zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

I Berane bi aerodrom

Članovi Uprave Aerodroma Crne Gore imaju tour de Crna Gora. Nakon što su se sastali sa predstavnicima lokalne vlasti u Nikšiću i obećali podržati ideju razvoja aerodroma Nikšić, sad su skočili i do Berana, te tamo sa lokalnim čelnicima razmatrali mogućnost reaktivacije ovog zapuštenog aerodroma. I složili su se da treba riješiti imovinsko-pravne odnose, te potom tražiti pomoć Crne Gore za pokretanje aerodroma.

Berane imaju asfaltno-betonsku pistu od 1900×45 metara i malu vrlo derutnu terminalnu zgradu. Aerodrom je tijekom 1960-tih i 1970-tih imao redovne letove prema Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Podgorici. Još 1980. je Adria letjela sa aerodroma. No, nakon toga više nije bilo redovnih letova. 2013. turski investitor Limak je procijenio da investicija u Berane ne bi bila isplativa i logična.

Aerodrom nema osvjetljenje i navigacijsku opremu, stanje uzletno sletne-staze je vrlo loše, aerodrom nije okružen ogradom, terminalna zgrada je ekstremno derutna i u stanju je u kojem se više ne može obnoviti, hangar za avione je u tragično lošem stanju. Bilo kakav promet sa aerodroma bi značio ogromnu investiciju koja se nikada ne bi vratila. Procjene su da bi trebalo bar 25 milijuna EUR za revitalizaciju aerodroma. Aerodromu gravitira prostor od 150.000 stanovnika, iako same Berane imaju manje od 20.000 stanovnika. Berane su od Podgorice udaljeni 145 km, za što je potrebno 2,5 sati vožnje. Osim Podgorice u okolici aerodroma je Priština (161 km) i Kukeš (196 km).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Berane aerodrom

49 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nekad je tokom ljeta radila avio linija Beograd-Žabljak v.v..90% putnika MA na liniji TGD-CPH bili su gastarbajteri iz Berana i okoline.

Heheheh, svak selo jedan aerodrom. Odma napravi aerodrom u Pregradi, Krapini, Varazdinu, Cakovcu, Ogulinu, Gospicu, Delnicama, Kninu, Virovitici, Pozegi, Slavonskom Brodu, Sisku, Pazinu, Makarskoj, Plocama.

Sela žele biti gradovi 😁

A zamisli tek Osijek i Mostar..
Oh wait….pa na njih se vec bacaju novci…

Postoji i Morava pa je opet svrstavate u aerodrome koji ne postoje.

Evo danas opet krenuli letovi dva puta nedeljno sa Morave za Bec. Sta leti sa Bihaca, Niksica, Berana?

Evo ovde ste ih sve zajedno naveli. I one sto postoje i one sto ne postoje. Stvarno glupost.

“A da. Totalna glupost. Pazi molim me aerodromi u Trebinju, Moravi, Bihaću, Nikšiću i Beranima. Kajgot!”

Ovde je Morava jedini koji postoji za komercijalne letove.

Znaci to sto OSI i OMO postoje je ok da se na njih trosi novac a to sto i KVO postoji nije dovoljno dobar argument da se na njega potrose finansijska sredstva?

Zanimljivo.

Evo danas je opet krenuo let ta Bec. I bi

Kakve veze ima kad je izgradjen???

svaki aerodrom je dobrodošao. Ako ništa radi humanitarnih medicinski letova, požarnih aviona i snabdijevanja. Malo je smješno što neki aerodromi u regionu hoće da budu Hitrou ili CDG i što mnogi omalovažavaju htijenja i projekte lokalnih sredina za izgradnjom aerodroma. Ljubljana je živ primjer. Ima manje letova i putnika od Tuzle koja je samo sjedište kantona.

Bilo bi prelepo živeti takvim životnim stilom, sedneš u Berane, skokneš do Tivta na more ili Beograda na neki koncert, uđeš u Kraljevu, odeš na plažu do Brača, ili u Bihaću pa skokneš do Pule poslom ili privatno. Ali mi smo se opredelili pre 30 godina da nećemo da ulažemo u takav životni stil (potpuno nebitno kao jedna ili kao 6 različitih država) nego u nešto potpuno drugo, a to je da baš oni koji su nas uverili da je takav život bezveze mogu da sednu u biznis klasu i da odu gde hoće, a ti druže ako hoćeš na plažu iscimaj se 7-8 sati.
Eto nisam ni znao da je Berane imalo letove, dakle Berane je bukvalno svoje zablude platilo siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope.

Hrvatska

Očito nitko nije ništa naučio o gradnji aerodroma. Eno Kukes se otvorio za komercijalne letove nakon 10 godina pa su linije za Zurich i London odmah propale. Toliko i smislenosti aerodroma na ovakvim lokacijama.

Berane još od pre 2. svetskog rata je imalo redovnu liniju za Beograd. Posle rata se letelo isto sa propelercima tzv. “karavelama.
To su bila druga vremena. Nije bilo ni terminala ni bilo čega drugog i letenje je bilo kao vožnja autobusom, jednostavno i jeftino. Šta više, tako je tada jedino i moglo, zato što puteva ili nije bilo, ili su bili loši.
E sada imamo gomile novih država i granica, i svaki let je internacionalnu, i tu već bez terminala ne može.

Možda opet bude tako

Karavele, naravno, nisu imale elise, niti su letele za Berane, već DC3. Dok je imao taj avion, JAT je i mogao da leti tamo i za Žabljak, posle – mrka kapa. Adria je pokušavala nešto sa Dash 7, ali i to je prevelik avion za Berane.

Neki budući električni sa 19 sedišta za Beograd – i eventualno za Tivat (čudno zvuči, ali to nije tako blizu), to je sve od redovnog saobraćaja što će eventualno biti moguće iz Berana.

Eventualno, ali ono, ako bi se baš htelo, neki trijangular Beograd-Berane-Trebinje ATR-om:)

Ako je 19- seater u pitanju onda ne trebaju tolike ivesticije. Svrha takvih aviona je da lete tamo gdje nema smisla praviti veliku infrastrukturu, tj. PSO je daleko jeftinija opcija nego insistiranje na “isplativom” avionu koji traži neisplativu infrastrukturu.

Tako je. DC3 je bio.
Ljudi, očigledno se u nekom trenutku pre par decenija sve zakomplikovalo i aerodromi su postali kompleksni objekti, a letenje ozbiljna procedura.
Dok se sve ponovo ne pojednostavi, mala mesta će morati da uživaju i višesatnom klackanju na točkovima. A ove granice koje smo sami sebi uveli, dodatno internacionalizuju celu priču.

Tako je, i gejtove, ILS, četreroosovinsko vatrogasno navalno vozilo, vip lože, fri šopove, butike, ah da, zamalo da zaboravim Star Bucks kavu…sve to treba za 19- seater…

Ma nije to ‘ogroman novac’ ni za Afriku, ajde, da ne preterujemo. Pa u CG se uskoro otvara deonica autoputa od milijardu EUR. Pruga Beograd-Bar je koštala 6-7 milijardi u današnjem novcu! Sada se razmatra pruga za Pljevlja, gde je predračun 800-900 miliona. Osposobljavanje postojećeg aerodroma za minimum operacija je smešan trošak.

Autoput je građevinsko čudo.
Crna Gora nije pred bankrotom zbog autoputa, već zato što su veliki zlonamerni mozgovi 2020. zabranili građanima Srbije i BiH da ulaze u Crnu Goru. Po čijem nalogu su to uradili, možemo samo da špekulišemo.
A onaj most na novom autoputu malo pre Podgorice je jedan od najimpresivnijih objekata koje sam u životu video.
Budućnost u regionu je da se suštinski i faktički poukidaju granice i onda aerodromi poput Berana imaju šansu.

Zapravo, imaju ambiciozan ekonomski program koji podrazumeva smanjenje opterećenja na zarade, ukidanje doprinosa za zdravstvo i znatno povećanje minimalne zarade – sve iduće godine. Ne bi se reklo da nemaju centa u državnoj kasi…

Karavela nije propelerac.Možda si mislio na Convair i DC-3.

Tako je

Da je standard bolji, da je ekonomija razvijenija, da postoji kultura poslovne avijacije, da imamo dobru dnevnu konektiranost sa avionima do 20 sedista kroz PSOe pa i da kazemo da bi mozda u teoriji, negde na papiru, svi ovi “seoski” aerodromi MOZDA imali smisla. Posto od svega toga nema nista, ima ona stara “trla baba lan, da joj prodje dan”

Ipak, ‘kultura poslovne avijacije’ se ubrzano razvija. Pa samo Air Pink već ima valjda 16 aviona, od toga jedan solidno veliki Embraer.

Mislim da većina zna citat Emira Hadžihafizbegovića u filmu Karaula. Da ne citiram…!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!