zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto inspekcije nikada nisu kaznili Vinci

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Ljubav Vučića i Aerodroma Beograd je cvala sve do VI. mjeseca 2023. Vučić je ponosno govorio kako je Beograd za koncesiju dobio daleko više nego drugi aerodromi, kako će Vinci investirati preko 700 milijuna EUR, slikao se na novom terminalu, a zadnje bajkovito iskustvo je bilo na otvaranju umetnute piste. I onda su krenula velika kašnjenja i otkazivanja od IV. mjeseca. Da bi u VI. mjesecu nastao totalni fijasko. Javnost je bila frustrirana i mediji više nisu mogli skrivati katastrofalno stanje. U jednom momentu je bilo preko 85% kašnjenja Air Serbie i svaki sedmi let je bio otkazan.

Krivi su bili i Vinci i Air Serbia. No, tada je vlast napravila jak spin i odjednom žestoko napala Vinci. Za sve je postao kriv francuski koncesionar, a vlast ni na koji način nije prozvala Air Serbiu. Iako je nacionalni prijevoznik evidentno imao premalo aviona i pridonio je kašnjenjima i otkazivanjima. Isti dan napadu se pridružila i Air Serbia. Oba ova aktera su frustraciju putnika okrenula isključivo na Aerodrom Beograd.

Kasnije je Air Serbia pribavila velik broj wet lease aviona, te je potpuno sredila svoje operacije i krivica je istinski ostala samo na Vinciu. Iako je od VIII. mjeseca bilo manje kašnjenja i otkazivanja, napadi vlasti i Air Serbie na Vinci nisu jenjavali. U tom momentu je Goran Vesić, kontraverzni ministar prometa, graditeljstva i infrastrukture izrekao jednu istinu kada se obratio radnicima: „Pokušali smo, nemamo mogućnosti napraviti ništa, Vinci se poziva na koncesijski ugovor i ne želi razgovarati o radnicima, obratite se Vinciu“. Vlast je bila bučna, radila je veliku medijsku halabuku, ali zapravo nije napravila ništa.

I to je zapravo bio igrokaz za javnost. Beograd prošli tjedan napravi kaos, zbog premalo pozicija za deicing ponovo ima ogroman broj kašnjenja (92-94%), te otkazivanja letova. I Direktorat u četvrtak šalje inspekciju, koja je također jako bučna, zahtjeva od Vincia hitno rješenje problema. I pritom se nije napravilo ništa, kašnjenja su velika i u idućim danima i nikom ništa.

Sjetimo se da Aerodrom prokišnjava, da za jakih kiša unutar aerodroma teku potoci i rade se prava jazera, a prokišnjava čak i potpuno novi dio aerodroma. Sjetimo se da je Beograd imao ogromna kašnjenja kod običnih nevremena i grmljavina (koja nisu krucijalni problem na drugima aerodromima), da je Beograd imao višesatni prekid operacija jer je jedan radnik prekinuo jedini kabel za dotok struje pri čemu aerodrom nije imao backup, da je u IV. mjesecu 2023. Beograd imao kaos radi malo snijega, da je aerodrom imao katastrofalnu prometnu regulaciju tijekom građevinskih radova…

Radi svega toga Beograd stalno ima inspekcije direktorata, nadzor ministarstva, stalni je nadzor kompanije AD Aerodroma Nikola Tesla Beograd koji kontrolira koncesiju, na aerodromu su radno-razne kontrole i inspektorati. No, ne dešava se ništa. Ogromna halabuka, javnosti se pokazuje da se kao nešto radi, a ne napravi se ništa. Aerodrom i dalje radi po starom. Konačno koliko su te silne inspekcije kaznile aerodrom? Koliko kazni je platio Vinci? Ništa! Kako to ako su inspekcije stalno u nadzoru. Zar je moguće da inspektori stalo pronalaze velike probleme, stalno uvode hitne mjere, stalno prozivaju i kritiziraju, a ne kažnjavaju Vinci. Kako i zašto?

86 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovo je mail koji su danas sindikati poslali na adrese Vinci i Menzies pa da vidimo da li ce se udostojiti da odgovore na ove osnovne zahteve radnika u zemaljskom opsluzivanju. Do sada su ostajali nemi ali bice konkretnih koraka ako nastave da se oglusuju o nase zahteve.

Zima tek dolazi…

 

 Postovani,

 

Zbog neizvesnosti i nesigurnosti u kojoj se nasi zaposleni nalaze zbog najave prelaska, predlazemo hitan zajednicki sastanak na kome cemo da diskutujemo o najbitnijim pitanjima za zaspolene kako bi sve proteko u najboljem redu.

U nastavku vam prosledjujemo pitanja i predloge i ocekivanja nasih zaposlenih.

 

 

Pitanja :

I)

Zarade zaposlenih

Zarade zaposlenih se sastoje od ugovorene zarade i drugih dodataka( topli obrok regres, bonus za redsovnost na poslu, bonus za prekovremene, minuli staz i dr.)

Kako bi pricali o istim uslovima i istim zaradama ocekujemo da ce u kompaniji sledbeniku biti isplacena sva davanja u minimalnom iznosu kao sto su bila u isplacena u 2023. Godini u  kompaniji Belgrade airport, sto je bio i slucaj kada su nas preuzeli  od Aerodroma Nikola Tesla ( kompanija Vinci je dve godine isplacivala sve isto kao kompanija predhodnik).Napominjemo da zarade nisu adekvatne sto je dovelo do velikog nezadovoljstva, odlazaka radnika, odsutsva iz raznih osnova i krajnje nemotivisanosti zaposlenih za posao kao i neodgovornosti prema radu. Kao posledica svega toga doslo do totalnog kraha i urusavanje celog Sistema u letnjoj sezoni,dosli smo do granice potpunog propadanja kompanije sto je dovelo do ogromne stete kako za nasu kompaniju tako i za avio kompanije koji su bili korisnici nasih usluga.

Kako bi se to izbeglo neophodno je bitno povecati zarade zaposlenima. Nas poslodavac je uveo bonuse koji su isplacivani u zadnjih 6 meseci sto je donekle privremeno stabilizovalo situaciju.

Nasa su ocekivanja da cete zadrazati sve postojece bonuse i uvecati zarade u skladu sa trzisnim kretanjima, konkurencija je vec bitno povecala zarade svojim zaposlenima.

A nasi predlozi su sledeci:

 

Neto zarade bez toplog obroka regresa i drgih dodataka:

 

Naziv pozicije:   

PAX

 

PH Koordinator  ( checki in koordinator)                Minimalana zarada 1250 evra

PRM Koordinator                                                             Minimalna zarada   1200 evra

Check in Supervajzer                                                   Minimalna zarada   1000 evra

PH Agent 2. kategorije                                                  Minimalna zarada   900 evra

PH Agent 1. kategorije                                                   Minimalna zarada   800 evra

Ticketing Agent                                                                Minimalna zarada   900 evra

Lost & found Koordinator                                            Minimalna zarada   1100 evra

Lost&found Agent                                                           Minimalna zarada   900 evra

Lost&found Vozac                                                           Minimalna zarada   900 evra

 

RAMP

TCO koordinator                                                                Minimalana zarada 1300 evra

TCO SUPERVAJZER 2. KATEGORIJE                            Minimalna zarada   1200 evra

TCO SUPERVAJZER 1. KATEGORIJE                             Minimalna zarada   1100 evra

Weight & Balanse Agent                                                Minimalna zarada   1000 evra

RAMP Koordinator                                                        Minimalana zarada 1200 evra

Ramp Agent 4. kategorije                                              Minimalna zarada   1100  evra

Ramp Agent 3. kategorije                                              Minimalna zarada   1000 evra

Ramp Agent 2. kategorije                                               Minimalna zarada   900 evra

Ramp Agent 1. kategorije                                                Minimalna zarada   800 evra

 

Higijena

 

KOORDINATOR ODRŽAVANJA HIGIJENE                    Minimalana zarada 1200 evra

Agent odrzavanja higijene 2. kategorije                   Minimalna zarada   900 evra

Agent odrzavanja higijene 1. kategorije                   Minimalna zarada   800 evra

 

Molimo Menzis da dostavi svoju sistematizaciju uporedivih radnih mesta kako bi mogli da uporedimo radna mesta u cilju ocuvanja profesionalnog integriteta zaposlenih!

 

II)

Minuli staz

Ocekujemo da ce se priznati staz nasih zaposlenih kako u Blegrade airportu tako i u povezanim kompania, a to se pre svega odnosi na staz u Aerodrom Nikola Tesla Beograd i drugim kompanijama ( sto i stoji u kolektivnom ugovoru).

 

IV)

Iplata bonusa za 2023. pre prelaska u Menzis

 

V)

Godisnji odmori ?  Da li ce se preneti neiskorisceni godisnji odmor iz kompanije Belgrad Airport kao sto je bio slucaj pri preuzimanju zaposlenih od Aerodroma Nikola Tesla Beograd.

 

VI)

Zastitni period od najmanje dve godine, svakako da bi pruzio sigurnost zaposlenima koji se dvoume da prihvate ponudu konkuretnih kompanija. A sa druge strane obezbedio sigurnost i Menzisu u pocetnoj fazi razvoja kompanije i zadrzavanja iskusnih i obucenih radnika.

 

VII)

Adekvatne otpremine za zaposlene koji ne zele da predju u Menzies.

 

VIII)

Kolektivni ugovor ( vaznost tri godine). Saglasnost sa predlozenim izmenama. Prilog 1.

 

Molimo vas da nam potvrdite prijem meila i zakazete vreme sastanka.

 

Srdacan pozdrav,

 

 

 

Jovan Tanasilović

Predsednik sindikata “ZAJEDNO”

Mob: +381 64 830 1111

sindikat.zajedno@beg.aero

Ivana Janevski

Poverenik sindikata ASNS Vinci Airports Serbia

Mob:+381 64 8301191

asns@beg.aero

Da nije malo zakasnela akcija?
Bez obzira, mali savet , papir trpi sve. Sto nije na papiru nije ni dogovoreno.
Ako ste ovo uputili na te adrese, znaci da vas ni o cemu nisu obavestavali. Posto nisu tajni ugovori i dogovori, nadam se da ce vam ih pokazati , sto su i bili u obavezi,i upoznati , tako da znate sta pregovarate , ako uopste budete u prilici. Vec su jedni na prevaru to doziveli, pa izvucite pouku.

Sve je tajno, niko nas nista ne obavestava, nas HR se pravi mrtav, ne postoji ugovor niti uslovi, ne znamo ni jel preuzimanje niti koji je pravni okvir znaci totalni mrak. Zato se i brinemo da nije ista prevara kao i sa Vincijem. Tada smo naseli. Ako pouceni tim iskustvom ni sad ne stanemo ako nam ne odgovore na ove zahteve onda smo sve sto nam se desava i zasluzili.

Imate, valjda, advokate, neka vam protumace sta je. Vise je sa poredjenjem kao sto se desilo sa ASGS. Sve je do vas. Srecno.

Nikad ga ni nece kaznit. Sprega politike i Vincia. Sve je to dogovoreno ili se presutno dozvoljava.

Sami ste to i objavili u tekstu. Aktuelna vlast, na čelu sa “predsednikom” države, daje populističke izjave okrećući nezadovoljstvo naroda ka subjektima koji su manje krivi. U osnovi, sa ovakvom vladavinom, za svo loše stanje, u bilo kojem državnom segmentu, apsolutni krivac je aktuelna vlast, jer je ona ta koja je, najčešće, bez konkursa birala rukovodeće organe ili ih dugo držala u v.d. statusu, bez obzira na njihovo neznanje, dilentatizam i sl.

Vrana vrani oči ne vadi

Zato sto je to decenijski problem i aerodroma i DCV. Sve je to ista skola i isti kadar koji se vuce iz socijalizma kada je sve bilo na lako cemo i daj da pokrademo catering iz aviona i to je moja firma mentalitet. Svi u DCV su deca aerodroma a i ovi metuzalemi sto tamo vladaju su deca te dece. To je i najgore sto je VINCI odlucio samo da batali operativu i da se skocentrise na uzimanje para za gradnju, parkinge i free shopove a operativa ostane mentalitet 70 ih. Naravno totalno neulaganje u ljude, nove tehnologije, vece plate, opremu i sve ostalo je sistematski dovelo do uništavanja. DCV kontrole se i dalje rade po sistemu najavim ti par dana, na određen avion se pošalju ljudi da tih sat vremena rade po proceduri, nadju neki finding tipa radnik nije nosio antifone i to je to. A sistemski problemi se guraju pod tepih. Procedure iz 80 ih, neuskladjenost sa zakonima, totalna nebriga i nezainteresovanosti, radnici koji rade katastrofalno jer su tako uceni decenijama. Nisu oni tu radi posla nego posao radi njih. Samo se gleda kako sto manje da se radi pa onda dolazimo do toga da PRM putnici moraju da mole za najavljena kolica jer se klinci kriju, nafrackane klinke se deru na putnike kad ih pitaju za informacije, radnici ne donose dečija kolica putnicima na gejt jer ih mrzi pa putnici moraju da nose dete u rukama po celom aerodromu, koferi koji se uništavaju rukovanjem, roba koja ne ode jer radnici nece da dižu nista tesko, o “sitnim stvarima” tipa nenosenje htz opreme, chockovi, konusa i slično i da ne pričamo. Kasnjena su tek posebna prica zbog svega toga koja se pokrivaju na izmišljene kodove da bi se zastitio aerodrom, greške tipa netačnih locida i pogrešnih putnika su svakodnevna pojava, zagubljeni koferi su svakodnevnica i ostale stvari. DCV kada bi radio kako treba bi svaki dan mogao da nadje min 3 situacije ne da kazni VINCI nego da zatvori aerodrom al Boze moj, vrana vrani oci ne vadi.

” …pokrivaju na izmisljene kodove da bi se zastitio aerodrom… tipa netacnih locida..” . Strasno i opasno. Nastavljena praksa. Tipicna ,kad se ima saznanje ko je na celu GH, Lara Baros.
Opasne stvari , cisto ugrozavanje bezbednosti. Peglaju oni to , misleci sve ce biti ok.
Problem nije ovde samo u DCV , vec i u kompanijama, posebno ASL, koji sa svojim OC i DM dopustaju ovakvo stanje i ucesnici su u tome. Deluju kao da nemaju nikakvog autoriteta ili nemaju znanja, kada ovakva stvar prolazi. Opasna igrica se igra.

Ma Lara je tu nebitna skroz, sta ona zna o handlingu bila rukovodilac čekera. Ona tu nameštena od strane Bruna i Fransoa , glavnih krivaca i najvećih prevaranta, da sahrani handling i to je to. Da imaju žrtveno jagnje. Nestor kad je video da se vise nista ne pita, zapalio u robno da sačeka penziju.
Strane kompanije su odlične naročito ove sto imaju svoj office i predstavnike pa oni to drze kontrolu. Problem je AS sa svojim priucenim znanjem o avijaciji i ground handlingu i svojim namestenicima. Pa onda mešanje kompanije u handling i nametanje svojih pravila aerodromu koji to bespogovorno slusa jer ga bas zabole za handling, samo ne daj Boze da se to prenese i u Menzies. Cekeri koji ne znaju da rade svoj posao, brecanje na putnike, greške u locidima, cekanje putnika sa dolazećih letova koji kasne sto automatski utiče i na sledeći let i dolazi do kompletnog poremećaja saobraćaja.. najveci idiotizam koji sam primetio… cekaju putnike sa dolazećeg leta pola sata i onda odluče da vise ne cekaju.. pa sto si ga uopšte oterao u kašnjenje zaboga.

Zrtveno jagnje je svesno i pod punom odgovornoscu prihvatilo da to bude, svesno svojih ogranicenih kapaciteta. Tako da je i te kako bitna u svim desavanjima na BA, uz svesrdnu podrsku Srnke Jelenkovic, i
one njene sa dosijeom, a vodi HR.
Nestorovic je odradio svoj deo posla. Mislim da je sklonjen da bi i ova gospodja bila nagradjena za svoj “rad”. Ista skola.

Bolje da smo uzeli Kineze To je za njih nikakav novac …i bilo.mi.mnogo bolje

Vidim da sa železnicom kroz ravnu Vojvodinu baš napreduju, a i onaj autoput nisu doterali još do Požege.

Kao što sam već jednom napisao. Vinci-ju ne može niko ništa jer je imao takve stručnjake za pravljenje ugovora da mu je bilo lako preveslati ovce kojima su samo u glavi zvonile pare koje će dobiti za koncesiju. Plus, verovatno je neko uzeo nešto i za svoj džep mada pre svega mislim za džep partije na vlasti.

Odlican tekst. Ja sumnjam da je Vinci uopste pravi vlasnik aerodroma u Beogradu, tj. Vinci je vlasnik aerodroma kao sto su Arapi vlasnici Beograda na vodi. Pokojni pisac Dejan Tiago Stankovic je govorio da tokom rekonstrukcije aerodroma u Lisabonu nije bilo problema, a svedoci smo da putnici u Beogradu prezivljavaju golgotu. Kvalitet radova, dizajn, opsti haos i javasluk neodoljivo podsecaju na javne radove koje je Vesic izvodio u Beogradu, poput okretanja kocki na Trgu republike.

Jel Vinci jači od Hrvatske?

Posle 44 godine provede na aerodromu sada me je sramota kad pročitam u novinama šta se dešava.da je normalna država raskinula bi ugovor pozvala stare radnike koji bi sigurno se odazvali i u roku mesec dana uzdigla aerodrom na mesto koje mu pripada.

Istrazite kakav ce kaos biti na Zagrebu ovo ljeto. 1.5 se zatvara rulnica F, dolaze rafali, trebali bi doci i novi avioni za ctn i svi ce trebati raditi skolske krugove radi skolovanja uz redovan promet, a zbog zatvorenosti rulnice F je kapacitet staze smanjen na nekih cca 6 operacija u sat vremena jer ce biti samo jedan ulaz izlaz sa istocne stajanke i dugacak backtrack ovisno o stazi u upotrebi

Ne mislim na parkirne pozicije nego na kasnjenja zbog kontrole leta, isteka slotova eobt-a itd ali dobro…sacuvajte si ovaj komentar da mozete u buduci clanak o velikim kasnjenjima zbog radova na zagrebu napisat i ispriku. Govorim vam jer vec 20god razdvajam avione u zagrebu i znam sta se sprema

Bogami zatvaranjem rulnice F, koja je kljucna rulnica, aerodrom ce imati poteskoce. Avioni ce morati da kruze podosta, cak i da se okrecu na pisti.

Ako je zaista smanjen kapacitet piste na svega 6 operacija po satu, verovatno ce uslediti pomeranje letova, mozda cak i neka otkazivanja.

Sve strucnjaci za migracije i vizne rezime. Ako EU bude to uradila, bicete svi obavesteni.
Tekst je bio sa pravim pitanjem, ali niko ne zna odgovor na tako jednostavno pitanje, ali o visokoj politici svi. Neverovatno.
Razvodnjavanje teme.
Neko ce reci, kad si ti tako pametan sto ne odgovoris, pa evo odgovoricu. Ocigledno da svi problemi leze u tajnom ugovoru i njegovoj zastiti, koji ce se ,ocigledno , nastaviti na ovaj ili onaj nacin. Institucijama u drzavi su , izgleda , vezane ruke, te na svojoj teritoriji ne mogu sprovoditi zakonske regulative . Znaci teritorija aerodroma je u narednih 35 godina pod protektoratom VINCIa, sto je za mene porazavajuce, i ja iz svega do sada napisanog i recenog,
ne mogu da iznesem neki drugi zakljuak.
Nadan se da ce medjunarodna regulativna tela prepoznati problem i na neki nacin reagovati prema drzavi i DCV.

Hvala

Eto opet ste se izleteli Alene.

Aegean ne pokrece ATH-SJJ, vec su subvencije za nastavak letova SKP-SJJ.

Kad drzavi spomenes JAT,kao prst u oko da si stavio.Pre 3 decenije JAT je prevezao 5 mil.putnika.Imao je upola manje aviona(ali svojih)od Aer Srbije,leteo na upola manje destinacija.Tri meseca za redom 1987god.imao redovnost saobracaja 91-93 posto.Bio 4 u Evropi po redovnosti saobracaja.
Bilo je snega,hladnoce,magle,kise,grmljavine,1pista,za sletanje, bile su i strane kompanije i sve je bilo oke.Sad ovima samo sto sunce ne smeta.Sve je isto godinama .Ali franczi se prave francuzi.ali nas zato j..u u zdrav mozak.Hvsla drzavi na velikom uspehu i Aer Srbiji….

JAT nikada nije prevezao 5 miliona putnika, najvise je bilo 4.5 miliona. LF tada niko nije spominjao, ali nije bio bajan.
Od tih 4.5 miliona 2.5 miliona su bili domestic putnici. Tako da poredjenje ne stoji.
Danas JU leti na preko 80 destinacija, ne srlja u intercontinental kao nekadasnji JAT (Cleveland, stvarno?) i razvija se relativno logicno i organski (izuzetak je bila 2023 godina sa ogromnom ekspanzijom, ali bolje je jedne godine “zagristi” i preziveti nego svake gidine mrcvariti po 10 destinacija).
Trenutni model JU pije vodu. Dobar fleet structure, dobar hub&spoke sistem valova, dobar odabir primarnih, sek.i terc. aerodroma.
Ono na sta bih se ja fokusirao da sam JU bi bilo sledece –
1. Rumunija (Iasi, Cluj Napoca, Constanca i Timisoara)
2. Kina (Guangzhou i Shaghai su gotova prica, treba jos Sanya zimi kao i Shenzhen)
3. Kavkaz (sva tri aerodroma)
4. North&South America (Miami, Toronto i mozda Buenos Aires jednog lepog dana)
5. Rusija (bilo sta novo da se uvede radice)

I da se ne lazemo…od JU i vise nego dosta.
Neka nastave da sljakaju kao do sad, manje kasnjenja i vise Spanije i to je to

E sad kada vidimo ovaj primer u Beogradu, pa Zagreb i Budimpeštu postavlja se pitanje da li je ipak bolje zadržati aerodrom u vlasništvu države?! Kada je Srbija upravljala aerodromom sve je funkcionisalo…sada upravlja EU kompanija…vidimo koliko su napredniji od nas Balkanaca…

Srbija pre SNS-a

Pitajte bilo koga ko je imalo u materiji je i objasniće vam da sto se tice migranata, a posebno teroristickih elemenata je BiH nazalost i dan danas ulaz u Evropu. Nijedna druga drzava ili entitet u regiji nije ni približno rizican kao BiH.

Када ће бити објављен концесиони уговор?
Живело партијско запошљавање и друг Стари

Partijsko zapošljavanje na aerodromu Nikola Tesla? Neko je ovde pobrkao državu..

Više ne, sad na aerodromu ne želi niko da radi pa ni partijski službenici!

Alene, kada ce Vinci objaviti rezultat BEG-a za 2023. godinu?

Koja farsa. Čemu inspekcije ako nikad ne kazne Vinci. Koja je onda njihova svrha?

možda je inspekcija otkrila da nema osnova za kaznu

Bg je najveći migrantski hub i prijetnja EU. Zarađuju otvarajući izravne letove prema zemljama koje su pod viznim režimom s EU, a Srbija im otvara vrata bezviznim režimom, potkopavajući sigurnost EU.
Onda takovi dolaze u Bg kao turisti, a izlaskom iz zgrade zračne luke pretvaraju se u migrante i kreću prema EU granicama.
Ako se tu stvari žurno ne promijene, Srbija treba ući u vizni sustav s EU.

Vi se slazete sa ovom nebulozom?!

Ako je to istina EU bi uvela vize Srbiji. Ali nije uvela, dakle nije istina.

Haha dobro pa Sarajevo nije najveci migrantski hub iako leti prema svakakvim dzamahirijama dok ni za Pariz nema liniju. Ali bitno da Srbiji treba uvesti vize.
Migranti vam najvise ulaze preko Turske, Grcke i Italije. Citamo svakodnevno o tome. Bušni ste na sve strane. Ali dobro pa migranti ne dolaze preko Sarajeva, Podgorice, Pristine, Tirane, Skoplja vec samo preko Beograda. Pretpostavljam da su po vama (pisem malo v jer sam se kolektivno obracam) na drugom i trecem mestu Niš i Kraljevo.

Bravo Šerloče. Nema veće prijetnje za EU od genija sličnih vama, to je realna prijetnja.

Са нестанком јефтиног гаса из Русије привреда ЕУ ће морати да се заснива на интелигенцији и раду запослених у ЕУ.

Колико су опасни видимо по томе колико тужно и бедно ЕУ предузеће Ванси води Београдски аеродром.

Iz kog ste filma vi ispali?

Tona neistina bez niti jednog jedinog argumenta.

Zemlje koje su pod viznim rezimom EU a gde lete Air Serbia ili neka strana kompanija za Beograd su

– Kina
– Turska
– Rusija
– Egipat

Istovremeno za Kinu, Tursku i Egipat leti i mali milion EU kompanija kao i kompanije iz tih zemalja za EU a i egipatski drzavljani trebaju vizu za Srbiju. Takodje do pre rata u Ukraijini i Aeroflot kao i EU kompanije su letele za Rusiju.

Ocigledno je ovaj komentar umesto pravih argumenata imao daleko podliji cilj koji se jasno odslikava u poslednoj recenici, medjutim isti ce ostati na spisku nedosanjanih snova zlocestog susjeda.

Srbija uskladjuje vizni režim sa EU kad su u pitanju migracije (uvedene su vize za neke zemlje skoro). Tamo gde je drugačije su Kina,Rusija,Turska ili neke druge države koje nisu rizične. Sa kojom problematičnom zemljom Srbija ima direktne letove? Ti kojini dodju avinom nisu baš toliko problematični.
Nemojmo da se lažemo, najveći deo migranata koji ulazi u Srbiju ili S. Makedoniji ulazi preko država članice EU (Grčka i Bugarska) i tamo treba rešiti problem. Zašto bi Srbija, S.Makedonija, BiH, Albanija , Crna Gora bili dežurni policajci?

To ocigledno vise nije slucaj iako vas citalac pise i dalje u sadasnjem vremenu.

Do 2023. smo imali bezvizni rezim sa Kubom, Tunisom, Burundijem, Gvinejom Bisao, i jos par zemalja tipa Turske, Mongolije, Indonezije odakle nema migranata..U jednom trenutku smo imali i sa Indijom i Iranom, ali to je trajalo jako kratko..Onda je stigao izvestaj Evropskog komesara za policiju ili kao se to vec zove, da je u celoj 2022 bilo ukupno oko 1100 ilegalnih dolazaka Tunizana, oko 1600 Kubanaca, oko 900 Burundijanaca i 800 iz Gvineje Bisao..I onda su nas optuzili zbog ovih smesnih brojki, da svi ti “silni” ljudi ulaze preko Srbije, pa smo mi pod pretnjom morali da uvedemo vize zemljama sa kojima nikad nismo imali vizni rezim tipa Kube i Tunisa, nasim prijateljima koji jedini nisu uveli vize Srbiji kada su uvedene sankcije UN 92′ godine..Pogazili smo nasu cast i pljunuli na najvece prijatelje, zbog 1000-2000 ljudi, a vama ulaze milioni preko Grcke i Turske..Sve ove izvestaje sa tacnim brojkama imate na netu

Jel ti shvatas koliko ti je ovo glup komentar?
Boze Gospode.
A sto se tice kazni, nece nikada VINCI ista platiti dokle god Direktorat nije nezavisna institucija.

Свашта.

Неколико авиона никако не може да буде проблем.

Уосталом, Србија је ускладила свој визни режим да ЕУ.

Kako bi tačno vizni režim građanima Srbije sprečio ILEGALNE migrante da ulaze u zemlje EU kojima svakako treba viza? Osim toga, zar za to ko ulazi u EU nije zadužena sama EU, a ne Srbija, dakle? Malo više korišćenja mozga, a manje guranja narativa molim

Zato su leteli “tajni” avioni za Zagreb?

U Srbiju 90% migranata dolazi iz zemalja EU
i hoće da 8du dalje. Ovo stvarno veze sa vezom nema.

Pa ne baš, uđu iz Turske u Bugarsku ili Grčku (EU), pa zatim u Srbiju, pa zatim u Mađarsku ili Hrvatsku (EU),zatim u Austriju, Nemačku…, a onda ih oni vrate u Srbiju?! A šta su u tom migrantskom nizu Bugarska ili Grčka?

Predlazem da skoknete do tavana i obrisete prasinu sa dedine ikone, pre nego sto laprdate o notornim neistinama.

A koje su to zemlje gde se leti sa BEG, a ne leti sa EU aerodroma (osim Rusije u ovom trenutku)? Za razliku od letova za Beograd, recimo Maroko i Liban imaju direktne letove za EU aerodrome. Air India leti nekoliko puta dnevno za Frankfurt i nijednom za Beograd. Imate grešku u mišljenju, pokušajte to da popravite.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!