zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Kako je startao Air Montenegro

Kako je startao Air Montenegro? Nažalost ne baš dobro. Kompanija je iznajmila avion Germanie Embraer E190 umjesto kupljenog aviona koji nije letio radi problema sa motorom, servisirala je svoje avione u inozemstvu, počela je sa prodajom karata tek par dana prije prvog leta čime je izgubila velik broj potencijalnih putnika, imala je dva velika problema sa ispadanjem jednog aviona iz prometa i kompenzacijama putnika, prekasno je povećala broj letova na linijama koje su imale i 100% popunjenosti, imala je vrlo malo linija i letova, utilizacija aviona joj je bila vrlo loša (tek 45%) i u top sezoni je radila tek 34 tjedne rotacije iako je imala kapaciteta i za 62 tjedne rotacije, kompanija je zakazala letove za Lyon, no potom ih nakon mjeseca dana otkazala i platila kompenzacije putnicima koji su kupili karte, kompanija je imala puno premalen broj frekvencija za Frankfurt što je demotivirajuće prema putnicima, ove zime broj letova je istinski skroman, a letjet će se samo prema Beogradu, Ljubljani i Istanbulu.

Kompaniju guši Air Serbia koja je potpuno dominantna na tržištu iz Beograda za Tivat i Podgoricu. No, guše je i brojni letovi kompanija koje su uskočile nakon prekida operacija Montenegro Airlinesa, poput Austriana, Turkisha, Ryanaira, Wizz Aira, easyJeta, LOT-a, Chaira, Lufthanse i brojnih ukrajinskih kompanija.

I što tu može napraviti Air Montenegro? Nažalost ne puno. Tržište je puno premaleno, kompanija ima ogromnu konkurenciju, tržište je ekstremno sezonalno. Da se kompanija uspije razviti poput Air Baltica, pa da u Podgorici i Tivru ima bazirano 7-8 aviona i preuzme dobar dio tržišta, što nije nemoguće, te bazira po dva do tri aviona u Sarajevu, Skopju i Prištini, tj. da ima flotu od 14-15 aviona onda bi mogla biti profitabilna. No, management kompanije ne pokazuje indicije da tako što napravi. A vrijeme neumoljivo curi i kompanija odlazi u financijske nebuloze koje će joj trajno uništiti perspektive za ovakvu ekspanziju.

Kompanija se pohvalila prihodom od 2 milijuna EUR. U top sezoni? To je ekstremno malo. A troškovi su bitno veći od prvotno planiranih. Nije dobro! Iskreno sam uvjeren da će kompanija spržiti svih 30 milijuna EUR ove zime i da će imati ogromnih problema sa financijama već do kraja 2022, a da za zimu 2022/23 sigurno neće imati novaca. Moja procjena je da će Air Montenegro trošiti preko 5 milijuna EUR godišnje novaca poreznih obveznika. Za tako malo linija i frekvencija istinski ogroman novac. To je 1/4 novca koji dobiva Air Serbia od svoje države, a govorimo o kompaniji koja ima 10 puta više putnika, letova i aviona.

Jedina pozitivna stvar je prilično visok load faktor od 68,8% koji je nekih 7-8 postotnih bodova viši od ostalih legacy carriera u Europi. I tu treba čestitati kompaniji. No, ipak, to nikako nije dostatno da kompanija preživi, a ako neće imati podršku države u idućim godinama za izuzetno visokim iznosima novaca, kompanija će, nažalost, krenuti putem Adrie Airways.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

36 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

“Da se kompanija uspije razviti poput Air Baltica, pa da u Podgorici i Tivru ima bazirano 7-8 aviona i preuzme dobar dio tržišta, što nije nemoguće, te bazira po dva do tri aviona u Sarajevu, Skopju i Prištini, tj. da ima flotu od 14-15 aviona onda bi mogla biti profitabilna. No, management kompanije ne pokazuje indicije da tako što napravi.”

Je li vi shvacate da se Air Baltic nije razvio preko noći već se razvijao 30 godina s ogromnom količinom novca. Ne može Air Montenegro, kompanija koja leti manje od pola godine početi razmišljati kao kompanija koja je 30 godina u ovom poslu. Također ne zaboravite da je Air Balticu trebalo 12 godina da otvori svoju prvu bazu izvan Rige u Vilniusu. Zašto vi onda očekujete da se sada počme razmišljati o ovome u Air Montenegru? Treba njima vremena da se razviju u nešto, ne možete očekivat. I naravno da će početak osnivanja novog nacionalnog avioprijevoznika biti buran, pogotovo kada to radite usred pandemije.

Air Montenegro i Montenegro Airlines nisu iste kompanije. Nikad se nije dogodila tranzicija s jedne na drugu kompaniju.

Ne znam kako očekujete da managment koji je tu tek pola godine u kompaniji koja leti tek 4 mjeseca počme razmišljati kao i kompanija koja je 30 godina u poslovanju? Po kojim parametrima tvrdite da je to ostvarivo?

E pa onda ste trebali kritizirati Ristića koji je vodio kompaniju sa 30 godina operacija zašto ju nije pretvorio u lokalnu verziju Air Baltica. Zašto njega niste to pitanje pitali?

Air Montenegro je aviokompanija koja je u operacijama tek 4 mjeseca. Managment je ovdje tek 6 mjeseci. Oni nisu apsolutno ništa naslijedili što bi im dalo temelje za planove o kojim vi govorite. To je kompanija koja je startala sa 0 aviona, bez AOCa, bez hangara za održavanje, bez linija koje su naslijedili, bez IATA koda. Sve se ovo trebalo postići. A i Montenegro nije postigao ništa vrijedno što bi dalo temelje za vaše planove. Nije ovaj managment kriv, već bivši zašto se ovo već prije nije učinilo sa kompanijom koja je imala operacije 30 godina.

Malo se smirite sa kritiziranjem managmenta koji je ovdje tek 6 mjseci. Oni su dobili na upravljanje totalno novu kompaniju jer je bivša bila totalno uništena. A jedan od krivaca za to je i Ristić.

Gdje je to naveo da želi imati 15 aviona i napraviti dogovor sa Makedonijom i Bosnom o zajedničkoj nacionalonoj aviokompaniji? Pokažite.

Air Montenegro nije preuzeo nikakve resurse iz Montenegra Airlinesa koji bi mu dali temelje da napravi lokalnu verziju Air Baltica. Ne znam o čemu vi stvarno.

Kriv je Ristić za propast koliko je i kriv postojeći managment jer ne planiraju napraviti Air Baltic.

Rekao vam je da želi uspostaviti zajedničkog nacionalnog avioprijevoznika i flotu od 15 aviona? Zašto nigdje ti planovi nisu prezentirani? Ako jesu, gdje je to rečeno?

Alene čitajte sa razumijevanjem.
Air Montenegro nije preuzeo nikakve resurse iz Montenegra Airlinesa koji bi mu dali temelje da napravi lokalnu verziju Air Baltica.

Alene nije Ristic nista radio za svog mandata u MA,to sto je on sa vama lijepo pricao je bio samo njegov licni pr,hvaliti covjeka koji je zaposlenima ostao duzan 3 mjesecne zarade je zaista smijesno.

Jedini model da Montenegro Airlines prezivi bilo je ulaganje onih famoznih 150 miliona shidno Zakonu o restruktuiranju koji je usvojen u decembru 2019.Jedino se tako mogao MA osloboditi dugova,osposobiti avioni koji su letjeli sa iznajmljenim avionima i slicno.Ristic nije unistio MA jer je on kompaniju napustio 2012 tj. bio je istjeran sa pozicije komercijalnog direktora jer je pokusao da dodje na mjesto tadasnjeg CEO i osnivaca MA Zorana Djurisica,a inace ga je bio glas da je sklon malverzacijama a bio je predmet istrage u nekoliko navrata.MA je upropastila Daliborka Pejovic kadar DPS kojaje od jula 2013 do kraja januara 2017 bila predsjednik upravnog odbora.Kompaniju je od Djurisica preuzela sa 6 operativnih aviona a kad je odlazila broj aviona je bio sveden na 5 od kojih su u tom trenutku zbog kvarova 3 bila prizemljena.Kvarovi motora na E195 koji su se dogodili u to vrijeme evo su sacekali Air Montenegro da se sa njima bakce.Na danasnji dan na AOB su dva iznajmljena motora a za AOC treci E195 iz flote MA cijena dovodjenja u plovidbeno stanje je toliko visoka da se razmislja da se taj avion uopste ne otkupljuje od BNDS.

Kompanija iz Crne Gore ne moze bazirati svoj avion ni u jednoj od susjednih drzava jer nema pravo letjenja kao TCO operator.Kompanija od 7-8 aviona je bio MA svojevremeno 2009/2010 i imao je problem da uposli kapacitete tokom zime.

Ahhahaha tko bi rekao da analitičar ovo ne zna.

Kako očekujete od managmenta da to učini?

od kojih para?

Air Montenegro ima samo jedan avion na raspolaganju jer AOB unovembru opet ide u servis.Air Montenegro nema viska aviona!

Pa i ne bas ,da bi se odradili letovi za Istambul i Beograd iz Tivta moraju se raditi preleti iz TGD za TIV i obrnuto radi pozicioniranja aviona a to nije ni malo ekonomicno,zato trebaju i za ovakav red letjenja dva aviona.Sa druge strane ko vam kaze da su oba E195 u ovom trenutku plovidbena.

Koliko znam nijedan od tri velika LCC-a nije nešto previše prisutan u Crnoj Gori. Trebali su pokušati otvoriti linije prema jakim zapadnim emitivnim tržištima jer bi sigurno bilo potražnje barem dok im epidemija nije izmakla kontroli.

Osim toga zašto ne pokušati otvoriti liniju za Kyiv, Minsk i neke ruske gradove?

„Da se kompanija uspije razviti poput Air Baltica, pa da u Podgorici i Tivru ima bazirano 7-8 aviona i preuzme dobar dio tržišta, što nije nemoguće, te bazira po dva do tri aviona u Sarajevu, Skopju i Prištini, tj. da ima flotu od 14-15 aviona onda bi mogla biti profitabilna. No, management kompanije ne pokazuje indicije da tako što napravi.„

… te da bazira po dva do tri aviona u Sarajevu, Skoplju i Pristini…

Da li je realno sta sam procitao???

Cak i da dodje do toga (a sumnjam da je ovo nekome moglo da padne na pamet i u mokrim snovima), za gde bi letela ta dva do tri aviona iz Skoplja, Sarajeva i Pristine?

Jel Frankfurt 4x dnevno?

Ma gde vi uporedjujete Air Montenegro koja se ni na svom trzistu nije stabilizovala pa ce na tudjem. Kompanija koja postoji vec 6 meseci da napravi sve to? Kojim novcem nabaviti toliko aviona, koliki bi to bio poduhvat osnovati druge baze, ko bi to sve vodio?

Razumem da morate pisati nesto ali ovo je… bez reci…

Kao prvo Crna Gora je država veličine Rige. Ne možete očekivati giganta da se razvije u državi gdje ne živi ni 700.000 ljudi.

Air Baltic se razvio novcem države i novcem investitora iz Njemačke. Je li vi uopće mislite da bi itko htio uložiti 132 milijuna eura u Air Montenegro? Naravno da ne.

Air Baltic se restrukturirao sa 140 milijuna, a rast je postignut sa dodatnih 132 miljuna. I nije Air Baltic nastao samo od ovog, i prije restrukturiranja 2012. oni su imali 3 mil. putnika.

Stvarno vas ponekad ne razumijem Alene. Za svaku centu ulupanu u Air Montenegro vi negodujete, a sada želite da se investira ogromna količina novca za neke planove koji su nemogući jer vam nitko taj novac neće dati.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!