zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING NEWS: EU dozvolio 1,7 a ne 3 milijarde EUR za Alitaliu

Italija je u zadnji čas dogovorila deal sa Europskom unijom, obzirom da je Alitalia ostala bez novaca, te je radnicima isplatila samo pola plaće za III. mjesec.

Prema sporazumu Alitalia se gasi kao brend, a nova kompanija će se zvati ITA. ITA će smanjiti flotu za 59%, što znači da će imati samo 45 aviona u floti (sada ih ima 110). Sadašnjih 11.500 radnika će se smanjiti za 26%, tj. otpustit će se 2850 radnika. Ovo je ozbiljno u nesrazmjeru sa smanjenjem flote, tj. broj radnika se trebao bitno više smanjiti. ITA neće naslijediti ff program MileMiglia već će se isti prodati. Samo line maintenance će se prebaciti na ITA-u, a ostatak maintenancea ide u prodaju. Dobar dio imovine, prava i divizija Alitalie će ići u prodaju i ITA može za iste konkurirati na slobodnom tržištu. Ukupno 98 slotova će se morati prebaciti na druge prijevoznike, od čega 54 moraju biti na Rim FCO i Milano Linate.

Europska Unija je dozvolila samo 1,7 milijardi EUR financijske pomoći, od 3 milijarde koliko je tražila Italija. Pritom će Italija moći odmah investirati 1,2 milijarde, a 0,5 milijardi će se moći dati u drugoj tranši koja će uslijediti. U odluci se ne spominje što će biti sa 2 milijarde EUR koliko je od 2017. Italija „posudila“ Alitaliji, tj. hoće li on samo „nestati“ zatvaranjem Alitalie, kao da se ništa nije desilo. Europska Unija je ovime pokazala zube, iako je ozbiljno zažmirila na oba oka i dozvolila nešto što toliki drugi nisu imali pravo i zbog čega su otišli u bankrot, prvenstveno MALEV, Cyprus i Estonian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!