zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Emirates traži novi jumbojet od Airbusa

Emirates traži  od Airbusa da proizvode novi jumbojet koji bi bio zamjena za A380. Emirates nije zadovoljan sa 777 i A350-1000, te traži veći avion. Emirates će operirati A380 do 2030. i nada se da će do tada Airbus izbaciti novi jumbojet na tržište. Emirates u floti ima 118 A380.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

37 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Proizvodnja novog jumbojeta bi bila korisna u svrhu prevoza većeg broja putnika, ali bi bila jako zahtjevna Airbus, tako da proizvodnja novog jumbojeta trebala bi da troškove proizvodnje snosi aviokompanija. Tako da ako Emirates Marici 50 jumbojeta trebao bi da plati troškove, ali da plaća cijenu mnogo jeftinije. Tako sve aviokompanije koje žele avion.

A380 kao SuperHeavy u vecini situacijam koristi “dva” slota za sletanje, gde ako imate dva heavy aviona jedan za drugim dobicete isti ili veci broj putnika po slotu. Drugo, mali redizajn krila bi mogao povecati efikasnost samog aviona, dodati malo veci fen da bi se postigla dodatna usteda i mogao bi se primaci 777X po efikasnosti.
E sada onaj deo gde ih je Boeing prestigao je sto je Boeing krenuo sa folding wingtip-om na 777X koji donosi i ustede a i ide u isti box kao 777

Vreme ce pokazati da li ce 380 se vratiti na nebo, ili neka nova unapredjena varijanta istog koncepta ili aviona.

Sve skupa primitivna tehnologija.
NIŠTA se nije promijenilo već 70 godina. Samo se inkrementalno povećava odnos fena i jezgre… Fundamentalnih novosti nema.

Nisam znao da ce se 777X voditi po istima parametrima kao SuperHeavy i da na prilazu zahteva isti razmak izmedju aviona. Za A380 koji se trenutno jedino vodi kao super heavy 8-6 milja je razmak pri sletanju za razliku od regularnog prilaza koji je 5-3 milje u zavisnosti od kombinacije aviona, da li aerodrom ima brzi izlaz na taxiway itd.

Bilo zanimljivo da predstavite kroz neki članak vaše viđenje budućnosti aviacije. Kako aviona, aerodroma i ostalog što prati. Jeste bilo nekih naznaka ali nikad dublja analiza.

Meni nije jasna uopšte logika sa kojom idu kako kompanije tako i proizvođači aviona. A svi pritisnuti željama putnika da se putuje što udobnije i feftinije.
Koje su želje aviokompanija? Da li su avioni dostigli svoj maksimum razvija. Sam dizajn aviona, brzina aviona, visina leta su iste decenijama. Ništa epohalno se nije desilo. U stvari desile su se, po meni, samo dvije ekstra stvari, kolilčina kompozita i fly-by-wire control systems koji se sad koristi. Suština je ista.

Koja je logika da erbas skuca nevjerovatnu količinu para za projekat A380 kad ni na papiru nije mogao biti ispativ.

ispunjavanje želja kompanijama… ma hajte…

A sad ovi hoće nešto treće ni A350 ni 777, a šta bi to moglo biti?

Proizvodjaci itekako ispunjavaju zelje kompanijama kao sto su Emirates, Singapore, Ryan, itd… To su bitne kompanije za proizvodjace i njima ce gotovo uvek izaci u susret.

A350-900ULR je napravljen za Singapore. 7 aviona ukupno.
B737MAX8-200 napravljen prvenstveno za Ryanair. 150+ narucenih.
A380-900 ili A380neo bi mogao biti napravljen za Emirates i oni bi sigurno narucili preko 100 tih aviona.

I QANTAS se dogovara sa Airbus-om da im naprave A350-1000ULR za ultra dugacke letove, non stop iz Sidneja i Melburna do Evrope i Amerike

Prejaki su. Emirates je najjači

If they make A380neo, i think the program would be profitable just with the Emirates order;
Get them to sign pre-order for it before you start developing the neo variant, and it’s pretty much “free” money

A380neo

Заборавља.се да 747 више није „Краљица неба ” и да је тиме, маркетиншки, А380 испунио своју улогу.

Ако се смањи број путника и повећају цене, сви ће тражити већи комфор.

П.с.
Шта Европа производи што тражи цео свет? Авионе и још увек кола. У авио-индустрији има предност од 10-20 година, у аутомобилској је почела да каска по питању електричних возила.

Сва улагања у авио-индустрију су зато исплатива.

П.п.с.
Немам никакве везе са авио-индустријом.

Маркентиншки је битно да 747 није више највећи путнички авион у историји.

380neo ће врло вероватно имати сва могућа побољшања.

Uopste se ne bih cudio da Airbus ponovo pokrene A380 za par godina. Uz neke modifikacije eto ga A380-900.

Odlično! O opet će se potrošiti milijarde eura za razvoj novog aviona (ili nešto manje milijardi za preinaku postojećeg) koje ćemo mi platiti preko subvencija Airbusu da bi onda Emirates za kikiriki kupovao te avione kojima će onda ići u nelojalnu konkurenciju prema europskim kompanijama…

Ne, nego dajte Airbus da se zatvori pa Boeing sam da nam vedri i oblaci ultra mega sigurnim avionima.

Tko govori o “zatvaranju” Airbusa? Ja govorim isključivo o programu A380 na kojem su izgubljene grdne pare i koji nikada nije došao ni blizu Break even-a. A da o komunalnim investicijama oko infrastrukture niti ne govorim. Samo u Francuskoj je na jedno riječno pristanište za prijevoz dijelova trupa A380 potrošena milijarda eura…

Potpuno razumem sta hocete da kazete. Ne smeta meni ni Airbus ni Boing nego ljudi dajte prestanite se zajeba**** čas ovo hoce, čas neće.. Toliko para sprzili u projekta, sad bi neki novi jumbo…

@anonymus 09.33: Kada je počeo projekt A380 i dok je još bilo govora da bi se gornja paluba na 747 produžila “do repa”, i Boeing i Airbus su objavili prognoze veličine tržišta za avione preko 500 sjedala. Boeing je tada polazio od veličine tržišta od oko 500 mašina, Airbus od 1000+. Boeing je zaključio da se ne isplati, Airbus je išao u projekt. I došli su do 251. Dakle čak i konzervativne prognoze od Boeinga su bile 50% prevelike dok se Airbus “zeznuo” za samo 75%! I spržili su 12 milijardi eura poreznog novca! Za avion koji je u biti za sve europske kompanije jednostavno prevelik. Lufthansa ga je mogla napuniti samo u top sezoni i samo na određenim linijama (prije svega prema Aziji). Ostatak godine letjeli su poluprazni (ja sam letio u travnju prije par godina za PVG, bilo je možda 250 putnika, razgovarao sam sa posadom i rekli su mi da je to više pravilo nego izuzetak). Naravno da ih Emirates hoće: em ih dobiju za kikiriki, em tankaju doma gotovo besplatno (moj poznanik na MUC mi je pričao da dane u godini kada EK tanka neku siću mogu nabrojati na prste jedne ruke!) i još im paše u mrežu linija. Čak i ako uzmu opet (naše) milijarde u ruke i idu na neki novi projekt, čak i dvomotorni, opet je to avion koji je za Europljane i Amerikance prevelik. A bogme niti u Aziji baš i nije jako popularan (60 isporuka i od toga gotovo polovica SQ -24). Slovima i brojkom su svega 3 europske kompanije naručile 36 komada -za LH znam da je bio ogroman politički pritisak da ih se kupi, inače ih ne bi ni kupili! Da nije Emirates kupio ( i tu se postavlja pitanje po kojoj cijeni) 123 komada, dakle polovicu ukupne proizvodnje, A380 bi bio dead duck! Stoga se slažem sa vama.

Pa šta, tako funkcioniše biznis. Jedan projekat će biti manje profitabilan nego očekivano. Sledeći će možda biti ultra profitabilan.

I zato treba ulupati daljnje brdo para u projekt koji je već u izvornoj varijanti odnio gaće na štapu…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!