zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Glupost sa Aerodromom Bihać ide i dalje

U Bihaću je održan sastanka premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića sa gradonačelnikom Bihaća, Šuhretom Fazlićem. Tema razgovora je bila budućnost aerodroma Bihać, obzirom da je potrošeno već više od 8 milijuna EUR, no nije se uradilo gotovo ništa. Premijer je bio vrlo razočaran tempom radova, a posebno razočaranje je u činjenici da je Grad Bihać federalnim novcem otkupio vlastito gradsko zemljište za potrebe aerodroma, umjesto da je otkupljivao okolna privatna zemljišta.

Odlučeno je da će izgradnja vršiti u fazama, te će se ove godine utrošiti 12,5 milijuna EUR u izgradnju poletno-sletne staze u dužini 1200 metara. I sada se postavlja pitanje, čemu će služiti ova staza bez terminala i sve ostale infrastrukture. Konačno, 1200 metara je dosta samo i isključivo za turbopropne avione kojih ima jako malo u zrakoplovstvu Europe, čime bi se i broj možebitnih prijevoznika osjetno smanjio, a u obzir ne bi došli najrealniji prijevoznici poput Austriana, Swissa, Lufthanse, Air Francea, Smartwingsa/ČSA, te ni jedan LCC.

U tih 12,5 milijuna EUR je i prva faza aerodromske zgrade, osvjetljenje, radarsko praćenje, elevator za prilaz aviona i ostala potrebna tehnika. Iskreno nije mi jasno kako će sa 12,5 milijuna EUR izgraditi i uzletno-sletnu stazu, to jednostavno nije moguće, a kamoli i sve ostalo što su planirali. Potpuni nonsens!

Premijer tvrdi da je ukupan iznos potreban za izgradnju aerodroma 66 milijuna EUR, a za ostatak se nadaju pronaći strane investitore ili koncesionara. Na sve to skupa može se samo reći: o Bože, koje bacanje novaca! Za aerodrom minijaturnog gradića bez potencijala, iako u krugu 2 sata vožnje postoje 4 aerodroma (Zagreb, Zadar i Banja Luka i Rijeka).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Bihać

 

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!