zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zašto Air Montenegro ne pokreće Amsterdam?

Što čeka Air Montenegro sa otvaranjem letova za Amsterdam iz Podgorice? Amsterdam je veliko zračno čvorište, velik je broj P2P putnika, a broj konekcija je ogroman, među najvećima u Europi. Iz Amsterdama nema letova za Podgoricu, čak ni Wizz Air i Ryanaira ne lete ni za Eindhoven. Čak ni iz Tivta nema letova za Amsterdam. Stoga bi ovdje Air Montenegro i te kako trebala uskočiti i pokrenuti letove.

Naravno dobiti slotove na Amsterdamu je izuzetno teško, nakon London LHR, najteže od svih aerodroma Europe. No, nije nemoguće poglavito ako nema letova za jedan glavni grad. Tu bi se kompanija morala daleko više potruditi da dobije slotove i da prevenira Ryanair i Wizz Air. A Amsterdam bi i te kako bio zlatna koka za kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

21 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ko zna da li mogu, ako još ima dugova rahmetli Montenegra.

Scaka cast na objektivnosti.

Covjece, kako imate tako zao jezik i namjeru prema MA?

Đape

Greška, izvinjavam se

Ako bi država stala iz Air Montenegra, dobili bi oni slotove i u Amsterdamu i na Heathrowu za manje od 7 dana. Naravno, vlada bi u tom slučaju trebala obaviti razgovore direktno s managementima KLM-a, British-a (možda čak i s vladama UK i Nizozemske) o pokretanju određene vrste suradnje između njihovih prijevoznika i Air Montenegra (codeshare, kupovina polovnih aviona po potrebi, investiranje, određeni udio vlasništva u kompaniji…). Takav primjer je Air Serbia, a što sam gore napisao bi se sigurno moglo primijeniti i B&H Airlinesu da je opstao. Međutim, određenim vladama nije u interesu napraviti profitabilnog nacionalnog avioprijevoznika (nažalost).

Hvala Vam. Nisam znao da vlade ne mogu biti toliko utjecajnije na svoje nacionalne prijevoznike. Unatoč što se ne radi tako, malo ću obrazložiti na što sam mislio:

-Ukoliko bi Air Montenegro ušao u ozbiljniji deal s KLM-om ili Britishem, možda bi preko njih i mogao doći do određenih brojeva slotova na tim aerodromima (npr. na liniji SJJ-IST je prije nekih 10-15 godina letio B&H Airlines zajedno s Turkishem kada su ušli u deal i dobili Boeing 737-400, to bi možda mogao uraditi AME s KLM-om na liniji TGD-AMS, dio letova KLM, a dio AME).

-Sigurno neće vrh vlade odlučivati o sudbini aviokompanije, ali niža tijela unutar vlasti bi mogla inicirati da se više ulaže i pomogne kompaniji.

A joj… opet brdo nonsensa napisano.

Kakva crna drzava da stane za dobijanje slotova? Otkad se to tako radi? Osim ako ne da jedno par desetina miliona € a i pitanje da li ce i tada dobiti.

Air Serbia cak i na FRA nije dobila jutarnje slotove ali ne zbog aerodroma FRA nego zbog blokade LH kartela. Za LHR imaju 9 para. Subotom i nedeljom po 2 ali ih ne koriste. Sem ove subote i sledece. Trazili su jutarnje – nisu dobili.

Ok, nisam znao, sada znam. Hvala Vam.

Jedno pitanje za Vas – sta ste vi po struci? Kako ste zavrsili da radite u Zamaaero? Koje su vase kvalifikacije?

Jel mogu ja napisat clanak?

Koji je kriterijum pa ste ga izabrali?

Ruku na srce onaj prvi mu je bio sjajan. Sve pohvale. Posle toga bleda kopija prvog. A tek predlozi i opazanje u komentarima. Meni je putnicka avijacija hobi. Ne znam sta je on po struci i koliko godina se bavi avijacijom ali po sadrzaju njegovih komentara… diskutabilno.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!