zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što bi Zagreb morao vrlo skoro napraviti

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Broj putnika u Zagrebu će ove godine biti veći nego što je bio 2019, a to znači da će Zagreb imati bitno preko 3,5 milijuna putnika, možda čak i 3,8 milijuna. Uz to Zagreb od 26.3. ulazi u Schengen što znači nove tokove putnika. Zbog svega toga aerodrom bi i te kako trebao promijeniti niz toga u svom poslovanju.

Aerodrom bi morao napraviti stakleni prolaz širine tri metra do gate 26 uz staklene stijena na getovima 25 i 26, te sa vratima koja se otvaraju ili zatvaraju po potrebi. Tako bi se dobilo da se za nonschengen može koristiti samo gate 27 i 28, a gateovi 25 i 26 po potrebi mogu biti schengen ili nonschengen. Bus gateovi 16, 17 i 18 više nemaju smisla da budu nonschengen iako su u toj zoni. Oni bi svakako trebali postati schengen gateovi. Naime, za nonschengen će sada ići isključivo uskotrupci i širokotrupci, a tek 4 tubopropa dnevno će ići za nonschengen (Sarajevo i Beograd). Za tako mali broj letova se ne isplati imati 3 gatea već oni mogu ići preko gateova 25-28. Poglavito što su dva od ta četiri leta kasno navečer kada ima malo prometa na gatovima uz zračne mostove, te što je još jedan let izvan vršnog opterećenja.

Aerodrom će ove godine trebati dodatne check-ine. Već 2019. su otvorena dva provizorna i vrlo ružna check ina. Na ovom prostoru bi stoga trebalo napraviti 4-6 novih potpuno uređenih check ina, kao što su ostali šalteri u glavnom holu.

Zagreb mora hitno otvoriti već postavljene strojne kontrole boarding passova. Nikako nije jasno zašto se to već nije otvorilo obzirom da su strojevi na svom mjestu. Ovime bi se uštedio jedan djelatnik.

Aerodrom bi morao uvesti bar po jedan stroj na dolasku i na odlasku za automatsku kontrolu putovnica. Ovo smanjuje broj potrebnih policajaca i u konačnici pojeftinjuje i ubrzava proceduru. I ovaj plan je bio 2019. ali se nije ostvario.

Na prostoru bivšeg minijaturnog lokala Pom bar, koji je nudio zdrave napitke i smutije, a koji je istinski bio potpuno promašen, dok danas služi kao izložbeni prostor, trebalo bi otvoriti kafeteriju. Naime, u špici i udarnim valovima ogromna je gužva na Cakes & Bakes, red zna biti i do info pulta i čeka se po 15 i više minuta. Demotivirajuće, pa putnici odustaju. Većina putnika kupuje samo kavu, pa bi jedan djelatnik koji bi kuhao samo kave i prodavao vodu i jednostavnije sokove bio pun pogodak. Ovo bi i te kako rasteretio Cakes and Bakes. Putnici kada uzmu kavu mogu sjesti na terasu ili unutarnji prostor na Cakes & Bakes. Ovaj lokal bi trebao raditi samo u od 1.5. do 30.9. i samo u špici, tj. od 6:00 do 8:00, od 12:00 do 14:00 i od 15:30 do 17:30 sati.

Aerodrom bi trebao otvoriti duty free za nonschengen putnike. To za sada nije predviđeno, a na dnevnoj bazi to je 16 letova u top sezoni za Toronto, Istanbul, Antalyu, Tel Aviv, Dohu, Dubai, London, Manchester, Dublin, Paphos, Sofiju, Beograd, Sarajevo, Skopje i Podgoricu. Za ovoliki broj letova morao bi se napraviti duty free u nonschengen zoni.

Mora se bitno bolje urediti nonschengen kafić Need Stop. Sada su stolice drvene i vrlo neudobni, sve je samo nabacano, doslovce je netko stavio ružne stolove i stolice da se zadovolji forma. Pozicija je dobra (kod gatea 26), veličina lokala je u redu za toliki promet, ali svakako treba to daleko bolje urediti.

Aerodromu je i prije nedostajalo bitnih objekata, a sada, kada će se promet povećati, i te kako će mu isti nedostajati. U prvom redu to je fast food restoran i a la carte restoran sa hrvatskim specijalitetima. Zagreb svakako treba suvenirnicu gdje će se prodavati zagrebački i hrvatski suveniri, dresovi i suveniri hrvatske nogometne, rukometne i vaterpolske reprezentacije, Dinama i Cibone, te makete aviona Croatie Airlines. Ova trgovina bi mogla imati i korner sa najkvalitetnijim hrvatskim vinima. Ovo bi svakako bio pun pogodak i suvenirnica bi i te kako bila profitabilna.

Aerodrom treba više sjedalica na gateovima, sadašnji broj je premalen. Ovo je posebno velik problem na širokotrupnom gateu 28, gdje su sjedalice zapravo za gate 27 i 28, dakle njih puno premalo poglavito ako se radi o širokotrupnom letu.

Aerodrom bi trebao zatvoriti pokretne stepenice i lift da postanu dio terminala. Sada je zimi puno prehladno, a ljeti puno prevruće da se iste koriste na otvorenom. Ovo je svakako arhitektonski promašaj.

Zagreb mora povećati broj rent’a’car šalterea u glavnom dolaznom holu. Sadašnji broj šaltera je premalen i Zračna luka je odbila niz jakih rent’a’carova poput Carwiza i Unirenta. Istim Zagreb gubit novac koji bi mogao dobiti od ovih rent’a’car agencija, a sad ne dobiva jer su preselili poslovnice u obližnje naselje Selnica. Šalteri se mogu postaviti uz zid na zapadnoj strani terminala (do naplate parkiranja) koji zid je potpuno neiskorišten i tamo nema apsolutno ničega. Tamo bi stalo 10-12 poslovnica, a MZL Zagreb trenutno nema potrebe za tolikim brojem poslovnica i treba ih 5-6. Ovo je i mrtvi dio dolaznog hola pa bi se ovime isti i te kako revitalizirao, a rasteretio bi se istočni dio koji je vrlo pun.

Zračna luka je najavila zgradu za rent’a’car poslovnice uz rent’a’car parkiralište još 2018. Sada je za tu namjernu postavila vrlo neugledne i neudobne kontejnere. Iskreno, krajnje je vrijeme da se isto napravi.

U daljoj budućnosti MZL Zagreb bi morao otvoriti dugoročno parkiralište na bivšem parkiralištu P-2 uz stari terminal. On je sada gotovo napušten. Za sada to još nije potrebno jer ima dovoljno parkirališnih mjesta na postojećem parkiralištu uz terminal, no ako broj putnika nastavi rasti i te kako će ovo biti potrebno. To je svakako jednostavnije i jeftinije rješenje od gradnje novog parkirališta, a isto se može otvoriti odmah, u roku par sati. Naravno cijena parkiranja na ovom parkiralištu bi bila daleko jeftinija nego što je na centralnom parkiralištu uz glavni terminal. Za tako nešto MZL Zagreb bi morala imati shuttle koji bi vozio između novog i starog terminala (kombi vozilo). Ovaj shuttle mogla bi koristiti i uprava (upravna zgrada uz stari terminal), cargo, policija, te srednja škola, obzirom da su svi prilično udaljeni od novog terminala, te bi se time smanjilo korištenje službenih vozila.

MZL Zagreb mora revitalizirati stari terminal koji sada propada. Tamo bi se mogao napraviti LCC terminal za Ryanair, Eurowings, flydubai, Norwegian, Vueling, te za chartere (Freebird, Israir). Govorimo o 13 dnevnih letova, te svakako i više letova u budućnosti. Terminal ima kapacitet od 2,5 milijuna putnika. Istim bi se napravilo to da nema potrebe dozidavati novi terminal u doglednoj budućnosti. Stari terminal je zadržao cijelu opremu stoga nije potrebna ni velika investicija, ni veliko vrijeme da se isti vrati u promet. Alternativno tamo bi se mogao napraviti novo i bitno veće cargo skladište.

Kako god Zagreb treba puno toga napraviti. Neke stvari mogu se napraviti brzo i vrlo jeftino. I to bi trebalo napraviti odmah. No, sve gore navedeno, pa i ono kompliciranije i skuplje, trebalo bi se ostvariti u idućih 2-3 godine.

49 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Током маја FZ смањује Загреб и Љубљану за по један лет мање. Остаје још видети да ли ће бити још резања.

Ја сам проверио на њиховом сајту, Београд колико сам видео остаје 14.

Могуће да су смањили Загреб на 7 јер се враћа ЕК.

Da li putnici koji ce ici u Non-schengen prolaze kroz Schengen dio? U tom slucaju se moze koristiti postoji duty-free? A i mnogim aerodromima je tako, da kod odlazaka (ljudi vec jesu u Schengen zoni) prodju prvo kroz schengen dio terminala i onda tek idu na kontrolu putovnica.
Tada jedino transfer putnici koji presjedaju s nonschengen na nonschengen (a ti su rijetki u slucaju ZG) nece imati duty free.

Загребу на првом месту фале путници. На том се мора озбиљно порадити.

Kumulativni rast za 10 godina Zagreba je mizeran. Nije se ni duplirao broj putnika.

15% je preveliki rast. Nema sansi da bude vise od 10%.

Pa onda ce BEG imati 25% rasta. Ne mozete na osnovu dva meseca 2019. godine donositi procenu. Pocetak 2019. godine je bio nesto slabiji, dok je leto te godine bilo veoma dobro. Nece biti lako imati 15% rasta u top sezoni.

Ali kakve veze ima 2022. godina sad? Mi pricamo o rastu u odnosu na 2019. godinu.

Svaka čast na tekstu! Nadam se da će ga aerodromci pročitati.

Prije svega Zagreb bi trebao privući putnike.

Neće imati 15% to su mokri snovi

Zato sto je pocetak 2019. godine bio slabiji, pa je baza manja, samim tim je rast veci. Na leto nema sansi da rast bude 15,1%.

Opet vi pogresno analizirate podatke. Jeste li imali ikakvu naobrazbu vezanu za statistiku?

Svaka cast za tekst. Dodao bih samo zamenu onih ruznih fingera i resavanje VG taxi bande.
P.S. Revitalizacija starog terminala je must have !

A na koju to bandu misliš za VG Taxi

…pa nije MZLZG napravljena da bude primjer udobnog aerodroma, vec po formuli da u sto kracem vremenu donese sto vise prihoda uz sto manje ulaganja.

Iz mog iskustva (daleko manje nego vaseg) svi predlozi su na mestu.

Budu budu, eno ih jedva čekaju.

Jednako tamo mislim da je Shuttle Bus između aerodroma i kolodvora u Velikoj Gorici potreban da se putnicima omogući i dolazak/odlazak na/sa aerodrom/a vlakom.

Vi ocigledno ne koristite usluge HŽ. Vas predlog ce imati smisla za 10 do 15 godina, a pre toga ima dosta toga da se uradi.

Nema duty-free za non-schengen?! Majko mila, kao da je ZAG neki provincijski aerodrom!!!

Uz to Zagreb od 26.3. ulazi u Schengen što znači nove tokove putnika.

Ovo ste isto izjavili pre 10 godina, kada je Hrvatska usla u EU, kako ce zbog toga ZAG prestici BEG po broju putnika. Vidimo da se to nije dogodilo, cak sta vise istina je svetlosnim godinama dalje.

Apsolutno nikakvu razliku neće napraviti Shengen. Nikakvu. Jedino možda negativnu jer se sad još više isplati putovati autom u ostatak Europe ili čak ići autom do aerodroma u Veneciji, Beču, Budimpešti.

Već sad velik dio Slovenaca koristi zagrebački aerodrom. S ukidanjem Shengena ta će ruta biti puno protočnija

Trolu, idi na drugi portal. A na putu do tamo lizni vuckov sladoled

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!