zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Elliott želi smijeniti upravu Southwesta

Sukob novog dioničara Southwesta Elliotta i uprave kompanije je sve žešći. Elliott je uložio 1,9 milijardu USD i dobio 11% kompanije. Uprava Southwesta je izjavila da će pročitati Elliottove prijedloge i ozbiljno ih prostudirati, ali da neće napraviti ništa više od toga i neće Elliott tretirati drugačije nego druge dioničare, o čemu je zamaaero pisao prije par dana.

No, sada je Elliott nastavio ofanzivu. I izjavo je da će lobirati među dioničarima za smjenu uprave. Elliott smatra da uprava radi loš posao, te da ne želi evoluirati u skladu sa modernim trendovima u zrakoplovstvu. Elliott tvrdi da je uprava izolirana i stagnirajući. Elliott smatra da kompanija mora smanjiti troškove poslovanja i bitno povećati prihode po putnicima. Stoga Elliott traži smjenu uprave te dovođenje modernog managementa sa velikim iskustvom koji će promijeniti business u kompaniji.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Southwest

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pokušali su zataškati ozbiljan incident:

FAA investigating Southwest flight that came within 400 feet of crashing into the ocean

https://edition.cnn.com/2024/06/15/us/southwest-flight-hawaii-federal-investigation/index.html

1,9 milijun i dobio 11%? Jeste li sigurni da se ne radi o vecoj cifri?

Valjda milijarde,ne miliona?

“Elliott smatra da uprava radi loš posao, te da ne želi evoluirati u skladu sa modernim trendovima u zrakoplovstvu.”

U prevodu, ne donose quaterly profit koji su oni zamislili. Ni prvi ni poslednji put kada hedge firma udje, pokupi kajmak u periodu 1-2 godine , izadje i ostavi katastrofalno stanje

Svi gledaju quaterly profit i onda je uzmi pare i beži. Ne interesuje nikoga dugoročni plan firme

Što bi tek Elliot napravio da postane vlasnik Croatia Airlinesa! Kako bi maknuo matorog švalera? A tek Bajića?? Ovako, sa Southwestom će izaći na kraj, malo podmažu tu, malo tamo i sve ide glatko. Neka dođu u Hrvatsku praviti reda, ako imaju petlju!

Ja koliko vidim brzinskim pregledom poslovanja, oni su prilično stabilno profitabilni od 2022. Nisu baš na predpandemijskim brojkama ali nisu ni mnogo ispod. E sad jeste i inflacija pojela malo te brojke. Ne znam da li je ovo validna kritika ili klasično ceđenje profita nezasitih investitora. Videli smo dokle je to dovelo jedan Boing. Bojim se da pritisci na “smanjenje troškova” obično idu na štetu bezbednosti a “povećanje profitabilnosti” na štetu komfora putnika. Teško da će tu biti kreativnosti i dobrih rešenja.

Smanjiti razmak izmedju sedista na 25 incha, poskupeti karte i sve servise kompanije, istovremeno traziti od svih aerodroma da ima smanje/ukinu takse.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!