zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

EKSKLUZIVNO: Wizz Air se ne širi u Saudijskoj Arabiji

Wizz Air je povukao ručnu u Saudijskoj Arabiji. Iako je kompanija najavila baze u Dammamu i Medini, čak i osnivanje kompanije u Saudijskoj Arabiji, te je u samom početku otvorila velik broj linija iz ova dva grada, sada je stala. Iz Dammama Wizz Air leti samo 5 linija, a iz Medine tek jednu.

Kada su krenuli u ekspanziju u Saudijskoj Arabiji rekao sam da će tamo slomiti zube. I eto bio sam u pravu. Jednostavno konkurirati Saudiji, flynasu, flyadealu i Nesmi je suludo. Ove kompanija imaju brdo aviona (osim Nesme), brdo letova, odlične cijene i one su strateški vezane uz svoje tržište, te će učiniti sve da unište konkurenciju. U Damamu sve tri velike kompanija Saudijske Arabije imaju bazu i one od tamo imaju čak 45 linija. Kako Wizz Air tome može konkurirati?

Kompanija će 28.10. ukinuti i bazu u Suceavi, Rumunjska. Istim će zatvoriti čak 10 linija iz aerodroma, a nastavit će operirati letove za London Luton, Memmingen i Rim FCO. Za aerodrom leti još samo TAROM i AirConnect sa letovima za Bukurešt. Istim će Wizz Air pasti na samo 30 operativnih baza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Prosle sedmice sam letio iz Milana za Jeddah-u Wizz Airom, i moram reci da su cijene za takav let smijesne bile, oko 200€ povratna karta. Ali slazem se da ce im biti vrlo tesko uci na trziste Saudijske Arabije, pogotovo nakon sto se pojavi i Riyadh Air (koji naravno nije LLC) i time jos vise pojaca udio domacih kompanija, uz vec postojeci broj jakih saudijskih LCC. Sa druge strane, letovi u Saudijsku Arabiju su jos uvijek veciniski radi vjerskih obaveza, a ne radi turizma (sto ce se najvjerovatnije u narednih 10/15 godina promijeniti), gdje su kompanije poput Saudije puno “pripremljenije” sa dijelovima za molitvu itd., a nude i bolju uvezanost za presjedanje jer imaju hub-ove. Hocu da kazem da su P2P letovi po mom misljenju mozda jos preuranjeni za Saudijsku Arabiju, a isto ce se promijeniti najvjerovatnije sirenjem turisticke ponude. Trenutno su letovi za Saudijsku Arabiju uglavnom radi Hadza ili Umre ili za neko presjedanje, a za te potrebe Wizz (s pogledom na jaku domacu konkurenciju) nema velike sanse (jos uvijek?).

Ma katastrofa

Sta kazu zaato odlaze iz Suceavi?

JU bi morao da otvori liniju u Suceavi i generalno dve tri linije ukupno u Rumuniji. Sa dolaskom novih ATRova imaju kapacitet za dodatne transfer destinacije

Zasto ne i IAS i KIV?

Ma kakva crna Suceava… JU treba da otvori CLJ, IAS i KIV.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!