zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Freebird 92,8% load faktor u Banja Luci

Freebird je na liniji Antalya-Banja Luka u VI. mjesecu imao 6 letova i 929 putnika, a u VII. mjesecu 12 letova i 2004 putnika. Isto znači da je kompanija u VI. mjesecu imala prosječno 154,8 putnika ili popunjenost od 86,0%, a u VII. mjesecu 167,0 putnika ili popunjenost od 92,8%. Više nego fascinantno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Freebird

40 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Odlično! Banja Luka ima neiskorišten ljetni potencijal. Freebird bi trebao ubaciti i Dalaman kao sezonsku destinaciju, s obzirom da im je “focus” grad. Sigurno bi load factor bio sličan. Wizz sada drži leading poziciju u Banja Luci, pa bi mogli i otvoriti sezonske letove do Barija i Palerma (s obzirom da tamo imaju bazu), a Catania im je isto “focus” grad, pa mnogo lete za nju. Malta bi sigurno dobro prolazila. Ove prethodne bi Wizz mogao i popuniti bar jednom sedmično i preko zime. Air Cairo bi dobro poslovao iz Hurghade u sezoni, a do Kaira možda i čitave godine. Aegean ili Sky Express bi se mogli angažovati do nekih Grčkih otoka preko sezone, a Atina i Solun bi možda mogli raditi preko čitave godine.

Jeste. Narocito to sto je JU trebala obavljati te letove medjutim zbog odmazde blokiranja Anadolujeta iz BEG za AYT, ove godine JU je ostala kratkih rukava iz BNX.

Meni vise neverovatno sto Vi ne znate za to? To se jos pre par meseci vrtelo na avio portalima. Bukvalno je tako kako sam Vam napisao.
I ove godine je JU trebala obavljati cartere iz BNX za AYT ali Turska nije dozvolila. Razlog sam napisao.
Aliii pazite sad ovo. Sada oko 5 ili 6 kad se probudi jedan stalni komentator, napisace kako JU ne leti iz BNX za AYT zbog nedostatka aviona 😂

Nekima su to samo 2 države. Molim gospon Alen da razumijete da neki drugčije razmišljaju 🙂

Koma. 🤣🤣🤣

Pa u sustini u ovom slucaju se radi o 5 slobodi gdje su putnici drzavljani BiH a ima i drzavljana Turske.To znaci da su Air Srbiji potrebne dozvole i od CAA Bih i CAA Turske uz obavezan non objection od kompanija koje imaju turski ili bh AOC.Dobiti odobrenje za ovakve letove je prava nocna mora i nemoguca misija,bez ikakve odmazde sa bilo cije strane.Eventualno ako ne bi bilo turskih putnika,sto se mora garantovati pred CAA Turske ,onda ne bi bio potreban non objection od turskih kompanija.

Turistiška agencija iz BL je organizator putovanja i za 2020god dogovorili su sa JU da leti za AYT i počeli prodavati aranžmane,međutim onda je nastupio COVID i turci su za ljeto uveli zabranu JU da leti na toj liniji i organizator je bio prinuđen da pronađe drugog prevoznika i izabeali su FB koji je dosta skuplji od JU ali bili su primorani zato što su već bili prodali dosta aranžmana.Mislim da se zabrana odnosi na to da samo kompanije iz BIH ili TURSKE mogu obavljati saobraćaj na toj liniji.

Zabrana je uvedena kao odmazda zbog blokade AnadoluJet-a.
Ne moras biti Serlok Holms, dovoljno je da pozove nekog vlasnike turisticke agencije koji organizuju te aranzmane.
Turska je odigrala maestralno prevuzevsi te letove. Najave letove za BEG iako znaju da ce Direktorat udariti zabranu a onda po dobijanju blokade – reciprocitet za JU iz BNX.

A sad da li Alenu to drzi vodu ili ne, tako je – kako je.
Vise me cudi to kao neko ko zna sve sta se desava u regionu i o cemu se pricalo neko vreme i u avijaciji i u turizmu, ne zna.

Apsolutno, I ja Sam isto cuo od ljudi iz JU da je zbog Anadolujet. Logicno pogotovu jer su Srpska I Srbija skoro isto tako da je logicno da JU vozi cartere odande

Jeste. Ne znam da li Alen zna ali JU je radila cartere i iz BNX za ATH.
Ocekujem reakciju: kako moze treca drzava raditi cartere iz BNX za EU… moze, moze…

Što znači da Banjaluka treba osnovati svoju minijaturnu kompaniju sa vlasništvom na nekom manjem avionu i raditi linije gdje i kako joj paše (primjer, najmnaje 4×2 leta sedmično za BEG), i unajmiti wet lease veći avion kada joj je potrebno. Naravno, ostati skroman i ne ići u megalomaniju (što je inače boljka velika). Naravno svako koncept ima prednosti i mana, samo ih treba unaprijed sagledati (i jedne i druge).

može biti i profitabilna (ne puno naravno) ali pod uslovom kako sam napisao u prethodnom postu “Naravno, ostati skroman i ne ići u megalomaniju”, E sad, koliko je teško obezbijediti taj uslov, to je druga stvar 🙂

Cinjenica je da aerodrom BNX ocito ima potencijala jer je uspio privuci i low cost i legacy prevoznike.Medjutim cim su oni vec uveliko prusutni na tom aerodromu sanse za pocetak neke domace kompanije se nikakve.

Sami ste rekli da bi Air Srbija imala razloga da poveca broj letova sa BNX.Evo ovog ljeta i Air Montenegro leti sa BNX.

Alene koliko je stvarno realno unamjiti recimo jedan ili dva atr i napraviti mini lokalnu kompaniju u banja luci koja bi letjela BL-Beograd, Tivat, Cirih, Atina ili Solun, Milano, Beč, Frankfurt, Minhen, Pariz, Rim, Budimpešta… najmanje 2x sedmično, BG svaki dan, nešto 3x sedmično…

Unaprijed hvala za mišljenje i odgovor.

Gdje ima volje ima i načinaa gdje nema – ima opravdanja. Uglavnom nisi dobio odgovor na svoje pitanje…😉.
Malo su dugačke neke od ovih linija koje si naveo pa se odmah uhvate za njih. A kako nije moguće gledaj u Air Montenegro (doduše treba još godina da se dokažu ali start im je daleko bolji od prognoza). Ali u ukupnu sliku isplativosti treba uključiti sve faktore: biznis, turizam, povezanost… Ne treba taj poduhvat praviti kao protivtežu LCC, inače si mrtav u startu, već kao dopunu gdje oni ne mogu ili neće…

Bavim se traffic rights-om vise od 15 godina i tvrdim vam da ovdje nije odmazda u pitanju.Tako su i kada DCV Srbije nije davao dozvolu Montenegro airlinesu da leti iz BEG cartere za Spaniju govorili u Podgorici da je u pitanju politicka odluka ,a nije bila nego sve u skladu sa slobodama u avio saobracaju.

Da, da. Slobodno pravo coveka je da veruje u sta zeli. Ja sam napisao kako je situacija na terenu.

Meni su to direktno rekli u JU tako da sumnjam da vam je BNX ista demantovao.

U redu je Alene, ne ljutimo se na vas 🙂

A bas cudno da joj dozvole prethodnih godina i sad kao odjednom on ne daju… providno zar ne?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!