zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Sarajevo uvodi adijabatsko pothlađivanje rashladnih strojeva

Aerodrom Sarajevo je uveo sustav adijabatskog pothlađivanja rashladnih strojeva za klimatizaciju Terminala B. Uređaj smanjuje potrošnju električne energije do 30%, produžuje životni vijek opreme, te smanjuje emisiju ugljičnog dioksida. Bravo Sarajevo.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

5 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Steta sto Zagreb nema takvo sto.

“pothlađivanja rashladnih strojeva za klimatizaciju”

Adijabatsko predhlađenja klima uređaja je sistem koji se sastoji od fleksibilne cijevi sa sapnicama i visokotlačne pumpe pomoću koje se voda raspršuje u finu maglu, hladeći pritom zrak na usisnoj strani klima uređaja. Na taj se način hladi kondenzator, čime rad klima uređaja postaje znatno ekonomičniji i u vrijeme najvećih ljetnih vrućina, uz značajne energetske uštede i povećanje pouzdanosti njihovog rada.

Šta znači adijabatsko?

Adijabatsko znači da nema razmjene topline s okolinom, odnosno kod adijabatskog klima uređaja se hladi voda koja se raspršuje u jako finu maglicu i uslijed ekspanzije se hladi. Dakle, ne hladi se zrak, nego medij koji mijenja fizikalno stanje, u ovom slučaju voda. Kako ohlađeni medij dolazi u kontakt s drugim medijem, dakle zrakom koji prolazi kroz sustav, tako se temperatura predaje iz zraka toj raspršenoj magli i njena vrijednost se poprilično smanjuje. Adijabatsko hlađenje može postići jako, jako niske temperature, bukvalno apsolutnu nulu, odnosno par stotinki stupnja iznad apsolutne nule. Naravno, uz znatno kompleksniju tehnologiju od ove na sarajevskom aerodromu, ali već kada pitate, nadam se da Vam je malo jasnije. Adijabatski proces je jedan od osnovnih fizikalnih procesa u prirodi, na taj način nastaju oblaci.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!