zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

EKSKLUZIVNO: ETF-ov 9A-LAB se danas vraća u promet

Danas se u promet nakon 11 dana vraća ETF-ov Boeing 737-800 9A-LAB koji je od 2.8. na popravku radi toga što je pokupio zeca na slijetanju u Bremenu. Kompanija se snalazila na sve strane da zamijeni avion, nešto je odradila sa svojim drugim avionom, a većinu letova sa avionima trećih kompanija pa su im letjeli i Airbus A321, McDonnell Douglas MD80, čak i Boeing 767. Pritom je kompanija prošla istinsku golgotu sa trećim prijevoznicima i njihovom neprofesionalnošću.

ETF je zbog zeca imao milijun EUR štete. Radovi na popravku aviona i motora su koštali 500.000 EUR, avioni koje su unajmili da ulete umjesto 9A-LAB su koštali 400.000, a još 100.000 su platili transport, radova, smještaj i ekstra honorare posada i ostale troškove. Na to mi je Stjepan Bedić samo rekao: „prokleti zec“.

Kompanija nastavlja operiranje sa tri aviona dva Boeinga 737-800 i jednim Airbusom A321, od čega su dva aviona na operacijama u Prištini.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: ETF

18 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Eh, a kad Air Montenegru iskoci jedan avion iz prometa, dobijemo clanak na zamaeru u malo drugacijem tonu…

Ocekivao bih da se prema citaocima odnosite sa vise uvazavanja. “Dajte ne lupajte” nije bas pristojno. Ili mozda na hrvatskom ima neko znacenje koje je prijateljsko, ne znam. Imam utisak da jako lako stvarate neprijatelje.

Pokupiti zeca ili imati nespecifikovani kvar – ja ne vidim neku razliku. Ni jedno ni drugo nije planirano – prosto se tako desilo. To je bar moja perspektiva. Moguce da gresim.

Iz ovog clanka se jasno oseca tuga, nesrecni slucaj, peh,… Zao vam je sto se to desilo. To je sasvim OK. Ali u crnogorskom slucaju clanak isijava “Eto, jesam li vam rekao da ce to da se desi? Pa ne moze se kompanija voditi bez rezervnog aviona i odrzavanja. Sami su krivi. Tako i treba.”

Zasto ne mozete i prema crnogorskom slucaju osecati isti taj zal i tugu? Obe kompanije su mlade i nespremne, mnogo toga resavaju u hodu. Prosto isijava iz clanka to da vam je jedna kompanija simpaticna a druga ne. Meni to ne odaje profesionalni utisak i najvise me razocarava sto to pise covek cije sam clanke (velike analize) izuzetno uvazavao.

Čak i ako je ton članka o AM bio takav, a nije bio, jedno je pokrenuti aviokompaniju bez vlastitog line mantainace-a iako je jasno da će do manjih tehničkih problema “u hodu” doći, a drugo je pokupiti zeca na pisti.

I dalje ga nema na FL24…

Onda će im petak trinaesti biti sretan ako ga danas vrate u promet.

U 12:05 je još uvijek u BRE…

Ima jedan let večeras iz BRE za PRN pod C3 brojem – mozda je to taj!

Mogu li upuceniji da, daju osvrt po pitanju troskova od 1M eur
>avion je uzet u lizing – dakle sa te strane imamo osiguranje kompanije vlasnika aviona, ETF svakako mora da ima, svoje, dodatno osiguranje. Bremen aerodrom osigurava pistu (odgovara za stanje na njoj)
Da li je normalno ocekivati da ce svi troskovi biti naplaceni od strane Bremena odnosno njihovog osiguranja?

Vlasnik aviona nema nikakvo osiguranje. Niti jedan lessor na svijetu ne osigurava svoje avione u trenutku kad su kod neke aviokompanije. ETF osiguranje pokriva neke troskove, a neke ne. One koje ne pokriva se utuzuju od aerodroma, koji se nece samo tako lako predati.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!