zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

AirVG 2024

U ZL Zagreb se prošle subote od 12:00 do 18:00 sati na zapadnoj stajanci (kod starog terminala) održavao AirVG 2024. Priredba se održavala pod pokroviteljstvom Vlade RH, u organizaciji Grada Velike Gorice, te suorganizaciji MZL Zagreb i Ministarstva obrane RH. Izloženi su bili:

  • C3R-EC/DC Rafale,
  • tri Mig-21 (Mig 21 R „Rudijev mig“, Mig 21 UMD „kockica“ i Mig 21 bis D),
  • Pilatus PC-9M,
  • Zlin 242L,
  • OH-58D Kiowa Warrior
  • UH-60M Black Hawk
  • Bell 206B Jet Ranger
  • Mi 171Sh
  • AS532 Cougar (Slovenija)
  • Besposadni sustav ORBITER 3

U letačkom dijelu programa letjela je akro skupina Krila Oluje, avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B koji su imali demonstracijske letove. Helikopteri UH-60M, Mi-171Sh i OH58D su prikazali demonstraciju spašavanja pilota iz neprijateljskog okruženja „Pilote Rescue“. Avioni Mig 21 i Rafale su imali prelete.

Posjetitelji su na info pultovima mogli komunicirati sa vojnim pilotima, kadetima, zrakoplovnim inženjerima, tehničarima i časnicima za navođenje zrakoplova. Najmlađi su mogli koristiti i VR (virtual reality) naočale.

Zbog limitiranosti prostora odobreno je samo 12.000 ulaznica, a na događaju je bilo 20.000 osoba (djeca u pratnji nisu trebala karte), no obzirom na ogromnu zainteresiranost medija. Broj zainteresiranih posjetitelja koji nisu mogli doći na AirVG je bio daleko veći. Događaj je pratilo 700 novinara iz 25 zemalja.

dopisnik: Mario Vukoja (Zagreb), foto: Mario Vukoja

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sletio 9A BTL u ZAG malocas

Smece od eventa

Smeće je nešto drugo, ali mi elementarni kućni odgoj ne dopušta napisati…

Aj napisite ako smijete. Da vas vidim

Imate li mail?

AIRVG je održan u Velikoj Gorici, ne Zagrebu. Izdano je 12 tisuća karata, od čega 5000 preko entrio sustava, a ostalo kroz fizičke karte. Djeca nisu trebala kartu. Prema policijskoj procjeni bilo je 20 tisuća posjetitelja, zbilja ne znam od kuda vam ove brojke.

Možemo biti ponosni na naše nedavno pristigle Rafale. Bez obzira na sve priče o ovakvom trošku, onakvom trošku, potrebi za ovakvim avionima, onakvim avionima, je li trebao doći Gripen ili Starwars Fighter, Rafali su ipak nešto najbolje od najboljeg što je došlo na ove naše prostore u zadnjih 40 godina. Ovdje ne ubrajam nikakve Galebe, Orlove s motorićima za dronove, nego ono što se nudi na tržištu i onda se odabere kombinacija koja je najmanje loša. Neka nam služe Rafali tijekom narednih desetljeća, zaslužili smo sa se maknemo od nasljeđa kojekakvih Stojadina, Golfova dvojki, FAP drekova, MIG generatora buke, prema svijetu današnjice i dostignućuma kojima trebamo težiti. Dakle, gledajmo Rafale kao pomak naprijed, korak u taj svijet, gledajmo na njih s optimizmom, a jesmo li trebali kupiti Gripene, poput bogatih mađara ( to ste napisali Alene, sjećate se? Bogata Mađarska), ili Rafale, neka ostaje idućoj generaciji da za 20 godina prosudi.

👏👏👏

Tanko….

Antonim od debelo.

Mršavo.

He, he, he, što ti je zavist….Bitno da je Orao 2.0 😉

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!