zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Kina opet zabranila uvoz 737MAX

Kineska CAAC je ponovo zabranile isporuke Boeinga 737MAX, a zbog labavog vijka u sustavu upravljanja kormilom. Nakon ispadanja panela vrata na Alaski, kineski CAAC je zatražio od svih prijevoznika da izvrše kontrolu nad svojim B737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Meni je najzanimljivije da prvi put čujem za CAAC. I to naravno nije slučajno, jednostavno još jedan znak ogromnih promena na globalnom nivou. EASA i FAA su se ozbiljno kompromitovali političkim odlukama i skinuli oreol profesionalizma i nezavisnosti koji ih je činio globalno relevantnim regulatorima. Pitanje je vremena kada će dobar deo sveta usklađivati svoje odluke sa CAAC umesto FAA. Gde politika zameni struku, nema sreće, pa makar bio i najrazvijenija država na planeti.

A sad kad krenu sankcije za djelove za C919…

Onda Kina zabrani prelet svim Boeing avionima i dobijemo eskalaciju koja Boeingu nikako ne odgovara u ovom trenutku. Takvo što bi blokiralo veći dio Azije za Boeing.
Već tešku situaciju koju su sami proizveli bi gurnuli prema katastrofalnoj.
Najveće svjetsko tržište ne napadaš ako baš ne moraš, a dosadašnja praksa je pokazala da dugoročno US gubi u takvim sukobima.

Sa ovom odlukom, Knezi se opasno igraju.

Sankcije avio industriji. Konkretno na C 919.

Nevjerujem da će biti opšteg rata sankcijama. Očekujem ograničene sankcije. Amerikanci to već rade, vezano za Hawei i ostalu elektronsku opremu na koju su uveli sankcije Kini. Tako će biti i sa avio industrijijom. Ograničene sankcije. Slično kao što je na početku bilo sa ruskom avio industrijom.

Ne mogu uvesti sankcije nekome ko nece da kupi neispravan proizvod, sa velikim sansama da sa tim proizvodom ubiju stotine ljudi. Ko bio bio odgovoran za to? Avionske kompanije moraju da cuvaju reputaciju. A Boeing je zasticen, skoro nedododirljiv.

Sankcije mogu uvesti kad god hoće. Amerika to Kini već čini u oblastima koje sam već pominjao, pa nevidim šta bi ih spriječilo da to ne nastave i dalje na druge oblasti? Evropskoj Uniji, svom velikom savezniku su uvodili carine da bi podigli cujenu njihovih proizvoda na američkom tržistu, da ne bi ugrozavali domace porizvode. Ako to čine EU-u, zašto nebi i Kini? Upravo zato što je Boing ,,nedodirljiv” i što ima jak uticaj u svakoj američkoj vladi. Ogromne su tu pare u igri i neće dozvoliti da im tako lako izmaknu.

Kina ono baš tlači SAD.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!