zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

KLM će ipak letjeti Zagreb i Beograd 14 tjednih letova ovog ljeta

KLM je radi najavljenog smanjenja letova u Amsterdamu sa 500.000 na 440.000 godišnje opako porezao niz linija ovog ljeta. Između ostalog najavio je smanjenje Zagreba i Beograda sa 14 na samo 7 tjednih letova. No, DoT SAD-a je natjerao Nizozemsku da ne napravi ovo smanjenje, pa su na koncu pod prijetnjama DoT-a od istog odustali. Stoga je KLM upravo vratio letove za Zagreb i Beograd na 14 tjednih letova.

Uz to KLM će povećati kapacitete za Zagreb. Ovog proljeća jedan let je sa Embaerom E195-E2, a drugi sa E190. U top sezoni KLM će za Zagreb letjeti oba leta sa Boeingom 737-700, a jedan let (subotom) će biti i sa 737-800.

Split će i dalje imati letove od 1.4. do 31.10, i to svakodnevno, no u top sezoni će imati 20 tjednih letova, dakle identično kao i prošle godine. Svi letovi su sa Boeinzima 737-800 i 737-700.

Dubrovnik je prošle godine imao 5 letova tjedno u top sezoni, no sada ih ima 9 tjedno. Većina letova će biti sa Boeingom 737-800, no jedan let je i sa 737-900, dok će drugi dnevni let petkom i subotom biti sa Embraerom E175. Broj letova se povećava i početkom proljeća, prošle godine bio je jedan let tjedno, sada su dva leta tjedno (subota i nedjelja). Ovo je i najveće povećanje u regiji.

Beograd početkom proljeća oba leta ima sa Embaerom E190. U top sezoni ima jedan dnevni let sa Embarerom E195-E2, a drugi sa E190. To znači da će Zagreb početkom proljeća imati 448 sjedala tjedno više od Beograda, a u top sezoni 536 sjedala više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

34 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kako to da ni wizz air i easy jet ili tui, jet2 ne lete za zagreb

A kada ce KLM dobiti a321 i a320

Čudno, leteo sam par puta ove godine jutarnjim KLM-om sa BEG uvek sa B737.

Eto da nešto i Zagreb ima više od Beograda,pa makar i broj sjedala od KLM-a

I više Qatara, i Trade Air za Osijek

Qatar za 12 dana povecava Beograd na 10pw.

Pa možete li mi objasniti kako je onda moguće da pored svega toga Beograd ima duplo više putnika od Zagreba? Ja ne razumem da neko ko se predstavlja kao analitičar može da piše ovakve komentare.

Zagreb ima puno toga više od Beograda uključujući i standard a to nekima izaziva frustracije što se najbolje vidi ovdje po komentarima.

Па како онда сиротињски Београд има толики раст и број путника? А овде аутор фосира поређење између Београда и Загреба као у последњој реченици

Istanbul je najprometniji aerodrom u Europi a Turkish Airlines najveća aviokompanija u Europi i šta im to vrijedi kad je turski BDP per capita medju najnižima u Europi (doduše veći je od srpskog)

Očito im vrijedi, donosi više posjetilaca i novaca, i doprinosi gospodarstvu. I očito Turska zna nešto što BDP stručnjaci ne znaju, te odbija biti poslušna gologuzija koju će prevoziti Ryanair uz nešto malo mrvica za Pegasus.

Da li standard vazan? Tirana ima manji standard od Zagreba ali TIA ide daleko ispred ZAG.

Alene, bravo što dopuštate razne komentare. Na exyuaviation pod člankom za promet Beograda u studenom sam napisao: Very nice! Can anybody write how many Budapest and Bucharest will have for 2023 so that we can compare? I izbrisao mi je komentar, dva puta.

Možda zato što Budapest i Bucharest nisu ex-yu?

Ali zato nije problem kada se piše da će Beograd preteći Budimpeštu i Sofiju.

Čisti dupli standardi srbočetničkog SNS portala.

Ovaj stvarno uspoređuje Tiranu sa Zagrebom, a Tirana 12 sati vožnje udaljenija od jezgre Europe. Zagreb je na sat i pol vožnje do Austrije i dva sata vožnje do Italije. A koliko su Beograd i Tirana…

Nisam primetio da ste se bunili kada je jedan vaš sugrađanin u čitavu priču ubacio i Istanbul, ali je zato jedna Tirana problem

Logično je da je Zagreb povezaniji sa Zapadom. Zato Beograd ima letove prema Rusiji i Kini.

Zagreb je povezaniji na svega par linija preko koji hrvatski poreski obveznici pune džepove stranim kompanijama jer im je domaća u banani, po broju ukupnih linija i frekvencija ka Zapadu Beograd prednjači, što je i logično s obzirom da je Beograd ozbiljan regionalni hub

Uspoređuj malo Beograd s Bukureštom. Naravno, ne usudiš se.
I kad smo već kod Tirane na kojoj inzistiraš, ta Tirana koja je puno manja od Beograda ima putnika skoro kao Beograd. Naravno, ovde ćeš sad spominjati ovo i ono, geografija, dijaspora itd. ali nećeš spominjati kad uspoređuješ Zagreb s Tiranom. Haha…

Beograd raste jako spram Bukuresta. Jos je daleko ali tako je bilo i sa Tiranom spram Zagreba.

Citirat ću Alena: ogromna dijaspora, jedina zračna luka u državi.

Kako je logično kada ste bliži jezgru Europe, kako rekoste. Onda je logično da imate više linija ka istoku.
Vaši komentari su sve samo ne logični.
Ima li Zagreb više letova za Tivat, Bukurest, Sofiju, Atinu… po toj logici?

Zapadna Europa je centar Europe, ne istočna. Više putnika imaju tri Milanska aerodroma nego sve južnoslavenske zemlje zajedno.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!