zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Lufthansa nudi dodatne premije za odlazak u prijevremenu mirovinu

Lufthansa želi u prijevremenu mirovinu poslati do 400 pilota. U tu svrhu interno je raspisala “natječaj” po kojemu uz uobičajene uvjete (prema kolektivnom ugovoru Lufthansini piloti mogu otići u prijevremenu mirovinu sa navršenih 55 godina s time da im Lufthansa do navršanja dobi za kompletnu mirovinu isplaćuje 60% primanja) piloti koji se odluče za odlazak u prijevremenu mirovinu dobijaju i bonus u visini izmedju 32.000 Eura za pilote rodjene 1958. godine te 240.000 Eura za pilote rodjene 1967. godine. Dodatno piloti  “u budućnosti nepostojećeg tipa A380 u floti” dobijaja dodatan bonus u visini od 35.000 Eura ukoliko se odluče na taj korak. Time je i službeno potvrdjeno ono o čemu se u stručnim krugovima već dugo priča, da Lufthansa definitivno izbacuje A380 iz flote. Primanja kapetana u Lufthansi variraju od 136.000 eura i 225.000 eura godišnje s time da kapetani na A380 spadaju u vrh ljestvice primanja.

Ovaj potez je više nego čudan, pošto je niz kompanija masovno krenuo sa zapošljavanjima posada. Primjerice Ryanair će u idućih tri godine zaposliti 2000 pilota. Sa zapošljavanjima su krenuli i Delta, United, American, Southwest, KLM, Finnair, SAS… Nije jasno kako uz trend ponovnog zapošljavanja stotina pilota kod drugih kompanija Lufthansa svoje pilote otpušta i još na to troši novac. Sada je već evidentno da sa Lufthansom nešto jako nije u redu.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alene Foglar, Vi znate nemacki, imate na hrfernsehen jako dobar dokumentarac koji je juce izasao: Abflug aus der Pandemie – wie sich die Luftfahrt neu erfindet. Mozete ga naci i na YouTube. Mozda Vam se razjasne neka pitanja na kraju Vaseg clanka.

Usput, nadam se da pratite dokumentarace Mittendrin Flughafen Frankfurt a ako ne pogledajte, mozda Vam se dopadne.

Zahvaljujem na “Hinweis”-u… Serija o FRA mi je poznata, ali je ne gledam. Dokumentarac koji spominjete nisam vidio je jednostavno televiziju ne gledam gotovo uopće… Iskreno: ta corona propaganda mi ide na jetra i sve državne medije izbjegavam konzekventno… Moji izvori su isključivo stručni časopisi i forumi.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!