zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Beograd u III. mjesecu 127% putnika iz 2019.

Aerodrom Beograd je u III. mjesecu ostvario fascinantnih 472.594 putnika. Ovo je 127,0% putnika iz 2019. godine. Ogroman respect. U prvom kvartalu Beograd je ostvario 1.314.525 putnika. Aerodrom je imao 16% više operacija nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

62 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alene, da li Lufthansa smanjuje FRA-ZAG? Gledam letove od 05.06 i nema dva leta svakog dana i svuda stoji A319. Da li su to nesto menjali?

Upravo sam prverio na sajtu OU i tamo ima manje letova. Koliko ja znam trebalo je biti 14 od strane LH i to sve sa a320/321 a sada im stoji 319.

Ako uzmemo u obzir da je BEG imao 6,159,000 putnika u 2019. godini a u prvom kvartalu 2022 rast od 27%, realno je očekivati rast od barem 20% u odnosu na 2019 godinu za celu godinu, možemo dakle očekivati 7.390.800 putnika ove godine na Tesli. Ukoliko se ostvari realan rast od 10-12% u iduće 3 godine, Beograd će konačno preći 10 miliona putnika godišnje. Taj broj se u zavisnosti od jačine Er Srbije, te eventualnog izbora Beograda za domaćina specijalizovanog EXPO 2027 može veoma brzo približiti 15 miliona putnika. Ako Er Srbija bude imala udeo od 40% od tog saobraćaja biće to više nego fascinantno za celu našu regiju! Nažalost Niš i Kraljevo baš na uštrb Beograda ne mogu tako brzo da se razviju…

Јуче поласци из Београда за Турску:

Петак

00.30 ESB JU A319
00.40 IST JU A319
07.00 IST JU A319
09.20 IST TK A321
12.15 IST JU A319
15.35 IST JU B738
16.50 SAW PC A321neo
20.00 ESC TK B738
20.10 IST TK B738

Овако ће иначе бити скоро сваког дана а саобраћај ће се само угушћивати како вријеме протиче. Београд дефинитивно постаје један од најповезанијих европских аеродрома са Турском, сигурно је негде у топ 7 или 8.
Још од данас и ЈУ лети за Измир. Лудница или што би рекли… кома.

Cestitke kompanijama.

Jel imate podatke za kargo?

Odakle je generisan toliki rast kada novi letovi (onih 20ak) prakticno jos nisu krenuli, sem par, tipa Budimpeste i Malage?

Zahvaljujem. Znaci prakticno, rast do sada je bio uglavnom posledica ostalih kompanija a ne AirSerbia, njihov rast tek sledi u narednim kvartalima.

Имали су и они раст само што су га сви исто имали па им је удео пао на испод 50%.
То значи да су буквално сви одлично пословали.

Па то је добра ствар посебно када ЈУ постаје овако јака. Замислите са свим тим растом они и даље не могу прећи 50%. За путнике, тржиште итд то је супер ствар.

Плус стагнација Темишвара и колапс Осијека. Путници из обе регије све више користе Београд.

Па колапс саобраћаја у Осијеку. Све шта је покренуто тамо је убрзо и укинуто. У поређењу са осталим аеродромима у окружењу он је мртав.
Не мислите ваљда да је линија за Загреб конкурентна? Да јесте не би у просеку имала 0.5 путника по лету.

Знам али тај број је мизеран да би учинио аеродром конкурентним.

Ма дајте не засмејавајте ме, линије попут Осијек-Загреб, Осијек-Дубровник итд нису конкурентне линије за регију. Да имају Базел, Осло, Даблин, Франкфурт, Париз.. онда би могли да причамо. Овако је смешан чак и у поређењу са Тузлом.

Да су то линије које су у потражњу и које имају перспективу не би биле ПСО. Да су исплативе онда би сазреле као све оне у Скопљу са Визером. У почетку су добили паре за њих а сада могу и без тога. Осијек је осуђен на бескрајно финансирање од стране хрватских пореских обвезника.

Као што сам горе написао, Осијек са својом тренутном понудом није конкурентан ни Тузли а камоли Београду. Па Београд ће имати више седишта у понуди за Дубровник и Сплит него Осијек.

Како може Осијек-Минхен бити конкурентан наспрам Београду или Загребу? Исто и са Осијек-Лондон са своја два недељна лета? Молим вас, ви сте озбиљан човек. Ово вама не доличи.

Иначе, види да се OSI-ZAG не вози ни сваки дан. Ево шта каже статистика када је возио:

16.04
14.04
10.04
09.04
07.04
03.04
02.04
31.03
27.03

Колико ја знам, OSI-ZAG је требало да иде сваког дана, ако не и два пута на дан а онда видимо да га уопште није било између 03.04 и 07.04.

Pa pisali smo svi o ogranicenjima koja su bila prosle godine. Februar i mart su zato bili tragicni. Tek je krenuo oporavak od aprila a znacajno tek od juna kada nam je i Nemacka ukinula ogranicenja.

I sada se malo promenila struktura letova. Prosle godine u ovo vreme je bilo i po 9-10 nedeljnih letova za Hurgadu. Vecina toga subotom. Danas samo 3 plus sutra 2. To je smanjenje 50%. Ali zato je tu CTA, LIS, BCN, VLC, AGP, MAD a onda i FCO i ATH koji su prepuni putnika.
IST je malo podbacio jer nasi ljudi i dalje povezuju zemljotres sa gradom koji je toliko daleko udaljen od svega da nema potrebe za panikom. Cak i bus ture su daleko podbacile. Dok prosle godine je bio krcat jer nismo imali ogranicenja.

Ide ovo u nebo

Иако је ово већ сада стара вест, има пар занимљивих података.
Било је 19% више летова као и 27% више путника што указује да су сви имали знатно бољу попуњеност кабине. Ето ипак је требало веровати оним људима када су писали о одличној попуњености летова.

Удео JU на Тесли је заправо пао на 50% што значи да су и странци спектакуларно пословали.

Шта је импресивније је да је у марту било 27% више путника и то само са једном новом линијом (Будимпешта).
Јуче је покренута Катања која је исто била одлично попуњена, 144 у одласку и 83 у повратку (25 трансфера за Берлин између осталог).
Данас крећу Лисабон и Измир. Не знам бројку за Измир али Лисабон је пун у оба смера, чак и у повратку где су углавном трансфери. Ка једној дестинацији преседа чак 80 путника! HUGE!

Овог месеца покренута је и Анкара а и ТК лети из Измира. Уз све то, крајем месеца Луфтханса уводи додатне летове за Франкфурт и тиме стиче најимпресивније присуство у регији са сопственим металом.

Очекујем да ће април бити одличан са преко 500.000 путника.

п.с. ето надам се да ће гдин Фоглар сада честитати Београду пошто знам да је био забринут да ће бити резања и катаклизме.

Gledao sam leove do LIS do kraja 5. meseca i zanimljivo je da su iz pravca LIS bolje popunjeni. Ko bi rekao da će ova linija imati veliki broj transfernih putnika iz Portugala preko BEG.

Плус имали смо летове за Кину и то са две компаније. Овог месеца Хаинан уводи чак и други лет тако да у поређњу са прошлом годином повећали смо везе са Кином са 0 на 3 недељна лета.
Ево Хаинан данас иде из Београда са свега 10 празних места.

Jedino što nije Katanja (Catagna), nego Katanija (Catania).

Gdjw toliki presjedaju? Moskva mi jedino pada na oamet

TLV

LF je u proseku ili malo bolji nego 2019, zato što ovih 19% više letova generiše više kapaciteta nego 2019 (i JU i Wizz imaju u proseku veće avione nego 2019).

Rast je 27% a ne 127%

Ako se koristi rezultat iz 2019. kao 100% onda bi broj operacija bio 116% jer ako je samo 16% onda znači da je 6 puta manje operacija nego 2019.

Off topic, jel zna neko sta se juce desilo na BEG? Po FR24 u proseku dep/arr 50% letova kasnilo, od svih kompanija, neki cak i otkazani…

Otkazan je jedino let za ZRH i to LX let. Jos dva leta su bila preusmerena, za TIV i OTP. TIV je zbog vremena, a OTP je bio medical emergency. Happy?

Ali LX koji je morao i prethodni dan da otkaze let kao i juce. Koja je verovatnoca da ti i u cetvrtak i u petak polete avioni i onda se vrate u Cirih? Zato je JU uvece imala dodatno kasnjenje na A320 jer su neke putnike preuzeli za Cirih. Iz Ciriha nisu mogli nikoga sa LX da prevezu jer je vec bio pun.

TIV se vratio zbog nevremena a za OTP nisam siguran jer je bio Air Connect.

CTA је каснила због слота. Луфтханса из Франкфурта је каснила оданде тако да је каснила и из Београда.
Атина је каснила из Београда због слота.
Остало је све било мање више ок.

Вероватно крећу гужве по европским аеродромима како се приближава лето.

Значи Луфтханса из Франкфурта је јуче каснила у Београд због Београда? Huh?

Pa sto je onda LH kasnila iz FRA?

Letovi iz Beograda već godinu dana imaju problem sa slotovima za prelet. Znamo svi zašto se to radi Air Serbiji, ali zašto se to sada radi drugima pitanje

Шта значи кад кажете да касне због ‘слота’? Можете ли то појаснити

Otkazan je jedan let. I nije JU. Jeste se kasnilo, ali ništa posebno. Do 15/30 minuta. Bila je i hitna situacija kad je sve bilo zaustavljeno na nekih do pola sata. Hitnoća je neka bila.

Ne znam..a jel neko zna sto avioni idu cak i pre vremena na svoje destinacije danas…doveli se u red , bar danas.

LIS je juče sleteo na vreme a za BEG krenuo sa 1,5h zakašnjenja. Kako to Alene objašnjavate?

Ево већ је почело, јутрос и CDG и BVA су морали да касне због прелета. Ако овако рано креће хаос шта је онда за очекивати када дође сезона и лето.
Чуди ме да се не користи у већој мери хрватски ваздушни простор као алтернатива Мађарској која је баш, баш закрчена. Вероватно и Хрватску контролу летења брига да заради додатни кеш па се све гура преко Мађара.

Па на то Air Serbia и Wizz Air не могу утицати, једноставно им дају каснији слот и ту се заврши прича. Једноставно ти летови морају прећи преко Алпа а то је густ коридор, исто и преко Мађарске.
Све остало је отишло на време тако да није до аеродрома или авио-компанија.

Овде је много већи проблем што други праве проблем. Мађари већ дуже време немају довољно котнролора а до скоро су претили штрајком.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!