zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

INTERVJU: Dževad Haličević, v.d. direktora Aerodroma Tuzla

intervju vodio: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

O novom direktoru Aerodrom Tuzla, Dževadu Haličeviću ne znam baš ništa. Tek je došao na funkciju. No, na ovaj intervju odazvao se vrlo brzo i entuzijatično. Iskreno se nadam da ću g. Haličevića uskoro upoznati i da ćemo proći sve zrakoplovne teme.

 

Prošli direktor nije na poziciji bio ni pola godine, a vi ste već treći direktor u samo godinu dana. Smatrate li da je smjenjivanje tolike količine direktora loše za Aerodrom Tuzlu i da isto stvara ozbiljne probleme u komunikaciji sa aviokompanijama, poslovnim partnerima i nabavljačima?

Mala ispravka, ja sam četvrti direktor u poslednjih 8 mjeseci i stava sam da je sigurno poželjno i funkcionalnije da postoji kontinuitet u radu direktora. Sretna okolnost je da Međunarodni aerodrom Tuzla ima kritičnu masu osoblja sa dugogodišnjim iskustvom u koje i sam spadam tako da aviokompanije, poslovni partneri i dobavljači ne osjećaju u velikoj mjeri turbulentna dešavanja po pitanju promjene Uprave.

 

Pronašli ste niz dugova i sudskih sporova prethodne uprave koji su stigli na naplatu. Grad je stoga odlučio još jednom odriješiti kesu i dati ozbiljan novac. Sada već govorimo o ozbiljnim iznosima novca u posljednjih godinu dana. Hoće li to sada pokriti sve dugove i omogućiti nesmetano poslovanje do kraja godine?

Još jedna ispravka, osnivač i vlasnik JP „ Međunarodni aerodrom Tuzla “ d.o.o., je Skupština Tuzlanskog kantona koja djeluje preko Vlade TK i mogu se složiti da je jedan od prioriteta u njihovom radu aerodrom Tuzla, tako da su stvoreni uslovi za neometano poslovanje do kraja ove godine uz istovremenu mogućnost razvoja. Ovdje je važno pomenuti i značajnu podršku Vlade Federacije BiH posebno kada su u pitanju kapitalne investicije.

 

Koliko smatrate da bi za 2023. godinu Tuzla morala izdvajati za svoj aerodroma, a koliko očekujete od države?

Ponovo želim da naglasim da podrška aerodromu Tuzla dolazi ispred osnivača i vlasnika JP „ Međunarodni aerodrom Tuzla „ d.o.o., kao i sa nivoa F BiH obzirom da se radi o objektu od federalnog značaja. To su jedina dva nivoa vlasti koji finansijski pomažu aerodrom Tuzla i ulažu u njegov razvoj. U ovom trenutku očekujemo podršku za 2023.godinu na istom nivou kao i prethodnih godina.

 

Tuzla evidentno stagnira već četiri godine (od 2018.). Banja Luka joj se opako približava. Sarajevo je imalo manje putnika od Tuzle, a sada ima nekoliko puta više. Kako ćete promijeniti ovaj trend?

Drago mi je da ste primijetili da je razvoj avijacije u BiH u velikom usponu i iskreno se nadamo da će se realizacijom naših kratkoročnih planova i ukidanjem restrikcija u putničkom saobraćaju osjetiti značajan porast u broju prevezenih putnika na aerodromu Tuzla koji je primarno stagnirao zbog aktuelne pandemije Covid-19.

 

Vaš prethodnik je najavio otvaranje atrija u VI. mjesecu. Smatrate li da je to realno?

Imajući u vidu trenutnu fazu u odvijanju radova, okončanje ovog projekta očekujemo do jeseni ove godine.

 

Vaš prethodnik je najavio i rušenje šume uz prag uzletno-sletne staze, kao i postavljanje osvjetljenja. Hoćete li nastaviti taj projekt?

Aktivno se radi na rješavanju ovog pitanja ali je proces veoma spor zbog složenih imovinsko-pravnih procedura i zakonskih propisa. U rješavanje ove problematike u poslednjih mjesec dana, osim aerodromske administracije aktivno su uključeni grad Živinice i nadležna ministarstva Vlade TK na čelu sa Premijerom.

 

Vaš prethodnik je najavio i radove na Cat III. Čak štoviše, navodno je sve bilo dogovoreno sa BHDCA koja je trebala financirati veći dio radova. Smatrate li to potrebnim, hoćete li ići u realizaciju tog projekta i kada?

Inicijativa za realizaciju projekta ILS CAT III pokrenuta je zajedno sa BHANSA-om a ne sa BHDCA pri čemu će i BHDCA svakako aktivno učestvovati kroz regulativni dio projekta. Naravno, od projekta se nije odustalo ali zbog nekoliko faza potrebnih u realizaciji projekta,  kompleksnosti projekta i potrebe za značajnim finansijskim sredstvima, radi se o dugoročnom projektu koji je trenutno u inicijalnoj fazi. Dovoljno je samo napomenuti da je jedan od preduslova i uklanjanje predmetne šume iz prethodnog pitanja.

 

Što je sa trećim gateom. Bilo je rješenje privremenog gatea na 1. katu pregrađivanjem kafića, no kao što vidim vi ste dobili financijska sredstva za izgradnju 3. gatea. Kada mislite da bi se isto moglo dogoditi, tj. dok kada bi Tuzla mogla dobiti 3. gate?

Za realizaciju projekta izgradnje 3. gate-a pripremljenja je sva neophodna investictiono-tehnička dokumentacija kao i potrebne dozvole ali i sami ste upoznati sa činjenicom da su iza nas dva neuspjela postupka izbora izvođača radova, primarno zbog fluktuacije cijena na tržištu. Trenutno smo u fazi revidirianja troškovnika u skladu sa aktuelnim tržišnim cijenama kako bi stvorili preduslove za ponovo pokretanje postupka odabira izvođača radova. Trenutni plan i očekivanja su da 3.gate bude izgrađen do kraja ove godine.

 

Krećete u toliko potrebno uređenje parkirališta, za što ste dobili i sredstva. Možemo li očekivati da će se istim srediti i konfuzna situacija sa prometnom signalizacijom ispred zgrade terminala?

U okviru realizacije unapređenja parking prostora za putničke automobile,  planirano je između ostalih unapređenja i nova horizontalna signalizacija, tako da će kompletiranje ovog projekta upotpuniti aerodromske sadržaje i značajano će doprinijeti komforu i boljem ugođaju putnika tokom putovanja i boravka na aerodromu Tuzla.

 

Vaš prethodnik je najavio dolazak 3. aviona Wizz Aira još krajem III. mjeseca. No isto se nije desilo. Hoće li se to desiti ove godine i kada bi po vama bilo realno da se isto desi.

Dolazak 3. aviona Wizz Air-a je uslovljen proširenjem kapaciteta putničkog terminala na kome se intenzivno radi, stoga se nadamo da će sa okončanjem projekta 3. gate-a, Wizz Air bazirati i 3. avion na aerodrom Tuzla.

 

Tuzla je odbila Ryanaira iako je kompanija već stavila karte u prodaju. Smatrate li potrebnim obnoviti pregovore sa Ryanairaom kako bi doveli još bar jednog jakog prijevoznika u Tuzlu?

Meni je kao dugogodišnjem uposleniku aerodroma Tuzla iskreno žao zbog prošlogodišnje propuštene prilike tako da ćemo učiniti sve da obnovimo pregovore sa Ryanair-om kao i sa svim drugim zaintersovanim aviokompanijama.

 

Vidite li opasnosti u tome da Tuzla ima samo jednog prijevoznika (Wizz Air). Što ako se 650 milijuna EUR dugova Wizz Aira za prošlu godinu pokaže kobno po kompaniju i ona krene rezati linije i frekvencije, kao što je to napravila od I. do IV. mjeseca, ili kompanija bankrotira.

Ni jedan poslovni poduhvat dugoročno nije siguran ukoliko se oslanja samo na jednog partnera tako da u svemu navedenom sigurno leži određena doza rizika i za poslovanje aerodroma Tuzla. S druge strane radi se o veoma pouzdanom partneru i iskreno se nadamo da će vrlo brzo stabilizovati svoje poslovanje kako bi se izbjeglo reduciranje broja letova u narednom periodu pri čemu aerodrom Tuzla kontinuirano radi na iznalaženju rješenja za disperziju ove vrste poslovnog rizika.

 

Na koje kompanija ćete staviti oslonac prilikom pregovaranja oko otvaranja novih linija?

I sami znate da iznošenje detalja u vezi bilo kakvih pregovora aviokompanije strogo zabranjuju ali ono što vam mogu otkriti je da fokus prilikom pregovora imamo na niskobudžetne kompanije kao i čarter kompanije koje pokazuju interes za saradnjom.

 

Koje kompanije vidite kao realne za dolazak u Tuzlu u idućih dvije godine?

Odgovor na ovo pitanje sadržan je u prethodnom odgovoru i znamo da ste svjesni da kod ovakvih osjetljivih pitanja i eventualnih odgovora, aerodrom Tuzla nema taj luksuz da se stavi u neugodnu situaciju prema svojim potencijalnim partnerima. Imajući u vidu popularnost vašeg portala u svijetu avijacije bilo kakva brzopleta i neusaglašena izjava imala bi negativne konotacije.

 

Hoćete li si dati više truda da napravite Tuzlu alternativom Sarajevu kada je tamo loše vrijeme, tj. možemo li očekivati da će većina kompanija tada slijetati u Tuzlu, a ne u Beograda, Zagreb ili Budimpeštu?

Aerodrom Tuzla već dugi niz godina služi kao alternativni aerodrom određenim aviokompanijama koje primarno slijeću na aerodrom Sarajevo (FlyDubai, Pegasus Airlines, ICAR AIR i dr.) Smanjenjem minimuma za slijetanje koje bi postigli realizacijom projekta ILS CAT III stvorili bi se uslovi za privlačenje većeg broja aviokompanija koje operiraju u BiH i regionu na odabir aerodroma Tuzla kao alternativnog. Moram istaći da odluku po ovom pitanju striktno donosi aviokompanija naspram svojih operativnih procedura i finansijskih interesa.

 

Na kraju što će biti glavni cilj vašeg rada, koji zadaci će vam biti prioritet i kako vidite Tuzlu za dvije godine?

Tokom mog rada prioritet će imate sljedeće aktivnosti:

  • Završetak gore pomenutih kapitalnih projekata,
  • Finansijska konsolidacija aerodroma Tuzla,
  • Smanjenje rizika u poslovanju kroz saradnju i sa drugim zainteresovanim aviokompanijama,
  • Unutrašnja reorganizacija aerodromskih službi te poboljšanje reprezentativnosti osoblja kroz opremanje i njihovu stalnu edukaciju.
23 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Treba drzava da ulozi novac za edukaciju osoblja na aerodromu

Iz razgovora mozemo vidjeti da aerodrom Tuzla nema mogucnost da funkcionira bez znacajne pomoci drugih, odnosno nije financijski samoodrziv. Postavlja se stratesko pitanje isplativosti rada i financiranja projekta koji nije samoodrziv.

To Sarajevo ne dobiva pomoć od vlade FBiH, kao Tuzla ?
Ja koliko sam upoznat svake godine vlada djeli srestva svima,a Sarajevo dobija najvise…

Tako je ja sam iz Sarajeva i znam kako je i sta je gospodin Mirza A je upravu

Aerodrom Sarajevo je komercijalno samoodrziv u odnosu na ostale aerodrome u BiH.Aerodrom Sarajevo sa svojim taksama pripada aerodromima sa visokim taksama.

Tuzli skoro da ne vise ne treba pomoc za redovne troskove i plate a federacija ili kanton ako misli da razvija saobracajnu infrastrukturu neka ulazu.. to ostaje drzavi ionako i buducim pokoljenjima. ne nose radnici kuci sebi.. poz

..”skoro da ne treba”,,tu je to..jos malo utezanja i moze biti finansijski samostalna i samoodrziva.

Cini mi se da svi forsiraju da Tuzla dobije ono sto zasluzuje

A i vi sami znate da ne ponavljamo opet

Gejt
3 avion
Nove destinacije
Cat 3
Nove kompanije

Esed Mujačić
Meris Šabanović
Halida Ahmetbegović
Ovo su stari direktori MAT,
Meris je bio direktor kad je Tuzla-Milan,Nürnberg dobila od Wizz air kao novu destinaciju na sastanku 12.8.21.god.
Dževadu Haličević trenutni direktor …

Sretan rad i mnogo usojeha

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!