zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

ITA problemi sa slotovima na Heathrowu

U kratkom periodu početkom 2023, ITA je bila primorana da otkazuje letove i menja red letenja za najveći londonski aerodrom – Heathrow, zbog isteka ugovora o iznajmljivanju slotova. Vlasnik slotova je Etihad, koji planira da ove slotove izda British-u, American-u i drugim kompanijama po boljim cenama.

ITA slotove iznajmljuje od početka operacija krajem 2021. ITA je tada, u jeku drugog velikog talasa covid-a, uspela da osigura po povoljnoj ceni od Etihad-a slotove koje je prethodno koristila Alitalia. ITA je ovim postupkom od Alitalia-e nasledila problem u nastanku, koji je započet 2015. kada je Etihad otkupio oko 60 nedeljnih slot-parova na Heathrow-u za spekulisanu cenu od oko 150-200 miliona evra i izdao ih nazad kompaniji. Deo ovih slotova, oko 40, je po novom ugovoru dobila ITA.

Početkom 2023, Etihad je obavestio kompaniju o svojoj odluci i ubrzo je privremeno suspendovana prodaja na ITA letovima iz Rima i Milana za Heathrow dok se tražilo rešenje. Mediji su kratko spekulisali o prebacivanju na Stansted do koga nije došlo.

ITA je dobila nazad oko 25 slot-parova, trenutno redovno leti dva puta dnevno iz Milana i jednom dnevno iz Rima za Heathrow, te radi na obezbeđivanju naknadnih slotova. Ova situacija je još jedna od mnogobrojnih za evropske kompanije koja pokazuje neverovatnu korist slotova na najprometnijem londonskom aerodromu.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: ITA

5 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

I dalje postoje leševi Alitalie.

Kakvi lesevi alitalije u ovom slucaju?

Pa to je javna stvar, nije nista sakriveno, kakvi lesevi. A i kakve veze to ima s ITA, ako nece kupit od EY neka kupe od drugih ili neka lete na drugi aerodrom. Zasto bi imali pravo oni unajmiti od EY slotove. Tko plati vise njegov je. Ne radi li se o trzisnoj ekonomiji?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!