zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Novi Boeing će koštati 50 milijardi USD

Boeing je izjavo da će novi CEO morati odlučiti hoće li ili ne raditi novi avion, no da će troškovi izrade novog aviona koštati preko 50 milijardi USD. Dosadašnji modeli su koštali oko 10 milijardi USD za uskotrupce i 20 milijardi za širokotrupce.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Boeing

18 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Makar Ameri nemaju problem sa lovom. Naštampaju koliko im treba.

Svaka tri mjeseca americki javni dug naraste za jedan trilijun dolara.

Identičan smjer je imao razvoj američke vojne zrakoplovne industrije 1960.-ih i 1970-ih. Sve je postalo prekomplicirano, užasno skupo za održavati, školovati posade i naravno za kupiti. Sovjeti su pak ponudili jednostavan i priuštiv model MiG-21. Tek to je nagnalo SAD na avione tipa A-4 i F-5 jer su vidjeli da je vrag šalu odnio. Mislim da je sad to u civilnom sektoru nemoguće jer je tolika sprega američkih korumpranih industrijalaca, finacijera, političara i interesnih lobija da bi takve korjenite promjene dovele do ozbiljnog građanskog rata.

A Mig21 čudo bio. Daj ne seri

Zadnjih par decenija zapadnjačka ekonomija boluje od pošasti zvane “COST CUTTING” i outsourcing. Boeing je samo najpoznatiji “bolesnik” zato što njihove brljotine puno koštaju (u ljudskim životima)… Boeing je nekada bio sinonim za kvalitet, danas je sinonim za sprdnju i zajebanciju…

Postavlja se logično pitanje, da li Boeing zna da napavi kvalitetan avion? Boing je nekada pravio kvalitetne avione zato što je čitav projekat rađen unutar kompanije (in-house), od projektovanja preko proizvodnje delova i komponenti (osim motora) do finalne konstrukcije.

E, onda se neko dosetio da smanji troškove proizvodnje tako što će angažovati jeftine dobavljače delova i komponenti izvan kompanije, najčešće izvan USA. Nije bitan kvalitet, bitna je niska nabavna cena i što veći profit. Cost cutting i outsorcing na sve strane…

Ne može da se štedi na svemu i svačemu, osim na ogromnim platama i bonusima top menadžera. Maksimalizacija profita ne može da se ostvaruje na uštrb kvaliteta. Pre ili kasnije to dođe na naplatu, Boeing je najbolji primer toga.

PS. Pre 50 godina, u USA je postojalo nekoliko velikih proizvođača aviona, McDonnell Douglas, Lockheed Martin, Boeing itd. Danas postoji samo Boeing. Nema konkurencije koja je podsticala Boeing da na tržište izbacuje kvalitetne avione.

Sreća za Boeing je što su velika kompanija i jedini američki proizvođač putničkih aviona. Što bi rekli Ameri, “too big to die”. inače bi odavno otišli u istoriju, isto kao njihovi bivši konkurenti…

Svaka čast na tekstu.

Kad je ekonomija u pitanju..vrijedi za sve ne samo za najkorumptiviju firmu na svijetu…krivulja troskova , cijene , vrijednosti ne moze ici do nedogled u visine…jednom ce isplativost biti niza i sve ode kvragu.
Ovo sve skupa je samo pumpanje inflacije i nista vise..na tom sistemu USA sad funkcionira naravno i EU.
Boeing je preglomazan pretrom ..i jede ga birokratski rak.
Morat ce ulozit u novi avion ali dali ce bit uspijeh, mislim samo na silu.

50 000 000 000USD
Pedeset milijardi američkih dolara
Meni stvarno nije jasno zašto toliko novaca za razvoj uskotrupca.
Ovo u startu zvuči kvarno. Ili netko krade ili namjerno sabotiraju projekt.
Dionica Boeinga će potonuti toliko duboko da će to biti ružno za gledati. A možda je upravo to cilj. Obezvrijediti dionice Boeinga pa za relativno male novce se dočepati vrijedne kompanije.
Zapravo to mi se čini kao najizgledniji scenarij .

Točno. Malo ih je. Ali upravo ti kojih je malo imaju znanje, ljude i novac potreban da se to napravi. Uostalom relativno brzo će mo vidjeti da li sam u pravu.

What is the development cost of 787?
The initial estimates called for a development period of around four years and a budget of about $6 billion. However, due to its composite design and several delays, it took nine years for Boeing to get the aircraft to the market, with an expenditure of over $22 billion.

Veliko je pitanje je li Boeing sposoban razviti novi projekt koji je zahtjevniji od svih dosadašnjih. Veliki dio inženjera je umirovljen, u mlade nisu ulagali.

Nije pitanje da li hoće ili neće. Boeing MORA izbaciti NOVI model ne da bi ostao konkurentan već da bi preživeo kao proizviđač putničkih aviona.

mi pricamo o novom avionu a dva modela 737 jos cekaju certifikat, pa onda prica o novom avionu postaje suvisna.

No svakako da stoji cinjenica, ako ne razviju nesto novo, nece biti konkurentni….

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!