zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Direktor Air Montenegra 5400 EUR mjesečnih primanja + bonuse

Portal Analitika doznaje da direktor Air Montenegra dobiva slijedeća primanja:

  • 4400 EUR mjesečne plaće
  • 1000 EUR dodatka za najam stana
  • 30000 EUR bonus kada poleti prvi avion
  • 10000 EUR ako broj putnika bude 20-50.000 godišnje
  • 20000 EUR ako broj putnika bude 50-100.000 godišnje
  • 30000 EUR ako broj putnika bude 100-150.000 godišnje
  • 40000 EUR ako broj putnika bude 150-300.000 godišnje
  • 50000 EUR ako broj putnika pređe 300.000 godišnje
  • otpremninu od 100.000 EUR

I sad se, naravno, crnogorska javnost snebiva nad ovim podacima. Plaća je 10 puta viša od one koju prosječni crnogorac dobiva. Iskreno u gornjim brojkama samo malo bode oči cijena stana koja je ipak za crnogorske pojmove pretjerana. No, ukupno brojke i nisu baš neke. 64.800 EUR godišnje je vrlo niska plaća. Najbolje plaćeni manageri u europskim zrakoplovnim kompanijama imaju od 2,5 do 3,5 milijuna EUR godišnje plaće. Oni u manjim kompanijama (do 30 aviona) 500.000 do milijun EUR. Manageri u najmanjim kompanijama, kakva je Air Montenegro, dobivaju od 200.000 do 500.000 EUR godišnje. I tu je plaća Predraga Todorovića istinski niska. Konačno, čovjek je bio dobro plaćen na prethodnom ranom mjestu u Francuskoj, zašto bi otišao na neko bezvezno ranom mjesto u Crnu Goru za manje novaca. Ni bonusi nisu upitni, oni su realni.

Ovaj problem crnogorska javnost ima već godinama i nikako da shvati da neće dobiti dobar management ako će ga plaćati toliko malo. Prijašnji CEO Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je imao mjesečnu plaću oko 2000 EUR. Za taj novac nitko neće doći na to radno mjesto. Kandidat za to mjesto, Tonči Peović mi je rekao da nema šanse da on preuzme vođenje Aerodroma za tako malen novac, obzirom da je to bitno manje nego što on ima sada na Aerodromu Brač. U tom kontekstu ja sam iskreno iznenađen da Todorović radi za tako malo novca. Očekivao sam bitno više. Bitno više!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da pitamo Nejsmita i Mareka kolike su im plate, pa ako su nam preskupi da angažujemo za 100.000 dinara nekog veterana iz ‘zlatne ere JAT-a’, iz 2000-ih…

Pa i ja sam razgovarao nekoliko puta Tonči Peović i nije plaćao uopće glavni problem problemi odnosi crnogorske države prema aerodrom novi Montenegro Airlines. Gdje su aerodromi kasica-prasica za bivši budući aviokompanija

Stvarno je niska plata ali kakva firma takva i plata. Ja radim kao oficir na kruzeru pa imam vecu platu, a uopste nisam “visoka pozicija” (imam jos 4 pozicije ispred mene pa da postanem kapetan).
Da ne spominjem platu kapetana na kruzeru koji prima 4 puta vecu platu od CEO MNE

Alen navodi da je razgovarao sa Tonči Peović a ja razgovaram vrlo često sa Tonči Peović pa tako i o eventualno preuzimanje aerodroma crne Gore. Ali najintenzivnije razgovaram sa Markom Cvijinom koji je rekao da bi bilo ludo uzeti poziciju direktor aerodroma Crne Gore dok god te vlada ucjenjuje da novac od aerodroma daješ u propalu aviokompaniju, to je bit svih bitnih dilema!! I da se pohvalim da sam upravo ja sletio 1991 iz Zagreba preko Sarajeva u Tivat i tamo prodavao na aerodromu karte Croatia Airlines prodao sam ih 6 pa se istim avionom vratio preko Sarajeva u Zagreb. Veliki MD82 šest putnika samo. To je bio prvi let na liniji Zagreb Sarajevo Tivat a jure Kapetanović ma iz maltretirao i ubacio me to Sarajevo a kapetan je bio mislim Damir Margetić, a ne Damir Stranić.

Svi bi Jaguara po cijeni Fiata 500!!! Naravno da je to za crnogorske prilike veliki novac (i ne samo za crnogorske), ali: koliko para, toliko muzike.

Da, plata je prilično niska, pogotovo za takvu poziciju, koliko to god čudno zvučalo prosečnom gradjaninu Crne Gore. Još ako je bruto iznos u pitanju, to je onda katastrofa.

Kad već pominjete crnogorske pojmove u vezi sa cenom najma stana,možemo da zaključimo da su i sve druge navedene stavke visoke za crnogorske pojmove novčanih primanja.Paralela sa svetskim kompanijama je potpuno suvišna i neukusna.Da ne govorimo da je u ovoj situaciji upitno odakle će doći ta lova.Pozdrav…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!