zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Dvije nove linije za Sarajevo

Sarajevo je otvorilo drugi natječaj za linije u nadi da će se na isti odazvati Norwegian i SAS sa letovima za Skandinaviju. No, oni se nisu javili ni ovaj puta (navodno su na prošli natječaj zakasnili). To je istinski čudno obzirom na ogromnu BiH dijasporu u Skandinaviju, a pri čemu Norwegian leti samo Oslo i Stockholm i to sezonski. Iskreno, Norwegian ili SAS bi trebali letjeti Copenhagen i Stockholm cjelogodišnje, a Gothenburg, Oslo i Helsinki sezonski. Barem to.

No, zato su se na natječaj javili Aegean koji će letjeti za Atenu, tj. ovo je jedina nova, zapravo obnovljena linija. I to je odlično za Sarajevo. Aegean će i dalje letjeti i za Skopje tri puta tjedno. Javio se i Ryanair sa linijom za Solun, što smo već objavili. Na natječaj su se javili još i LOT sa linijom za Varšavu i ovo nije dobro. LOT je za Varšavu letio prošlog ljeta pet puta tjedno bez subvencija, a sada će ovu liniju letjeti uz subvencije. Isto tako javio se i TUI sa zimskom linijom za London koju je letio bez subvencija, a sada će za isto dobivati subvencije. Zapravo je Sarajevo ovim natječajem dobilo dvije nove linije, te su mu dvije linije koje nisu bile subvencionirane postale subvencionirana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

40 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Prije će TZ, MO i BL pojačati letove za skandinaviju nego haman SA. SA postavlja jasne uslove koje se trebaju ispuniti, a ostali manji aerodromi će raditi po principu “daj sta da’š”, samo da se poveća frekvencija…

Hm, Aegean nije letio ATH duze od roka (mislim da je, barem u 1. pozivu bio) od 12 mjeseci unazad za subvenciju…
Kako se WAW letila zadnju godinu, ne znam kako se onda moze subvencija odnositi na nju… Osim mozda povecanja frekvencije na liniji….

Aegean nema u prodaji karte.

koja je poenta linija koje nisu subvencionirali da sada subvencioniraju ?

Raspad u Sarajevu

Nije lose ali mozda malo skromno u odnosu na ocekivanja.

Ko o cemu, ja o Wizz-u. 🙂 Po vasem misljenju, da li je moguce ocekivati da karte za eventualnu liniju Sarajevo-Rim budu pustene za termine krajem marta/pocetkom aprila ili je sada vec kasno za to?

Na stranici Aerodroma Sarajevo piše da Norwegian nije ispunio uslove, ali da se prijavio

https://www.sarajevo-airport.ba/Dokumenti/Dokument/df7de91a-2964-4512-ae83-21b30449e6aa

Objavili su da se Norwegian jeste javio. Ali nije ispunio uvjete. Novi javni poziv je već otvoren. Zatvara se 12/2. Možda i bude nešto od Norwegiana do ljeta 24’

Objavili su odmah danas novi javni poziv

Alene oni su bukvalno shvatili , ne leti lijep nego uporan 😁

da, tako je pisalo u postu, ali možda su pogrešno to dopisali.

Da, ima na sia.ba na javni pozivi

Tako je.

“Novi Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo bit će prilika za sve avio kompanije koje imaju potencijal i značaj za turističko tržište, brojnu dijasporu i građane.”

Treba I AirSerbia i sve ostale aviokompanije koje lete u Sarajevo da se prijave. Ovo sa LOT-om, a prethodno sa Wizzom narušava konkurenciju i tržište.

Zašto? Lot je letio sezonski a sa subvencijama će letjeti cjelogodišnju liniju

Radujem se Atini svakako. Steta za Skandinaviju, ali to ce vjerovatno uzeti Ryanair ako sve bude islo prema planu. Sto se tice linija koje prelaze iz onih koje nisu subvencionirane u subvencionirane, nije mi nista jasno. I ne znam zasto je to turisticka zajednica dopustila, ako je receno samo one linije koje nisu servisirane u proslosti ili prosle godine ako se ne varam. Nije mi jasno ni sto se ne objavljuje Wizz linija koja je navodno dobila na tenderu.

Da, po svemu sudeci bi prema prvobitnim informacijama to trebala biti linija Sarajevo -Rim, da bi onda naveli da ce Wizzair tek objaviti za koju destinaciju u Italiji ce letjeti iz Sarajeva. Obzirom da ce Skyalps za Rim letjeti iz Mostara, mozda je Wizzair zaista odustao od linije Sarajevo-Rim.

Ne mogu da vjerujem da opet nema Kopenhagena ili Malmea , ali šta je tu je . Drago mi je da je Atina vraćena , nadam se da će Aegen jačati u Sarajevu . Varšava ima smisla ako će biti cjelogodišnja , kad već dobijaju subvencije. Očekivao sam puno više , ali nije loše ni ovo , samo neka novih linija .

Geteborg će Ryanair letjeti , to je ok . Drago mi je da je Kanton Sarajevo prepoznao značaj aerodroma Sarajevo , to je najbitnije .

Citajuci medije nisam shvatio da li ce opet otvoriti jos jedan javni poziv (3 po redu) da bi pridobili letove za skandinaviju ili je to to. Zavrsena prica za ljeto 24’

Još jedan tender je objavljen , rok za prijavu je do 12 februara .

Nije zavrsena. Objavljen je jos jedan tender.

Da, objavljen je jos jedan tender.

Norwegian je opet zakasnio s dokumentacijom, tako bar piše. Karte za LOT su značajno jeftinije sada i pristupačne narodu.

Javili su se, piše ovako: “Norwegian Air Shuttle ASA partially satisfies documentation for points 1,2,4,5,6 and 7, but no documentation was submitted for points 3 and 8, and it did not fulfill the conditions of the Public Call”
izvor: https://www.visitsarajevo.ba/wp-content/uploads/2024/01/THE-DECISION-on-the-selection-of-airlines-ENG.pdf

U tekstu objavljenom na sia.ba doslovno piše da im je dokumentacija nepotpuna pa se nije razmatrala, dakle jesu se prijavili.

Meni je ovo nekako smijesno. Kakva je to kompanija koja se prvi put javi prekasno a drugi put je nesposbna dostaviti potrebnu dokumentaciju. Iskreno tragokomicno

Vala baš

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!