zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Tuzla maksimalno koristi resurse

Aerodrom Tuzla maksimalno koristi svoje resurse. Pa tako niz poslova koje bi inače trebali raditi preko natječaja (tendera) rade sa svojim vlastitim radnicima, posebno preko zime. Tako prođu bitno jeftinije, sve se obavi brže, pa i kvalitetnije. Na takvim radovima tada radi većina djelatnika aerodroma, pa i oni koji inače nisu vični fizičkim radovima.

Aerodrom koristi baš sve što ostane od građevinaraca. Pa kada na atriju ostane par kolica betona, oni ne daju da se isto baci, nego unaprijed pripreme poziciju koju bi bilo dobro betonirati i onda tamo stave taj beton. Potom čekaju par dana da ponovo ostane višak betona pa nastave betonirati. Direktor Aerodroma g. Halid Ahmebegović mi kaže da iskoriste i ako ostane samo jedna kolica betona, te ne dozvole da se isto prospe.

Tako je kalkulacija za novo parkiralište bila 1,2 milijuna BAM, no aerodrom ima svoj rovokopač i druge strojeve pa će sam raditi na parkiralištu, te nova kalkulacija iznosi 297,000 BAM. Radovi koji su koštali 110.000 BAM oni su sami uradili za 9.000 BAM sa svojim radnicima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

66 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnost na Odluku Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ o razrješenju Edina Durakovića, vršioca dužnosti izvršnog direktora za marketing i razvoj Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o.
Također, Vlada je imenovala punomoćnike koji u ime osnivača vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o., te utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“.

Po zakonu ,ovim istice ugovor …

Jel sada razumijete da Tuzla nece imati nista novo sem Milana?

MXP Milan .
Tako je kako je … stvar politike koja vlada na svim poljima .

EIN si izgubio iz TZL tako da si na istom mjestu sa brojem .

Ako je tolika usteda,jel kvalitet zagarantovan.

Jer ipak treba da traje to,a ne da neko nakon mjesec ili godinu to popravlja i novi trosak da radi.

Sad ce 27.3 Halid je nesto obeco …

od tog 27.03 nema nista hahahahaha

Свака част

Niskotarifni avioprevoznik Wizz Air obustavit će letove iz Sofije UAE 12. Juna.

Prevoznik trenutno saobraća iz bugarske prijestolnice do Međunarodnog aerodroma Dubai dva puta sedmično utorkom i subotom sa avionom Airbus A321.

Međutim, od 3. Aprila aviokompanija više neće saobraćati za Dubai, već za Abu Dabi, kako je planirano. Letovi na relaciji Sofija – Abu Dabi saobraćaće se svake srijede i nedjelje do 12. Juna.

Oni će ponovo biti nastavljeni 28. Septembra.

Fly Dubai će nastaviti sa radom za Sofiju tokom ljetne sezone…

Mirza je najbrzi.

A zasto Flybosnia, ako uopste bude
Nece da leti iz Tuzle?

A zasto Tuzla ima samo Wizza
I hoce li se to promijeniti bili ste na MAT

Ma evo oni vec 10 godina govore da pregovaraju sa Aviokompanijama. Sumnjam da su do sad ikako pregovarali sa jednom osim Ryanair-a.

Imam pitanje za vas Alene. Radi se o tome kako nastaju pregovori izmedju Aerodroma i Aviokompanije? i da li je to zaista tesko da evo npr Tuzla vec 10 godina ne moze privuci jos bar jednu kompaniju

Mozda bi i moglo nesto bit za TZL da se nije tokom jedne godine tri puta vlada mjenjala i direktor i uprava na aerodromu.
Jedni pocnu,drugim to ne stima,treci nece to …
Sve tako u krug ide vec godinama…

Ovo sam se pitao jos od prvog dana kad su krenuli. Iz Tuzle za Istanbul, Svicarsku, Italiju, Holandiju. Mogla je popunit sve te letove koje Wizz nije uveo. Ali eto oni gledaju samo za svoje potrebe a ne potrebe BiH i otvaraju linije ka Bliskom Istoku.

Imati stalno zaposlene za poslove za koje se po pravilu angažuju radnici sa strane po potrebi nije baš ekonomski isplativo. Nisam baš siguran da “većina djelatnika aerodroma, pa i oni koji inače nisu vični fizičkim radovima” dobrovoljno prihvata ove poslove, sve mi ovo smrdi na mobing.

Ja sam cuo da njihov direktor kosi travu oko piste. Je li to istina?

Bravo!

Covjek domacin.
Jedan takav vise prilici kakvom poljoprivrednom malom gaydinstvu nego aerodromu.

Ako on ima vremena da ekonomise na nivo kolica betona, onda je sudbina tuzlanskog aerodroma upitna.

Upravo je problem sto ima i placa ljude koji ekonomisu na ovom nivou i bave se stvarima koji nisu njihov core business.

Aerodrom velicine Braca mozda mora funkcionirati na taj nacin, ali aerodrom kojem gravitira 2 miliona ljudi i koji ima ambiciju da u sljedecim godinama preveze vise od 1 milion putnika na nivou godine svakako ne treba biti tako organizovan.

Tuzla i milion
Nikada
Ja vam kazem ove godine ce Tuzla imati samo Milan sto se novosti tice
Kakav 3 bazni nisu oni za toga

Tuzla nece imat novih dest sem Milana ni ove a ni iduce godine.

Destinacija

Nece nikad dostici 1 milion putnika ako direktor bude mislio gdje ce utrositi kolica betona koja ostala nakon sitnih popravaka. Sramota za tuzlanski aerodrom je ovakav clanak – potpuno odsustvo smisla za upravljanje kompanijom.

To je glupost na kvadrat.
Direktor aerodroma i njegov tim treba da se bave svojim poslom a da budu gradjevinska firma. Te vrste poslova trebaju outsource-ati, dobro osmisliti projekat i postici najbolju cijenu sa izvodjacem radova. Neka izvodjac radova brine o neiskoristenom betonu a ne direktor aerodroma ili njegovi pomocnici. Svi oni imaju toliko drugog posla da rade.

Ne mogu da vjerujem da sve ovo pisete!
Pa aerodrom Tuzla nije registrovan za takvu vrstu djelatnosti (izvodjenje gradjevinskih radova) i ne uposljava strucnjake iz tog domena. Znate li uopste sta vi sada podrzavate?

Znaci, aerodrom godinama ima strucnjake, projektante i gradjevinsku operativu koja kosta aerodrom (plate, nabavka i odrzavanje strojeva, …)???

Super, onda se moze krenuti u izgradnju novog gate-a.
Samo se pitam zasto sa izgradnjom nisu krenuli prosle ili pretprosle godine? Cemu javni pozivi drugim kompanijama da dostave svoje ponude ako je aerodrom registriran za takve poslove i ima strucnjake i operativu?

Jaka usteda

Zauhar, i treba tako

Kod mene se to prevodi kao u korist
Zauhar sve sto mogu iskoristit oni iskoriste…
A ne znam kako se prevodi kod ovog covjeka

Koliko toliko u smislu ustede

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!