zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Montenegro dao E195 za Air Serbiu

Air Montenegro je dao u wet lease jedan od svoja dva Embaera E195 Air Serbiji. Avion je iznajmljen od 13.12. do 25.3.2023. Air Serbia će plaćati 1900 EUR po blok satu. Očekuje se da će avion biti angažiran 500 sati, te da će Air Montenegro za ovaj posao dobiti oko milijun EUR. Obzirom na broj letova koje trenutno ostvaruje Air Montenegro, tj. na 29 letova koje odradi iste može odraditi i sa jednim avionom (TGD-BEG-TGD-BEG-TIV-IST-TIV-BEG-TGD ili TGD-BEG-TGD-LJU-TGD-BEG-TIV-BEG-TGD). No, prema nekim informacijama avion će Air Serbia koristiti pet dana tjedno za pet destinacija, i to za letove samo poslijepodne. Avion će tako letjeti pola dana za Air Montenegro, noćit će u Beogradu nakon čega će idući dan letjeti za Tivat.

I sada se postavlja pitanje zašto je Air Serbia to učinila? Njoj svakako ne treba dodatni avion, ona svoj red letenja može ostvariti sa svojom flotom. Stoga jedini razlog može biti da je Air Serbia odlučila pomoći Air Montenegru da preživi zimu obzirom na financijske probleme u kojima se našao Air Montnegro, a o čemu smo već pisali. No zašto bi to Air Serbia napravila? Jedino što je moguće je da je napravljen nekakav deal između Air Montenegra i Air Serbie. Air Montenegro je očajan, vlada mu ne želi pomoći i jedini izlaz za kompaniju je da ga preuzme Air Serbia.

Tako nešto bilo bi win-win za obije kompanije. Air Montenegro bi preživio, a mogao bi tijekom ljeta koristiti jedan A320 Air Serbie za ljetne chartere, za što je ove godine uzela Trade Air u wet leasu. Istovremeno Air Serbia bi mogla uzeti jedan E195 od Air Montenegra. Čak štoviše Air Serbia bi mogla investirati 13 milijuna EUR i preuzeti i treći E195 koji stoji prizemljen u Podgorici te ga stalno imati stacioniranog u Beogradu. Jedan E195 cijele godine i jedan tijekom zime kada je promet manji svakako bi dobro došli Air Serbiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

116 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Svaka vazduhoplovna saradnja u Regionu je dobro dosla Pogotovo sto je Air Arbija vodeca konpanija Druziti se sa uspesnim i saradnicima je uspeh zagarantovan To vazi i za Montenegro

Smatram da je to logican potez i jedne i druge konpanije avioni su najskuplji kad nelete U svakom slucaju tu saradnju treba podrzati cak i unaprediti U ostalom i kontrola letenja nam je zajednicka i sve funkcionise Samo napred

Srbislav Milovanov

Ja se iskreno radujem toj saradnj Mislim da obe konpanije ce imati finansiski efekat

BEG
103,4% XI/2022

Bravo Beograde! Opet ispred Zagreba…

Er Srbija sigurno iz dosade nije odlučila da uzme dodatni wet lease avion a po najmanje joj je u interesu da spasava AirMontenegro kojem nema spasa bez države. Evidentno da Er Srbija ima potrebu za dodatnim kapacitetom. AirMontenegro su uzimali više puta ove godine na po par dana tako da verujem da obe strane imaju interes u ovoj saradnji.

Air Montenegro i Air Serbia definitvno treba da uđu u neki vid saradnje, e sad, totalna prodaja AM bi izazvala velike političke probleme. Ja znam da treba da se radi o biznisu, međutim ovo je Balkan. Ovakav aranžman u kome AS uzima u zakup avion, nije loša stvar i može biti osnov za dalju saradnju. Sumirano, saradnja na visokom nivou DA, prodaja NE. Neko je pomenuo kadar, nažalost na negativan način, AM ima kadar što se tiče održavanja Embraera, kao i pilote i ostalo osoblje. Manje politike, više logike.

Alene niste u pravu. Crna gora je trenutno jako nestabilna. Jedino ako bi se crnogorskoj javnosti predocilo da JU zapravo spasava kompaniju od gasenja, to bi bilo izvodljivo. Ali cg vlada nema taj kapacitet da to iznese medijski. Pogotovo sto postoje 2 marginalne partije (ne mislim na DPS) koje ce svaki pokusaj dila sa Srbijom iskoristiti da destabilisu drzavu.

Evo kako spinuju crnogorski mediji:

“Air Serbia je, uzela u tromjesečni zakup pola flote Air Montenegra, zbog čega je crnogorski avio-prevoznik smanjio planirani intenzitet saobraćaja i odustao od uspostavljanja redovnih linija ka Zapadnoj Evropi.”

Air Montenegro nije ni sanjao da ce sklopiti ovakav aranzman sa Air Serbia kada je odustao od tih linija ka Zapadu.
Air Montenegro nije mogao ni u spicu sezone da napuni Cirih i Pariz.

Jos pola flote a ono 1 celi avion.

Spin za javnost!

Kao oni su nam uzeli avione kojima smo mi hteli da letimo, naravno, na Zapad, ali eto Srbi, Srbija i Er Srbija ne daju. Nacionalistički spin ali nimalo bezazlen, ovo kreira atmosferu srbofobije u Crnoj Gori.

Da. I jedno 200 komentara ispod tog clanka.
Od toga da ce da obese neke zbog saradnje sa Srbijom do toga da ce ovim Srbija uzeti nezavisnost CG.

A oni dva stara aviona cela kompanija 😂

Mnogo je vise od toga. Mnogo.

Evo i link na taj članak:

https://www.pobjeda.me/clanak/air-serbia-zakupila-pola-flote-air-montenegra

Mislim da tu nema političkih spinova nego se radi o jednoj kompletno za tu temu nekvalificiranoj novinarki…

Da Air Serbia preuzme Air Montenegro, ali pod svojim uvjetima ta kompanija bi dobro radila, a Air Serbia bi na tome profitirala. Kako zbog manjeg aviona kojeg bi mogla uzeti, tako i zbog trzista i sinergije. Bio bi to jako pametan potez.

Alene,

Jednom sam napisao pa se tada niste složili samnom. Moje lično (amatersko) mišljenje jeste da Air Serbia kupi Montenegro i da iz Tivta i Podgorice rade samo linije za BG. Da li je to sada realnije?

Ako kupi Air Montenegro u odnosu 51/49 onda moze leteti i iz CG i dovoziti direktno odredjeni broj turista. Naravno da ce tezisti svakako biti preko BEG kao sto je i sada.

AirSrbija ne moze da obavlja letove iz CG osim prema aerodromima u Srbiji,tako da tu nema hljeba za nju.

Nikakvo preuzimanje posebno ne u ovom trenutku, CG je trenutno politički najnestabilnija zemlja regiona i stvarno ne treba JU da se sutra muči sa nekom novom/starom vlašću. Saradnja apsolutno, zajednički biznis ne, dok se tamo svi ne saberu.

A ni tad.

To je bilo u vreme Kondica i nikad vise tako da je ta ideja otisla na isto mesto kao i “boutique airline” inicijativa.

Jednostavno su shvatili da se treba skoncentrisati na sebe, pratiti evropske a ne arapske tokove i graditi svoju mrezu letova.

Uveli su hibridni model, prestali da pominju okolne avio kompanije i skoncentrisali se na svoje poslovanje. Trenutni rezultati pokazuju da su bili u pravu i da tako treba i da nastave.

To bi samo razvukli kompaniju i dovelo je u težak položaj. Njima bi jedino odgovaralo da dole naprave Batu i lete samo najisplativije letove.

Baza.

Slažem se. Mislim da im je i Niš trenutno opterećenje. Jednostavno moraju da se postave neki prioriteti koji će doprineti ostvarenju cilja, koji god da je (a trebalo bi da je profitabilnost kroz razvoj hub & spoke sistema). Očigledno za ostvarenje tog cilja preuzimanje Air Montenegra nije prioritet.

Tacno tako. Crna Gora bi bila previse.

A zašto bi tačno Crna Gora bila “previše”, ako je to najisplativije (sa najvećim “yield-om”) tržište za Er Srbiju, kako smo nedavno mogli da pročitamo?
Ja bih iz toga zaključio da Er Srbiji treba Crne Gore – što više?

Zato što bi bila skuplja dara nego mera. A i nerealno je da JU pokupi mnooogo više od ovoga sada, postoje i ozbiljne konkurentske akcije na tom tržištu.

Da je to dobar yield ne bi MNE bio u tolikom gubitku.

Takodje bi sebi na vrat stavili i borbu sa FR u TGD sto im u ovom trenutku ni malo ne treba. Dosta im je vec borba koju imaju sa W6 u BEG.

Pa onda je i pitanje da li bi relevantna komisija za zaštitu konkurencije dozvolila preuzimanje?

Mi ti platimo da nam odvezes njihovo smece sa Vracara sa sve Danom. Heblo vas kriminalno leglo.

Ocigledno ne znas koliko ima ubistava u BGD zbog obracuna bokeljskih I kuckih svercera.

Vest nije tacna. I jedan i drugi avion lete na linijama Air Montenegra danas, a bogami i sutra.

Procitao sam ja vest. Ni jedan ni drugi avion Air Montenegra ni juce ni danas ne leti za Air Serbiu u bilo kom delu dana. Vi ste objavili da aranzman pocinje 13.12.

Večeras kreće letom za Cirih.

ACMI je poceo danas letom Beograd-Cirih v.v.

Sta je blok sat?

“Block time” je izraz u avijaciji kojim se mjeri vrijeme od odstranjivanja “blokova” ispod stajnog trapa aviona (off block) prije nego avion krene sa pozicije i ponovnog postavljanja nakon što je avion na poziciji (on block). Mnoge kompanije, pogotovo LCC plaćaju na primjer posade prema blok-satima, u lesingu može biti dogovorena cijena prema blok satu (kao to je primjer ovdje), …

Hvala

“ Air Montenegro bi preživio, a mogao bi tijekom ljeta koristiti jedan A320 Air Serbie za ljetne chartere, za što je ove godine uzela Trade Air u wet leasu.”

Nonsens veka/stoljeca.
Air Serbia nema ni za svoje potrebe vec ce iznajmljivati par A320.

Dodace dry sledece godine ali opet nedovoljno pa ce uzeti i par njih wet.
Nema tu za YM 2.0.

Flota JU je ljeti nategnuta do kraja. Zaista nisam siguran da bi uopće mogli dati jedan A320 Montenegru. Ako taj 195 ostane u BEG, on može u najboljem slučaju zamijeniti 319 ali nikako 320. Čak i da imaju makar malo “lufta” sa 320, sumnjam da će ga dati nekome drugome već će ga prije čuvati za vlastite potrebe. Jednako tako ne vidim razloga zašto bi JU išla pomagati Montenegru da preživi. Ako imaju interesa za kupnju, onda im je bolje čekati i kupiti ih na kraju doslovno za kikiriki, ako nemaju, za JU je win situacija ako opet neće imati konkurenciju na BEG-TGD/TIV i moći time tražiti veće cijene.

Apsolutno se slažem! Bukvalno će Er Srbija koristiti ovaj Montenegrov avion samo na relaciji TIV-BEG i TGD-BEG i možda za neku regionalnu rotaciju. Za Er Srbiju postojanje Montenegra nema nikakvog smisla čak i u svom vlasništvu, bolje je za Er Srbiju da ima monopol prema Crnoj Gori nego da veštački održava ER Montenegro. Takođe vlast u Podgorici ne bi dozvolila preuzimanje Montenegra od strane Er Srbije iz političkih razloga.

Možda nemaju svi logiku Lufthanse da se koristi partner do kraja pa se onda i ne kupi. AM treba pomoći da preživi i kupiti dok ima malo snage u njemu, šta će im islužena raga? Ima pilitičkog i ekonomskog smisla to pomoći (a i sebi):i onda kupiti. Uvođenjem AM se pribavlja još dvije baze, dva aviona (i treći) taman one veličine koja fali u floti), pilote, osoblje, sve je to već tu i ne treba se uspostavljati. Ono što fali AM to je uprava, a to AS može da obezbijedi odmah (nije ni bitno ko tamo sjedi već da slijedi uputstva). Javašluk? P ato će da sredi onaj ko preuzme firmu, dok je državni (Crne Gore) uticaj tamo to je situacija da se ne zna ko gdje udara, ali kad dođe novi gazda koji je referenca u ovom regionu, onda se ta veza za uhljebljebje ukida. Masa službi se zajednički može raditi.

Mene samo zanima da li će i dalje imati ljeti više linija sa BNX sa Crnom Gorom nego sa Srbijom…

Air Serbiji je potreban avion. Itekako potreban. Dva A319 (APB i APM) ne lete vec duze vreme zbog cega su iznajmljeni YU-URS i YR-DSE od Dan Air-a. Zbog svega toga je ostatak flote maksimalno nategnut i odredjenim danima dolazi do velikog kasnjenja jer se desi situacija da naprosto nemaju slobodan avion da obavi rotaciju. Pogotovo sto sada dolazi period kada povecavaju frekvencije na linijama ma Evropi, tek sad ce im trebati dodatni kapacitet. I dobro je sto je uzela ovaj avion jer joj je preko potreban, kako zbog velicine, tako i zbog dodatnih rotacija.

Air Serbia nema nikakvu zelju da preuzima bilo koga ili spasava, vec gleda svoje interese. Naime, JU i MNE imaju ugovor o iznajmljivanju aviona medjusobno po potrebi. JU je cekala do poslednjeg trenutka da vidi hoce li dobiti APM i APB nazad u flotu od JAT Tehnike, a posto nisu morali su hitno da nabave avion. I u toj situaciji je Air Montenegro najpovoljnija opcija, nego sad da uzimaju bilo koji drugi ACMI. Bravo za Air Serbiju i za pametan potez!

Dan Air nije ni odlazio iz Beograda.

Do kasnjenja nije dolazilo zbog aviona nego iz drugih operativnih razloga.

Svaka cast! To je pravi pregled situacije a ne neke teorije zavere, sta bi bilo kad bi bilo….

Dakle, Air Serbiji je preko neophodan avion i puca njima prsluk da li ce MNE preziveti ili nece. Oni su sebi obezbedili povoljan avion i tu se prica zavrsava. Ne trebaju njima nikakva preuzimanja niti spasavanja posrnulih kompanija iz susedstva.

Davno je proslo vreme bratstva i jedinstva i tako treba i da ostane.

Posao koji bi Air Serbiji doneo kamen oko vrata. Ne, hvala!

I po sadasnjoj situacji JU drzi maltene monopol sa letovima ka CG i nemaju potrebe da se bakcu sa crnogorskim kadrovima. Dosta su oni koristili Beograd kao kravu za muzenje a prvom prilikom ga kritikovali i omalovazavali.

Air Montenegro je Air Serbiji apsolutno nepotreban i u ovom trenutku naglog razvoja i otvaranja mnogih destinacija bi joj bio samo levo smetalo. Neka se Crnogorci bave sa MNE a Air Serbia da otvara nove destinacije.

I to je u redu.

Slažem se u potpunosti da im ne treba ni pod razno ta posrnula kompanija ni njeni kadrovi.

Mislim da nas ima dosta koji tako mislimo.

JU će sredinom januara, tokom februara i marta ostajati i bez 2/3 aviona jer idu na čekove.
Dalje JU nema šansu da izgura sezonu sa 17/18 aviona koliko ih sad vrti. Treba im najmanje još 5 aviona ako ovo sve misle obaviti pa makar i nategnuto. I to na najmanje 3 A320.

Nije logicno ali desilo sta se desilo.
Ne brinite za wet i cenu.
Od Dan Air su dobili i vise nego dobru cenu jos im je flota kompatabilna pa mogu i posade da rotiraju po potrebi.

Ne lete jer su zapeli u JAT Tehnici vec dugo. Nema ljudi, radnika itd… Air Serbia neplanirano ostaje bez aviona koji su joj preko potrebni i zbog toga su dva aviona u wet leasu sve vreme. Sa svim tim je idalje nekim danima prilicno nategnuta flota.

Mozda od januara jedan Dan Air avion nece biti tu, ne mozete znati.

Pa nije to posao Jat Tehnike, oni su samo iznajmili hangar i ljude Izraelskoj kompaniji, naravno da nemaju mehanicare, svi koji su vredeli su napustili zemlju, evo sad dovode kontaktore

APB i APM ne lete zbog redovnog tehničkog održavanja ili? Posto u JU tehnici je situacija jako, jako teska.. Ljudi stručni (tj. licencirani odlaze) jer su uslovi mizerni u odnosu na tržište. Nadam se da to nije razlog sto ova dva aviona nisu u “službi”.

Bilo je sve lepo isplanirano da jedan po jedan avion idu na check. Medjutim, APB je prvi otisao i nije se vratio jos uvek. Nakon toga je i APM otisao i ni on se nije vratio. I sada su vec skoro dva meseca bez APM i skoro 4 meseca bez APB. Zbog toga je Dan Air morao da uskoci, a kasnio je i APO. Nije krivica Air Serbie, oni su lepo isplanirali, kriva je JAT Tehnika. Nadam se da oni placaju lizing Dan Air-a jer je trosak nastao njihovom krivicom.

Tako je.
Ne samo APO sto je kasnio krivicom lizora vec i ARC pa smo imali situaciju da je Wamos iznajmljen a jedan let za JFK smanjen u te dve nedelje.
Jedino dobro u tome je sto JU nije placala tu stetu zbog kasnjenja vec lizor.

Ugovor sa Dan Air je i vise nego povoljan.

Otisli su na redovno odrzavanje i nisu se vratili mesecima. Nema ko da ih sredi u JAT Tehnici. Prilicno tuzno. JU da je pametna nece vise njima davati avione na servis vec ce ih slati u Bacau ili Ljubljanu.

APM zbog tehnickog. Malo se oduzio ali uskoro treba da bude zavrsen.

Kod APB je drugi problem i treba vremena za to. Svakako je lopta na strani Jat Tehnike.

Tacno je ovo sto ste napisali za odlazak kadrova.

Ha, sad je tu pitanje dal bi uzimali wet lease i da avioni ne kasne sa održavanja? Ako bi, onda su, po meni, malo prenatenuli red letenja. Znate li koliko kasne avioni? Kad su trebali biti vračeni?

Kako da uzmes dry ako ti kazu: Bice gotov za 40-45 dana? A vi se uklapate?
Sta da je isporucen na vreme, sta bi radili sa tim jednim?
Da li mislite da je dovoljno samo iznajmiti dry avion i resiti problem?
Treba li tu i posada da se uposli?
Nije to pijaca pa daj dva kg mandarina.

Nema potrebe za tim “Pobogu”.
Nista alarmantno se nije desilo.

Najbolje od svega je da i pored toga Air Serbia nije imala problema sa saobracajem i da je imala odlican LF kao i rekordni rezultat.

Ne bi. Definitivno ne bi.
APM je trebao da bude gotov jos pre mesec dana.
Naravno za APB se racunalo da ce najkasnije do pocetka novembra poleteti.
A zimski red letenja se pravio pre toga.
Kako god, svakako da im Dan Air dao jako povoljnu cenu a i super je bilo sto im je tu A320 pored onog A319.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!