zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što je Tuzla trebala napraviti umjesto Lumiwingsa

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Wizz Air je napustio Tuzlu i maknuo čak dva bazirana aviona, te je spao na tek 9 letova na 3 linije ove zime. Ovog ljeta broj letova će biti i manji, njih tek 8 na 3 linije. Tuzla je pokušala sa minijaturnom noname grčkom kompanijom Lumiwings koja je operirala 10 letova na 5 linija. No, ista je imala tragično loš load faktor, te je sav novac spržila nakon samo dva mjeseca i krajem II. mjeseca prestala sa operacijama. Novac se potrošio, nepovratno se izgubilo povjerenje putnika, prevezeno je jako malo putnika.

Je li Lumiwings bio pogreška? Je. Sve je napravljeno navrat-nanos bez ozbiljne analize. Kompanija je letjela pogrešne i potpuno nepoznate destinacije, kompanija je imala tragičan pristup operacijama pa je sa prodajom karata krenula tek dva tjedna prije prvog leta kada se većina potencijalnih putnika već drugačije snašla, kompanija je krenula u najmršavijem dijelu godine umjesto od IV. mjeseca kada bi bilo daleko više putnika, kompanija nije promptno reagirala pa nije smanjila broj operacije od 7.1. čime bi imala dovoljno novaca za operacije do kraja III. mjeseca, odabir aviona bio je loš (Embraer E190 ili E195 bi bio daleko bolja opcija).

Što je alternativa Tuzli. U prvom redu vratiti Wizz Air što će se vjerojatno i desiti. Postoje neke neslužbene informacije da bi se Wizz Air mogao vratiti u Tuzlu sa bar jednim baziranim avionom. Ako ne bar povećati broj linija i frekvencija Wizz Aira na bar 5 linija, sa nekih 12-15 letova tjedno. Što je svakako realno.

Tuzla se mora ozbiljno potruditi vratiti Ryanari sa bar 3-4 linije i nekih 7-8 tjednih letova. Ovo nije nemoguće, pogotovo sada kada je ukinuta ona preblentava taksa od 1,50 EUR. Još je bitnije dovesti Pegasus sa linijom iz Istanbula. Ovo je i te kako realno. Sabiha je otvorila drugu pistu pa je ekspanzija Pegasusa moguća, a kompanija dobiva značajan broj aviona. Stoga je usporena ekspanzija prekinuta. Ova tri prijevoznika su svakako realna. Oni bi jako lako mogli u Tuzlu dovesti nekih 21-26 tjednih letova. OK, bitno manje nego u ljeto 2023. kada je Tuzla imala duplo više, tj. 48 letova, ali i bitno više nego sada kada će ih imati 8-12.

Ne bi bilo nerealno da se Tuzla u budućnosti potrudi oko dolaska Norwegiana (Stockholm, Oslo, Copenhagen), Transavie (Paris Orly, Amsterdam ili Eindhoven) ili pak Austriana (Beč). Manje vjerojatno, ali ne i nevjerojatno je dolazak easyJeta, Swissa ili Turkisha. Sve ovisi o novcu kojim raspolaže Tuzla i koji može dati kompanijama.

Ove godine Tuzla će imati duplo veći broj chartera za turiste. Naime, Freebird je povećao broj letova za Antalyu sa 2 na 3, a Tailwind je pokrenuo jedan tjedni let također za Antalyu. Jednako tako Tuzla bi morala privući letove za bar Bodrum, kasnije i Dalaman u Turskoj. Tuzla bi morala imati i letove na bar 1-2 grčka otoka poput Herakliona, Rodosa, Krfa, Kosa, Santorinija, Mikonosa… Uputno bi bilo imati i letove za Hurghadu u Egiptu (Air Ciaro leti iz Hurghade za Sarajevo i Banja Luku), te za Tunis. Sa ovim charterima Tuzla bi mogla imati nekih 30-35 letova, ni blizu prošlogodišnjih 50, ali ipak ta brojka bi bila značajna.

80 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

[…] Šta je alternativa Tuzli? U prvom redu vratiti Wizz Air što će se vjerovatno i desiti. Postoje neke nezvanične informacije da bi se Wizz Air mogao vratiti u Tuzlu sa bar jednim baziranim avionom. Ako ne, bar povećati broj linija i frekvencija Wizz Aira na bar pet linija, sa nekih 12-15 letova sedmično. Što je svakako realno, piše Zamaaero. […]

[…] Šta je alternativa Tuzli? U prvom redu vratiti Wizz Air što će se vjerovatno i desiti. Postoje neke nezvanične informacije da bi se Wizz Air mogao vratiti u Tuzlu sa bar jednim baziranim avionom. Ako ne, bar povećati broj linija i frekvencija Wizz Aira na bar pet linija, sa nekih 12-15 letova sedmično. Što je svakako realno, piše Zamaaero. […]

[…] Je li Lumiwings bio greška? Jeste. Sve je napravljeno navrat-nanos bez ozbiljne analize. Kompanija je letjela pogrešne i potpuno nepoznate destinacije, kompanija je imala loš pristup operacijama pa je sa prodajom karata krenula tek dvije sedmice prije prvog leta kada se većina potencijalnih putnika već drugačije snašla, kompanija je krenula u najmršavijem dijelu godine umjesto od aprila kada bi bilo daleko više putnika, nije promptno reagirala pa nije smanjila broj operacije od 7. 1. čime bi imala dovoljno novaca za operacije do kraja marta, odabir aviona bio je loš (Embraer E190 ili E195 bi bio daleko bolja opcija), piše Zamaaero. […]

Trebala se zatvoriti

Tuzla, šta god uradila, izgubila je povjerenje putnika. Teško da bi u obzir više uzimali taj aerodrom, pogotovo putnici koji trebaju iz drugih gradova doci do Tuzle.
Svi mi računamo da jeftinije prođemo, ali u obzir se uzimaju i neki drugi faktori. Vrijeme je novac, a ko vas jednom prevari teško zaslužuje drugu priliku.

Gospodine Scuricu molim vas da mi pomognete kupio sam kartu Saarbrücken Tuzla u Februar prije nego sto su pobjegli Lumiwings dobijo sam automaski E-Mail da ce mi biti pare vracene ali to nisu jos ucinili pa sam im uputio molbu preko E-Maila ali su mi opet poslali automacki odgovor ko i prvi da ce mi biti vracene pare
Koliko jos dugo moram da cekam ili me samo Levate.
Dali se mogu nekoj drugoj ustanovi obratiti ili da ih tuzim
Koliko oni zakonski moraju vratiti pare postoji li vremenski okvir

Ako ste 14 dana prije planiranog putovanja dobili obavjestenje da vam je let otkazan nemate pravo na naknadu.Ako je pak let otkazan manje od 14 dana prije datuma putovanja onda imate pravo na nadoknadu u iznosu od 250 evra.

Na zalost, i mi smo prevareni. Tri karte kupljene, novci nikad vraceni. Letovi otkazani, dva leta 36h prije a jedan 6 dana prije.
Obratili smo se i nekim organizacijama koje pomazu putnicima u ovakvim situacijama, ali i one su rekle da za sada nema nista od toga.
Zato smo jako ljuti i na aerodrom Tuzla jer su doveli lopove i dozvolili pljačku putnika

Pokušajte na adresu care@lumiwings.com

Pisali smo i na tu adresu ali odgovor je bio ‘bice sve po regulativi’. A u njihovoj regulativi nista ne pise ako oni otkazu let.

Alene,da li se smije otkriti kako vi znate da ce se vrlo vjerovatno Wizz vratiti?
Ne bi rekao da vam je to G.Dzevad rekao,jer ko bi mu vise vjerovao nakon svega ovoga?

Ko vam je onda rekao,ako nije tajna?
Ili sami mislite tako?

Mislim da ste malo pretjerali. Nema Tuzla taj kapacitet. Moglo bi i bilo bi dobro je fino rečeno samo teško ostvarivo. Sarajevo, Banja Luka i Beograd rastu brzo tako da to što je Tuzla nekad imala je samo zahvaljujući nedostatku letova pogotovo LCC sa tih aerodroma.

Tuzla ima taj potencijal,svakako
Vise od Banja Luke sigurno,a eto prica se i za Banja Luku da propada polako…
Tuzla da uradi CAT III i ponudi jake pare na subvencijama imala bi uspjeha,ali ko slusa nas pacenike?

Nema Tuzla šanse. Biće samo životarenje dok bude subvencija. Ko zadnji izađe neka ugasi svetlo

Ovo je sve ok kada bi neko kao vi gospodine vodili aerdroma a sa ovom upravom nema nikakve šanse da sam na njihovom mjestu ja bi ovaj tekst isprintao i stavio direktoru na zid da čita svaki dan

Jel ovo izjava vidovitog Dževada ili nekog njegovog saradnika ?
Wizz air je digla ruke od Tuzle znamo svi to,znamo razloge.
U 2023 godini uprava MAT se hvalila na sva zvona sa raznim stvarima,od solarnih elektrana,centralne linije i ostalih stvari- šta je završeno do sad?
” VELKO NIŠTA ”
Ima još mjesta u Vojkovićima za uhljebe i pravljenje društva Fadilu,klupko se odmotava 😉

Ima li sanse uskoro da budu opet letovi tuzla-Skavsta?

Samo pare i eto Wizza nazad,al neka bolje je dat pare tamo nekim no name kompanijama…
Dzevade samo nastavi tako daleko ces dogurat

I W6 bi još bio tu i letio za VIE, a Lumiwings je spržio novčeke u 2 mjeseca i otišao. Mogli su letjeti i 30 linija, efekt bi bio isti…

Kako ste spremniza organizaciju bolje zatvorite i to Sto ima nemoj te lagati narod

Po Vama, koje bi linije imale priliku da se vrate u slucaju povecanja letova WizzAira?

Bec
Malmo
Frankfurt vjerovatno

Frankfurt Hahn i Dortmund

Zašto bi Austrian otvorio Beč kad je lokalno stanovništvo naviklo na Wizz i Ryan karte od 20-50€, čak se dolazilo iz Sarajeva da se jeftinije ode do Beča

Teško da Austrian dođe. Imaju letovi za Beč iz Banjaluke tri puta sedmično. Banjaluka je na manje od dva sata od same Tuzle, od zapadne okoline još bliže.

Mislim na područje koje gravitira Tuzli. Dosta je ispod dva sata

Skyalps!!

“preskupe cijene karata za ljude naviknute da lete za manje od 100 EUR povratni let.” I eto nas u sržu problema… Sve što je preko 39,99 po smjeru, preskupo je. Pa vozite se gospodo autobusom iz Švedske 20 i kusur sati za 49,99 po smjeru a teško vam je dati 70 ili 80 da ste za 2 sata na cilju…

U tome i jeste srz problema vecine nase dijaspore. Ima ona izreka, koja nije za javnost, o ulasku negdje, a da kao ne osjetis. Sve se nesto pokusava ustedjeti, cicija se u Bosni, cicija se kada se odselis, a kao hoces da uzivas u zivotu. Ja npr. letim Brisel-Bec-Sarajevo, let traje 4 sata, povratna ako uzmem na vrijeme oko 300 eura. I meni je to sasvim uredu, ta cijena. Ako si vec u dijaspori, pokusaj onda barem i svoj mindset prilagoditi drzavi u kojoj zivis.

Tuzla treba da poradi na infrastrukturi i opremi prvenstveno. ILS CAT II ili III i centerline lights da i kad dodje Ryanair i Wizz Air nemaju stalne diverzije i kasnjenja koji su ogroman trošak. Deicing oprema je iz 70ih.

Neki dan je vlada FBiH dala oko 9 miliona EUR za cirkus od Bihaćkog aerodroma…

Tuzla će ove godine dobiti nove konvencionalne i satelitske (PBN) procedure. Za svjetla centralne linije, valjalo bi mada ona nisu obavezna za ILS CAT I. CAT II ili III, upitno jer ovisi o terenu (reljef) a investicija je baš velika. Prije nje treba uraditi studiju mogućnosti (izvedivosti) jer su ograničenja/limiti za CAT III proceduru veća nego za RNP i CAT I prilaz.
Pitanje je isplativosti. Razumijem da kompanije traže zbog divergencija ali koliko tih preusmjerenja na alternaciju ima godišnje a da se isplati investicija od više miliona KM? Da Tuzla ima milion putnika ili više pa hajde…

Niti jedan aerodrom u BiH nema nista iznad CAT I ILS a Tuzla zadovoljava uslove terena za Missed Approach Climb Gradient – to je inace najveci blocker, kao u Sarajavu, Mostaru..

Sto se tice RNP procedura, svi aerodromi imaju osim Tuzle. U svakom slucaju, cak i da dodje najbolja opcija kao sto je LPV (malo vjerovatno) opet ce decision height to bude minimum 200ft i RVR requirement ce da bude minimum 550m sto rijetko kad spasi situaciju. Ali bilo bi super da bude bar neki RNP prilaz za stazu 27.

Runway centerline lights bi smanjili RVR za polijetanje sa 300m na 200m i to bi otprilike skratilo kasnjenja prvog vala polijetanja ujutru.

Ne tvrdim ni ja sad da “treba ovo, treba ono” ali bilo bi dobro da se uradi kvalitetno istrazivanje isplativosti, komparativna analiza i efekti nakon 5 i 10 godina.. Sa svim brojevima i analizama..onda bi se znalo sta traziti i koliko. Ja nisam uvjeren da trenutno ima neko sposoban na aerodromu da to kvalitetno uradi jer ih znam vecinu i kako su tu dosli…

Za ovu vrstu analize postoje strucnjaci sa strane.Valjda na sarajevskim fakultetu za vazdusni saobracaj ili u Beogradu i Zagrebu postoji tim ljudi koji moze da odradi ovakvu studiju?Sve je stvar zelje i volje.

Tuzla treba da se zatvori. Nema tu kruha

Nadam se da rukovodstvo aerodroma ove čarter letove ne pripisuje kao svoje zasluge. Ima li ko na MAT da pročita ovo,u stvari neko u ministarstvu koje je zaduženo za saobraćaj. I opet: A Wizz ako nas se sjeti,sjeti.

a jer čitaju i exyuaviation?

Vjerujem Vam da bi sve moglo biti tako … ALI!!! Za sve ovo treba imati ekipu koja razumije ovo što ste napisali. Staviti ovaj blog pred sebe ,i sve one ranije koje ste pisali,i čitati,pitati struku,platiti za savjetovanje(mnogo bolje utrošen novac bio bio da su platili ekspertu ,konsultantu koji bio mogao pokazati pravi smjer,nego što su “skrhali” u Lumi) . Sporija varijanta,ali sigurnija i mislim dugoročnija. Ovako ,bojim se da će sve ostati na istom. A Wizz ako nas se sjeti,sjeti.

ovdje je pisalo exkluzivno Lumiwings ne odlazi pa dva dana poslije da odlazi, kad onda vjerovati a kad ne?

Sve nešto kako bi bilo kad bi bilo. Svako tako može da napiše.

Koncizna analiza, al’ bolje onako po balkanski (u pežorativnom smislu), “svako moze tako pisati”. Priča o biserju i svinjama…

Jedan od najglupljih i najskupljih projekata u regiji ikad. I K A D. Postoji li i jedna pozitivna strana ovog plana?

Pa Lumni je letio ono sto je Tuzla od njih zahtijevala

A hvalili ste potez dovodjenja Lumiwingsa. Kako ste potez nazivali? Thinking out of the box.
A kritikovali potpuno pogresne stvari vezane za potez.

pa vi tu besplatno dajete dževadu strategiju, svaka vam čast, neko drugi bi to bogato naplatio

Al je Dzevad umisljen lik i ne slusa Alena..

pa vi ste njegov zdenko

OprostiteNa pomalo ludom pitanju Ali barem vjerujem da cete dati posten odgovor. Na skall 1-10 kolike su sanse za Wizz na ljeto i Da Li da sacekam sa kupovinom karte Ryana za Sarajevo? Usput hvala na detaljnim analizama! LP

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!