zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Vrlo loši rezultati Croatie radi ukidanja letova u Zagrebu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Load faktor Croatie Airlines je 2019. bio 73,6% kada je prvenstveno letjela za Zagreb, kada je imala bitno manje linija iz Splita i kada je imala 8 linija više iz Zagreba.

Kako je 2022. kompanija preselila dobar dio letova iz Zagreba za Split, a i otvorila niz linija u Splitu, no ne i u Zagrebu, te ga potpuno zapostavila, za očekivati bi bilo da kompanija od toga ima koristi, da je smanjila gubitak i da je povećala load faktor. No, to nije tako.

Naime dok nema letova za Split kompanija je u prva dva kvartala imala load faktor od 56,2%. Godišnji prosjek za 2022. je bio 62,0%.  No, u prva tri kvartala kompanija je ostvarila samo 61,9% load faktora, dakle samo 5,7% bolji load faktor od prva dva kvartala u kojem nije imala letova za Split. Taj load faktor je za čak 11,6% manji od 2019. Znači da sa Splitom kompanija nije dobila ništa, upravo suprotno, load faktor je tek neznatno veći nego kada kompanija nije letjela za Split, a on je i daleko manji nego 2019. kada kompanija nije imala ni izblizu toliko letova i frekvencija u Splitu.

Jednako tako je i sa gubitkom. 2019. kompanija je imala 2.179.000 putnika i 10,6 milijuna EUR gubitka, tj. 4,87 EUR gubitka po putniku. 2022. kompanija je imala 1.453.000 putnika, dakle bitno manje nego 2019, no gubitak je bio bitno veći, čak 18,2 milijuna EUR. Dakle 12,53 EUR po putniku. To je skoro 3 puta više. Kako to ako Split donosi novac kompaniji? Kako to da je gubitak od kada su se pokrenuli toliki letovi za Split skoro 3 puta veći?

I da se razumijemo zamaaero i te kako smatra da se trebaju povećati linije iz Splita. Da je kompanija trebala uzeti još aviona, bar u wet leastingu za ljetnu sezonu (kao i 2019.) i povećati broj letova iz Splita. No, letovi iz Splita su pogrešno napravljeni. Em imaju puno premalo frekvencija (dobar dio linija samo jedan let tjedno), em konkuriraju najjačim prijevoznicima koji imaju po 10 puta više letova. Iako se slažemo da je dobro što je kompanija povećala broj linija u Splitu, ne mogu prihvatiti da je smanjila broj letova u Zagrebu i da nije obnovila čak 8 linija. Stoga ovi tragični rezultati ne trebaju čuditi i oni su produkt katastrofalne politike Croatie Airlines.

146 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Croatia Airlines je u prvoj polovivi 2019. godine izgubila 12.1. milijun eura.

U prva tri kvartala 2022. godine je izgubila 13.1 eura no u trećem kvartalu je profitirala 8.6 milijuna eura. Ovo nas dovodi do računice da je OU u prvoj polovici 2022. godine izgubila 21.7 milijuna eura.

Znači;

H1 2019.: -12.1 mil. €
H1 2022.: – 21.7 mil. €

Ali da, mora da su linije iz Splita, koje su započele tek polovicom 6. mjeseca uzrok gubitku.

Neistina. Te linije su 2022. godine krenule polovicom 6. mjeseca.

Kako objašanjavate masovni gubitak koji je stvoren u periodu kada nije bilo letova iz Splita? Ne samo da je gubitak masivan, već je i za 9.6 mil. veći nego 2019.

Za Stockholm i Bukurešt se krenulo 10.6.

Za Dublin i Milano 12.6.

A za Amsterdam 14.6.

Liniji treba odredjeno vrijeme da se razvije. U pocetku moze da pravi i gubitke neka linija.

Jako su losi. Imao sam nedavno situaciju sa otkazanom kartom, trebalo im je 2 dana da uopste pocnu da se bave promenom karte i to posle ko zna kolko e mailova, poziva i urgencija sa vise strana. Toliko ih bas briga dok dremuckaju prikaceni na drzavnu sisu.

Napišite točno iz kojeg je razloga karta otkazana i gdje ste je kupili, pa tek onda možemo dalje razgovarati. Po ovome što pišete to je normalni modus operandi raznih portala koji sa aviokompanijom nemaju veze (o čijoj se uopće karti radi?).

Ja baš imam jako dobra iskustva s OU službom za korisnike. Uvijek sve brzo i profesionalno.

Račun, vam je opako pogrešan, tj. zaključci.
Lako je dići LF na 90 posto. Samo srežeš cijene na jednu trećinu.
Croatia sa Splitom radi super potez, osobito za budućnost, jer budućnost je na obali, a tamo Split ima najveći potencijal.
To što smanjuje Zagreb ne mora biti ni u kakvoj vezi da Splitom.
U Zagrebu su se prema Croatiji ponašali maćehinski i to je to. Zagreb je potražio shoju sreću s Ryanom i na aerodromu je da vidi jel mu taj brak odgovara.
Ta priča o gubitku od deset ili dvadeset milijuna eura je smiješna.
Jučer je na običnoj nogometnoj utakmici u Rotterdamu bilo 15 tisuća navijača.
Svaki od njih je potrošio na put, ulaznicu, hranu i smještaj sve skupa po 1000 eura.
To vam je 15 milijuna eura za jednu nogometnu utakmicu koju se moglo besplatno gledat na tv.
Bakrači.

Po kojim parametrima ste zaključili da je budućnost na obali, poglavito u Splitu? Zbog turističke sezone koja jednim potezom kretenske politike može biti uništena na više godina. Ili zauvijek kako bi zeleni najradije… Na sporadičnim i teško predvidljivim sportskim događajima ne možete graditi poslovnu politiku. Kada je lani planiran ovogodišnji ljetni red letenja, nitko nije mogao predvidjeti da će repka u finale.
U Zagrebu se prema OU ponašaju maćehinski? Molim i tu parametre prema kojima to zaključujete!

Kad smo kod Croatijina “Load faktora”, pogledajte ovaj filmić, baš je zabavan…
https://youtu.be/JWG08YvroaE

Vidim da se splitska frakcija jako uzbudila. Pa ajmo malo redom:
glavni HUB jedne kompanije je uvijek aerodrom sa najvećim brojem lokalnih te poslovnih putnika i to je gotovo svugdje u svijetu glavni grad. Iznimke su zapravo samo Kanada, Švicarska i Australija gdje su glavni gradovi manji gradovi u okvirima zemlje (i relativno beznačajni kao tržište), USA, gdje je IAD doduše HUB ali u odnosu na recimo ATL malen te Njemačka (povijesni razlozi). Prema tome jasno je da je OU HUB ZAG – odnosno trebao bi biti kod jedne normalne i idealne OU . SPU je sezonalan sa minimalnim brojem putnika zimi. Čak i da se zimi nastavi letjeti u istom obimu kao i ljeti, a što bi bilo ekonomsko samoubojstvo, broj putnika zimi ostao bi kompletno isti. Sada će neki reći: da ima letova, bilo bi putnika. Moj odgovor je: svi veliki i ozbiljni carrieri stalno rade ispitivanja tržišta. Zar zaista mislite da, da SPU ima zimi potencijala, ne bi već neki veliki uveo zimi letove za SPU? I sada bi OU trebala napraviti HUB u SPU??? I letiti recimo 120 putnika iz ZAG prvo 40 minuta za SPU gdje bi se ukrcala 15 putnika i onda nakon 45 minuta ode mašina dalje za FRA. Ili dašenka prvo 45 minuta za SPU za 56 putnika gdje se nakon pola sata čekanja ukrcavaju njih 6 iz SPU za MUC. Ili još gore: iskrcavanje u SPU i presijedanje na drugi avion. Vrlo ekonomično što bi sigurno doprinijelo da OU postane profitabilna… A tek privlačno za putnika!!! Gospodo, lokalpatriotizam je lijepa stvar ali treba ostati u lokalnim okvirima gdje se treba boriti za bolje uslove života i rada kod sebe doma. Vi niste u stanju srediti niti stvari doma: Split je prometno gledano kaos kakvog nigdje nema, trajektna luka u gradu je ne samo zastarjela nego i ogavna (u ljeti se nemaš pošteno ni gdje popišati) osim toga u ljetnim mjesecima kumulira još više gužve u gradu, cesta kroz Kaštela do Trogira pretrpana vozilima, umjesto da se aktivira lučica ispod aerodroma i uvede katamaran za Split odnosno da se turisti direktno voze na otoke, lokalni političari se i dalje ne mogu dogovoriti. I zašto nema redovna linija katamaranom ili nekim drugim brzim brodom Split-Resnik-Trogir? O ostalim komunalnim problemima grada niti ne bih.
Stoga pustite te priče da bi OU bila profitabilna već samo ako bi se HUB prebacio iz ZAG na SPU. Dogodi li se takvo što, OU bi u najkraćem roku gubitke najmanje poduplala.

O čemu vi?

Tko to ozbiljno tvrdi da bi se hub trebao prebaciti?

Ostavite se takvih gluposti i pokušajte shvatiti gdje je autor pogriješio.

@anon 16.50: pa pročitajte malo komentare nekoliko anonimaca na tu temu. Stalno pišu da treba sve operacije prebaciti iz ZAG u SPU. A što to znači dođi da bi SPU trebao postati HUB… Prije nego nekoga optužite da piše gluposti!

Ja sam jedan od njih te, zasigurno kao i ostali, trolam zbog subjektivnosti autora oko Croatijinih operacija u Splitu.

Pobogu, turizam je primarna grana industrije i jedno što funkcionira u državi. S time veze nema lokal patriotizam, a još manje Tomašević ili Puljak (??).

Pobogu pogledajte uspješni (P2P) model Aegana.

Pa zar doista mislite da će jedan englez ili holandanin letjeti preko Zagreba kako bi došao do Splita, Hvara ili Dubrovnika odnosno preko Atene kako bi došao do Santorinija sa layeoverom od 3 sata odnosno 5 sati leta u europi šta je puno i previše, ne bi da se radi o interkontinentalnom letu, pri tome ukoliko putuju na otoke još tome pridodajte vrijeme trajekta.

Pa svako normalan hoće izvući max iz godišnjeg, pa makar to značilo platiti skuplje za p2p let.

Neki dan sam vozio prijatelja na let OU iz Splita za Milan sa dash po cijeni karte u jedno smjeru od 350eur, pa sami izvucite zaključke.

Do 1.10. treba ubirati plodove tamo gdje ih ima i sa mašinerijom koja je na raspolaganju, a to što nema dovoljno aviona radi čega “pati” HUB u ZAG, to je drugi par čarapa.

@anon16.51: a gdje ja spominjem Tomaševića i Puljaka? I kakve veze imaju ta dva potkapacitirana lika sa SPU? P2P funkcionira u SPU i to je Ok. Niti sam to kritizirao, niti mislim da je to pogrešno. Ja kritiziram mišljenje nekoliko anonimaca koji bi sve povukli u SPU. I to jest pogrešno. Ali vraćam se na problem transfera u SPU: oni bi državnu upravu u gradu a nisu u stanju aktivirati lučicu ispod aerodroma i prevoziti i turiste i domaće do grada… O slabostima OU smo već dovoljno govorili i one nemaju veze ni sa ZAG ni sa SPU. Dajte Bajiću and Co jedan EK u ruke, i njega.će uništiti u najkraće vrijeme!

Vi biste hub, a niste u stanju napraviti metar tramvajske pruge zadnih 23 godine.

@anon 11.20: i opet: što ima politika grada Zagreba sa OU i ZAG? Tramvajska pruga je esencijalno potrebna da bi ZAG bio HUB??? Ajoj stručnjaka…

A lučica ispred aerodroma (koja se BTW koristi za katamaranski i ostali čarter prijevoz do grada) je potrebna za državnu upravu? Ajoj stručnjaka…

OU je zapoceo nesto sto treba da prati i drzavna administracija a to je seljenje nekih ministarsatva, povjerenistva, i agencija u Split. Sa povecanjem administrativnog aparata, povecat ce se i broj stanovnika, prihodi grada, gospodarski rast ce biti potaknut uz povecanu gospodarsku aktivnost tijekom cijele godine sto ce u konacnici znaciti znacajno povecanje broja putnika na aerodromu u Splitu.

Ovo je nesto sto ce se sigurno poceti desavati u narednim godinama i mislim da je OU management to anticipirao na vrijeme. Genijelan potez i treba se ovaj proces intenzivirati.

Znaci prvo Split konkretno zimi ima veliki pad broja putnika zbog sezonskog tipa aerodroma medjutim ima prosjek oko 30 000 putnika po mjesecu izuzev drugog koji je uvijek najlošiji mjesec .
Split je 2019 u cetri mjeseca u sezoni odradio 2 milijuna putnika dok je Zagreb u cijelu godinu tu konkretno oko 3.4 milijuna
Split je 2019 godinu završio sa oko 3.3 milijuna putnika dok nije naravno došao covid i poremetio sve .
U ovoj godini Split i Zagreb su u blagom porastu jedina prednost Zagreba jest sto ima cijelogodišnju konstantu od 200-300 tisuća putnika po mjesecu dok Split vecinu posla odradi u 6 mjeseci ljetne sezone .
Ovakvim tempom Split Ce ako ne vec ove godine 2024 godine nadmašiti Zagreb po broju putnika .

@anon17.58: da, da, treba obavezno uložiti stotine milijuna sa bi se u Split prebacio dio državne administracije. Sve uspješne zemlje svijeta to rade, zar ne? Nemate dovoljno ljudi
ni za rad u redovnom ljetnim pogonu, a vi bi još dodatna radna mjesta. I tko normalan računa sa time da se iz Zagreba preseli u Split! I koje investicije? I koji gospodarski rast čak i ako cijela državna administracija ode u Split? Uz dužno poštovanje: ovakvu glupost već dugo nisam pročitao.

Naravno da sve drzave koje brinu o ravnomjernom razvoju na cijeloj svojoj teritoriji to rade. Necete vjerovati, ali neki izgrade potpuno novi grad kako bi tamo premjestili administraciju.

Gosp. Foglar, novo vrijeme donosi sa sobom i novi nacin zivota. Ja ne ocekujem da vi to mozete anticipirati jer ste covjek starog kova, ali Split je grad koji ce se u buducnosti mnogo brze razvijati od Zagreba.

Sta se u Europi radi?

Jeste culi za Bern? A za Hag?

@anon17.45: navedite molim te “sve države” u Europi te države veličine Hrvatske u svijetu koje to rade. I izostavite Njemačku jer je tamo povijesno druga situacija. Čovjek starog kova? E baš me nasmijaste. To je floskula koja se danas upotrebljava da bi se sve i sva opravdalo.
Iako nisam to u početku htio, moram: Zagreb je pun Splićana i svakim danom ih je sve više. Svi bi u Zagreb, svi ostaju tu i uopće ne pomišljaju na povratak. Ako je Split tako perspektivan, kako to onda…?

Alen Folgar u prvu ste ljeti se nema gdje popišati u Splitu.

Valjda je to razlog zašto SPU u tri mjeseca (lipanj, srpanj i kolovoz) napravi veći godišnji promet nego tzv. HUB u ZAG u 12 mjeseci.

Za cijelu državu bi bilo bolje da imamo pošteni i funkcionalni te cjelogodišnji HUB u Zagrebu kao vrata države, međutim na to se trebalo misliti prije davanja franjodroma koncesionaru na 40 godina.

Osim toga prizmu Zagreba kao HUBa odnosno OU kao nacionalnog prijevoznika treba gledati u široj slici.

Naime, ZAG je Frankfurtu odnosno Munchenu isto što i Split zimi Zagrebu, a OU je feeder Lufthanse. Toliko smo mali da smo smiješni sami sebi, a to se najbolje da dokučiti kad sletite na prvi malo poveći aerodrom bilo gdje u svijetu.

Osim toga takse koncesionara su tolike da nitko ne želi otvarati nove linije osim primjerice Jazeere iz Kuwaita.

@anon18.10: SPU ima u tri ljetna mjeseca veći promet ni ZAG u 12 mjeseci? Tu prestaje svaka suvisla diskusija!

Dada, jedna od većih gluposti je da je Resnik u kolovozu 2022. imao 625 tisuca putnika, a u srpnju iste godine 639 tisuća putnika, što je duplo vise od HUB u Zagrebu u tim (ljetnim) mjesecima.

Dubrovnik u tom razdoblju ima po 450 tisuca putnika mjesecno, takoder vise nego zagreb.

2021. resnik ima veci broj putnika nego Zag, tj. najprometniji u drzavi dok je u ostale posljednje 4 godine Zag na godišnjoj razini od tek100 tisuca putnika vise nego resnik, sto za jedan HUB nije neka wow brojka. Srecom za Ryan, pa ce se Zag mozda ove godine i odlijepiti od spu.

Moja hiperbola je jasna kad se uzme u obzir da resnik zimi ima tek 30etak tisuca putnika mjesecno, no i to je vise nego dovoljno da po broju putnika bude tik uz glavni aerodrom u drzavi.

Logicno je da se u ljetnoj sezoni OU fokusira na SPU i DBV, pri tome ne razumijem zasto ne wet-leaseaju dodatne avione u sezonskim mjesecima.

Sta ce biti kada dodu a220 ne znam, ali ti avioni nece biti dovoljni u ljetnim mjesecima.

Nema đabe pa papa 🤣

Vi ne razumijete strategiju CA… Oni puštaju Ryan da se udomaći i uljulja u lažnu sigurnost. Tada, nakon nekih 15-16 godina… BUUMMM!!! Jednu noć, Croatia udara, snažno i odlučno. Jednim udarcem pomete svu konkurenciju.

Croatia je totalno glupa sto je napustila Zagreb. Legacy carrieri prvenstveno sire svoj hub, a tek onda sekundarne destinacije. Naravno kod Croatie je to drugacije. Oni su uvijek pametni. Uz to protiv LCC se treba boriti povecanjem linija i frekvencija. No, Crotaia je i ovdje drugacija nego normalne kompanije u Europi. I onda se cude sto imaju tako velik gubitak u godini kada su svi jako profitabilni.

Па сада то не знам тачно јер би резултати били много гори да нису увели толике летове из Сплита. Могуће да им у Загребу иде пуно превише лоше сада када имају опаку конкуренцију.

Да су паметни па да повећају ZAG-BCN на барем 5 недељно како би отерали Вуелинг који већ посустаје. Први корак би било увођење вечерњих летова петком и недељом јер би одговарало и Словенцима.

Smanjila je cijene na linijama ZAG-LHR i ZAG-BRU pa izgubila još više novaca.

Bogami je. Imali ste prošle zime i po 500 kuna za jednosmjernu do Bruxellesa i Londona.

OK.

Točno,zahvaljujući Croatia Airlinesu i našim političarima koji dozvoljavaju takvu politiku, Zagreb i njegov aerodrom bilježe sve lošije rezultate ali i sve manje linija a strane kompanije otkazuju letove za Zagreb jer je zagrebački aerodrom preskup! Zašto se štiti Croatia Airlines ako se zna da su preskupi i bilježe svake godine gubitke?

Manji load factor ali veći yield. Turistička sezona je ipak glavni cash cow OU.

Pa kad je nakon korone bio ogroman minus. I koliko se u odnosu na onda smanjio?

Vi to objašnjavate na vrlo subjektivan, pristran i neanalitički pristup. Osnovni problem vaše analize jest što vi nemate konkretne podatke o gubitcima već nagađate na temelju loše analizirane situacije.

Nemate niti je išta takvo objavljeno.

Gdje je podatak koliko je izgubljeno na linijama iz Splita, a koliko iz Dubrovnika i Zagreba? Bez ovih podataka analiza ne stoji.

Bez tih podataka nema ni analize

I zašto nigdje ne navodite da je jedini kvartal u kojemu je OU profitirala bio onaj sa dodatnim letovima iz Splita?

A kolika je profitabilnost bila u tom kvartalu? Zašto to nigdje ne navodite?

Krivo! Leisure letovi nemaju neki visoki yield jer uglavnom nema C putnika nego je većina Y. Uz to još ide da se cijene letova moraju prilagoditi konkurenciji koj ista mjesta nudi touroperatorima i da bi se mjesta mogla prodati, ide se na niže cijene. Stoga ti letovi možda, ali samo možda, imaju viši LF ali nikako yield!

Imacete Ryan ko Severnjaci Wizz.

A odakle vama da bi rezultati bili bolji da je OU povećala letove u Zagrebu gdje postoji nova konkurencija Ryanair.

Vrlo subjektivan i pristran članak.

Па поредите њихову перформансу пре и после Рајанера. Овде није већи проблем повлачење из Загреба већ долазак Рајанера.
Искрено, са толиким губицима ја не знам како могу испеглати финансијске резултате.

U Splitu je konkurencija slabija jer ima više karte. To je bitno, a ne blesavo brojanje kompanija.

Ne bitno kolika je konkurencija. Bitne su cijene karata konkurencije.

Pa covjece brojke ne lazu i one su vise nego jasne. Hajde da se radi od 10-20% pa bi jos i moglo biti dvojbe. Ali ovako ogromna razlika jasno pokazuje koliko je OU pogrijesila sa smanjenjem broja letova u Zagrebu.

Ali razlika se smanjila naprema 2021. što znači da strategija radi. Ako ćemo tako…

oh, sta je ovo?
I kruske i jabuke i ananas. I babe i žabe i krokodili.

Ali niste uzeli u obzir da su u medjuvremenu dobili FR u ZAG. To je itekako bitan faktor. OU je do tada uzivala privilegovan status na ZAG, ali je onda dosla ozbiljna konkurencija.

I?

Što to dokazuje?

Apsolutno ništa.

Niste uzeli bitan faktor dolaska Ryanaira u Zagreb i zato ste subjektivni. Da je Croatia ostala u Zagrebu izgubila bi zasigurno isto, ako ne i više novaca.

O čemu vi?

Gdje su vam konkretni, točni i precizni podatci Alene? Ili vi stvarno mislite da su čitatelji budale i da je Croatia jednako profitabilna na zagrebačkim linijama kao i 2019.?

Nisu jasni jer ne govore gdje je stvoren dodatni gubitak.

Uspoređujete babe i žabe.

gleda se prvenstveno velicina kolaca. ako je kolac veliki tada se mnogo vise ljudi mogu od njega najesti. u zagrebu je kolac mali i uz to postoji jedan koji brzo jede i od njega nema sanse da ista pojedes osim nekih mrvica.

Imaju konkurenciju ali i mnogo veće tržište pa svako nađe svoj deo kolača bez prevelike borbe. A Zagreb skup, sa popustom za Ryanair, tu situacija nije nikako bila dobra po Croatiu, pogotovo što Croatia ne može da kumulira toliki broj putnika kao Ryanair, samim imenom, brendom Ryanair je magnet za jeftine letove.

Daj, Scure. Nema nikakvog smisla uporedjivati te kompanije sa OU i pozivati OU da se na isti nacin bori protiv Ryanaira.

Zasto se OU ne moze porediti sa LOT, Aegean, AirBaltic? Pogledajte moj drugi argument gore.

Drugo, iza OU stoji druga najsiromasnija zemlja u Europi (sa mizernom kombinacijom Annual GDP i GDP per capita).

Europa je za Hrvatsku EU i tu je Hrvatska 26 od 27, najsiromašnija poslije zadnje Bugarske.

Uspoređivati Hrvatsku s ovim balkanskim i ex. SSSR državama i još ugurati Grčku na svoj

gornji popis, vam se zmešalo???

Croatia 17,685.3$

Greece 20,192.6$

Snaga i velicina neke ekonomije se ne odredjuje prema GDP per capita.
Mala Andora moze imato 100 puta veci GDP per capita od Njemacke ali ukupni GDP Njemacke je taj na osnovu kojeg se moze reci da je Njemacka mnogo mocnija od majusne Andore.

Slicno je i kada poredite Grcku i Hrvatsku. Grcka ima 3 puta vecu populaciju od Hrvatske tako da je ukupni GDP mnogo veci od Hrvatskog.

Koliko god vama tesko padalo Hrvatska je 2. najsiromasnije zemlja EU i to je fakat.

Prvo, nije uvijek LF direktno proporcionalan zaradi. To se mora znati.

To nam ne govori ništa ako ne znamo gdje je stvoren gubitak. Što ako je gubitak stvoren u Zagrebu?

Koliki je LF prvog kvartala 2022. naprema prvog kvartala 2019.?

Eto. Operacije u Zagrebu su krive.

Sta dakle? Ja iz toga sto ste rekli ne mogu izvesti zakljucak koji ste vi izveli. Jednostavno mi zdrav razum to ne dozvoljava.
Treba mi jos mnogo podataka da bih donio neke zakljucke.

Brojke su vrlo jasne i nedvosmislene. I jasno pokazuju kako stvari stoje. OU je ozbiljno pogrijesila sto je zapostavlja Zagreb.

Neistina. Mi znamo nekoliko stvari i ni jedna nas ne dovodi do takvog zaključka.

Znamo da je svekupuni gubitak veći no znamo i da je situacija na tržištu značajno promjenjena.

2019. Croatia je u redovnoj floti imala 6 Dasheva, 4 A319, 2 A320 te uz to 2 CRJ 1000.

2022. je bilo 6 Dasheva, 5 A319, 1 A320, a tek kasnije u godini je došao i jedan A320 za backup.

Ovo je značajno smanjena flota te je Croatia u ljeto 2022. imala značajno smanjene operacije. A valjda je svakome jasno da su značajno smanjene operacije tijekom ljeta pogubne jer se tada radi najviše profita kojim se kompenziraju gubitci tijekom zime.

Također znamo da 2019. nije postojala konkurencija Ryanaira u Zagrebu. No autor cijelo vrijeme ovo kompletno ignorira utjecaj Ryanaira na Croatiju te odbija u analizu uvrstiti potencijali (zapravo zasigurni) gubitak koji je uzrokovan zbog nove konkurencije. Autor se pritom poziva na razne uspješne aviokompanije ali odbija spomenuti da OU to nije te da OU nije napravila ništa prilikom dolaska Ryana u Zagreb, a što je nakraju (ponovo kažem zasigurno) rezultiralo dodatnim gubitkom na svim operacijama iz Zagreba.

Na kraju krajeva, kako mi možem pretpostaviti gdje je stvoren dodatni gubitak ako nemamo konkretne informacije ali zato imamo nekoliko različitih razloga?

Gubitak je tri puta veći? Da, vrlo ste objektivni. Zasigurno je taj tri puta veći gubitak stvoren na linijama u Splitu dok linije iz Zagreba cvatu.

Činjenica je da je Ryanair preuzeo dosta OU putnika. Zaključak?

“Da nije bilo Ryanaira, i? Croatia je 2019. imala bitno više letova iz Zagreba nego 2022. Daleko više. Jednako tako 2019. je Split imao manje LCC letova nego danas. I?”

Ponovno ignorirate utjecaj Ryanaira na Croatijine operacije u Zagrebu.

Samo vi pričekajte kraj ove godine. Ako se smanji gubitak onda će biti očito da nema problema u Splitu već u Zagrebu.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!