zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

BREAKING NEWS: Država daje Croatiji novih 47 milijuna EUR

Croatia Airlines je za 14.12. najavila Glavnu skupštinu na kojoj će se raspravljati o dokapitalizaciji države od 350 milijuna kuna (46,7 milijuna EUR). Povećanje temeljnog kapitala bi, po najavi, trebalo biti zapravo vraćanje stanja kapitala i rezervi društva na razinu prije koronakrize, tj. 31.12.2019. Država objašnjava da je ovo „jedna od primjenjivih mjera financijske pomoći Republike Hrvatske temeljan na dokumentima Europske komisije koja definira Privremeni okvir državne potpore u svrhu podrške gospodarstva u aktualnoj pandemiji Covida-19“. Izdat će se 35 milijuna redovnih dionica nominalnog iznosa od 10 kuna (u prošloj dokapitalizaciji je nominalna vrijednost bila 200 kn). Dionice se izdaju u nematerijaliziranom obliku. Ovime će se temeljni kapital društva povećati sa 277,9 na 627,9 milijuna kuna.

Iskreno, nisam siguran da će ovo biti prihvatljivo za Europsku komisiju iz dva razloga. Prvo Komisija traži da države daju pozajmice kompanijama (sa povratom od do 5 godina) i tako su postupile gotovo sve države i kompanije. Ima slučajeva dokapitalizacije (TAP, airBaltic) no u tom slučaju radilo se o kompanijama koje imaju privatne suvlasnike, a država je povećala svoj udio u kompanijama na uštrp tih privatnih suvlasnika. Drugi razlog je što je Komisija jasno naglasila da je pomoć moguća samo kompanijama koje nisu imale dugova i negativno poslovanje prije 31.12.2019, a to kod Croatie nije slučaj. Ona je akumulirala 22 milijuna EUR duga u posljednje dvije godine. Zbog ovog pravila je Italija morala osnovati novu kompaniju (ITA), jer joj Europska Komisija nije dala da „dokapitalizira“ postojećeg gubitaša. I sad se postavlja pitanje zar je moguće da država ne zna za ova pravila? Podsjetio bih javnost da je država kod posljednje pomoći od 33,4 milijuna EUR i te kako lutala, davala pogrešne informacije (odluke) i na koncu nakon dva mjeseca „financijsku pomoć“ i „dokapitalizaciju“ bila prisiljena pretvoriti u „pozajmicu“ (upravo jedini model koji sam napisao da je moguć kada sam analizirao davanje pomoći odmah po prvoj nelegalnoj odluci).

Država je posljednji puta dokapitalizirala Croatiu na Skupštini u XII/2012. sa 652 milijuna kuna (86,9 milijuna EUR), a prošle godine je kompaniji odlučila „posuditi“ 250 milijuna kuna (33,3 milijuna EUR) za likvidnost koja je bila ozbiljno narušena.

Glavna Skupština će i birati novog predsjednika, a za tu funkciju se predlaže Tomislav Mihotić, državni tajnik. Za članove Nadzornog odbora (sa mandatom od 4 godine) predlažu se Zlatko Mateša, Nataša Munitić, Zoran Barac i Mirko Tatalović.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!