zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Serbia podijelila otkaze kabincima

Prema Novoj.rs najmanje 11 zaposlenih Air Serbie je degradirano iz kabinskog osoblja u daleko manje plaćen call centar. Troje od tih osoba je dobilo otkaz, a sve radi djelovanja u reprezentativnom sindikatu kabinskog osoblja koje se borilo za bolje uvjete rada u kompaniji. Među njima je i predsjednica Jedinstvenog sindikata stjuardesa i stjuarda vazduhoplovstva (JSSSV), te dva člana Izvršno odbora Sindikata. No, predsjednica je nakon premještaja dobila i otkaz. Nevjerojatno. 2023. u Europi! Apsolutno neprihvatljivo i nevjerojatno. Ovo danas ima još samo u Sjevernoj Koreji.

Protiv ovakve krajnje neprihvatljive prakse bori se i Europska federacija transportnih radnika (ETF) koja okuplja pet milijuna zaposlenika, a koja je nakon niza akcija predala i peticiju Veleposlanstvu (Ambasadi) Srbije u Bruxellseu koju je potpisalo 4000 osoba, a kojom se od Srbije traži da poštuje radna prava svojih građana, te taksativno nabraja sve prekršaje elementarnih radnih prava u Air Serbiji.

Prema riječima sindikalaca kabinci koji su u sindikatima ne mogu napredovati nego ih preskaču oni koji su bitno mlađi i imaju daleko manje iskustva i nisu u sindikatima. Čak je i za cabin seniora uvjet za napredovanje smanjen sa tri na godinu dana, kako bi se omogućila ova praksa preskakanja sindikalaca. Istim su šefovi postali neiskusni radnici sa samo godinu dana radnog iskustva, a oni sa pet i više godinama koji su u sindikatu to nisu postali. Stoga je velik broj radnika izašao iz sindikata.

Sindikat je preko dvije godine pregovarao sa upravom Air Serbie o Kolektivnom ugovoru, te nije tražio ništa preko zakona. Sindikati su tražili minimalno 7 slobodnih dana mjesečno, smanjenje vezanih radnih dana, minimalno pet dana godišnjeg odmora od V. do X. mjeseca, poštivanje mjesečnog rasporeda, te da se prekine sa praksom da se raspored mijenja na dnevnom nivou. Ovo su istinski osnovne stvari u zrakoplovstvu Europe danas. No, kompanija se oglušila na zahtjeve sindikata, ništa od ovoga nije htjela staviti u Kolektivni ugovor, na koncu je prekinula pregovore, te sada postupa bez Kolektivnog ugovor i po Zakonu o radu. Dakle, kompanija samoincijativno bez socijalnih partnera odlučuje o plaćama i uvjetima rada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

229 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Lopovska firma, skolujete ljude za posadu a onda iste kad predju u drugu firmu tuzite da plate obuku 1200 eura a ta obuka nigde u svetu nije priznata, kakva drzava takva i nacionalna avio kompanija! SRAM da vas bude!

Degradirano rad u call centru? sramotno je da tako nesto izjavljujete jer ocigledno ne poznajete ovu vrstu posla, za call centar u avio kompanijama je potrebno najmanje znanje 2 strana jezika, ozbiljno skolovanje na rezervacionim i obracunskim sistemima, tarifama, refundacija,zamena karata itd
U pravu ste mozda to i nije adekvatan posao ali u suprotnom smislu

Ljudi bezite sto dalje od te kompanije to je zlo .bio ,video ,radio

Ovo je Laž! Dobili otkaz oni koji su loše radili!

Nije laz Dragane! A ti se godinama prijavljujes za Emirates Ali Nikako da te prime, nemoj onda da branis a znas da je istina

Zasto nekazete koliko zaradjuju
Nego to preskačete

Osnovica Im je bila 350 e sad je 500 ..u sezoni naguraju 800 do 1000,1200 e da brdo sati

TAKO TREBA ODMAH OTAZ .Tako rade uvek privatnici. Pa moze i drzavni sektor.Takva je praksa svuda u svetu.Morass biti vredan radan i pokoran.Ako strciss ssut karta.Nigde nepisse da si zassticen i da mozess da radiss ssta hocess.Ako ti nije dobro idi i problem je ressen.

🥪🥪🥪🤮

Interesira me kako se zamaero nije suosjecao sa zaposlenima u BEOBANCI, INVEST banci, JIK banci i JUGOBANCI kada su svi zaposleni preko noci dvehiljaditih godinadobili otkaz? To je bilo normalno,KAJ NE?

Шта је ту чудно?!? Компанија има право да се бори против синдиката како хоће. Па ко воли нек изволи… Увек била два супротна пола. Ако су ти синдикалци већ тако популарни и добри нек цео синдикат обустави рад. Неће, наравно и то нешто говори о синдикату и овима из синдиката.

🤮🤮🥪🥪🥪🥪a govori i o vama.

Sve vi znate!

Pa to je Vučkova privatna kompanija, šta je čudno on tu radi šta hoće. Ko god ne misli kao nepoželjan je jer jedino tata ima mozak svi ostali su dobili.

Nista neobicno od milijardera.

Godinama slusamo kako je Air Serbia kompanija u vlasnistvu Arapa, sad kazete privatna Vuciceva. Sta cete reci sutra kad drugi dodju na vlast?

Sve se odavno obrušio u Air Srbiji. Mlad kadar bez iskustva i poštovanja prema starijim i iskusnijim kolegama. To je pre svega kućno vaspitanje a naravno ogromno neznanje u kompaniji. Tuga.
Nekada je bila čast raditi i ućiti od iskusnih.

Sramota

Super sada će otići u Emirats ili Swiss i imaće 5000€ platu

Gospodja je dobila otkaz zbog psovki koje je koristila u razgovoru sa putnikom sto je nesto oko cega cete se sloziti da je neprihvatljivo u Evropi u 2023. godini….
Raspitajte se zašto su te osobe najurene iz letačke i pitajte malo kolege šta misle o njihovom bahatom odnosu prema poslu a naročito prema novim kolegama i koleginicama….

Ma gospodine Scuricu, vode hajku botovi ne bi li oprali ime kompanije koja postupa nelegalno prema ljudima I urucuje im te ponude nezakonito. Sad moraju po nalogu da blate te ljude koji zapravo nešto I vrede u toj kompaniji I vode novu hajku protiv njih I nastave da ih maltretiraju. Sramota za jednu zemlju koja se nalazi u Evropi.

Evo da odgovorim kao koleginica.
Izuzetni radnici, profesionalci, vredni, kulturni, vaspitani i nepotkupljivi za razliku od nekih koji ovde sire lazi. Sram vas bilo!

Kolega, jescete sendviče sutra. Ne morate i večeras. Bojim se pozlice vam od lazi i ovolikog parizera.

Slazem sse sa vama nisu oni tek tako otpusteni a pogotovo sada kada fali na sve strane radnika.

Nadležne institucije za to su inspekcija rada i mesno nadležni sud a ne nekakav ETF. Tako je i u Hrvatskoj i u većini država sveta.

Bila je I jedna koja je lupila samar perserki pa je nisu otpustili 😉

Slicna situacija se dogodila u Jat keteringu,sindikalcima i onima koju su podrzavali iste su dobili otkaze.Umesto njih su doveli neke radnike koji kao da su na putu za Evropu(migrante).
Pozdrav

Srbija zemlja lopova

Strašno. Šta još reći

Štrajk

Strašno.

To se desava zato sto inspekcije rada nisu slobodne da rade svoj posao a pitanje je i zasto DCV Srbije kao regulatorno tijelo ne radi svoj posao u pogledu kontrole postovanja FTL regulative.

Zato što im tako odgovara.

A kako bi bilo Alene da neki od vasih zaposlenih krene u sindikalno delovanje? Vi kazete da ste glavili do ponoci – a on kaze da ima pravo da ide kuci nakon 8 sati i nece sa vama da glavi. Da li biste ga pohvalili ili sto biste ucinili sa tim covjekom?

A koliko imate uposlenika?

Niste mi odgovorili na pitanje. Napisali ste da ste zajedno sa uposlenicima sedeli do iza ponoci, a zatim sutradan ujutru morali da putujete za Prag. A sta ako bi neko od uposlenika odbio da sedi na terevenci posle ponoci i stavio vam do znanja da je njegovo radno vreme do 17:00 i da nemate prava od njega ocekivati da sa vama sedi mimo tog termina – sta biste uradili?

Bravo, Alene! Takvo razmišljanje i ponašanje je na žalost retko u našim krajevima

Pa zato i rade prekovremeno mislim da objavljujete informacije koje dobijate samo sa jedne strane da li du na tom spisku zaposleni na neodredjeno vreme i oni sa dugim ugovorima ili du u pitanju kratkorocni sezonski ugovori

Bravo

Pa zasto i bi netko radio vise nego za sto je placen?
Plati me duplu satnicu za svaki prekovremeni sat pa cu ti raditi prekovremeno ili postuj odluku da necu …ili idem negdje di ce me vise postivat.
A ti si dopeljaj jeftinu radnu snagu iz neke od zemalja treceg svijeta pa njemu prosipaj te isprazne floksule. Ali niti oni nece vjecno igrati po tim pravilima.

Imaju šansu 17.12. sve okrenuti naopačke (nabolje). Za Beograd i dobar dio Vojvodine ne sumnjam da će pokušati promijeniti autokratsku vlast za vladavinu prava. Ostaje nadati se da će i jug Srbije napokon progledati i glasati za normalnu Srbiju u kojoj ovakvim stvarima o kojima govori Vaš članak neće više biti mjesta. Tada ćemo vjerujem dobiti “normalnu” zemlju koja je sada jedina u Europi u feudalnom sistemu vladanja. Naravno izuzevši Bjelorusiju, koja je egzotična sama po sebi.

Svi se nadamo. I svi želimo. Da se počiste sve državne uprave od štetočina. Teško da je ovaj narod masovno progledao, ali ako opozicija dobije makar 50% ogromne su šanse za čistke.

Тешко ће то ићи.
4 месеца пред пропаст Савез Комуниста Југославије је имао процентуално највеће чланство на планети. И све се распало за 2 месеца и сви су прелетели у нове партије. Али док није почео распад чланови СКЈ су били јако отпорни и борбени када тапшу врху партије.

Bilo bi dobro ako mogu da de dobiju ti aneksi ugovora o radu i rešenja o otkazu.
Ovako je samo rekla kazala.

Ako su nezakonito, onda sud to lako poništava.

Inače, proslavili su svog 4.000.000 putnika ove godine

Hahahahah, sud u Srbiji “lako ponistava”, u proseku za 4-5 godina…

Ja osobno znam za slučaj državnog poduzeća u kojem je direktor nezakonito dao otkaz uposlenoj osobi iz političkih razloga i inspekcija rada je to oborila za manje od tri sedmice, nije ni stiglo do suda. JU je svakako zasebna priča i moguće je da će politika tjerati svoje do kraja i dopustiti da ovo ode u Strasbourg, no tamo će pasti ako ne padne prije.

Naravno da je pokušano i preko suda i preko inspekcije odmah da se poniste sramni aneksi u kojima piše ‘višak iskusnih kabinaca’.
Inspekcija nije htela da izadje a Viši sud u Beogradu i sudija Coguric kojoj je slučaj zapao je odbila da reaguje.
Inače ista sudija je dobila i slučaj blokade sindikata pre toga i blokirala za 15 sati. Naredno zar ne?
U nižoj parnici suda ima 30 sudija,izračunajte šanse da svi slučajevi zavrse na istom mestu!!!
Na žalost znam dobro o čemu pričam i nadam se da je svima sada jasno.
Samo 17. Decembar može nešto promeniti.

Vrlo napredno I u skladu sa politikom države. Niko vam ne veruje dok vas ne snadje neka muka u Srbiji, onda vrlo brzo iskusite slicne stvari. Samo udarate u zid I nema ko da vam zaista pravno pomogne jer nema izlaza.

Vidim da u stvari ne znaju šta rade.

Viši sud nikako nije nadležan za postupak o poništaju rešenja o otkazu ugovora o radu.
Ko zna šta su oni radili.

Evo ja kao advokat zastupam jedan od najvećih sindikata u Srbiji sa nekoliko hiljada članova.
Itekako sud presuđuje u korist radnika ako ima osnova za to. Čak i protiv javnih preduzeća koji su direktan partijski plen

Da, sud to ponisti al za 10 godina u zemlji Srbiji.

Где су сада лажне патриоте да се огласе? Неко им малтретира суграђане (како год да се на попису изјашњавају), а лажне патриоте ништа.
А када се нешто критикује Ер Србија то је антисрпски. А како понашање Ер Србије према својим радницима, а и путницима није антисрпски?
И још ми то све стотинама милиона плаћамо.

Него још аутору нису написали да је усташа… Шта је ово?

Овај наш регион је чудо. Ви само објавите како се неко лоше понаша према једној групи становника Србије, и ви сте против Србије.
А ти који се лоше понашају према тим становницима Србије нису против Србије.
Е лажне патрите су ми омиљени интелектуалци.
Страпно

Zato je u CA puno, puno bolje
Potpisan je kolektivni ugovor no učestala praksa je da ga se krši od strane poslodavca gdje god je to moguće. Tamo gdje nije moguće – tamo ga se tumači kao odgovara trenutnim potrebama…

CTN kolektivni je svetinja. Krsi se jedino ako se poslodavac i radnik dogovore uzajamno (ustupanje slobodnog dana isl). Ima usijanih glava u pilotskom sindikatu, a posebno u sindikatu kabinaca koji nabijaju mak na konac. Takvi su glasni i manjina su. Zbog svoje glasnoće dojam je da ima vise takvih..
Dakako da postoji u kolektivnom ugovoru stvari koje treba malo ažurirati, prilagoditi, dotjerati..

Kolonija.

Europska! Pred svake izbore je frau Merkel i kolega Mikron dolazio da se slika sa vozdom i stavi do znanja narodu za koga treba da se glasa!

Evo, sad prvi put nije bilo Mikrona pred izbore. Ko zna, mozda ih vozd izgubi,,,

Uskoro će i masovni otkazi i na aerodromu! Ko ne želi da pređe u Menzies dobija otkaz! Džaba zakon o radu kad možete s njim samo da se obrišete!

Pa za brisanje!

Pa da se kaze sa imamo Zakon! Potemkinova sela. Ovi otpusteni neka budu sretni sto nisu dobili batine… to ceka sledece “pobunjenike koji ruse Srbiju”

Nisu nikakvi otkazi nego prebacivanje radnika iz jedne u drugu firmu. e sad se neko dojetio da ima pravo na otpremninu. i ima. ali onda ti onaj ko te prebacuje ne garantuje za posao. nego ajde na konkurs. ali njima to ne paše. nego bi da pređu iz firme u firmu i da za to dobiju priličan novac.

Lijepo da ste toliko upućeni.

Nema šta neko da se doseti ovog ili onog! Zakon je jasan, svima otpremnina pa kud koji ili prelazak u novu kompaniju sa istim uslovima u kojima nema otpremnine! Menzies ne da uslove a Vinci otpremnine a država brani interese kompanija a ne zaposlene!

Preporuka, neka vas bolje poduce ti koji vas placaju da komentarisete nesto o cemu pojma nemate i to na ovakvom portalu, koji mnogi prate. Izlozeni ste podsmehu i jos vecoj verovatnoci da se radi o prevari, koju pokusavaju da prikriju.

Licno smatram da je sindikalno delovanje uvek u pravcu levicarskog unistenja kapitalisticke ekonomije i uvodjenja Sovjetskog modela upravljanja drustvom! Zato ne podrzavam nijedan sindikat.

Evo sta kazu Marksisti o sindikatima:

“Sindikalizam je predstavljao pokret posvećen cilju uništavanja kapitalizma putem revolucionarne industrijske borbe. On je odbacivao parlamentarnu demokratiju i borbu za reforme posredstvom državnih kanala kao [strateške] ćorsokake. Nasuprot tome, za sindikaliste/kinje je uporište moći radničke klase ležalo u njenim ekonomskim organizacijama – sindikatima.”

A evo i izvora:

https://marks21.info/sindikalizam/

Pa sindikati su jedan od stubova ekonomije u skandinaviji, austriji, francuskoj, britaniji, sve kapitalisticke visoko-funcionalne demokracije daleko od bilo kakvog sovjetskog unistenja ekonomije lol.

Samo jedna opaska čemu sindikat sluzi. Kad sam išao na razgovor za posao u Njemačkoj trazio sam plaću za koju sam mislio da je ok, obzirom da nemam Njemačko radno iskustvo. Dobio sam posao, da bi me HR nakon tjedan dana nazvao I obavjestio da sindikat nije odobrio moj iznos plaće nego su ga uvecali za 10 000€ brutto godišnje, jer je to primjerena plaća za osobu u Minhenu.

Slicna stvar se meni dogodila u Njemackoj. Ja sam odmah dobio placu kao i njemci u firmi gdje je bilo sindikata. U jednoj drugooj privatnoj firmi, takodjer u Minhenu, su mu ponudili 2200 eura.
U ovoj prvoj firmi sa sindikatom 3000, bez dodataka!

Sovjetski model upravljanja nema veze sa teoretskim načelima komunizma niti marksizma.
Upravo aplikacija komunističke ideje na društvo koje je praktično bilo izašlo iz kmetsva je rezultiralo katastrofom. Društva u koja se ugledamo (Iako se nema što vidjeti); nordijske zemlje – bliže su komunizmu nego što je sovjetski savez ikada bio.

Prestani da lupetas naucene gluposti Carska Rusija je bila industrjski razvijenija od Belgije upravo se tuku za Donbas a tek SSSR. Ugledate se na sirovinski jake zemlje Celik i Nafta.

Vidimo da sindikati kidaju u S. Koreji… u Rusiji a pogotovo u Kini. O Kubi ds ne govorimo. Glupi WASP poslodci…

Obicno oni koji dobro prostudiraju Marsistocku ideologiju, vide i shvate opasnost od toga, ali vrlo volsebno to predstavljaju, jer im ne odgovara ona da ka idealnom drustvu , komunizmu, drustvo dolazi kada dodje do razvijanja stepena svesti kod coveka kako bi ga dostigao . E onda nastupate vi , branioci kapitalizma, sa razbijanjem obrazovanja, porodica, pritiscima, mobinzima, kako bi dokazali da u toj teoriji nista nije tacno i da je ona pogubna. Imate srece, jer za taj proces je potrebno vreme, ali na srecu, vi taj proces ne mozete spreciti i zaustaviti, i hvala Bogu da je tako, jer je to prirodan proces. Vi ste ga privremeno usporili raznim mahinacijama sa parama koje ste na grbaci radnika ostvarili, a koji se racunaju u bilijardama, i drugu stranu osiromasili, ali on nepobitno probija barijere vase samovolje. Mislim da bi ste se trebali prenuti, jer taj proces moze biti veoma bolan za vas kapitaliste. Sve krize i ratovi , do sada , su upravo posledica vase oholosti i cuvanja vaseg kapitala, ili prikrivanja vase pohlepe. I opet, na srecu, kolo srece se promeni kada se covek najmanje nada.

Drago mi je da vidim da i dalje gori vatra Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića.

Uh, sta sve vi pomesaste, covece! I hvalite boga, a istovremeno tezite idealnom Marksistickom drustvu. Usput, izgleda da vas nisu informosali da upravo levi-liberali unistise porodice tamo gde su dosli do vlasti.

Ne znam sto bih vam rekao. Zivite vi u svom svetu, bice sindikata, prirodnih procesa u kojima ce kapitalizam nestati i , hvala bogu, komunizma 😀

Nista nije pomesano, sve uklopljeno , kad budete bolje razmislili. Najblize tom konceptu su vec drustva Skandinavije.

MOMCILO pa ti si kralj ! Sve tezi radnickom samoupravljanju, to je pravi put, otvori firmu pa je predaj sindikatu i boli te uvo ti se kupaj na otocima sta ti treba malo ribe, vina i maslina a firmica sljaka li sljaka, hahahaha

Iz napisanog ste mogli da procitate o razvitku svesti kod coveka. Nazalost, ta svest se jos nije razvila kod nekih ,ni za ovaj nivo postojanja drustva. Ta ne uskladjenost kod ljudi za posledicu ima ovo danas, a i ovakvo uprosceno razmisljanje i pisanje.

I da, ta firmica sljaka , a da niko nije ponizavan, zlostavljan, podkraden, sa svim ljudskim pravima, kao i zakonskim. I sto je najace, nije nastala iz lopovluka, ratnog profiterstva, kumovskih kombinacija i kradjom gradjana.

Kako ljudi koji nemaju znanja pojednostavljuju stvari. Bolje nesto naucite pa onda komentarisite.

Bravo za komentar!

Druže Branimire, to je nama naša borba dala! Možete samo da negodujete :)))

ti si pobrkao kockice i tablete

Svega sam pročitao na ovom portalu ali ovakvu glupost nisam. Kako se uopće može odgovoriti na ovo. Tvrdite da je marksizam loš i onda citirate jedan od najboljih citata ikad napisanih na ovom portalu. Licemjerno.

Ovo je tako tipicno, a pogotovo sto inspekcije ne zele ili nemaju dozvolu za reagovanje. Na kraju dana umoran radnik nije dobar po imidz kompanije kako vam to nije jasno ljudi. Da li mozes da koristis svoj mobilni telefon kada se isprazni baterija?

I jos to pretstave kao tvoju krivicu i nesposobnost.

Alene, posto ste postali borac za prava radnika u Srbiji, da li ste u bilo kom trenutku pitali zasto su ti ljudi prevabeni u call centar? Nisam siguran da znate koji je razlog (a bilo bi logicno da ste se to prvi raspitali) da bi se tako grceito borili za njih.

To ste trebali da znate pre nego što ste objavili tekst.

Kompaniji smetaju jer su u sindikatu a kolegama su smetala i to bas ta tri clana neradnicka. Doticna predsednica sindikata prevrce ocima kada ljudima treba casu vode da da, lenja bezobrazna i bahata.Zasluzila je otkaz nevezano za sindikat. Ona za taj posao nikad i nije bila. Kao kolega smatram da njoj nije mesto u usluznoj delatnosti a da taj posao nesto voli i ne voli ga bas.

Da Alene, uglavnom su predsednici sindikata demokratski izabrani – taman kao i predstavnici vlasti, mozda u ljepoj vasoj to funkcionise idealno jer ste tjekom tisucljecne borbe za prava radnika ostvarili takav idealan drustveni sistem ali kod nas su u sindikatu samo apsolutni neradnici, radnika nema ne treba im sindikat ko dobro radi moze od poslodavca da trazi sta god hoce… a neradnika ima koliko volis i ne zanima ih firma bez problema bi je unistili jer mrze i sebe a kamoli firmu ali se predjes zaposlis ih i onda ne mozes ni da ih otpustis bas zbog tog nakaradnog zakona o radu… zivela Amerika i pravo da recenicom you are fired prekines agoniju i razmisljanje o neradniku koji truje citavu organizaciju

Zaista ne znam za ETF, ali kod nas predstavnici sindikata – pa mislim svako u Srbiji ko radi u firmi gde postoji sindikat zna o cemu pricam i zaista moze se reci losi ljudi, ne bas najgori, ali neobrazovani neradnici i losi ljudi da.

U ovom slucaju gresite. Izabrani su voljom clanova sindikata i bas zbog toga nisu adekvatni za kompaniju ciji kandidat i pored ucena nije uspeo da pobedi.

Toliko se borim da ne padnem na nivo ovog placenog Milosa, i odgovorim nacinom koji zasluzuje. Svakom pristojnom i normalnom coveku je zadatak da stane u odbranu ljudi kojima ovakve pojave od ljudi ,urusavaju kredibilitet i dostojanstvo. Verovatno je iznikao iz naprednjackih ideja, kome je jedina ostvarena zarada plata za pisanje i podrivanje svega normalnog i civilizacijskog, poput horde koja ispred sebe “cisti” sve sto nije u njenom intersu i kosi sa idejom ,da silom mozes sve postici.
E ne mozete i ne cete, jer ovom zemljom jos uvek hodaju casni i posteni ljudi, sa kredibilitetom i dostojanstvom , koje vi nemate. I bas zbog toga se ovoliko upirete da diskreditujete i ponizite svakog.
Sva podrska za ljude , predstavnike sindikata, koji jesu zrtve nakaradnog sistema, ali i luca da nije sve zamrlo .

Bravo!

Kolega,mora da ste ovo screenshotovali da pokažete zalaganje i eventualno napredujete.
Zao mi je Vas i sličnih koji sebe ovako malo cene i o sebi misle ovako malo .Mislite da su lazi ovde izgovorene za predsednicu Lenu vas jedini put napretka.
Lena je inače veliki radnik,samohrana mama jednog dečaka,pilot in training i veliki ljubitelj avijacije i čovek pre svega.
Ona je sada bez posla ali ponosna,
vi imate posao ali kako sebe gledate u ogledalo ostaće mi misterija.

Vi, kao kolega, ne zasluzujete da privirite na aerodrom a kamoli u avion posle ovakve izjave! Sram da Vas bude! Gde ste rasli i ko je Vas vaspitavao! Uzas i sramota!

kakva politička vlast koja opstaje zahvaljujući mobingu, ucjenama, kotroli medija isl, takvo stanje i u velikim državnim poduzecima. valjda ce neke menatlne promjene nakon 17.12.

Valjalo bi da se promeni na bolje, i da se prepise americki zakon o radu a evropske komunisticke i nacionalsocijalisticke opcije zauvek bace na smetliste istorije

Slijedi oštar prosvjed europskih sindikalaca dočim se otpušteni vratiti na prijašnji posao.

To je bila ironična opaska. Neće se desit baš ništa. Vidjet ćete.

Apsolutno jezivo, nehumano, necivilizovano i krajnje neprofesionalno. Ovo je sasvim dovoljan razlog za debelo sankcionisanje Air Serbie u EU. Ali i sama EU je jedna troma administrativna mašinerija koja predugo gleda kroz prste SNS mafiji. Da je sreće da SVO letačko osoblje stupi u štrajk solidarnosti. Odmah i bez čekanja da im “neko” iz EU pomogne. Užas.

I ako su uklonjeni, oni i dalje mogu delovati i ne mogu im nista, jer su sindikati posebna pravna lica u ciji rad poslodavac ne moze i nesme da se mesa. Samo neka pronadju nacin.

Govorim o predsedniku sindikata i clanovima odbora.

U nekim kompanijama u EU je i zabranjeno sindikalno organizovanje. Pa EU nije propala zbog toga.

Ryanair u Irskoj je nesindikalizovana kompanija i pravo da ne dozvole sindikalno organuzovanje im je priznato sudskom odlukom. Wizzair u Mađarskoj ne dozvoljava sindikalno organizovanje.

100%ste u pravu G.Šćuric

Bože gospode, kao da nismo na istom ovom mestu čitali o štrajkovima sindikata Ryana i Wizza. Ne izmišljajte gluposti, nigde u Evropskoj uniji nijedan subjekat ne može derogirati nijedno pravo koje je definisano Lisabonskim ugovorom. Ovo je bukvalno kao da ste napisali: sud je usvojio zahtev da se radnicima Ryanaira ukine pravo na život. To jednostavno ne može.
Za vas, i citat – član 12. Povelje EU o osnovnim pravima: “Svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja na svim nivoima, pre svega u domenu političkog, sindikalnog i civilnog delovanja, što podrazumeva pravo svakoga da osniva sindikate i učlanjuje se u njih radi zaštite sopstvenih interesa.”
Zato, Srbija u EU, što pre.

Grešite Alene. Još kako su sindikati zabranjeni u Wizzu. Postoji People’s council, bedni izgovor za sindikat.

Ne Alene, u Wizzu ne postoje sindikati. Ne znam odakle vam informacija da postoje. Apsolutno ne postoje. Svaki korak u tom pravcu se sabotira i kažnjava. Verujte, znam o čemu govorim.

Ok, govorite bajke koje nemaju utemeljenje u realnom životu. Nikakvo sindikalno udruživanje ne postoji. Može čovek biti pripadnik raznih evropskih sindikata ali to nikakve posledice nema u samoj kompaniji. Za razliku od vas, uz dužno poštovanje, ima nas koji letimo ili smo leteli godinama u tom istom Wizzu i nemojte nas molim vas učiti kako stoje stvari u realnosti.

Ma koji primer? Mislite kada je Varadi rekao na kompanijskom online sastanku da treba raditi čak i kada smo umorni? Nikakvog sukoba nije bilo nego je ta interna izjava procurila u javnost i pokazala kakvo je stanje zapravo u kompaniji.
Uostalom već sam slao video sa YT koji su napravili European Pilot’s Association a zove se “Omerta above the clouds”.
Takođe, dobar primer kako se Wizzair ponaša je pokušaj pravljenja sindikata u bazi Bukurešt. Pa su svi uključeni u to dobili otkaze. Da, u EU su ljudi dobili otkaze jer su se drznuli da pomisle na sindikat.

Ali u realnosti nije tako vrlo često. Što ne znači da EU nije pomak, jeste.

Wizzair je u svojoj istoriji imao nula 0 štrajkova.
I ne, radnici Wizzaira se nisu organizovali u sindikate, nažalost. Ali zaista nemam više snage za raspravu na tu temu. A nije mi ni mnogo stalo da nekoga posebno ubeđujem u realno stanje stvari.

Ma baš lijepo. Eto im miljuni putnika, nove linije, novi ATRovi, 330tice, 350tice, ma mogu imat i 380 u floti. Divljaci uvijek ostanu divljaci.

OT

Air Serbia 4 miliona putnika ove godine.

Beogradski aerodrom 7,3 miliona. Novembar je imao 614.464 putnika odnosno 144,7% putnika iz 2019.

Fascinantno!

Ako pogledate statistiku Adema Jasariju, Beg deluje jadno, i populaciju 2 pripadajuce teritorije.

Vidim da botovi pokušavaju skrenuti pažnju sa teme…

И ви суделујете у томе

OT je na ovom portalu dozvoljen, lakše malo sa etiketiranjem i epitetima

Po koju cenu to niko ne kaze.

Cestitam Alene,u zadnje vreme poceli ste da citirate novu s, znaci negativna kampanja je pocela

Sindikati su Marksisticka ideologija. Ne triba zaboravit da je Marksizam i nastao na zapadu.

Ako ti se ne svidja tvoj posao – promjeni ga. Nadji drugi koji ti vise odgovara!

Da.

A stvarno, ako ti je lose na poslu i smatras da mozes bolje promijeni posao. Kompanije misle na sebe, a radnici na sebe.

Nek kompanija sama stvara prihod bez radnika , ako joj se radnici ne svidjaju.

Splico, nelupetaj te, bice te mnogo pametniji. Nekada je cutanje umetnost konverzacije.

Nelupetaj te? E, svako danas pise komentare

Jesu marksistička ideologija ali upravo zato su primjerni.

SNSokratija

Još da ste naveli kako to sve navodi nova.rs medij izrazito naklonjen opoziciji koji ne kaže ni jednu pozitivnu za Air Serbiu

U Srbiji je nebitno da li je istina ili nije, bitno je samo koji medij prenosi informaciju. Istina je nebitna.

ovo je klasični predizborni spin-
kao i ovo za radnike aerodrom koji sad traže otpremnine i garancije za novi posao
radim u JU ne sviđa mi se idem dalje.
Da bi sindikat u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj… bio na nivou onih zapadnih treba proći mnogo vode.
ovde se sindikati uglavnom bore ili ćute politički. kao i u SFRJ sindikat je bio samo za polutke i paprike.

Да ли бисте били љубазни да подијелите само један позитиван/афирмативан чланак који је Нова.рс објавила о ЕрСрбији? Хвала унапријед.

Ovo što ste vi naveli su vijesti. I one su takve kakve jesu. ali njihovi koemntari su uvijek negativni. Zašto ne navedu ima barem jednog radnika i pokažu papir prema kojem je preraspoređen.
Zašto?
Jer ga nema.
Klasično lupanje gluposti.
I da ne podržavam vučića. ni blizo. Ali neću glasati na izborima ni za opoziciju (naravno ni za vučića), jer on ne valja na vatri izgoreti a ovi još gori. negativna kampanja ne može da prođe.

Mogu ja da ti prosledim papir na kome piše ‘višak iskusnih radnika’ u vremenu ekspanzije i kada je novi konkurs za kabince u toku.
Ali nešto mi ipak govori da ste vi broju 7 taj papir već videli.

Ovo nisu afirmativni članci nego vesti sa brocanim podacima,cisto informativne.Nova .rs nikad nije napisala afirmativni tekst o Er Srbiji jer im se ne uklapa u agendu,a i Vi ste imali uticaja na njihove analize koje su listom negativne.A što se teme tiče,tacno je da u Srbiji daleko od idealnog ali sindikati su jos u samoupravljanju …to kapitalizma videlo nije.

Опет ћу се пожалити да ми нисте објавили коментар.

Нека туже Ер Србију као што су радници кетеринга то урадили. Чим то не раде значи да нису у праву. Врло једноставно.

Па тужили би их до сада, ово траје месецима. Нерадници

🥪🥪🥪

Sramota da nekog prozivate da je neradnik a ne poznajete ga licno! Ovo su itekako dobri radnici!

Онда ће олако наћи посао другде

Upravo tako. Problem u Srbiji je što svaka tuzba, a pogotovo protiv Air Serbia završi na dnu fijoke. Tako da nacekace se 3 do 5 godina nažalost.

Имате неки доказ или рекла казала?

Da li vi imate dokaze da je suprotno?

Tuženo je momentalno i tražena privremena mera suda da se stopira premestaj. Odmah je javljeno i inspekciji rada. Niko nije reagovao. A svi predmeti stižu kod jedne te iste sudije koja po potrebi blokira sindikat za 15 sati, isto tako brzo odbije i stavljanje privremene mere na anekse. Od 30 sudija niže parnice Višeg suda u Beogradu ,zamislite verovatnoce da sve dobija ista sudija Coguric.
NAPREDNO!

Jel to ta revolucija koju ste najavili? Tako to ide kad stručnjaci iz zame rješavaju pitanja. Komedija

Sta je bilo sa velikim poslom koji ste najavili sa sindikatom?

Wow impresivno. Kada ce biti dostupno vise informacija?

Nista novo za rijaliti drzavu zvana srbija u kojoj svakako vlada nasilje jaceg i diktatura. Fora je u tome sto bi u zreloj demokraciji ovo rezultiralo velikom paznjom medija, protest ako ne i kampanja bojkota dok se stanje ne popravi. No posto je u pitanju srbija bili bi ste nazvani izdajnikom koji zeli srbiji sve najgore. Sve dok je ovaca nece faliti vune. Jadni radnici i gradjani.

A sta je po Vama zrela demokratija i gde ona postoji u realnosti (sem na papiru)? Koja drzava je sprovodi samo da znamo da se svi momentalno tamo preselimo posto svi trenutno zivimo u laznim demokratijama?

Vi beše živite u Moskvi? Nemojte da relativizujete, itekako ima zrelih demokratija.

Da, Dejan živi u Moskvi i da, Dejan relativizuje. I ne, Dejane, nije svuda isto.

Evo ja upravo pisem iz viskoko-funkcionalne demokracije zvana Danska, svjedocim pri tome da su vrlo funkcionalne demokracije i u ostatak skandinavije. No ne bi bilo realno uppredjivati to sa srbijom koja ne dostize rang ni nizih funkcionalnih demokracija u EU. Nema potrebe da se odmah osjecate uvrijedjenim, ovo je samo pokazatelj da stanje i Srbiji nije dobro, a samim tim sto ne ignoriramo problem znaci da joj zelimo dobro. No promjene su vise nego ocigledno potrebne u cijelokupnom drustvu i sustavu

Ovu pricu mozete servirati onom postotku koji iz svojih “geta “nije izaslo zadnjih 20-30 godina, oni vam ozda poveruju, ali samo njima, za druge ste sendvicar.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!