zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Još jedan problem a B737MAX

Ima li kraja Boeingovom šlamperaju? U Indiji je na jednom 737MAX uočeno da u sustavu upravljanja kormilom nedostaje podloška. Kao što znamo već su pronađeni labavi vijci u sustavu upravljanja kormilom radi čega je kineska CAAC zabranila dalji uvoz B737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

22 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Gledao sam dokumentarac o sklapanju A350, svi sitni dijelovi dolaze numerirani u blister pakiranju prema pozicijama.

Ne ugrađeni dio, podloška, vijak ili svornjak bi trebalo skriveno iznijeti iz hale da bi se sakrio njegov nedostatak. Teško izvedivo kod Airbusa.

Upravo tako. Svaka pozicija dobija kit delova i ima alate koji su neophodni za instalaciju istih, narocito kada se radi NPR o torzionom stezanju zavrtki koje moraju imati tacnu tenziju da ne bi doslo do odvrtanja istih ili do deformacije materijala ako previse stegnete istu.

Dodatni problemi za Boeing.

WASHINGTON (Reuters) – The National Transportation Safety Board said Wednesday a partial government shutdown would force the agency to suspend its investigation into the cabin panel blowout on a Boeing 737 MAX 9.

Congress faces a Friday night deadline to continue to fund some government operations. NTSB Chair Jennifer Homendy said in a letter that because the MAX 9 planes remain grounded by the Federal Aviation Administration “there is no known imminent threat to the safety of human life or protection of property that would justify the continuation of ongoing work” if there is a partial government shutdown.

Masovna proizvodnja ima svoju cijenu. To svi znamo. Kvantiteta i kvaliteta su obrnuto proporcionalne vrijednosti u svakoj ali ama baš svakoj industrijskoj proizvodnji. Budimo realno, 737MAX je bio zamišljen kao avion uskog trupa sa srednjim dometom jer se takvi najviše traže, dakle za MASOVNU proizvodnju. Ovo je cijena. Boeing već vuče stanovite proizvodne probleme od selidbe pogona na jug Amerike sa dreamlinerom… nakon što sam pogledao dokumentarac “broken dreams” na Netflixu zapravo sam bio iznenađen jer sam imao super ugodne letove na 787. Ovo je nešto sasvim drugačije sa 737MAX, tu se serviseri i operateri žale a ne novinari..

Toyota Corolla je proizvedena u 60 miliona komada i sinonim je za kvalitetu, Fiat 750/Zastava750/Seat 750 sveukupno 2 miliona i sinonim je za sve loše.
Airbus se radi u slično velikim serijama kao i Boeing i nema značajnog pada kvalitete.
Kvantitet ne narušava kvalitetu ako se sve radi pravilno i po propisima.
Boeing je otpustio ogroman broj kontrolora kvalitete jer su isti svrstani pod balast i smetnju, nema kvantitet ništa sa lošim odlukama uprave već isključivo gramzivosti.

Ovo je žestoki problem sa kontrolom kvaliteta.
U normalnoj proizvodnji vi dobijate kit delova koji se instalira po jedinici, i ako ima viska nema napred dok se ne utvrdi šta nije pravilno instalirano.
Činjenica je da proizvodna linija aviona ima znatno manje pozicija od auto industrije, sli princip je isti

Izgleda da je Boeing ko Ikea
Kupiš proizvod pa ga sam sastavljaš
Možda bi bilo bolje da prodaju avione u kitu pa da ih kupci sami sastavljaju.

Kad će ga neki europski sud konačno zabranit?

Da.

A da se ovoliko ispada nekom ruskom ili kineskom avionu, pa isti bi momentalno bio zabranjen u EU…

Pa ako je B737MAX rizik po zivote putnika, onda itekako treba da se zabrani, ma koliko ih ima aktivno. Pobogu, pa valjda je ljudski zivot najbitniji!

Ja se čudim što još uvijek postoje prozori na putničkim avionima. Oni su svakako najslabiji dio trupa i kako zrakoplovne tvrtke nisu uspjeli izbaciti ih iz konstrukcije, mi još nije jasno.

I u prvom slučaju sa MAX-om, zabranu nije izrekla struka (FAA) već je to uradio lično Tramp, pa tek onda su počela istraživanja uzroka dva pada…

Svaki dan neki problem s tom krmamom

Ikea sve lijepo nacrta i nema viška dijelova kod sastavljanja.

Ovo ispada kao kad sami montirate komad namjestaja pa vam uvijek ostane visak dijelova

Ko jos veruje IKEA krsu od namestaja i Boeingu?

Haha dobra usporedba. Bogami čini se da tako nekako i izgleda izrada ovog Max-a.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!