zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Serbia prizemljila ATR 72-200

Air Serbia je prizemljila ATR 72-200 YU-ALO. Avion je zadnji puta letio 27.11. u 20:30 na letu iz Venecije za Beograd. Za razliku od toga posljednji ATR 72-200 YU-ALP i dalje intenzivno i svakodnevno leti. Kompanija u floti ima 5 ATR 72-600 sa 72 putnika, 1 ATR 72-500 sa 70 putnika i taj posljednji ATR 72-200 sa 66 putnika. ATR 72-600 su stari 5,1 do 9,7 godina, ATR 72-500 je star 25,2 godine (dakle i njemu je vrijeme da se izbaci iz flote), dok je posljednji ATR 72-200 star čak 32,3 godine. Kompanija bi uskoro trebala dobiti i 6. ATR 72-600, dočim bi i posljednji ATR 72-200 trebao izaći iz flote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

30 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kako ce najavljeno povecanje taksi na ZAG uticati na FR? Hoce li se i njima povecati taksa? A da, glupo pitanje… Naravno da nece, jer ce u suprotnom pokupiti kofere i otici. Sa druge strane, ostalim kompanijama ce se taksa povecati za 12,4%.

Hajde realno. Koje su sanse da mu povecaju? Nikakve. Jer i sami znaju da ce Ryan po hitnom postupku otici ukoliko to urade, kao sto je otisao iz brdo baza zbog povecanji taksi. Tu dolazimo do pitanja, kako je to fer trziste? Nesto kao EU, fer trziste, open skies, jednaki arsini, jednaki uslovi za sve, a ovamo ce Air Serbiji da se povecaju takse, a Ryanair-u nece. Ma kajgot, fer je do mojega…

Neznam kakva je politika u drugim zemljama, ali obzirom na ulazak u Schengen postaje li većina letova domaći i ustvari takse pojeftinjuju? Puno manje putnika će prolaziti kontrolu putovnica.

Dobro pitanje, nema vise pasoske kontrole, ali sumnjam da to nuzno znaci da su letovi domaci. Domaci let znaci let izmedju dva aerodroma u istoj drzavi, a to je sto je drzava u Schengenu ne znaci da su FRA i ZAG u istoj drzavi. Ne znam, ali mi nije logicno da se to kategorise kao domaci let iako je Hrvatska u Schengenu.

Vidim ne znate da li poskupljenje važi za Ryan ali znate da izvedete zaključak. Fantastično razmišljanje. Nemam pojma da li je poskupelo za Rajana ili JU ali EU je katastrofa. Hahaha, prejadno.

Clanak ima dosta gresaka, pokusao sam da Vam ukazem na to, ali ste obrisali komentar.

1. “Kompanija u floti ima 5 ATR 72-600 sa 72 putnika” – nemaju svi ATR76 po 72 sedista, neki imaju 70.

2. “Kompanija bi uskoro trebala dobiti i 6. ATR 72-600” – netacno, pre neki dan su dobili poslednji od 5 komada. Sesti nikada nije ni objavljen, tako da nije istina to sto ste napisali. Sesti ce svakako doci na prolece, ali to nece biti uskoro kao sto ste napisali.

1. Na Planespotters-u za YU-ALX ne stoji koliko ima sedista, ali mu je prethodna konfiguracija bila Y70. Air Serbia iz nekog razloga nema azuriranu stranicu sa flotom, pa idalje pise da imaju samo 3 ATR76, iako 4 aktivno lete, a peti je upravo dosao u Beograd.

Evo sta je JU napisala kada su stigli ALW i ALX: “Obe letelice imaju konfiguraciju sa 70 sedišta”, dok Planespotters kaze da ALW ima Y72, tako da nije bas najjasnije.

2. Jeste to uskoro, ali sama kompanija nije objavila kada dolazi, koji je to tacno ATR76, niti je isti dobio semu bojenja i registraciju. Uskoro dolazi bi znacilo da je avion vec ofarban i ima registraciju, te da za koji dan dolazi u Beograd, To nije slucaj, sledeci ATR76 nece doci pre aprila ili maja.

Juce sam gledao snimak na youtube kanalu Air Serbia da je najavljena promena sedista u Mihalo Pupin avionu i 3nova aviona.

Clanak je vec napisan i bit ce objavljen u utorak

Znaci ide se definitivno na 7-8 komada?

8

Ne bih se kladio da ga nećemo videti na nebu i ovog leta.

Jako tesko, kabina je u uzasnom stanju u poredjenju sa novim avionima.

Moguce je da im je vreme za D check koji kosta puno, pa se Air Serbiji ne isplati da to placa, kad avioni svakako idu napolje. Ako je to situacija, budite uvereni da se nece vracati u flotu.

Samo napred!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!