zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Karsten Spohr o svom planu za ITA Airways

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: ITA

Dan nakon objavljivanja ugovora o investiciji Lufthanse u novu italijansku nacionalnu aviokompaniju, CEO grupacije Karsten Spohr održao je “Webcast Conference Call” za investitore, analitičare i novinare.

Tokom webcast-a je nekoliko “ideja” više puta naglašeno i pojašnjeno, naime:

  • ITA nije Alitalia, u svakom smislu (ugovori, osoblje, mentalitet, operacije)
  • Italija je nakon SAD i domaćih tržišta, najbitnije tržište za grupaciju
  • Spohr izuzetno veruje u Rim FCO kao uspešan hub za tržišta južno od Evrope
  • Spohr veruje da je ITA najbolja prilika za širenje grupacije i da će uspeti da relativno brzo izguraju kompaniju u profitabilnost, uprkos izazovima. Kupovanjem ITA-e, Lufthansa “kupuje” deo italijanskog tržišta, koji će fokusirati na ITA-u.

Spohr očekuje zeleno svetlo od Evropske Komisije najkasnije do kraja 2023, verovatno i ranije. Spohr veruje da Komisija neće imati puno primedbi jer Ryanair drži udeo od 40-45% na italijanskom tržištu, a ITA mali udeo pored drugih LCC. Ryanair je po njemu blizu monopolistickog položaja i tvrdi da će ITA poboljšati tržišne uslove. Po odobrenju EC, codeshare ugovori će se ubrzo potpisati, i odmah će početi integrisanje u Lufthansin sistem i u A++ Joint Venture. Zbog manjinskog udela u njenom vlasništvu, ITA će ostati izdvojena od finansija Lufthansa grupe, i očuvaće se kompanijin “nacionalni identitet”, isto kao i drugim kompanijama grupacije. Spohr objašnjava da je to izuzetno bitno jer “Nemačka nije Austrija, Italija nije Švajcarska ili Belgija”. Prvi prioritet je profit.

 

O osoblju, diskontinuitetu sa Alitaliom i italijanskom tržištu

O omiljenoj temi novinara i analitičara “veterana” prethodnih Lufthansinih pregovora sa Alitaliom, Spohr nije imao puno novog da kaže. Naglasio je da je ITA potpuno nova kompanija, i da je vrlo zadovoljan situacijom sa osobljem. Objašnjava da je u kompaniji ostao samo “key team” – piloti, kabinci i uprava, i da je sve ostalo eskternalizovano, misleći na MRO, handling i aerodromske usluge. Kolektivni ugovor sa zaposlenima koji je nedavno potpisan traje do 2026., najduži u Lufthansa Grupi (LHG). Plate su smanjene 30 posto u odnosu na Alitaliju, a zapošljavanje će ići tempom koji je proporcionalan širenju flote i operacija, i u skladu je sa tempom koji će održavati LHG. Oko bivših zaposlenih Alitalije koji nisu zaposleni u ITA-i nema dilema, naglašeno je da su oni odgovornost italijanske vlade, iako veći broj bivših zaposlenih tuži kompaniju.

Italijansko tržište je treće najveće u Evropi, i ostaje u velikom porastu u odnosu na period pre pandemije, u svim segmentima tržišta. Spohr dalje objašnjava da je pogotovu primetan rast dolazaka iz SAD, Kine i od nedavno Indije. Legacy i LCC kompanije su duboko integrisane u tržište zbog godina slabosti Alitalije. Ova situacija je pogotovu neobična jer je do sada nevidjeno da nacionalni avioprevoznik ima toliko mali udeo na svom domaćem tržištu. Neće biti pokušaja za takmičenje sa LCC i razvoj će biti fokusiran primarno na profitabilni long-haul iz Rima. Tržište je generalno presaturisano međunarodnim letovima, dok je interkontinentalno tržište nedovoljno opsluženo letovima, i u ovome Spohr vidi priliku za razvoj.

 

Strategija ITA – nove rute i razvoj flote

Spohr očigledno razdvaja svoj pogled na buduće domaće tržište ITA-e na tri dela: hub u Rimu, tercijarne destinacije u Italiji i Milano.

Rim će kao najjužniji hub LHG najbolje biti pozicioniran za dominantan položaj za letove ka jugu, tj. ka Africi i Južnoj Americi, koja je “core” tržište za ITA-u. Spohr dalje objašnjava da eliminisanjem “backtracking-a”, ITA može da preusmeri putnike sa drugih hub-ova kao sto su Pariz i Madrid, u isto vreme potvrđujući ko je glavna konkurencija nove kompanije. Pogotovu zanimljiv je odgovor na pitanje – Da li će integracija ITA-e uticati na “odliv” putnika sa Frankfurta? Spohr izbegava da na ovo pitanje direktno odgovori, pojašnjava da je sveukupno svejedno jer će cena transferne karte biti raspodeljena po kompanijama grupacije. Remco na kraju potvrdjuje da će doći do odliva, da će se fokusirati transferi ka ITA-i, čime indirektno potvrđuje teorije da će LH iskoristiti Rim da de-stresira Frankfurt i Minhen.

Spohr opisuje tercijarne gradove kao mač sa dve oštrice i tvrdi da su buduća zona razvitka za kompaniju. Objašnjava da slično kao u Nemačkoj, populacija i bogatstvo u Italiji nisu koncentrisani kao što su u Londonu ili Parizu, što izuzetno potencira tercijarne aerodrome. Nagoveštava se da će Air Dolomiti polako preći u feeding ka Rimu. Intermodalnost je nešto na šta će se kompanija fokusirati, pogotovu na osovini Milano-Bolonja-Firenca-Rim, jer time planira da dopuni pokriće domaćeg tržišta.

Po pitanju flote, Spohr spominje da ITA trenutno nakuplja novac na računima i da će se taj ubuduće koristiti za kupovanje novih aviona, pored trenutno već najavljenih. Ovo nije očekivano, ali se poklapa sa novijim izveštajima da će flota kompanije sredinom decenije imati preko 100 aviona. Investitore je pogotovu zanimalo kako će ITA ove avione nabaviti, da li su već ugovoreni, i po kojoj ceni? Spohr objašnjava da su kompanijini delivery slots jedan od najboljih aduta nove kompanije. Avioni su već ugovoreni i to izvesno po dobrim cenama, jer su ugovoreni tokom 2021., kada je budućnost avioindustriije bila neizvesna. Remco dodaje da će verovatno biti prostora za modifikacije dogovora od kompanija sa kojima Lufthansa ima dobar odnos. Avioni će moći da se premeštaju unutar grupacije. Trenutno glavni operativni trošak ITA-e je iznajmljivanje aviona, koje kompaniju sada košta 1 milijardu evra na nivou godine, a predviđa se da će to porasti na 2 milijarde do 2026.

 

A šta sa Milanom?

I dalje se ne zna ništa konretno… ali je jasno da je Lufthansa bacila oko na Milano. Nagoveštava se svašta, a “čitanjem između linija” se da zaključiti da LHG sprema master plan za ofanzivu u Milanu. Spohr detaljno objašnjava da je catchment area Milana treći najveći u Evropi, i da LHG jedan veliki deo sada “kupuje”, misleći naravno na dominantan položaj ITA-e na Linate-u. Spohr jasno govori da Linate nije i neće biti hub, ali “u uobičajenom smislu LHG, kao što su Frankfurt i Minhen”. Značajna količina vremena posvećena je objašnjavanju relevantnosti ovog tržišta, i velikom prisustvu korporativnih putnika iz ekonomskog i industrijalnog srca Italije. Priča se o optimizaciji letova iz Milana, jedinoj postojećoj ruti ITA-e sa Malpense, ali najzanimljivije o “Customer service i infrastrukturnim poboljšanjima na Linate-u”. Lufthansa verovatno želi još više da proširi dominatnost ITA-e, i možda cilja ka jačanju korporativnog saobraćaja, time pretvarajući Linate u nešto slično London City-ju.

 

O finansijama i zaključku

Kao što je već napisano, fokus će biti na održavanju dobrog trenutnog cashflow-a. Remco navodi da je ITA trenutno po svojim troškovima u dobrom stanju u bliskoj-srednjoj budućnosti, ali da ima prostora za velika poboljšanja nakon integracije u LHG. Najviše se pričalo o koristi LH Tehnik-a kao MRO provajdera, ugovaranju efikasnijih handling ugovora i sales integraciji. Za ovu godinu se očekuje odličan rezultat, zbog završavanja “ramp-up” faze. Remco navodi da će prihodi ove godine porasti za 50%, i da će kompanija ove godine biti u blagom gubitku. Spohr ovo smatra izuzetno bitnim, pogotovu kao odgovor na pitanja vezana za prethodne pregovore između Alitalije i AF/KLM, kada je AF/KLM komentarisao o “problemu sa prihodima, ne sa troškovima”.  Uzimajući u obzir nedavne komentare AD-a ITA-e, ovi rezultati su praktično zagarantovani, a moguće je da kompanija završi godinu “na nuli” zbog nedavnih dobrih rezultata.

Spohr je sumirao situaciju krajem webcast-a. Po veličini kompanije, a i uspehu “turnaround-a” želi da mu ITA postane druga najbolja kompanija, odmah iza Swiss-a kog smatra najboljom akvizicijom. Moguće je i da ITA preraste Swiss. Spohr dalje navodi da je konsolidaciija evropske avioindustrije neizbežna i preko potrebna, konkretno govoreći da “Danas sve više manji igrači ne mogu da se nose sa dominantim. Kako vreme prolazi, veći će postajati sve jači, a manji slabiji u odnosu na njih.” Ovo će komplikovati buduće tržište, odnose među kompanijama, i odnose sa EC, “Jer je svaka transakcija u avioindustriji neizbežno i politička”. Dalje navodi: “Po pitanju cene, postignuta je lepa ravnoteža između vrednosti kompanije za Italiju, strateške vrednosti za LHG i činjenice da LHG preuzima nezanemarljiv rizik ovom investicijom, i zbog toga što je ITA ipak start-up kompanija sa značajnim gubicima do sada.” Zaključno, Spohr je definitivno zadovoljan završenim poslom!

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Interesantno. Kokice u ruke.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!