zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Sarajevo objavilo natječaj za subvencije

Aerodrom Sarajevo je objavio natječaj za subvencije novih linija. Sarajevo je objavilo listu gradova prema kojima imaju interesa letjeti i plaćati subvencije: Amsterdam, Eindhoven, Bruxelles, Paris,  Basel, London, Barcelona, Madrid, Lisabon, Rim, Milano, Bari, Budimpešta, Prag, Geneva, Dusseldorf, Berlin, Memmingen, Malmo, Copenhagen, Atena, Tirana, Skopje, Podgorica, Izmir, Antalya. Iskreno nije jasno zašto bi netko istovremeno letio i za Amsterdam i za Eindhoven te za Malmo i Copenhagen. Jednako tako zašto Memmingen, a ne Minhen. Nije jasno ni koje potencijale imaju linije za Bari, Budimpeštu, Basel (osim ako nije LCC u pitanju) i Lisabon. Uz to aerodrom se nada letovima za Kinu i Hong Kong, Singapur, Beirut, Japan, Jordan, Indiju, Izrael, Indonesiju, Maleziju i Sjevernu Ameriku. Jako optimistično.

Predviđeno je 225.000 EUR za subvencije. Puno premalo. Aplikanti moraju otvoriti bar jednu liniju sa najmanje dva tjedna polaska, imati avion sa najmanje 100 mjesta (zašto ne bi mogli letjeti i sa jetom od 75 mjesta E175 npr. poput LOT-a), te prevesti najmanje 100.000 putnika. Prioritet imaju prijevoznici koji bi pokrenuli bazu u Sarajevu, potom oni koji bi pokrenuli letova iz liste gore navedene, potom oni koji bi povećali frekvencije na postojećim linijama, te na koncu oni koji bi pokrenuli long-haul linije. Natječaj je otvoren do 4.9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

32 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da li se zna zasto se ne mogu rezervisati letovi iz Sarajeva za Abu dhabi u novembru, da li nam slijedi novo ukidanje linija

Ne, upravo gledam na njihovoj stranici, oktobar moze

Za Skopje su već dobili s tim da je cijena poprilična za jedan pravac!

Javice se Wizz Air sa linijom za Memmingen. i to je to. Nadam se da su ove subvencije zajedno sa subvencijama koje nudi aerodrom pa bi mozda i imalo smisla.

Možda se javi R.Branson …. Za tu lovu, suborbitalni let…

Virgin Galactic se javlja sigurno

Kad sam poceo citati prvi pasus, bio sam prijatno iznenadjen. Sve dok nisam video iznos predvidjen za subvencije – bukvalno hladan tus. Vise nego sramotno.

Naravno za ove novce niko neće leteti. Subvencije moraju biti reda desetina miliona euta godišnje.

Nema ništa od ovoga

Nije li 500.000 KM? To je 255.000 eura. Ne mijenja puno, ali eto…

Fijasko u najavi. Prvo, tajming: druga polovina avgusta, pola Evrope na odmoru, ako računaju da im se neko iz Italije javi za ove italijanske destinacije, oni se ne javljaju na telefon do 1.9. Nikakav ozbiljan posao se ne pravi u avgustu.
Drugo, linije – šta povezuje sve ove destinacije boga pitaj. Treće, budžet – kikiriki.
Sarajevo ima prilično potencijala za nove linije ali ne na ovaj način. Potrebni su direktni pregovori za linije za evropske habove, ako su to pokušali i nije prošlo, sigurno im se neće javiti na konkurs.

Prazna priča. Prodavanje magle. Air Montenegro I Trade air ne mogu nadomjestiti linije Wizzair. Plus, to ssžve jako košta.

Stid ih je bilo da objave da se radi o tim minijaturnim kompanijama. To je bio clanak koji je aerodrom Tuzla platio.

Moze li malo detaljnija analiza ”puno premalo”. Za ovakvu inicijativu koliko bi bio idealan iznos? I koliko vjerujete da bi kompanije minimalno zahtjevali da se odazovu istom?

Volim SJJ, ali ovo izgleda jako neozbiljno. Kao da je petogodišnjak prstom na karti birao strateški važne linije za subvencije. Bilo bi logičnije napraviti finansijski jači i precizniji natječaj za samo 3-4 linije( CDG, AMS, CPH) recimo. AF i KLM svakako fale SJJ i mogli su ciljati na njih.

Ako dobiju 3-4 linije od ovog spiska želja, biće dobro

Kao da im je Scure pravio listu potencijalnih linija.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!