zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatia dobila 382 milijuna EUR

Croatia Airlines je do sada dobila:

  • 108 milijuna EUR dokapitalizacije 2012.
  • 33 milijuna EUR hitnog zajma za puko preživljavanje (bila je već nelikvidna) 2019.
  • 11 milijuna EUR pomoći za Covid-19 2020.
  • 80 milijuna EUR (600 milijuna kuna), od čega 350 milijuna kn dokapitalizacije i 250 milijuna kn vlasničkog zajma 2020.
  • 45 milijuna EUR pozajmice 2022.

To znači da je kompanija u zadnjih 3 godine od države dobila enormnih 169 milijuna EUR, a u 10 godina čak 277 milijuna EUR, na što treba dodati i 105 milijuna EUR PSO-a u zadnjih 10 godina, tj. sveukupno je od države dobila 382 milijuna EUR. Ogroman novac, i više nego ogroman novac. Novac koji je Hrvatskoj i te kako potreban za druge osnovne djelatnosti. I boli briga management. On si može dozvoliti da radi ovako loše kako radi. Jer eto, dobivaju novac od države svaki puta kada to požele. Dat će Plenković, čemu se onda uopće truditi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

70 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Treba je sutra ugasiti. Čime je ona konkurentna, niti cijenama karata, leti kršinama od aviona (pogotovo A319)… Znamo da je ugasiti neće jer previše rođaka živi na njen račun

Не верујем ја да је менаџмент ОУ и Пленковић баш толико глуп.
Њима је онај ко их је поставио, дао налог да буду бедни фидер ЛХ групе, а све ће платити обичан народ, и то хрватски а не немачки. Или можда Хрватска те паре добија назад из Немачке неком заобилазним методом преко ЕУ, и тамо негде неко у врху хрватске владе има целу слику испред себе, па види интерес у овој ситуацији. Да ли вам је то пало на памет?
Када се буду оканули слепог слушања ЛХ групе, и почну свој интерес да гледају, можете се надати успеху.
Нема ниједног разлога да хрватско ваздухопловство буде у овом стању. А чим и вама буде боље, то ће комшијски позитивно деловати на нас.

Није проблем. Кад буде било потребе…

Zasto se ne otvori linija Basel – Osijek, dok je letio Wizzair uvjek je bio skoro pun avion. Kada vec dobijate tolike pare od drzave da barem mozemo ici kuci

Sramotno, znaju dijelit po 13 placu, enormne bozicnice, uskrsnice 14 placu za obim posla u 2 miseca sezone i bonus kaoo 15 placu, a na aerodromima bez veze nemos dobit posa jer ih iz jedne obitelji i rodbine uze radi po 10 il kao u kastelima 6 iz jedne obitelji.

Ovo se zove “vrzino kolo” – osloniš se kompletno na Lufthansu, realno odrađuješ posao onako kako njoj odgovara, logično napraviš takvim poslovanjem debeo minus i onda još zamoliš Nemačku da ti odobri da pokriješ taj minus, i to svojim parama. Ludilo.

Koliko košta nova zgrada “Imunološkog zavoda”i pokretNje rada !?

Ova kompanija neće nikada propasti. Zaštićenija je od bivše Alitalije i mnogih velikih kompanija, što je u jednu ruku dobro, u drugu baš i ne. Gubitkom Croatie, aerodromi u Hrvatskoj bi izgubili dosta putnika, a sada je ipak “spaljivač” novca i to nije dobro. No, za ponadati se da će doći bolji management jednog dana.

Očigledno Balkanci nemaju talenat za aviokompanije. Tužno stanje u regionu

Balkan i region se nalaze s druge strane hrvatske granice. Pogađajmo s koje!

Kurva plenki

Alene jedno hipoteticko pitanje…sta bi ste izabrali prije da Hrvatska nema nacionalnu kompaniju ili da ima ovakvu?Zbilja koje je manje zlo od to dvoje?

Kad se ugasio MA apsolutno svi turisticki poslenici su skocili na vladu zbog toga,jer i takva kakva je bila mnogo je znacila za turizam kao najvazniju privrednu granu u CG,zato i pitam da li Hrvatska kao takodje tiristicka zemlja ima dovoljno benefita cak i od ovakve Croatie da je odrzava u zivotu…

Naravno da ima. Puno benefita

Sta je mogla dobiti?? Nista

Dosadni ste vise s Rajanom

A što ako se dogodi Adria scenario koji vi često koristite kao primjer zašto je nacionalni avioprijevozik bitan?

To treba ugasit sto prije. Koj je smisao imat bilo kakvu kompaninu ako ce poslovat u gubitku? Ovo je katastrofa…

Zašto bi smisao nacionalne aviokompanije bila profitabilnost?

Ahhahahahha pa vi ste fakultet…

Pitanje je potpuno na mjestu…jel znate koliko je trebalo vremena Turkishu da postane profitabilan…LOT…a da ne pricamo o Emiratesu i Qutaru…
Ali posto ste vi tako pametni, odite u USA pa im recite da ugase Boeing, uopce nije profitabilan, isto vrijedi i za gro njihovih brodogradilista koja ne bi postojala bez vojske…ali vjerovatno su i oni fakultet….

Zasto graditi autoceste, kad ce im trebati desetljeca da se isplate? Zašto graditi pruge? Zasto graditi bilo sta kad sve mozemo jeftinije uvesti? Zasto graditi aerodrom kada ga mozemo dati koncesionaru?
Covid je pokazao kolika je cijena neoliberalizma…
To nije opravdanje za politicki postavljen menagment, ali ovakvo lupanje je jos gore…

Ovo sta vi pricate je zabrinjavajuce. Usporedbe su vam blagoreceno katastrofalne. Za razliku od Emiratesa, LOT-a i Qatar-a, Croatia iz godine u godinu nazaduje i iz godine u godinu ide u sve veci minus, i iz godine u godinu dobiva sve vise novce od drzave da prezivi. 20 i kusur godina cekamo da postane profitabilna, al to se nece nikad desit. Smisao Croatie bi trebo bit povezivat Hrvatsku, ali oni Desa nemogu napunit. Vi opravdavate ovu sprdacinu od kompanije.

Jos jedan tip koji ignorira pitanja koja mu ne odgovaraju.
Od 2012 do 2019 CA nije dobivala pomoć od države. Restrukturiranje CA je bilo blago rečeno uzasno, i dugorocno jako pogubno za samu kompaniju, u tome je veliki problem.
Vecina pomoci ovdje nabrojana je dosla u vrijeme Covida. Sve kompanije su dobivale pomoc, pa cak i mazoretkinje.
Nije problem CA nego menagment koji je stalno postavljan od strane politike, i onda dodju poluskolovani strucljaci koji bi to sve razbucali ( pa dobijemo koncesiju ZAG-a, pa INU, pa TCOM, pa pokusaj privatizacije Hrvatskih autocesta)….
Pametni ljudi uce na tudjim greskama , pogledajte ljubljanu oni se nadaju oporavku oko 2026. Pogledajte Rayan i ZAG…
Ne, ne trebaju sve kompanije biti profitabilne, profit ne smije biti imperativ…

Kao što smo rekli, primjer sprdačine i podrugivanja u svijetu su ruski avioni koje nitko neće, pa ni sami rusi. Najbolji primjer su neke velike protupožarne kante koje sliče na avione.

Stanje vašega rusofilskog mozga je opisano u knjigama iz patologije, dakle ništa ne brinite.

O.K. Ostaviti kompaniju. Ali kompletno izmijeniti menadjment. Ili mozda imate i protiv toga nesto?

To se najbolje može primjenit na ruske avione. Budući da ni jedan ne valja, treba ukinut svaku proizvonju. Sve te tvornice posluju u debelom minudu, a narod izvan Moskve gladuje doslovno.

Ugasit ruske tvornice aviona. Svijet će odahnuti.

A sta vas smeta sto je Croatia dobila novce. Ako drzava zeli imati svoju kompaniju i spremna ju je financirati sta to vas briga? Puno veca lova se trosi na puno vece gluposti u ovoj drzavi oa se nitko nije ni pocesao

Puno premalo.

Još uvijek nisu dobili nikakvih 45. mil. u 2022.

2012 je dobila 140 m eur i tako zvanicno stoji u njihovom finansijskom izvestaju.

Ma najgore je i što i dalje razvijaju Sofiju ovakvim pristupom, za Beograd manje-više.

Ovo je trebalo da bude komentar na Niš, pardon

Uh, koliko se to kosi sa Vasim izjavama kako se u EU ne finansiraju kompanije. A OU na ovaj ili onaj nacin izmuzla 392 miliona €. Iskrene cestitke!
Kako za OU tako i za EU koja udara packe ostalim kompanijama zbog “sufinansiranja”.
Al zato neki mnogo vole da se busaju raznim blokadama i prete kako ce EU uvesti sankcije kompanijama koje dobijaju pare od drzave a nisu u EU. Dvolicno kao i uvek.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!