zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Fijasko prodaje F100 Montenegro Airlinesa

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Montenegro Airlines nije prodao četiri svoja stara i prizemljena Fokkera F100, koji nisu operativni, zato što još uvijek na istima nije obavljena procjena vrijednosti. Pa što ste radili, stečajni upravitelju Zejak, ako nakon godine dana niste uspjeli procijeniti četiri stara aviona? Koliko vam treba za tu procjenu? Dvije-tri godine? Ovi avioni svakodnevno propadaju i vrijednost im rapidno pada, a trošak su kompanije u stečaju. Što se čeka? Godina dana je prošla, pobogu. Zejak naglašava da su sa tih aviona poskidani skoro svi uporabljivi dijelovi. Stoga je upitno kome bi se isti uopće mogli prodati i po kojoj cijeni. U Hrvatskoj je jedni prizemljeni F100 kupio privatnik koji ga je pretvorio u party-avion, a isti je bio u lošijem stanju nego ovi u Crnoj Gori. No, kako u minijaturnoj Crnoj Gori prodati četiri takva aviona? Za jedan od njih su zainteresirani Aerodromi Crne Gore koji bi ga pretvorili u avion za vježbu vatrogasnih jedinica u Podgorici, a što nam je i potvrdio direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jendreoski.

Zejak više ne sanja da će krenuti sa ACMI letovima sa F100 40-AOM. Konačno je došao pameti. Trošak vračanja ovog 31,4 godine starog aviona u promet je ogroman, uz to postoji velik trošak silne papirologije, o zapošljavanju bar 6 pilota i 9 kabinaca, te oparativnog kadra da i ne govorimo. Stoga se Zejak sada koncentrirao na procjenu ovog aviona (i to će vjerojatno trajati 2-3 godine), te na procjenu koliko bi koštalo da on postane ponovo operativan, a to svakako nije mali trošak. Ako to bude isplativo kompanija će pokušati prodati tako operativan avion. I tu dolazimo do glavnog problema. Taj trošak je velik, a za toliko star avion sigurno ne mogu dobiti značajan novac. Razgovarao sam sa najjačim stručnjakom za Fokkere u regiji koji mi je rekao da se za Fokker F100 31 godinu star može dobiti 1 do 1,5 milijun EUR ovisno o stanju, a poglavito ovisno o resursima motora. I budimo pošteni, ovaj F100 nije konzerviran kako se spada, on je 26.10.2020. ostavljen bez propisne zaštite u kaosu koji je zadesio kompaniju. Nakon toga ne njemu godinu i 4 mjeseca gotovo ništa nije rađeno. Znači za njega neće dobiti bitno više od milijun EUR. Uz to za vračanje u operativno stanje nakon godine i četiri mjeseca kompanija će morati potrošiti 150.000-300.000 EUR, kaže stručnjak. Znači za avion će se u konačnici  dobiti 600.000 do 700.000 EUR. Nije malo, ali nije ni mnogo. Kako god Zejak ne bi smio čekati, jer avion svakim danom sve više gubi na vrijednosti, a povećava se trošak vračanja u operativno stanje.

Uz to ostaje i pitanje potencijalnog kupca. Trenutno u svijetu samo 15 aviokompanija leti sa F100. Maknemo li one male sa 1-3 aviona i one iz Irana kojima Zejak ne može prodati ovaj avion, ostaje ih tek 3. Malo, jako malo. I tu se baš treba posložiti sve da se njima uspio prodati F100, vjerojatnost za to je jako mala. Nimalo optimistično. Da je Zejak sposobniji avion bi se propisno konzervirao, istim bi trebalo malo novaca da se vrati u operativno stanje, Zejak bi ga već odavno prodao za iznos bliži 1,5 milijuna USD i pritom uprihodio 1,3-1,4 milijuna EUR. Znači već sada je čekanjem i neprofesionalnošću izgubio pola vrijednosti aviona. Ali eto, Zejak još nije napravio ni procjenu aviona, nakon godine dana, zaigrao se sa neracionalnom idejom da će iznajmljivati avion, te je izgubio vrijeme. Možemo li biti optimisti da će svoj način postupanja promijeniti u budućnosti? A ako neće, onda će avionu rapidno padati vrijednost, doći će do nivoa kada više neće biti isplativo vračanje u operativno stanje i avion će propasti kao i ostalih 4 aviona na stajanci. Nemojmo zaboraviti da je 26.12.2020. jedan od ovih četiri prizemljenih aviona bio oparativan i imao resursa da odleti kupcu, no isto se vremenom promijenili i on je postao neoperativan. Čeka li Zejak da se to desi i 40-AOM?

Zejak je izjavio da nije uspio prodati četiri motora Rolls Royce koje je u II. mjesecu objavio za prodaju za 1,2 milijuna EUR. Vidi iznenađenja? Zajeak nije prodao ni 43 vozila Montenegro Airlinesa (180.204 EUR), inventar i opremu cateringa (97.238 EUR), kao ni kompjutersku opremu (10.245 EUR). Zajak zapravo do sada nije prodao gotovo ništa! I koja je svrha onda takvog stečajnog upravitelja? Da troši novac stečajne mase?

35 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Tekstovi o MA i AM su suvo zlato zbog komentara. Bivše i sadašnje kolege objavljuju prljav veš, i međusobno se optužuju, a mi obični smrtnici možemo da vidimo kakav kadar skupo plaćamo, da bi se oni igrali avio stručnjaka.

Ne zna se da li je luđi Milov kadar koji je uništio Montenegro Airlines i koji sada vodi firmu u stečaju ili ova sadašnja ekipa koja uništava Air Montenegro. Nit manje države nit veće mafije i interesa

Da li je neko do sad koristio usluge Air Montenegra i kakvi su utisci?
Vidim da karte uglavnom prodaju preko interneta a ako se telefonom nazovu njihovi zastupnici po karti samo za izdavanje naplacauju 20 EUR sto za celu porodicu izadje ipak velikih samo za ovu taksu 80 EUR.
Sa druge strane na svom sajtu nemaju nikakav kontakt telefon vec samo email adrese…
Hvala unapred.

Šta radi stečajni? Piše tužbe, naravno. Fućka se njemu za Fokere.

Ovog puta ste bas pretjerali. I mi ponesto u Crnoj Gori znamo. Bar toliko. Raspitajte se sledeci put. Ako grijesimo neka nas neko ispravi. Ovo je bas naruceno i zlonamjerno.

Sasvim je jasno. Upravnik ima svoga favorita (iz svojih redova) a Alen forsira svoga iz HR. Oba grijese. Ni stecajni predlog ni Alenov nijesu optimalno resenje. Ovdje se bije otvorena bitka upravnika (SRB) i Scurica (HR) ko ce da bude novi CEO u CG. Licno sam da bolji pobijedi a mislim da Alen potcjenjuje uticaj upravnika jer jer mu dogovor iz Beograda pada u vodu. Tako reci, slagali su Alena.

Alene, nekada ste potpuno jednostrani. Ostalo je sve u redu. Ovakav clanak dava sumnju u objektivnost izvjestavanja. Nemojte da nas razocarate. Bez obzira na croatskog kandidata za CEO. Sa ovakvom pricom nemate sta da trazite u CG.

Sta je Alene, ne mozes da se ugradis kod njega i da ga reketiras? Znam pouzdano da ti je dao na analizu sva angazovanja u M. Airlines. Dok ti se angazman u 2M ispituje, cak i donacije.

Tragicni ste samo Vi, koji nemate pojma sta se tu desava. To sto plasira Vama ekipa Zoran i Goran. Svakako ce te biti saslusani vrlo skoro zbog navoda iz intervjua koje su Vam dali. Nije jasno zbog cega sebe izlazete istraznim organima cuvajuci tudje fotelje. Imam utisak da ste kupljeni ili potpuno dezinformisani. Bukvalno, svaka stavka je ovdje netacna. Cudi od Vas da Vas koriste kao koleteralnu stetu. Samo nastavite, svako ima pravo na svoje misljenje.

Znaci neko vam je nudio “UGOVOR KOJI NIJESTE HTJELI DA POTPISETE”. Znaci samo dvoje: korupcija i mito.

Pa to je definicija korupcije. Da vam neko nudi da ucinite nesto za novav a sto nije tacno tj. objektivno.

Објасните шта је непримјерено овдје “Čak sam i odbio da potpišemo ugovor, a ponuđeno mi je, jer sam smatrao to neprimjerenim.” Пошто је нормални ангажман примјерен.

Svrha bitisanja pomenutog lika jeste da zagorcava zivot politickim neistomisljanika svojih gazda. Zabole njega za nekakve avione i imovinu. Ne zivi on od toga!

Bog zna u sta vi vjerujete. U izbadnebesku avijaciju tj. vannebesku. Kao da ste iz tehnike MA. Koja je mozda bila najgora u Evropi. Bila i ostala.

Postovani LICE ili NALICJE. Stidite se neznanja jer je to vrlina. Od aviona danas niko ne moze da zivi🚅

Opcija “Iran” i nije tako nemoguća. Preko neke treće strane. Zar nije jedan Tradeairov tako otišao u Iran?

Avioni nisu u stanju da lete. Niti ih je moguće osposobiti

To u clanku nijeste napisali. Zasto im ne pomognete ako ste prijatelj avijacije?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!