zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Iberia objavila letove prvog A321XLR

Iberia je objavila gdje će prvi Airbus A321XLR letjeti. Kompanija počinje sa letovima na liniji Madrid-Boston 14.11, dok će letovi na liniji Madrid-Washington Dulles krenuti 15.1.2025. Na liniji za Boston A321XLR će zamijeniti A330 i sitim će se broj letova povećati sa 3 na 4 tjedno, da bi se od 15.12. linija povećala sa 4 na 7 letova tjedno. Za Washington linija će se operirati šest puta tjedno (svaki dan osim subote).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Iberia

11 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Izgleda da je ovde LF bio upitan što se tiče broja putnika i karga kada se Iberia prebacuje sa A330 na A321XLR. Ne brinem ja za komfor jer valjda nisu ludi da se obrukaju avionom gde će se putnici loše osećati u skučenom prostoru tokom 6 ili 7 sati leta.

Povećavaju to je tacno, ali manji avion je isplativiji sa LF 80% ili 85%, nego veći sa istim brojem putnika i LF možda isto 80%, ali nema cargo tereta

XLR baš i nema neke koristi kod Full service prijevoznika, taj avion je namijenjen prvenstveno za niskotarifne kompanije koje nude uslugu daleko nižeg standarda od Legacy Carriera, naravno za daleko manje novce. Sada Iberia, koja ima solidan dugolinijski proizvod na širokotrupnim avionima, počinje koristiti uskotrupni avion koji uopće nije kompatibilan s kvalitetom Iberijine ponude, osim ako cijena karte ne bude jednaka Wizzovoj cijeni. XLR je predviđen upravo za njih, Wizzair, Pegasus, Idigo, niskotarifne kompanije koje žele svoj dio kolača i na njega imaju pravo, ali s niskotarifnim proizvodom. Te sve kompanije već imaju letove od 6 sati, čak i više od 6, znači samo dodaju još jedan segment u uskotrupne operacije. Od LC kompanija se ne očekuje nikakav komfor, niti se može dobiti za tu cijenu. Ako putnik hoće nešto dodatno, sve se plaća. Iberia je ipak kompanija koja treba brinuti o svom imenu i imidžu, uskotrupni avion Legacy Carriera na redovnim letovima za Ameriku je ipak promašaj.

Zasto bi bio promasaj? Grdno se varate ako mislite da imate bilo kakav drugaciji tj. bolji komfor na sirokotrupcima legacy avioprevoznika. Ok, sirina sedista na A321 je za 0.7cm uza nego na vecini sirokotrupaca, ali pitch je vise manje isti, tj. zavisi od kompanije do kompanije. Sve zavisi kakav ce biti hard produkt kod Iberie, ali to sto je uskotrupac ne znaci automatski i manji komfor.

SAS već dugo za Toronto leti sa A321 LR. Air Lingus leti takodje LR. Hub-ovi obadve kompanije su na lokacijama sa kojih LR ima domet.

Iberia nema solidan dugolinijski proizvod već izuzetno prosječan, rekao bih čak na donjoj granici prosječnosti. Stoga letio sa 330 ili 321 te imao jedan ili dva prolaza, meni kao putniku je svejedno. Sa mojih 190 meni je bitan Pitch a ne prolazi ili promjer trupa. A sa 168Y bi mogao biti veći no sada na recimo 330..

Apsolutno je veći. Iberijini A330 su koma.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!