zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ukidanje letova iz Berlina i Dusseldorfa za Zagreb krajnje nelogično

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: MZL Zagreb

Eurowings je još prije Covida-19 ukinuo letove za Berlin i Dusseldorf prema Zagrebu, dakle ova ukidanja nisu posljedica rezanja radi Covida-19. I sada se postavlja pitanje zašto, obzirom da isto nema baš nikakve logike. Naime, kompanije za Berlin i Dusseldrf lete iz gotovo svakog omanjeg aerodroma u regiji. Za oba grada leti se iz:

 • Beograda (Berlin Air Serbia, easyJet i Dusseldorf Air Serbia)
 • Priština (Berlin easyJet, Eurowings, Dusseldorf Eurowings, Trade Air, Air Prishtina)
 • te sezonski iz Splita (za Berlin Croatia, easyJet, Eurowings, te za Dusseldorf Croatia, Condor, i cjelogodišnja Eurowings),
 • Dubrovnika (Berlin easyJet i Eurowings, te za Dusseldorf Croatia i Eurowings),
 • Pule (Berlin easyJet i Dusseldorf Eurowings),
 • Rijeke (Eurowings),
 • Zadra (tri linije za Berlin Ryanair, easyJet i Eurowings i Dusseldorf Eurowings)
 • Tivta (Berlin easyJet, Dusseldorf Eurowings)

Za Berlin se leti još i za Podgoricu (Ryanair), Niš (Ryanair), Banja Luku (Ryanair) i Skopje (Wizz Air), a za Dusseldorf sezonski iz Mostara (Eurowings) i Brača (Sundair). Dakle za Berlin iz regije ima 19 linija iz 12 aerodroma, te za Dusseldorf 15 linija iz 10 aerodroma.

Apsolutno je nelogično da iz ova dva grada nema letova prema Zagrebu jer:

 • Hrvatska ima ogromnu dijasporu u Njemačkoj, čak 350.000 osoba, a dobar dio te dijaspore je nove emigracije koja je otišla u zadnjih desetak godina i koja je vrlo povezana sa maticom i često putuje kući. U Brandenburgu ima preko 10.000 Hrvata,a u okolici Dusseldorfa njih 42.000
 • ogromne su i gospodarske veze Njemačke i Hrvatske, u 2019. izvoz u Njemačku je bio 2 milijarde EUR, a uvoz 3,8 milijardi EUR, te je Njemačka broj 1 zemlja po robnom prometu sa Hrvatskom, dočim su linije sa Dusseldorfom, kao gospodarskim sjedištem Njemačke ekstremno bitne
 • još su veće političke veze Njemačke i Hrvatske, pri čemu je Njemačka broj 1 politički partner Hrvatske, pa je samim time i veza prema Berlinu, kao središtu politike Njemačke izuzetno bitna
 • i turističke veze su ekstremno velike obzirom da je u Hrvatskoj bilo 2,9 milijuna turista iz Njemačke (što je 16,7% svih stranih turista) i Njemačka je broj 1 turistička nacija u Hrvatskoj, a i značajan broj je hrvatskih turista u Berlinu. U Zagrebu njemački turisti su na 3. mjestu, iza Koreje i SAD-a sa 73.174 turista.
 • na koncu oba ova odredišta su vrlo daleko od Zagreba, Dusseldorf 1116 km (autobusom 14 sati, autom 11 sati) i Berlin 1043 km (autobusom 13 sati, autom 10 sati) pa je demotivirajuće putovati automobilom i autobusom, a vlakom treba barem jednom presjedati

 

Dakle Njemačka je sa Hrvatskoj broj 1 sa dijasporom, politikom, gospodarstvom i turizmom, sva četiri motora razvoja linija. A Zagreb je tu broj 1 u regiji po sva ta četiri segmenta. Stoga ukidanje ovih linija nema baš nikakvog rezona, te se očito samo radi o pritisku Eurowingsa na izuzetno visoku cijenu taksi Zagreba.

Iskreno se nadam da će barem Ryanair pokrenuti letove prema Berlinu. On bi to čak i mogao, bez obzira što je Eurowings operirao ove letove prije godinu i pola, a uvjet je da nitko ne operira letove bar 2 godine da bi se ostvarila subvencija, no kako su operacije u međuvremenu prebačene na Brandenburg, isto bi se moglo opravdati drugim aerodromom i tako otvoriti. Tri tjedna leta prema ova dva aerodroma sigurno nisu u pitanju ljeti i dva tjedno zimi, a vjerojatno bi vrlo brzo broj frekvencija i porastao.

Nikako nije jasno što Croatia čeka sa otvaranje letova za ova dva grada. Te linije bi sigurno bile isplative i kao cjelogodišnje. Naravno, da Croatia ne vidi dalje od svog nosa i ne vidi ovu zlatnu priliku.

Jednako tako nije jasno zašto Eurowings ne otvara sezonske letove za Hamburg, iako ove godine postoji šansa da se linija otvori od VI. do IX. mjeseca, sukladno najavi MZL Zagreb.

138 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Dva glavna Grada nisu povezana Direktnom linijom to Nikom nije jasno
Zasto nema Direkt Zagreb Berlin

Svi smo izludeni sto nema let od glavnog grada Berlina za Zagreb a potrebno nam je.Rijrsite to sto prije jer je pored ostalog to velika sramota.

Jutros je objavljena vest vase novinarke o broju putnika na aerodromu Beograd u prva 3 meseca ove godine.

S tim u vezi je napisano sledece
“Aerodrom Beograd je u prva tri mjeseca ostvario 283.000 putnika, što je tek 31% broja putnika iz istog perioda 2020. Ovo je ispod prosjeka Europske Unije”.

Pre par dana se ista vest pojavila na ex-yu koja kaze
“Belgrade Nikola Tesla Airport handled some 283.000 passengers during the first three months of the year, representing a decrease of 69% compared to the same period last year, or 72.6% on Q1 2019. The figure is below the average rate of decline recorded at airports in the European Union.”

Na osnovu informacije od vase novinarke se zakljucuje da je rezultat koji je Beograd ostvario ispod proseka EU dok ex-yu kaze da je pad ispod proseka EU sto onda znaci da je rezultat ostvaren iznad proseka EU.

Ispada da je ova vest vase novinarke nesrecno prepisana od ex-yu uz malo kozmetickih promena a bez informacije koliki je bio taj pad.

Da, malo je nespretno to napisano, ali smo svi razumeli suštinu, nadam se.

Iskreno ja sam zbunjen ovakvom vescu.

Da li je sustina da je Beograd ispod ili iznad EU po svom rezultatu?

ispod prosjeka po parametru za koji je bolje da je loš tj. što niži, dakle BEG bolji od prosječnog EU aerodroma, prema vijesti objavljenoj na EXYU

prema vijesti objavljenoj ovdje, ispod prosjeka po parametru za koji je bolje da je što viši, dakle BEG lošiji od prosječnog EU aerodroma

😂 a kako se to vide vijesti u Zagrebu a negdje drugo ne?

naprotiv suština je promijenjena, ja sam pročitao vijest samo na ovom portalu i zaključio da je 31% broja putnika iz istog perioda lani ispod prosjeka EU koji može onda na pr. biti 34% ili 32%, ali u svakom slučaju vijest ovdje objavljena nam govori da je performans Beograda lošiji od prosjeka EU dok je prema vijesti objavljenoj na EXYU performans Beograda bolji od prosjeka EU

Bome cesto ona prepisuje vijesti sa ExYU i Croatian Aviation. Kako na to gleda pravnik urednik?

Apsolutno se slazem sa vama. Zato sam i pitao urednika ali nisam dobio jasan odgovor.

Takodje nije mi jasno zasto nismo dobili informaciju koliki je prosek. Jel to zato sto ni ex-yu tu informaciju nije objavio?

Poenta je da je tacno objavite. Ova vest em izgleda netacno em izgleda nepotpuno.

Mozete li nam vrlo prosto razjasniti da li je Beograd ispod ili iznad proseka EU? Koji je prosek EU? Simple as that.

Alene, osim što ste ovo predugo pustili da visi bez odgovora, danas ste objavili informaciju da Wizzair neće letjeti 80% kapaciteta ovog ljeta što također može zbuniti jer je dvosmisleno – može se shvatiti da će Wizzair letjeti samo 20% kapaciteta ovog ili nakon pažljivijeg čitanja vijesti da brojka od 80% neće biti dosegnuta

ovakve stvari utječu bitno na kredibilnost portala kao izvora informacija

Stvarno ne znam kako rečenica “Varadi je rekao da prethodna procjena da će Wizz Air letjeti 80% kapaciteta iz 2019. više nije realna i da će ta brojka biti manja.” može biti jasnije napisana? Toruhmeduza stvarno pretjerujete, ali puno pretjerujete. I još stavljate u kontekst “kredibilitet portal”. Štagod!!!!

pročitajte naslov malo bolje pogledajte me u oči i recite bez treptanja i skretanja pogleda da se ne može dvojako shvatiti

u kontekst kredibilnosti portala sam stavio vijest koja već više od 24 sata stoji na portalu a koja je ili netočna ili nepotpuna zajedno s viješću koja ima zbunjujući naslov

pročitajte naslov vijesti malo bolje

Da li ste u medjuvremenu dobili odgovor od Maje?

Ljudi ovdje stvarno puno pretjeruju i traše dlaku u jajetu, svako slovo komentiraju, svaku riječ preispituju. Brate, starno ste naporni više.

Evo, ja kao filolog, a vazduhoplovni entuzijasta, ako mogu da se umešam u diskusiju i dam svoj sud.

Naslov članka o Wizz Air-u stvarno jeste dvosmislen i ovako kako je sročen ne osvetljava pravu prirodu članka. Ovako kako stoji proističe da neće leteti 80% kapaciteta iz ove godine, 80% planiranog ove godine. A da bi naslov bio u vezi sa člankom bilo bi bolje da stoji npr. Wizz ipak neće leteti 80% kapaciteta iz 2019. ovog leta. A onda tekst početi tipičnim novinarskim “Uprkos prvobitnim najavama… Naime, ceo ne deli optimizam… ”

Što se tiče tekstova gospođe Mrkus, vidi se po sintaksi da za njihovo pisanje koristi izvore na engleskom jeziku, ali dobro, sa malo iskustva, valjda će i ta stega engleske sintakse popustiti.

Nadam se da se nećete ljutiti zbog ovih jezičkih komentara. Moram priznati da mi je bilo simpatično da vidim ove jezičke diskusije na vazduhoplovnom portalu, pa rekoh da se umešam malo 🙂

Puno pozdrava svima i lep dan želim!

Vi ovo izgleda shvatate licno. U najmanju ruku sam ocekivao da se zahvalite jer sam vam skrenuo paznju na gresku koja se pojavila na vasem sajtu.

Ocigledno iz razloga sujete ne zelite videti da je problem u tome sto je vest koju ste objavili NETACNA, jer u vesti vase koleginice nije napisano da je u pitanju procenat PADA vec je govorila o OSTVARENJU Beograda, dakle o njegovom rezultatu zakljucujuci da je taj rezultat ispod proseka EU.

“Aerodrom Beograd je u prva tri mjeseca OSTVARIO 283.000 putnika, što je tek 31% broja putnika iz istog perioda 2020. Ovo je ispod prosjeka Europske Unije”.

Razlika je nebo i zemlja iz prostog razloga sto se radi o dijametralno suprotnim zakljuccima.

I nema potrebe da branite koleginicu jer je niko ni ne napada niti razapinje vec da uvidite da je ovo samo dobronamerna kritika u pravcu istinitosti objavljenih clanaka. Ali vi to iz nekog razloga odbijate da uvidite.

I BTW treba da ispravite gresku koja i dalje stoji na vasem sajtu.

ako ponovo pročitate s razumijevanjem vijest gđe Mrkus pa onda ovo što ste napisali, uvidjet ćete i sami u čemu je problem – vi ste sad izbacili treću različitu informaciju, prva neka bude ona gđe Mrkus, druga na jednom drugom relevantnom portalu i treća vaša. Sve tri nam govore nešto različito.

i dajte se molim vas okanite opominjanja dobronamjernih čitatelja za pretjerivanje, ovdje se ne radi niti o razapinjanju novinarke niti o inzistiranju na svakom zarezu ili slovu, jednostavno ste donijeli suštinski drugačiju vijest nego jedan drugi izvor, ili bi trebali demantirati taj izvor i dokazati da ste u pravu ili bi trebali ispraviti grešku, vi naprotiv iznosite treću informaciju i još više zbunjujete čitateljstvo pri tom opominjući isto za pretjerivanje, čudno za jednog novinara od formata koji se neprestano poziva na zakone novinarske struke

jednostavno don’t kill the messenger, dobronamjerni čitatelji vam pomažu s feedbackom a ratove vodite protiv suade i njenih pet nikova na temu ustaša i četnika a ne protiv mene

Mislis da je ukapirao?
Ja sumnjam.

a nemam pojma stvarno, ali tu je i gđa Mrkus koja svojim imenom, prezimenom i novinarskim integritetom stoji iza informacije, zar je moguće da dvije osobe ne uviđaju diskrepanciju i nije im stalo do kvalitete informacija na vlastitom portalu

ma kajgot

pa raspravljam s kolegom komentatorom, nešto me pitao a pristojno je odgovorit

pa ne vrti se svijet oko vašeg portala niti se urotio protiv vas

Slazem se.

Pa sto ste izbrisali taj “trol” kad se na njega vec pozivate?

Dajte da ljudi vide te “trolove” pa nek sami procene jel trolanje sa vase ili nase strane.

izgleda da je i mene banalo, već desetak komentara mi izbrisalo bez očitog razloga osim ove smiješne i neosnovane optužbe za trolanje

Sujeta, prijatelju, ogromna sujeta.

slažem se, jedan komentator na prijašnjem alenovom portalu di je gostovao je znao reć da je lakše nać zadnju decimalu transcendentnog broja π nego uvjerit Alena da nije u pravu

ali pssst🤐🤐🤐🤫🤫🤫 brisaće se

Evo moj posljednji post na ovu temu

ne slažem se da je bilo trolanje i ponavljanje starih argumenata, bio je to pitomi razgovor dvojice diskutanata, ali dobro ne moramo se ja i vi u svemu slagat

ali negiram da se radilo o napadu na novinarku, barem s moje strane a iskreno nisam dobio dojam ni da su je drugi komentatori napali, svi smo mi samo ukazali na diskrepanciju između različitih podataka, namjerno ne koristim riječ pogrešku jer ste sigurno i pročitali komentare koje ste izbrisali pa znate da sam u jednom od njih napisao da se po mom mišljenju ne može ustanoviti koji je podatak točan a koji pogrešan (druga je stvar što nam ni vi u tome ne pomažete)

ostaje činjenica da u vijesti objavljenoj 18.04. i dalje stoji 283 000 putnika što je 31 % broja putnika iz istog perioda 2020 ==> iz toga slijedi da je u istom periodu 2020. BEG imao 913 000 putnika i da je pad iznosio 69 %. Vi ste u jednom od gornjih komentara nakon provjere s novinarkom napisali prosjek EU pada 38,5 % a Beograda 31 % ==> iz toga slijedi da je u istom periodu lani u BEG bilo cca. 309 000 putnika a da je ostvarenje BEG ne 31 % kao u vijesti novinarke nego 69 %. Ja kao prosječan čitatelj vašeg portala nisam u stanju zaključiti koji je podatak točan i kojem da vjerujem a potražio sam malo i na netu i nisam uspio naći originalnu vijest, Eurostat nema podatke za Q1 2021. već samo do drugog mjeseca, ili barem ja nisam uspio pronać nakon polusatne pretrage a za dulje nemam ni vremena ni interesa jer nisam novinar. Ovo također nije razapinjanje ni napadanje niti vas niti novinarke, čovjek samo kad spava ne griješi. Ali nemojte ni vi ubijat kurire koji vam donose poruke koje vam se ne sviđaju odnosno benigno ukazuju na benigne greške. Doduše, nakon par mjeseci čitanja vašeg portala stekao sam dojam da vam odgovara blago naelektrizirana atmosfera u raspravama koju po mom mišljenu sami potičete.

Kao što sam vam već jednom napisao, ovo molim vas shvatite kao čitateljski fidbek i radite s tim šta god hoćete, brišite, zanemarite, uzmite u obzir, ne uzmite

Hehe, znam taj komentator je bio pilot. Jos je neke stvario pomenuo ali necemo sad o tome.

Najsmesnije je sto i on vidi svoje greske ali nece da ih prizna.

Ajme sramote. Koja blamaža. I lik je sam sebi pisao podrške, hvalospjeve, stvarao tzv. “fun klub”. Ajme koje djete. Koji jadnik.

Pa kako možeš ne imati života da radiš ovako nešto. Koliki jednik i nula moraš biti. Ajme sramote.

Alene, nisam siguran da ovakve stvari poput IP adrese smijete javno objavljivati, čisto da ne bi imali kakvih problema!

Ne podliježe adresa, ali podliježete vi.

Zapravo nije jer niste dobili njenu/njegovu saglasnost da podelite informacije dakle krsi se GDPR.

Kako znate da nije sacuvan screenshot od vaseg originalnog posta?

Pa ako ima screenshot onda vas moze tuziti a tu su strasne kazne. Ovo je pitanje licne bezbednosti, zato je zakon tako strog.

OU nema ZAG-ARN u sistemu za ovo leto? Pa to je huge! Wow.
Nije ni cudo sto Wizz sada uvodi letove iz BNX.

Pa to je strasno. Cene preko habova nisu jeftine a i mnogo duze traju. Kada presedam u FRA nikada ispod 2 sata zbog velicine aerodroma. Wizz ce lep biznis napraviti ovde.

PRIJELOMNA VIJEST

NEMA VISE ORD-SJJ LETOVA. DOLAZE U ZAG! SUTRA CE BITI PRESICA.

Ovo je huge vest! Bravo ZAG. Eto da ne bude da samo pricamo o Beogradu i JU u superlativu. Sve pohvale za menadzment.

Mislim da ste komentar hteli da uputite OMO fly. Ja sam samo odreagovao na njegovo/njeno pisanje.

I vi to zaista vjerujete? Prvo što prejako upada u oči je da bi ta presica trebala biti u subotu… Koja iole ozbiljnija tvrtka radi tako dalekosežne i bitne najave na jednoj presici u subotu???

I ko tako velike stvari najavljuje dan za dan

Ono sto stoji je da se karte za SJJ na njihovom sajtu vise ne mogu kupiti…

Da, to sam napisao i u komentaru članka o Easternu… Da li ste vidjeli po kojim ih cijenama nude?

Sad se vise cene ne nude a svojevremeno je bilo oko 1800 USD (povratna).

Licno smatram da je ovo je jedan od vasih najlosijih clanaka. Bukvalno sve podatke koje ste objavili se mogu naci na Vikipediji a na kraju ste samo povezali konce. Ocekivao sam mnogo vise od strucnjaka kao sto ste vi koji je svojim dosadasnjim trudom i radom pomerio granice regionalnog novinarstva. Vasi prethodni radovi su bili ideal istrazivackog novinarstva potkrepljeni informacijama koje jos niko nije imao. Pomerali ste granice i postavljali standarde vise. Nadam se da ovo nije novi trend.

Wizz air objavio Stokholm Skavsta – Banja Luka isto od juna

Netacno. Ja radim sa njegovim rodjakom u Beogradu i pitao sam ga da li vam je javio i rekao je da nije. Ne znam odakle tolika potreba da stvaranjem lazi postovani Alene Scuricu, Analiticar (Zagreb)

Auuuuu znaci otkrili amo Purgera u lazi

Nema nikakvih frustracija vec ne vidim zasto pisete neistine. Vi ste bukvalno poslednji objavili ovu vijest. Da ste u tako dobrim odnosima sa direktorom pa pobogu vi bi ste prvi objavili kao prijelomnu vijest. Zar ne? Jedini ko je naporan ovde ste vi postovani Alene Scuricu, analiticar, Zagreb. Ne vidim zasto toliko forsirate da ste povezani sa ljudima u ovoj struci. Vremenom cete napraviti te kontakte, samo polako 🙂

Jack alias Max alias Suada alias Laurent: u 20.38 piše gospodin Šćuric da mu je to javio direktor aerodroma u BNX. Vi ste to odmah po objavi pročitali, odmah zvali tog ominoznog kolegu sa posla, koji je potom odmah telefonirao sa rodjakom u Banja Luci gdje mu je navodno potvrdjeno da taj rodjo nije telefonirao sa gospodinom Šćuricem, taj kolega sa posla odmah zove vas natrag da bi vam to prenijeo i vi pišete u 22.05 da je to laž… Malo prenapuhano, zar ne? Uz to: da ste vi moj kolega na poslu i da me zovete u pola deset navečer da neka ja zovem “rodju” u Banja Luku i provjerim ovako nešto te da vas odmah zovem natrag, poslao bih vas do sto djavola… S druge strane ne bih se čudio da se ispostavi da taj famozni rodjo zaista radi na aerodromu u Banja Luci ali kao vozač traktora za kolica sa prtljagom… I da kao takav zaista nikada nije razgovarao sa gospodinom Šćuricem… Priznajem na kraju da je krajnje neozbiljno od gospodina Šćurica objavljivati ovakve vijesti a bez da se prije toga nije konzultirao sa vozačem traktora za kolica sa prtljagom! Gospodine Šćuricu, iako sam Vam suradnik, dajem Vam zbog toga žuti karton… I kada idemo drugi puta na večeru, nema za kaznu rakije kao aperitiva!

još je i stavio dugosilazni na o mangup jedan

🙂

Upravo sam napravio jedan Benchmark provjere visina aerodromskih naknada za A320 s 167 odlaznih putnika za ZAG, BEG, SJJ, LJU, BUD i BER. Sustav izbacio da je ZAG skuplji od LJU 3,88€ i 3,32 € of BEG po putniku, ali jeftiniji 1,33€ po putniku od BUD, 3,4€ od SJJ i 5,31€ od BER. S obzirom na infrastrukturu ZAG ni malo ne odskace od slicnih aerodroma u Europi, dapace osnovne cijene su im relativno povoljne.
S druge strane tesko mozemo pricati o neozbiljnosti aviokompanije, jer svaka pojedina kompanija ima uvid u GDS podatke i ostale izvore da se vidi koliko je veliko trziste i da li odredjena ruta moze biti samoodrziva. Jasno da mozemo reci svoje misljenje, ali bez uvida u GDS podatke i/ili ostale izvore demanda, ne mozemo sigurno reci da bi neka ruta bila uspjesna ili ne.

A tesko reci da li je nonsens ili ne, jer nemam uvid u njihove troskove (assets), kao i CAPEX i OPEX. Opet s druge strane EU aerodromi su regulirani i nemaju toliko mogucnosti spustanja cijena kao i non-eu. Kazem ne volim osudjivati kada ne znam sve podatke.

ZAG je EU reguliran, a BEG nije. U teoriji stoji to sto kazete da cim si skuplji manje si atraktivan za kompanije. S druge strane BEG ima veliku fleksibilnost smanjivanja cijena, pa cak i ispod isplativosti (a onda profit ostvaruju iz trgovine i ostalih izvora), a ZAG tu opciju nema. Realnije je usporedjivati LJU i ZAG, jer je level playing field.

Sta znaci “ZAG je EU reguliran, a BEG nije”?

Poštovani, mene zanima zašto ste maknuli članak o Trade Airu? Pisali ste prije nekoliko dana o nekakvim bazama u Austriji, Parizu i Prištini i sada tog teksta više nema!?

Je, bio je taj članak ovdje. Vidio sam ga i ja. Ne znam zašto su ga maknuli, očito neki fail u tekstu…

Pa bilo je pisalo da je to već dogovoreno?

Anon 18:29, imam ja taj tekst sto je bio online, posaljem Air Mediterraneeu i u Pristinu pa bacim na forum sta kazu! 😀

Alene,sto te toliko žulja Banja Luka, kada pišeš nekidan da ce dolazak Ryanaira negativmo odraziti na BNX. Sada kada je u Banja Luku dosao i Wizz ništa ne govoris da ce to imati negativan uticaj na Zagreb. Nisi naveo ni da je Banja Luka bar 5 puta manja od ZG a sada ce imati vise LCC linija. I nije tacno da se most u Gradisci otvara 2023 vec na proljece godine dakle 2022. Slavonija jako puno koristi BL aerodrom a tome ce doprinijeti i novi autoput sa granicni prelazom Svilaj koji se otvara u maju mjesecu ove godine. I jos jednom kazem da su karte jeftinije u BL nego u ZG ako ti je tesko projeriti na stranici da ti posaljem pa da vidis.

Nema komentara na moje argumente 🙂
Vidim na ovom portalu nije objavljeno da je Wizz najavio danas još jednu rutu iz Banja Luke za Štokholm.
Uprkos pokusaju sputavanja i pisanja pa i vrijedjanjima na ovom portalu kako se radi o malom aerodromčiću koji je manji od aviona, na koji niko ne dolazi iz HR itd

Ne znam da li ste primetili, ali update se radi tokom noći na ovom portalu (oko 1 ili 2 ujutru), a ne u sred dana.

Da li se negde moze naci finansijski izvestaj aerodroma Zagreb za prethodne godine?

Trebalo bi biti objavljeno do kraja lipnja za 2020. godinu, a za prethodne godine možeš pronaći ovdje (http://www.zlz-zagreb-airport.hr/hr/izvjesca-i-publikacije). Za 2019. su imali operativnu dobit od nekih 277 mil kn (zajedno s još par društava koje su unutar grupe).

Hvala

Alene, sve pohvale za clanak kao i obicno, jedno offtopic pitanje; mozemo li otvaranje wizzair linija u banja luci protumaciti kao svojevrsni odgovor na ryanair u zagrebu te moguce odustajanje wizzair-a od ZAG??

Iskreno sam očekiva da Ryan pokrene makar Berlin, ali nije se desilo. Već sam pisao o tome, zbilja čudno da čak i manji aerodromi poput Niša i Banja Luke imaju letove ka Berlinu a da ih Zagreb nema. Pogotovo jer Berlin nije isključivo gastarbajterska ruta već ima veliki turistički potencijal u oba pravca.

Jedan feedback za Vas Alene. Komentari na portalu su postali apsolutno nečitljivi zbog mora ljudi koji pišu o nacioanlizmu, o tome ko koga favorizuje ili ne, politici i sličnim temama nebitnim za vazduhoplovstvo u regiji. Znam da Vam možda to sa jedne strane odgovara u kvantitativnom smislu, medjutim zaista odbija ljude poput mene koji bi samo čitali o avio saobraćaju.

Imam utisak da na exyuaviation ima dosta manje takvih komentara, možda je engleski jezik kojim se dominatno tamo piše jedan od razloga za to.

„U Srbiji je (26.-29.3.) vakcinisano 22 hiljade stranih državljana, iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Poljske i Češke. Ovo je prouzrokovalo povećanje broja putnika pre svega na linijama u regiji zbog čega je Air Serbia povećala frekvencije ka Zagrebu, Skopju, Podgorici i Ljubljani.“
Ovo je napisao Vas novinar. Prva recenica je tacna ali ova druga potpuni nonsens. Povecanje broja letova ka regionu uopste nije posledica toga sto ovde pise vec su davno najavljena za ovaj period i pre nego da se znalo da ce strancima biti omogucena vakcinacija. Zagreb je dodat nedeljom uvece a Ljubljana cetvrtkom (s tim sto je samo prve nedelje aprila taj jedan dodatni let bio realizovan).

Croatia bi dakle komotno mogla otvorit BER i istim trikom kao i FR argumentirat da je nova linija i pokupiti poticaje, samo me zanima hipotetski kad bi se to dogodilo da li bi cijena karte bila 2000, 1000 ili 500 kn

potražio sam sad cijenu na njihovim stranicama za rendom datum, prvi mi je pao napamet 10.-13.06., ZAG-BER-ZAG 2400 kn, najjeftinija je oko 2100-2200, namjerno sam birao rani odlazak kasni povratak a ne najjeftiniju

znači vi mislite da sami lete direktno da im ne bi bilo isplativo letjeti za na pr. 1000 kn povratno? ili 1500? za 3000 ne vidim kako bi imali iole pristojnije napunjen avion ako sada karta ide oko 2400 a na Kayak tražilici najjeftinija karta za te datume s razumnim trajanjem leta je 182 € (1350 kn) od Austriana

A nigdje u prodaji ni Hamburga ni Dortmunda za Zagreb kojeg ste ekskluzivno najavili…

Gdje je to najavljeno na MZLZ-u? Nema tih linija na webu aerodroma. Kao putnik sam poslao upit tog dana na MZLZ jer bi vrlo rado letio za Hamburg no kažu da se obratim kompaniji i da oni ne mogu potvrditi uvođenje tih letova. Možete nam reći izvor ili nešto kome se obratiti kad je vam je to povrđeno?

U redu, dakle vi ste na potvrdu MZLZa najavili ekskluzivno kako Eurowings uvodi te letove a sama kompanija ih ne nudi na webu u prodaji? Na moj upit mailom ni Eurowings nije potvrdio te letove, već samo sigurne destinacije Stuttgart i Keln. Zašto ste vi onda napisali da ih uvode i to kao ekskluzivu? Mislim, to je netočna, da ne kažem lažna vijest. Zašto ne provjeravate takve stvari sa aviokompanijom?

U redu, pa zašto onda niste pričekali eventualnu objavu od strane Eurowingsa? Ovako ispada neprofesionalno objaviti ekskluzivu koja se zapravo neće dogoditi, to na kraju šteti vama, zar ne?

Nemojte molim vas zaključivati u tuđe ime. Jedan primjer koji pobija vaš stav: LHR je na webu zračne luke dostupan i sa Britishem od 29.03. no tih letova nema. Dakle očito je da u nizu promjena web MZLZa nije najpouzdaniji i najrelevantniji izvor informacija. To je slučaj i sa letovima Eurowingsa koje ste vi najavili a koji se neće dogoditi. Bilo bi lijepo kada bi objavili ispriku i točnu informaciju da tih letova neće biti.

Aha, dakle aerodrom je taj koji amenuje novu liniju a ne aviokompanija? Ajoooj…..

Meni je kao putniku kompanija potvrdila da ovih linija neće biti.

Vama kao putniku je kompanija potvrdila da TRENUTNO nema direktnih letova i ništa drugo! Koji ste vi to faktotum za EW da oni upravo vama potvrde da tih letova uopce nece biti???

Na siteu od Franjodroma imate čak i broj leta: rotacija je ZAG najavljena kao EW7972/3. Zar vi zaista mislite da bi se ikoja zračna luka spuštala na taj nivo i u ime nekakve dubiozne vlastite propagande izmišljala destinacije i uz to i brojeve letova za njih???

https://www.zagreb-airport.hr/putnici/informacije-o-letovima/red-letenja/54

Eto vam informacije sa njihove internetske stranice. Kopirano u 18.06 miunuta!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!