri Montenegro Airlinesa su stari između 10,7 i 12,8 godina. Midlife E195 starosti 12 godina i sa 10.000 ciklusa u motorima koštaju 7,9 milijuna USD. Čak i da su avioni potpuno sređeni, a motori reparirani, a što nisu, 10,5 milijuna USD je previsoka cijena za ove avione. Vlada Crne Gore naglašava da su vodili teške i mukotrpne razgovore sa GECAS-om, te da im je prijetili penali i sudski troškovi koji bi narasli na 43 milijuna USD, dočim su zapravo uštedjeli 21 milijun USD.

Postavlja se i pitanje zašto je Crna Gora sada iznašla 18 milijuna EUR za kupnju aviona što je krajnje nepotrebno u kontekstu dugotrajnih leasing ugovora, a nije htjela izdvojiti novac za preživljavanje nacionalnog prijevoznika. Dugo pitanje je kako će Crna Gora opravdati ovaj novac i ulaganje u novu kompaniju ako je izjavila da nema modaliteta financiranja kompanije zbog Europske Unije, što je bio razlog likvidacije Montenegro Airlinesa.

Treće pitanje je i najbitnije. Kako Crna Gora planira otvoriti novu kompaniju sa 30 milijuna EUR ako je već potrošila čak 18 milijun na nabavu aviona. Kao što sam rekao pokretanje nove kompanije koštat će bar 60, a vrlo vjerojatno i 70 milijuna EUR. Za taj iznos novaca mogla se spasiti stara Montenegro Airlines. O tempora o mores!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!